Undeath Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Nie są lepsze od US-05, a lag u nich to masakra... To samo miałem po 3 dniach powoli zaczęły coś fermentować, piwo wyszło w miarę dobre, ale długo trwała fermentacja. Ja już nie mam zamiaru do nich wrócić z suchych to jedynie Danstary i Us-ey do amerykańców, a tak to tylko płynne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 z suchych to jedynie Danstary i Us-ey do amerykańców, daj się skusić na kangury i witbierowe od Gozdawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 z suchych to jedynie Danstary i Us-ey do amerykańców, daj się skusić na kangury i witbierowe od Gozdawy Hehe napisałem do amerykańców Nie znaczy, że drożdże do innych stylów przekreśliłem... Ogólnie w piwowarstwie nigdy nie mów nigdy, bo a nóż widelec wróci się do danych surowców i będą lepsze Dobra Of-topa robimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Undeath, u mnie tak samo, strasznie leniwie zaczynają. Rano jak wychodziłem to zerknąłem i coś się lekko białego zaczęło pojawiać, a po powrocie bulgotało leniwie i pojawiła się piana. Ale nawet teraz nie pokrywa całej powierzchni piwa, tylko jest jeszcze w skupiskach. Zobaczę jak przebiegnie burzliwa i napiszę spostrzeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szlakiem Piwa Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Robię Rye IPA na tej właśnie odmianie drożdży. Ruszyły gdzieś po 36 godzinach i całkiem dobrze się rozkręciły. Były uwadniane, temperatura fermentacji 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Niby pracują, ale robią to tak jakby chciały a nie mogły. Jest spora piana, rurka bulgocze co 20-30 sekund. Fermentacja ruszyła w zeszłą środę, dzisiaj pomiar pokazał 11,5 Blg. Spadło o całe 4,5. Nie wiem co mnie podkusiło żeby kupić je zamiast US-05. Myślicie że wszystko w porządku? Bo coś niepokoi mnie ta wolna fermentacja. Edytowane 19 Marca 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Paczka drozdzy firmy Mangrove ma duzo mniej komorek drozdzowych niz porownywalna saszetka Fermentis. Lagi sa dlatego, ze drozdzy jest za malo a nie dlatego, ze te drozdze tak maja. Wystarczy czytac instrukcje producenta, ktory wyraznie podaje ze na 20 L potrzeba dwoch saszetek a nie jednej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Na stronie i na saszetce producent podaje około 23l piwa. 2 saszetki dotyczą dolniaków. Czyli tak jak u Fermentisa. Edytowane 20 Marca 2015 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 10,5 blg - widoczny start po 40h - temp 17st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Myślę że w przypadku akurat tego szczepu lag wynika z czego innego. Również propagowane z czystej kultury BRY - 97 mają wolny start. Co więcej, inne szczepy z oferty MJ nie wykazują takiej przypadłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Myślę że w przypadku akurat tego szczepu lag wynika z czego innego. z czego Twoim zdaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Napisałem przecież. Ten szczep tak ma, również propagowany z kultury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 BRY-97 z saszetki uwodnione w 20l-12 blg, lag jakieś 36h, ciekawe że z gęstwy były w stanie wyrobic się w 48h z robotą główną co nie zmienia faktu, że dwa tygodnie potrzebowały na porządne dofermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Takie z nich małe ciapciaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Robiłem na nich CDA 16 blg.Fermentacja w okolicach 20°C. Piwo wyszło całkiem fajne, odfermentowało z tego co pamiętam do ok. 4.5 blg. Minusem był luźny osad drożdżowy na dnie butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Przy poprzednim piwie paczka sucharow ruszyła u mnie w 12h, a teraz drożdże zadane w niedziele rozkrecily się dopiero w środę nad ranem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 znaczy, że suchar suchowi nierówny w MJ - albo jedne były sporo po terminie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Trudno powiedzieć skąd oni te swoje drożdże mają, czy produkują sami czy tylko rebrandują cudzy towar. Teorie spiskowe na forach piwowarskich w UK krążą, że to jest cudzy towar rebrandowany i MJ M44 === Danstar BRY-97. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Ja zadałem je w temp. ok. 25 stopni o godzinie 23, rano już fermentacja była w toku: czapa piany, wybrzuszone wieko, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 znaczy, że suchar suchowi nierówny w MJ - albo jedne były sporo po terminie Te które teraz używam i startowały długo mają best before 2016. Poprzednie nie pamiętam;) zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) instrukcja do BRY-97 szczególnie podpunkt o szoku dla temp > 10st wydaje się być ciekawy w kontekście lagu z tego co pamiętam to miałem rehydrację w 27st (źle) i zadałem do temp 17st jeśli chodzi o ilości to wg wyeast mamy 6 milionów / ml dla piwa < 15blg przy temp ferm. > 18st wg tej instrukcji 10g szczepi 10l przy gęstości 5-10 milionów / ml - czyli w rozsądnych granicach informacja o 2 paczkach może być prawdziwa dla piw powyżej 15blg 050.602.2 en 050.609.7_SPEC_EN_Lallemand yeast BRY97.pdf Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 U mnie po dwóch dobach pokazała się jakaś minimalna pianka na powierzchni. Trochę późno przeczytałem ten wątek i teraz nerwówka czy ruszą i czy nie przyplącze się coś do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszm Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Spokojnie. Zużyłem już 3 paczki tych drożdży i są strasznie leniwe przy starcie. W jednym piwie czekałem 48h, a wyszło świetne. Daj im czas. Za to gęstwa działa fantastycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 jak na porodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) To jest ogólnie problem z drożdżami Mangrove, producent gwarantuje 5mld komórek/g czyli 50mld na paczkę i podobno rzeczywista liczba tych komórek jest zbliżona do tej liczby (a nie koło 200mld jak w przypadku np. Fermentisa), dlatego są takie kosmicznie lagi przy pierwszym pokoleniu, bo drożdży jest grubo za mało. Edytowane 13 Maja 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się