WiHuRa Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Finałowe metryczki z Dortmundera pójdą jednak w poniedziałek bo mam małą awarię skanera. Dla osłody: Zwycięska receptura Marcina Jędrzejewskiego w kategorii Brown Porter Brown Porter, 12.5°Blg Zasyp: Pale ale (Strzegom) 3,5 kg Brown (Fawcett Malsters) 0,5 kg Karmelowy jasny 120 (Litovel) 0,3 kg Pszeniczny czekoladowy (Fawcett Malsters) 0,1 kg Carafa II special (Weyermann) 0,1 kg Chmiele: Cascade 7,4 %ak - 25 g Willamette 6,2 %ak -25 g Drożdże: Mangrove Jack’s M07 British Ale Zacieranie: Wszystkie jasne i karmelowe słody wsypane do 15l wody o temperaturze 67°C, po wymieszaniu, podgrzane znowu do 67°C i w 66-67°C 60 minut, po czym podgrzanie do 76°C, wsypanie słodów ciemnych i trzymanie w tej temperaturze 5 minut, po czym przeniesienie do filtracji. Gotowanie: 70 min 70 min - 15g Cascade i 15g Willamette 20 min - 10 g Cascade i 10g Willamette Drożdże zadano w temperaturze 21°C. Fermentacja burzliwa 10 dni w temperaturze 17-18°C. Fermentacja cicha 5 dni, zakończona fermentacja na 4°Blg. Do refermentacji dodano 104 g cukru w postaci syropu (ok. 0,5l wody). Celowałem w środkowy stopień nagazowania dla stylu, wyszło 20 l. Piwo w czasie konkursu miało prawie 3 miesiące. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Dodałem tą recepturę na wiki. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 no tak, teraz jak nie nasypiesz amerykańskich chmieli to zapomnij o wygrywaniu zgoda i Lodzermensch 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Niestety, chmiele amerykańskie mają wyraźnie wyższą jakość niż kontynentalne, czuć to w piwie. A Willamete to prawie angielski chmiel (Fuggles na emigracji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 konkurs był na Brown Porter a nie American Brown Ale krzysiek9999 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Piłem to piwo i chmiel był jedynie dodatkiem i wyszedł bardziej w kontynentalnym stylu. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 chmiele amerykańskie mają wyraźnie wyższą jakość niż kontynentalne, czuć to w piwie. Możesz rozwinąć trochę temat (niekoniecznie w tym wątku)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) A dziś przedstawiam zwycięską recepturę Andrzeja Milera w kategorii Dortmunder Export: Dortmunder Export 13°Blg Zasyp: Pilzneński - 4,5 kg Monachijski - 0,5 kg Zacieranie: 55°C - 10 min 64°C - 20 min 72°C - 40 min Gotowanie: 90 min 60 min - 20g Magnum 30 min - 15g Mittelfruch 15 min - 15g Mittelfruch 0 min - 20g Mittelfruch Fermentacja: Wyeast 2308 Munich lager, starter 1,5l Burzliwa: 21 dni w 8-9°C Lagerowanie: 35 dni w 0-3°C Piwo podczas konkursu miało około 4 miesiące. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Trochę mało informacji, ale również dodałem do wiki. http://www.wiki.piwo.org/Dortmunder_Export,_Andrzej_Miler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Zgodnie z zapowiedzią metryczki finałowe z Dortmundera zostały wysłane. Tym samym zakończyłem etap wysyłania wszystkich metryczek. Jeśli ktoś nie dostał, proszę reklamować na PW. W tym tygodniu powinienem ogarnąć temat paczek dla laureatów. Przypominam, że wszyscy finaliści z obydwu kategorii mogą otrzymać za darmo szklankę (568ml) nonic z logo II KKPD. Szklanka będzie dołączana do dowolnego zamówienia w sklepie alepiwo.pl. Proszę się upominać o nie telefonicze/email przy zamówieniu! Laureaci dostaną szkło w paczce ode mnie wraz z dyplomami i nagrodami rzeczowymi. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Galeria z wydarzenia: zdjęcia: Monika Kocoń. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 chmiele amerykańskie mają wyraźnie wyższą jakość niż kontynentalne, czuć to w piwie. Możesz rozwinąć trochę temat (niekoniecznie w tym wątku)? Krótko mówiąc: chmielarze w ameryce znają swój fach, chmiel z amerykańskiej firmy ma smak, aromat, charakter. Starają się im dotrzymać kroku Niemcy, ale maja mniej wdzięczny materiał. Cała reszta świata robi nie wiadomo co. Jeżeli nie pofatygujesz się do plantatora na zakupy, to nigdy nie wiesz co dostaniesz: chmiel, siano, styropian, czy królicze bobki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Bo tam zaraz po peletowaniu chmiel jest mrożony i w takiej postaci trafia do garów piwowarów. A do nas? daleka droga.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Krótko mówiąc: chmielarze w ameryce znają swój fach, chmiel z amerykańskiej firmy ma smak, aromat, charakter. Starają się im dotrzymać kroku Niemcy, ale maja mniej wdzięczny materiał. Cała reszta świata robi nie wiadomo co. Jeżeli nie pofatygujesz się do plantatora na zakupy, to nigdy nie wiesz co dostaniesz: chmiel, siano, styropian, czy królicze bobki. Ciężko się nie zgodzić. 3 warzone ostatnio czeskie pilznery, mimo zakupów chmielu w 3 różnych sklepach, dały 5 skrzynek zakapslowanego siana. Jak tu żyć? Jeśli na Birofiliach wygra RIS chmielony Citrą to czas do grobu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeśli na Birofiliach wygra RIS chmielony Citrą to czas do grobu... A co jest złego w RISie na Citrze? Gorzej jak wygra Czeski Pilsner chmielony Citrą edit: Chociaż Citrą to pewnie nie ale już takim Chinookiem albo Simcoe Edytowane 8 Kwietnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Dziś kurier zabrał paczki z nagrodami dla laureatów. Na tym zakończyła się organizacja II KKPD. Myślę, że w okolicach października można spodziewać się ogłoszenia kategorii na III Karpacki KPD. Dziękuję jeszcze raz wszystkim, którzy brali udział w konkursie i zapraszam na następną edycję. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Były wcześniej pytania na PW więc oficjalnie informuję. II Karpacki KPD został wliczony do Pucharu PSPD: Aktualna klasyfikacja. http://www.pspd.org.pl/catpages/edycja-2013-2014 Na końcu klasyfikacji jest lista uwzględnionych konkursów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Przypominam, że wszyscy finaliści z obydwu kategorii mogą otrzymać za darmo szklankę (568ml) nonic z logo II KKPD. Szklanka będzie dołączana do dowolnego zamówienia w sklepie alepiwo.pl. Proszę się upominać o nie telefonicze/email przy zamówieniu! Przypominam finalistom o możliwości otrzymania szkła w sklepie Alepiwo.pl Z informacji jakie otrzymałem ze sklepu nie wielu z Was je odebrało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) W poniedziałek, Marcin, zwycięzca kategorii Brown Porter odebrał nagrodę główną w postaci uwarzenia tegoż piwa w Starym Browarze Rzeszowski. Marcin czynnie asystował przy warzeniu. Jako współorganizator jeszcze raz dziękuje serdecznie browarowi za nagrodę oraz możliwość uwarzenia piwa w swojej warzelni. Jackowi, piwowarowi, za miłe przyjęcie oraz grom ciekawych informacji. Kilka fot: https://www.facebook...79563475455396/ Piwo będzie dostępne w sprzedaży na III Kaprackim KPD na który już zapraszam. Edytowane 18 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się