Skocz do zawartości

2014.03.29 - II Karpacki Konkurs Piw Domowych


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

Finałowe metryczki z Dortmundera pójdą jednak w poniedziałek bo mam małą awarię skanera.

Dla osłody:

 

Zwycięska receptura Marcina Jędrzejewskiego w kategorii Brown Porter

Brown Porter, 12.5°Blg

 

Zasyp:

Pale ale (Strzegom) 3,5 kg

Brown (Fawcett Malsters) 0,5 kg

Karmelowy jasny 120 (Litovel) 0,3 kg

Pszeniczny czekoladowy (Fawcett Malsters) 0,1 kg

Carafa II special (Weyermann) 0,1 kg

 

Chmiele:

Cascade 7,4 %ak - 25 g

Willamette 6,2 %ak -25 g

 

Drożdże:

Mangrove Jack’s M07 British Ale

 

Zacieranie:

Wszystkie jasne i karmelowe słody wsypane do 15l wody o temperaturze 67°C, po wymieszaniu, podgrzane znowu do 67°C i w 66-67°C 60 minut, po czym podgrzanie do 76°C, wsypanie słodów ciemnych i trzymanie w tej temperaturze 5 minut, po czym przeniesienie do filtracji.

 

Gotowanie: 70 min

70 min - 15g Cascade i 15g Willamette

20 min - 10 g Cascade i 10g Willamette

 

Drożdże zadano w temperaturze 21°C. Fermentacja burzliwa 10 dni w temperaturze 17-18°C. Fermentacja cicha 5 dni, zakończona fermentacja na 4°Blg. Do refermentacji dodano 104 g cukru w postaci syropu (ok. 0,5l wody). Celowałem w środkowy stopień nagazowania dla stylu, wyszło 20 l.

 

Piwo w czasie konkursu miało prawie 3 miesiące.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dziś przedstawiam zwycięską recepturę Andrzeja Milera w kategorii Dortmunder Export:

 

Dortmunder Export 13°Blg

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,5 kg

Monachijski - 0,5 kg

 

Zacieranie:

55°C - 10 min

64°C - 20 min

72°C - 40 min

 

Gotowanie: 90 min

60 min - 20g Magnum

30 min - 15g Mittelfruch

15 min - 15g Mittelfruch

0 min - 20g Mittelfruch

 

Fermentacja:

Wyeast 2308 Munich lager, starter 1,5l

Burzliwa: 21 dni w 8-9°C

Lagerowanie: 35 dni w 0-3°C

 

Piwo podczas konkursu miało około 4 miesiące.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z zapowiedzią metryczki finałowe z Dortmundera zostały wysłane. Tym samym zakończyłem etap wysyłania wszystkich metryczek. Jeśli ktoś nie dostał, proszę reklamować na PW.

 

W tym tygodniu powinienem ogarnąć temat paczek dla laureatów.

 

Przypominam, że wszyscy finaliści z obydwu kategorii mogą otrzymać za darmo szklankę (568ml) nonic z logo II KKPD. Szklanka będzie dołączana do dowolnego zamówienia w sklepie alepiwo.pl. Proszę się upominać o nie telefonicze/email przy zamówieniu!

 

Laureaci dostaną szkło w paczce ode mnie wraz z dyplomami i nagrodami rzeczowymi.

 

2daln34.jpg

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chmiele amerykańskie mają wyraźnie wyższą jakość niż kontynentalne, czuć to w piwie.

 

Możesz rozwinąć trochę temat (niekoniecznie w tym wątku)?

 

Krótko mówiąc: chmielarze w ameryce znają swój fach, chmiel z amerykańskiej firmy ma smak, aromat, charakter. Starają się im dotrzymać kroku Niemcy, ale maja mniej wdzięczny materiał.

Cała reszta świata robi nie wiadomo co. Jeżeli nie pofatygujesz się do plantatora na zakupy, to nigdy nie wiesz co dostaniesz: chmiel, siano, styropian, czy królicze bobki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krótko mówiąc: chmielarze w ameryce znają swój fach, chmiel z amerykańskiej firmy ma smak, aromat, charakter. Starają się im dotrzymać kroku Niemcy, ale maja mniej wdzięczny materiał.

Cała reszta świata robi nie wiadomo co. Jeżeli nie pofatygujesz się do plantatora na zakupy, to nigdy nie wiesz co dostaniesz: chmiel, siano, styropian, czy królicze bobki.

Ciężko się nie zgodzić. 3 warzone ostatnio czeskie pilznery, mimo zakupów chmielu w 3 różnych sklepach, dały 5 skrzynek zakapslowanego siana. Jak tu żyć?:) Jeśli na Birofiliach wygra RIS chmielony Citrą to czas do grobu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli na Birofiliach wygra RIS chmielony Citrą to czas do grobu...

A co jest złego w RISie na Citrze?

Gorzej jak wygra Czeski Pilsner chmielony Citrą :smilies:

 

edit:

Chociaż Citrą to pewnie nie ale już takim Chinookiem albo Simcoe ;)

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś kurier zabrał paczki z nagrodami dla laureatów. Na tym zakończyła się organizacja II KKPD.

 

Myślę, że w okolicach października można spodziewać się ogłoszenia kategorii na III Karpacki KPD. Dziękuję jeszcze raz wszystkim, którzy brali udział w konkursie i zapraszam na następną edycję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Były wcześniej pytania na PW więc oficjalnie informuję.

II Karpacki KPD został wliczony do Pucharu PSPD:

 

Aktualna klasyfikacja.

http://www.pspd.org.pl/catpages/edycja-2013-2014

Na końcu klasyfikacji jest lista uwzględnionych konkursów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przypominam, że wszyscy finaliści z obydwu kategorii mogą otrzymać za darmo szklankę (568ml) nonic z logo II KKPD. Szklanka będzie dołączana do dowolnego zamówienia w sklepie alepiwo.pl. Proszę się upominać o nie telefonicze/email przy zamówieniu!

 

Przypominam finalistom o możliwości otrzymania szkła w sklepie Alepiwo.pl

Z informacji jakie otrzymałem ze sklepu nie wielu z Was je odebrało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

W poniedziałek, Marcin, zwycięzca kategorii Brown Porter odebrał nagrodę główną w postaci uwarzenia tegoż piwa w Starym Browarze Rzeszowski. Marcin czynnie asystował przy warzeniu.

 

Jako współorganizator jeszcze raz dziękuje serdecznie browarowi za nagrodę oraz możliwość uwarzenia piwa w swojej warzelni. Jackowi, piwowarowi, za miłe przyjęcie oraz grom ciekawych informacji.

 

Kilka fot:

https://www.facebook...79563475455396/

 

Piwo będzie dostępne w sprzedaży na III Kaprackim KPD na który już zapraszam.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.