BuDeX Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 10.grudnia powinienem przelać na cichą Przelej jak skończy się fermentacja burzliwa, a nie 10 grudnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiM Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Dobrze przeleje jutro i zmierzę BLG Dzięki chciałem zapytać czy nie za szybko , ale widzę że utytułowany kolega pisze , wiec wie lepiej . Pozdrowienia Edytowane 7 Grudnia 2015 przez ZibiM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiM Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jest na cichej 4 BLG chodziarz nadal pracują drożdże m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Zrobiłem na 1 saszetce 9 piw za każdym razem zbierając gęstwę po burzliwej (zwykle po ok 1,5 tygodnia aby zmniejszyć selekcję szybszych) i zadając tylko tyle ile pokazuje kalkulator. Robiłem jasne, ciemne i wędzone piwa na zmianę, blg w zakresie od 10,5 do 17,5 (też na zmianę). Po takim użyciu piwa zaczynają być mocno kwaskowe a jeśli nie będzie dekstryn odfermentują praktycznie do zera nie dając żadnej kontry słodowej dla goryczy. Ten eksperyment pokazał mi, że warto co te 5 warek zmienić saszetkę na nową Również pokazał mi, że drożdże nie przenoszą smaków między piwami. Edytowane 28 Grudnia 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birek03 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Ja niestety mam zle doświadczenia z tymi drożdżami nie wiem czy tylko przy akurat tych trzech piwach, które robiłem zakaziłem czy po prostu są dla mnie te drożdże za trudne. Pierwsze piwo jakie na nich robiłem mogło źle smakować (łodyga i zalegajaca goryczka) gdyż wiem ze popełniłem błąd przy wysładzaniu(moja 4 Warka), przy kolejnym pare warek w przód wszystko było ok przy produkcji, ale znów łodyga i ściągającą goryczka(apa), a ostatnia warka nie dość ze ruszyła dopiero po 3 dniach to z 15 zeszło do 6 po 4 tygodniach i na cichej do 5 (zacierane na wytrawnie) a w zapachu piwa chmielu nie czuć tylko banany przyprawowość i ogólną belgie (nie wiem czy się im opakowania pomylily czy co) więc stwierdziłem że zostanę przy us05 które nigdy jeszcze nie zawiodły Edytowane 11 Stycznia 2016 przez birek03 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) 48h od zadania drożdży i cisza. Niby potwierdzone, że długo startują, ale jednak stresik jest Edyta: Po 60h nadal nic. Komlpetnie nic mimo przeniesienia do ciepłego, kilkukrotnego zamieszania wiadrem. Dodam drugą paczkę, jednak przy uwadnianiu zauważyłem, że drożdże z saszetki są jakieś takie ciemne i nie w postaci granulek, a bardziej w kształcie podłużnym jakby słód żytni. Dziwna sprawa. Bardziej mnie ciekawi ta ciemna barwa. W zapachu wydawały się być ok. W każdym razie - nigdy więcej tych drożdży nie użyję. Podkusiło mnie, bo pamiętam, że naprawdę dobrze eksponują chmiel, a przy testach od Polishhops przeca właśnie o to mi chodzi, ale po tych przegodach stwierdzam, że nie warto. Saszetka z terminem do 01.2017r. Edyta2: Po 24h od zadania drugiej paczki pojawiła się piana. Nie jestem w stanie stwierdzić czy to drożdże z pierwszej paczki po 72h w końcu postanowiły popracować, czy może po 24h ruszyły te z drugiej paczki. Generalnie wydaje mi się, że po takim czasie mogę się tam spodziewać także niechcianych dzikich gości. Zobaczymy. