Kamill Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 witam jak w temacie czy mogę dać brzęczkę drożdzowa Pale Ale (zdjęcie w załączniu) do Full Aroma Hops według tego przepisu http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 oraz pyt nr 2 (mniej istotne) , w przepisie powyższym podano chmiel magnum 9%, jeżeli ma byź 243 gph wyszło w 27g , a ja będę kupował tu : http://piwopiweczko.pl/Chmiel-goryczkowy-Magnum-100g-granulat-T-90,388.html gdzie jest 13% "ekstrat" (roztwór, procent , czy jak to nazwać), więc w takim trybie czy mam pomniejszyć do ilość chmielu do : 243/13% = 19 g.... (czyli adekwatnie do przepisu 12 g na początku gotowania i 7 g na koniec?) taki wzór jest podany w komentarzu w przepisie: "Aby obliczyć ilość chmielu goryczkowego wystarczy podzielić 243GPH przez ilość alfa-kwasów jaki ma chmiel, który chcemy użyć. Dla przykładu, jeśli chcemy użyć chmielu Marynka, który ma 6.5% alfa-kwasów dzielimy 243/6.5 = 37.4g Ilość chmieli aromatycznych nie trzeba przeliczać, gdyż nie mają istotnego wpływu na poziom goryczki. " i na przyszłość czy można zamieniać chmiele goryczkowe w przepisie np magnum na marynka itp zmieniając ich proporcje odpowiednio do wartości "ektraktu %"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 brzęczkę drożdzowa Nie ma czegoś takiego, to jest gęstwa drożdżowa Pyt. 1 - tak Pyt. 2 - tak ale nie do końca, Lubelski jest na smak/aromat i zmiana chmielu zmieni charakter piwa, tu nie chodzi tylko o alfa-kwasy. Pyt. dodatkowe tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Jest brzeczka nie brzęczka. Chyba chodzi Ci o gęstwe drożdzową? Co to za drożdze lepiej napisz. Przeliczasz tylko chmiel na goryczkę. Czyli te 19 gram Magnum na początek, a ilości chmielu aromatycznego (Lubelski) zostawiasz jak w przepisie. Wartość procentowa podawana przy chmielach to zawartość alfakwasów. Możesz sobie zawsze przeliczać przepis korzystając z proporcji, ale ilości chmieli na aromat możesz zostawiać jak w oryginalnych przepisach. I używaj języka polskiego w bardziej przystępnej formie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 jak w temacie czy mogę dać brzęczkę drożdzowa Pale Ale (zdjęcie w załączniu) do Full Aroma Hops według tego przepisu http://www.wiki.piwo...(wersja_na_20l) Na zdjęciu jest raczej gęstwa drożdżowa, zgaduję że po Pale Ale. Kwestia jakich drożdży użyłeś do tego piwa? S-04, US-05? Jeśli któryś z tych, to możesz użyć ich do Full Aroma Hops. gdzie jest 13% "ekstrat" (roztwór, procent , czy jak to nazwać), więc w takim trybie czy mam pomniejszyć do ilość chmielu do : 243/13% = 19 g.... (czyli adekwatnie do przepisu 12 g na początku gotowania i 7 g na koniec?) 19 g Magnum idzie na początek gotowania. Po 45 min dodajesz porcję chmielu Lubelskiego na smak. 5/10 min przed końcem dodajesz drugą porcję chmielu Lubelskiego na aromat. Przeczytaj to jeszcze. i na przyszłość czy można zamieniać chmiele goryczkowe w przepisie np magnum na marynka itp zmieniając ich proporcje odpowiednio do wartości "ektraktu %"? Ja użyłem w swoim FAHu Marynkę. I wyszło smacznie. Jeśli jeszcze użyjesz Lubelskiego na aromat, to można mówić o piwie w stylu Polskie Ale. I na przyszłość, poczytaj jeszcze trochę wiki, czy inne tematy, bo widać że jeszcze trochę ci się mylą pojęcia. Z czasem wszystko się samo ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 gęstwa , gęstwa tylko już mi chodzi brzeczka po głowie nikiboom - drożdze lubelskie zostawiam oczywiście tak jak jest chodzi mi o zamianę magnum 9% na marynkę lub mangnum 9% na magnum 13% i zmianę proporcji... matekk - te drożdze