odrealniony Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Witam, pojawiło mi się pierwsze pytanie, czy do utrzymania temperatury fermantacji będzie się nadawał pas grzejny na podczerwień (taki jak to terrariów)? taki jak tutaj: http://www.morelia.otwarte24.pl/47,Pas-grzewczy-Habistat-rozne-moce-na-zamowienie dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) myślę, że brzeczka powinna spokojnie absorbować takie promieniowanie, chociaż ja polecił bym Ci terrarystyczne przewody grzewcze. Edytowane 1 Października 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) myślę, że brzeczka powinna spokojnie absorbować takie promieniowanie, chociaż ja polecił bym Ci terrorystyczne przewody grzewcze. Allah akbar! Booom! i po fermentorze a ile ciepła przy takim wybuchu Chodzi o przewody terrarystyczne dla gadów do terrariów albo akwariów Kilka osób takimi się bawiło na forum z tego co pamiętam. Edytowane 1 Października 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Do środka pakować czy owijać fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 To samo skojarzenie miałem, ale nie chciałem pisac Terrarystyczny przewód grzejny stosuję z powodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Jaką moc polecasz i czy do środka? Myślę o fermentacji dolniaków (czyli ok 10C) na balkonie, podczas gdy temp zew. 0-10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Chodzi o przewody terrarystyczne mała literówka, a jaki ubaw Przewód powinien iść na zewnątrz i powinien być ocieplony (np karimatą, albo ekranem do grzejników). Ja mam taki 35W i daje radę, można dać większy nawet 50W no i trzeba zamontować jakiś kontroler. Polecam raczej kupować takie grube przewody, a nie te cienkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Mam szafę do fermentacji. Obłożona jest styropianem. W środku wzdłuż ścian mam poprzypinany http://allegro.pl/kabel-grzewczy-silikonowy-przewod-80w-dl-800cm-i3562007049.html Steruję to wszytsko http://allegro.pl/regulator-temperatury-sterownik-do-terrarium-rt2-i3586988462.html Służy mi do fermentacji górniaków, bo w piwnicy temperatura zima spada do 10 stopni. Jak to rozwiązać na balkonie w takich wachaniach temp to nie wiem. Skrzynie jakąś musisz miec na bank i nie ten regulator, bo on do wyższych temperatur służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Macie jakieś doświadczenie odnośnie sterowników do tych pasów/przewodów? Jaką temperaturę osiągają takie przewody - chodzi mi o to, czy będą w stanie przetopić plastik lub styropian podczas pracy z pełna mocą. Ja właśnie chcę sobie zbudować styropianową skrzynię do fermentacji piwa na balkonie ogrzewaną właśnie takim pasem/przewodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Nie przepali Ci plastiku ani styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 jak kupisz ten grubszy w osłonie sylikonowej, to nic Ci nie przetopi. Te cienkie rozgrzewają się do wyższych temperatur, trzeba też unikać wersji budowlanych. Sterownik RT2 (jak w linku wyżej) spokojnie da radę. Ja stosuję tylko do dogrzewania belgów w zimie, także nie wiem jak się spisze do lagerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 ... chociaż ja polecił bym Ci terrorystyczne przewody .... Spadłem z krzesła Następnym razem nie wiem czy będę odbierał od Ciebie przesyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 No już posłodziliśmy sobie - wystarczy Żeby mi się przypadkiem trochę e.coli nie dostało do twoje hodowli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcane Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 Ja osobiście używam pasa grzewczego do łóżka wodnego. Ma sterownik i pobiera max 80 W. Wkladam go na dno lodówki (sezon "ejlowy"). Dziala bardzo dobrze. Fermentor jest grzany konwekcyjnie cieplym powietrzem. Sent from my Novo7 Aurora using Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 No dobra, a czemu ten kabel nie do środka? Oczywiście jakaś izolacja od zewnątrz musi być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 1 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2013 No dobra, a czemu ten kabel nie do środka? Oczywiście jakaś izolacja od zewnątrz musi być. To zły pomysł. Tych drutów, pasów czy mat nie można zanurzać w wodzie. Poza tym musisz zrobic dziure w fermentorze na prowadzenie kabli i ja uszczelnić. No i jest to zawsze jeszcze jedna rzecz, która ma kontakt z brzeczką i trzeba ją dezynfekować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Zakładam, że uda mi się dorwać kable podwodne (bywają takie na allegro), dezynfekcja nie problem, a dziura i tak będzie, żeby sondę od termometru wpuścić... jakieś inne przeciwskazania są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A czemu się tak upierasz do środka ? widzisz jakieś większe zalety niż na zewnątrz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Te kable podwodne to jeszcze do kontaktu ze spożywką i alkoholem muszą się nadawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 bez izolacji kabel 4m + regulator temp. rt2c podgrzały mi fermentor z 20st do 28st w 1 dzień kabel był owinięty na zewnątrz fermentora i przyklejony doń taśmą papierową - myślę, że przy użyciu izolacji w postaci ubranka na fermentor ze starej karimaty znacząco da się skrócić ten czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Te kable podwodne to jeszcze do kontaktu ze spożywką i alkoholem muszą się nadawać. Np. taki się nada AQUA SZUT - TerraHot 80W Gruby, solidny silikon, do tego dodac jak koledzy piszą termostat RT2 i po kłopocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 A czemu się tak upierasz do środka ? widzisz jakieś większe zalety niż na zewnątrz ? Za wewnątrz: - mniejsze straty energii - mniejsza bezwładność (tak mi się wydaje, bo: większa powierzchnia przekazywania ciepła i brak konieczności "przegrzania" się przez fermentor Za zewnątrz: - można tańszy kabel zastosować - niższa temperatura grzania = mniejsze różnice w temperaturze piwa bez izolacji kabel 4m + regulator temp. rt2c podgrzały mi fermentor z 20st do 28st w 1 dzień Te 4m to było 25W? Jaka była mniej więcej temp. otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Te 4m to było 25W? Jaka była mniej więcej temp. otoczenia? 25W - temp ~20-21st z tym, że miałem ustawione 30st bo taką temperaturę chciałem osiągnąć - natomiast potem skręciłem na 28st i regulator wyłączył kabel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Jeżeli fermentor słaby w skrzyni na balkonie (jesienią czy zimą) to gdzie umieścić czujnik temperatury. Kable podane wyżej mają po 8m, to owinie się cały fermentor. Będzie tam miejsce na czujnik, tak aby realnie odczytywał temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Jeżeli fermentor słaby w skrzyni na balkonie (jesienią czy zimą) to gdzie umieścić czujnik temperatury. Kable podane wyżej mają po 8m, to owinie się cały fermentor. Będzie tam miejsce na czujnik, tak aby realnie odczytywał temperaturę? przyczep czujkę do fermentora z dala od kabla pod folią bąbelkową - może się mylić o 1st ale całkiem nieźle mierzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się