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiM Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Witam ja nadal w tym temacie , zabutelkowałem moja mandaryne 16.grudnia a piwo nadal mętne musze nadmienić że w święta wstawiłem do lodówki 10°C . Poza tym że drożdże nie mogą osiąść na dnie , w smaku jest ok a owoce południowe są mocno wyczuwalne , może ktoś poradzi dlaczego nie może się wyklarować , w/g mnie wszystko zrobiłem poprawnie filtracja była bardzo czysta . A nadto zadałem te drożdże M44 do kolejnej warki APA Cascade i jak brzeczka była klarowna i o kolorze ciemny bursztyn to po zadaniu tych drożdży zmieniła się na pomarańczowy i o dziwo tym razem ruszyły szybko (może dlatego że BLG było 13* - a nie 17* jak przy poprzedniej warce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Edyta: Po 60h nadal nic. Komlpetnie nic mimo przeniesienia do ciepłego, kilkukrotnego zamieszania wiadrem. Dodam drugą paczkę, jednak przy uwadnianiu zauważyłem, że drożdże z saszetki są jakieś takie ciemne i nie w postaci granulek, a bardziej w kształcie podłużnym jakby słód żytni. Dziwna sprawa budex - tak samo było u mnie z tym, że ja zadałem S04 po 70h i już miałem rozwinięty DMS - potem przyszła apteka nauczka na przyszłość M44 trzeba rozbujać na małym starterze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Też się skusiłem na te drożdże, zaryzykowałem bo mi dobrze pasowały do wytrawnej double rice ipa. Mija 48h od zadania drożdży i nadal cisza. Fermentor mleczny więc nie wiem co tam się dzieje na powierzchni, ale przy ściankach nie widać żadnych śladów piany. Otwierać nie ma sensu bo i tak nie mam więcej drożdży. Jak długo można czekać na start drożdży, żeby były szanse na pozytywny finał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Też się skusiłem na te drożdże, zaryzykowałem bo mi dobrze pasowały do wytrawnej double rice ipa. Mija 48h od zadania drożdży i nadal cisza. Fermentor mleczny więc nie wiem co tam się dzieje na powierzchni, ale przy ściankach nie widać żadnych śladów piany. Otwierać nie ma sensu bo i tak nie mam więcej drożdży. Jak długo można czekać na start drożdży, żeby były szanse na pozytywny finał? Czy nie można zadać pytania żeby odpowiadający nie musiał odpowiadać pytaniem na pytanie? Skąd ktoś ma wiedzieć co zrobiłeś przed zadaniem tych drożdży (parametry warzenia i brzeczki) oraz ile dałeś drożdży, a pytanie o drożdże będzie myślę podstawowym, bo pewnie dałeś ich za mało jak na Double Rice IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam imiennika. Trochę więcej pokory zalecam, bo to, że ktoś jest nowy na forum nie jest zawsze równoznaczne z tym, że nie umie sobie policzyć ile potrzebuje drożdży do przefermentowania brzeczki. Bo Ty już taką tezę tutaj wyprowadziłeś. Uwodnionych drożdży dałem 2 paczki w temp. wody 22st. , zgodnie z obliczeniami z kalkulatora http://www.mrmalty.com/calc/calc.html. Brzeczki mocno nie chłodziłem bo z tego co tutaj przeczytałem drożdże kiepsko ruszają, dlatego schłodziłem do 20 st. Zasyp 5kg pilzneńskiego + 1 kg płatków ryżowych + glukoza 200g na koniec warzenia. Zacieranie w temperaturze 65-66st 60 min. Do fermentacji 23 litry - 18,5blg. A w moim pytaniu i tak dalej nie widzę, gdzie ja pytałem o przyczynę kiepskiego startu drożdży. Pytałem o maksymalny czas startu drożdży, po którym można liczyć na to że piwo prawidłowo odfermentuje a brzeczki szlag nie trafi. 3, 4 doby? Pierwszy raz tak długo mi startuje fermentacja, stąd pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Pytałem o maksymalny czas startu drożdży, po którym można liczyć na to że piwo prawidłowo odfermentuje a brzeczki szlag nie trafi. 