http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/danstar_nottingham_-_ale_yeast czytam i wertuję wiki , teraz rozkminiam poziom nachmielenia goryczkowego czyli IBU i trochę zamotane to wszystko jest przez różne miary amerykańskie/europejski. teraz rozwikłuję sprawę jak się ma GPH do IBU i wcale na wiki nie ma ścisłego wyjaśnienia terminu IBU http://www.wiki.piwo.org/IBU brak szczegółowego wyjasnienia linków do kalkulatorów itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Chmiel lubelski. Drożdze mogą być. IBU to jednosta goryczki, sprawa jest to trochę bardziej skomplikowana i do oszacowania IBU można użyć programów piwowarskich (np darmowy Brewtarget) albo arkuszy kalkulacyjnych. Ściągnij sobie http://www.piwo.org/...piwowara/ masz tam możliwość wyliczenia IBU wg dwóch formuł. Edytowane 26 Września 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 program pewnie przydatny , ale ten plik xls jest chroniony hasłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Daj "Tylko do odczytu" będzie śmigać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 eee dobre to jest , dzięki ,,, (ostatnio korzystałem z kalkulatora dodawania cukru do refermentacji , też ok) według kalkulatora pkt 20 wychodzi mi że moje pale ale , które obecnie jest na cichej będzie miało około 70 ibu , chyba będzie gorycz, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Oczywiście że jest coś takiego jak brzęczka ale bym jej do piwa radził nie dodawać http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Brz%C4%99czka_(ptak) Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Dobra brzęczka może i jest ale czym są jasny gwint "drożdże lubelskie"?? Jakaś nowa odmiana, podeśle ktoś? Kolego Kamill wy-edytuj nazwę tematu i popraw go bo nie za bardzo wiadomo w czym rzecz. Polecam też przemyślenie i przeczytanie swojej wypowiedzi zanim je opublikujesz, tak żeby miały sens, łatwiej będzie nam pomóc i cię zrozumieć Dodam jeszcze, że z kalkulatorami do wyliczenia goryczki IBU jest tak, że obliczeniowe wartości które nam tam wychodzą są tylko przybliżone więc jeżeli wychodzi 70 IBU w rzeczywistości możesz mieć o wiele mniej, dochodzą tutaj czynniki takie jak starzenie chmielu, oraz nie dokładne współczynniki itd. Edytowane 27 Września 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ta "brzęczkowa drożdżowa" wyszła Ci ze słoika, już samo zdjęcie nie wróży nic dobrego i mam wątpliwości czy proces przelewania i przechowywania gęstwy był u Ciebie sterylny. Przy przechowywaniu gęstwy trzeba zachować maksimum reżimu sanitarnego, jego brak to pierwszy krok do infekcji gęstwy a w dalszej konsekwencji zepsucie całej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 co to znaczy , że "wyszła ze słoika" , proces przelewania i przechowywania był wydaje mi się sterylny: słoik wyparzony, zakrętka wyparzona, łyżka do nabierania też, od razu włożony słoik do lodówki i nie dokręcone maksymalnie żeby nie wybuchło. ponawiam pytanie czy GĘSTWA drożdżowa po drożdżach Danstar Nottingham - Ale Yeast z piwa Pale Ale nadają się do Full Aroma Hops ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 co to znaczy , że "wyszła ze słoika" , proces przelewania i przechowywania był wydaje mi się sterylny: słoik wyparzony, zakrętka wyparzona, łyżka do nabierania też, od razu włożony słoik do lodówki i nie dokręcone maksymalnie żeby nie wybuchło. ponawiam pytanie czy GĘSTWA drożdżowa po drożdżach Danstar Nottingham - Ale Yeast z piwa Pale Ale nadają się do Full Aroma Hops ? Jeśli masz pewność, że gęstwa jest maksymalnie możliwie sterylna to TAK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się