3, 4 doby? Pierwszy raz tak długo mi startuje fermentacja, stąd pytanie. poczytaj wyżej - post budexa zdaje się odpowiadać na Twoje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Też się skusiłem na te drożdże, zaryzykowałem bo mi dobrze pasowały do wytrawnej double rice ipa. Mija 48h od zadania drożdży i nadal cisza. Fermentor mleczny więc nie wiem co tam się dzieje na powierzchni, ale przy ściankach nie widać żadnych śladów piany. Otwierać nie ma sensu bo i tak nie mam więcej drożdży. Jak długo można czekać na start drożdży, żeby były szanse na pozytywny finał? Czy nie można zadać pytania żeby odpowiadający nie musiał odpowiadać pytaniem na pytanie? Skąd ktoś ma wiedzieć co zrobiłeś przed zadaniem tych drożdży (parametry warzenia i brzeczki) oraz ile dałeś drożdży, a pytanie o drożdże będzie myślę podstawowym, bo pewnie dałeś ich za mało jak na Double Rice IPA. Witam imiennika. Trochę więcej pokory zalecam, bo to, że ktoś jest nowy na forum nie jest zawsze równoznaczne z tym, że nie umie sobie policzyć ile potrzebuje drożdży do przefermentowania brzeczki. Bo Ty już taką tezę tutaj wyprowadziłeś. No Łukasz trochę pokory Jak zwykle oceniłeś z góry Zasyp 5kg pilzneńskiego + 1 kg płatków ryżowych + glukoza 200g na koniec warzenia. Zacieranie w temperaturze 65-66st 60 min. Do fermentacji 23 litry - 18,5blg. A w moim pytaniu i tak dalej nie widzę, gdzie ja pytałem o przyczynę kiepskiego startu drożdży. Pytałem o maksymalny czas startu drożdży, po którym można liczyć na to że piwo prawidłowo odfermentuje a brzeczki szlag nie trafi. 3, 4 doby? Pierwszy raz tak długo mi startuje fermentacja, stąd pytanie. Ale pytanie powiem Ci też typu kutas bo nikt na nie Ci nie da dokładnych informacji. Świeże drożdże startują do 3-12h, z paczki MJ co już było pisane wielokrotnie i jakbyś poczytał posty wyżej z zrozumieniem to do 72h. Natomiast to zależy od dezynfekcji ten czas, który nic się jeszcze nie stanie bezpiecznie przyjmować 2 doby, powyżej już miałbym stresa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 No Łukasz trochę pokory Jak zwykle oceniłeś z góry Można było pominąć tą ironię, ale kółko wspólnej adoracji jest na każdym forum. A speców, którzy się nie uczyli tylko od razu wszystko wiedzieli jest jeszcze więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 No Łukasz trochę pokory Jak zwykle oceniłeś z góry Można było pominąć tą ironię, ale kółko wspólnej adoracji jest na każdym forum. A speców, którzy się nie uczyli tylko od razu wszystko wiedzieli jest jeszcze więcej Ironia nie była do Ciebie skierowana więc... A kółko było ale znikło. Speców zgodzę się takich co to wszystkie rozumy pozjadali jest więcej, nie wyłączając widać Ciebie, bo po kilku zdaniach już masz wyrobione zdanie co do forum i użytkowników Ale na przyszłość radzę podawać istotne informacje od razu skoro wiedziałeś, że ktoś się doczepi to zrobiłeś to też specjalnie, żeby sobie właśnie pogadać na ten temat Ale co tam zgryźliwości na bok problem rozwiązany? To nie ma co roztrząsać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 poprawcie mnie jak zle liczę 23l 18.5°Blg - wedle mr malty wychodzi 319 * 10^9 Mangroove deklaruje 5 *10^9 komórek per gram co daje 63.8 g potrzebnych drożdży w paczce jest - 10g - tak ? gdzieś się pomyliłem ? z m44 miałem tylko gęstwę - start jak burza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Według tego liczenia US-05 (6 x 10^/g) poszło by nie wiele mnie bo ok.5 paczek ? Drożdże nie mnożą się w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s3bbar Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Pierwszy (i ostatni raz!) miałem nieprzyjemność z tym produktem. Najpierw przeczytałem ten wątek - a co mi tam: zrobię starter. W czwartek około 15:oo drożdże po uwodnieniu kręciły się już w starterze 10 Brix. Warka schłodzona do 22 stopni (tak jak drożdze w starterze) - zadana po ponad 24h do brzeczki 21l 17,5 BLG I co!? I owszem: mleczna brzeczka, lekka pina na powierzchni, ale... cisza. I dopiero dzisiaj rano ruszyły. Nie wiem co z tego będzie. Mam nadzieję, że nic się nie przypałętało. Nigdy więcej. Za słabe mam serce do takich eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Według tego liczenia US-05 (6 x 10^/g) poszło by nie wiele mnie bo ok.5 paczek ? Drożdże nie mnożą się w fermentorze? To jest 23l (120% procent piecio galonowej warki ) i to 18.5°Blg - to jest już wysoki ekstrakt. Ja nie wiem czy należy dać sześć paczek, ja nie wiem czy dobrze uzylem kalkulatora i w reszcie nie wiem czy dobra ilość drożdży na gram zalozylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Te 319*10^9 to jest liczba komórek po fazie namnażania, czy potrzebnych do zadania? Sam kalkulator podaje takie wyniki (US-05 to 11,5 g saszetka): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Potrzebnych do zadania - nikt nie liczy ile komórek jest po fazie namnażania, bo niby po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Sugerowałem się docelową liczbą drożdży do osiągnięcia pożądanych parametrów, ale skoro tak to OK . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Witam imiennika. Trochę więcej pokory zalecam, bo to, że ktoś jest nowy na forum nie jest zawsze równoznaczne z tym, że nie umie sobie policzyć ile potrzebuje drożdży do przefermentowania brzeczki. Bo Ty już taką tezę tutaj wyprowadziłeś. A czy kolega imiennik zauważył słowo: "pewnie" ? "Pytania" przed moją rzekomą tezą zapewne nie zauważyłeś? Ja również jak Ty zaczynałem przygodę z piwowarstwem tylko mało zadawałem pytań ponieważ odpowiedzi na moje pytania szukałem na forum i po części się udawało, a dodatkowo sprawnie działająca logika+myślenie pomagały. Dlatego też pozwolę sobie twierdzić, że pokory nie musisz mi zalecać, bo ją mam i to sporo, ale dziękuję za troskę - jest mi miło Co do wprowadzania tez to uważam, że Twoje nie grzeszą trafnością, bo ironia była skierowana w moją stronę. Forum również oceniłeś z góry. Hipokryzja? 23l 18.5°Blg - wedle mr malty wychodzi 319 * 10^9 Mangroove deklaruje 5 *10^9 komórek per gram co daje 63.8 g potrzebnych drożdży w paczce jest - 10g - tak ? gdzieś się pomyliłem ? Furek, kalkulator zakłada namnożenie chyba 3'krotne z tego, co pamiętam więc to by się zgadzało, bo wg niego potrzeba 21g drożdży. XXXM - myślę, że budex już w dużej mierze odpowiedział Ci na pytanie. Wg podanego przez Ciebie opisu powinno być ok, ale jak widać te drożdżaki albo długo się namnażają i lag jest wielki, albo po prostu coś im nie pasuje i ... tak po prostu mają. Chyba trzeba się do tego przyzwyczaić i liczyć z tym albo używać innych drożdży. Mi ostatnio z gęstwy drożdże Wyeast 1728 ruszyły po ponad 72h - efekt był taki, że piwo jest średnie ponieważ niosło to w tym przypadku trochę konsekwencji ze złej fermentacji. Co do przyczyny: nie mam pojęcia czemu akurat tak się zachowały, bo wszystko zrobiłem jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidien37 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 AIPA 15L 16* BLG. Długi start. Drożdże suche, uwodnione i zadane w sobotę 23.01 o godzinie 13:00 wystartowały dopiero w nocy z poniedziałku na wtorek. Do dziś tj. 3.02 utrzymuje się delikatna piana. Cała fermentacja burzliwa przebiegała dość spokojnie, w szczytowym momencie rurka osiągnęła jedno bulknięcie na 6 sekund ale to trwało może z dobę. Te drożdże uczą cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Na stronie producenta piszą żeby dla piw o gęstości powyżej 12 BLG używać dwóch paczek drożdży. Może to jest powodem tak długich lagów przy mocniejszych piwach? https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V1_MJ_CS_Yeast_Bk_lores.pdf?15349190601803791344 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się