michwo1 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Witam Ile należy przyjąć % udział ubytku wody przy warzeniu? Jest możliwość jego obliczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 z autopsji do 20 l warki dokładam 3 - 3,5 litra na odparowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Jest możliwość jego obliczenia? Tak, najlepiej do tego użyć: - Toolkit (w plikowni tego forum) - programy piwowarskie (Brewtarget, Beersmith, itp) Edytowane 11 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Po pierwszym gotowaniu będziesz widział jak to wygląda konkretnie u ciebie. Wrzenie powinno być delikatne, żeby odparowanie było na poziomie około 10%. Mi w pierwszych warkach ciężko było odpowiednio ustawić gaz więc odparowywało nieco więcej. Na wszelki wypadek radzę mieć w odwodzie trochę sterylnej wody (zamknięta butelka 1.5L sklepowej wody źródlanej powinna być ok), żeby uzupełnić gdyby gotowanie zbyt mocno podbiło blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszt Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Jak czytałem w kilku książkach i chyba nawet na tym forum, powinno się gotować intenwsyynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Na tyle intensywne aby były tzw. "rolling boil" czyli na powierzchni widać "ruch" i robiły się bąbelki. Ciągły ruch brzeczki jest istotny dla tworzenia się osadu gorącego. Edytowane 11 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Ile należy przyjąć % udział ubytku wody przy warzeniu? Zakładam, że każdy kilogram słodu zatrzymuje w sobie ok, 1litra wody, do tego dochodzi odparowania na poziomie do 10% podczas gotowania, w zależności od jego długości i intensywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Zależne od mocy palnika, pogody i wysokości n.p.m na jakiej stoi garnek, również wchodzi w grę średnica gara i stop z jakiego jest zrobiony. Jak jest ładna pogoda to mi wychodzi 1,2l na 10min, Jak leje to 1l na 10min. Uwarz pierwszą warkę i będziesz wiedział, przed kolejną sprawdź pogodę. rust 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Jak jest ładna pogoda to mi wychodzi 1,2l na 10min, Jak leje to 1l na 10min A to ciekawe, muszę przyuważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Co rozumiesz przez "warzenie"? Gotowanie czy cały proces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Co rozumiesz przez "warzenie"? Dla mnie jest to całość procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Po pierwszym gotowaniu będziesz widział jak to wygląda konkretnie u ciebie. Wrzenie powinno być delikatne, żeby odparowanie było na poziomie około 10%. Mi w pierwszych warkach ciężko było odpowiednio ustawić gaz więc odparowywało nieco więcej. Na wszelki wypadek radzę mieć w odwodzie trochę sterylnej wody (zamknięta butelka 1.5L sklepowej wody źródlanej powinna być ok), żeby uzupełnić gdyby gotowanie zbyt mocno podbiło blg. Przyznam szczerze, że nie bardzo pasuje mi to co napisałeś. Moim zdaniem intensywne gotowanie prowadzi do przełomu, ( przynajmniej u mnie tak się dzieje) pożądanego przez piwowarów, a do uzupełnienia odparowanej wody wystarczy wlać odpowiednią ilość wrzątku. Dolanie wody z butelki, spowolni proces gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Co rozumiesz przez "warzenie"? Dla mnie jest to całość procesu. Dla mnie też, a wszyscy piszą o gotowaniu. Mnie wychodzi 30 litrów wody na 20 litrową warkę i tego się trzymam. A że raz wyjdzie 21 litrów, a drugi raz 22 to nawet lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) Przyznam szczerze, że nie bardzo pasuje mi to co napisałeś. Moim zdaniem intensywne gotowanie prowadzi do przełomu, ( przynajmniej u mnie tak się dzieje) pożądanego przez piwowarów, a do uzupełnienia odparowanej wody wystarczy wlać odpowiednią ilość wrzątku. Dolanie wody z butelki, spowolni proces gotowania. Co do gotowania to muszą się wypowiedzieć lepsi ode mnie. Od doświadczonych piwowarów słyszałem rady żeby gotowanie trzymać na takim poziomie żeby odparowało 10% na godzinę, bo zbyt intensywne gotowanie nie jest dobre. 10% na godzinę w moich warunkach to właśnie ruch brzeczki w garze, jakieś bąbelki, ale na pewno nie intensywne gotowanie z mocnym bulgotaniem. Nigdy nie miałem problemów z przełomem przy takim spokojnym wrzeniu. Czasem podnoszę temp na ostatnie 5 minut. Ostatnio nawet zakładałem wątek o wyższych blg i ludzie radzili żeby podnosić blg przedłużając gotowanie, a nie zwiększając szybkość odparowania. Jeśli chodzi o wodę z butelki to pomiar blg robię po zakończeniu gotowania i schłodzeniu brzeczki. Jeśli na tym etapie zależy mi na obniżeniu ekstraktu, to posiłkuję się butelką mineralki. To znaczy przed gotowaniem też mierzę i ewentualnie koryguję wrzątkiem, ale tu akurat mamy wątek o ubytkach podczas gotowania. Edytowane 11 Października 2013 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Mnie wychodzi 30 litrów wody na 20 litrową warkę i tego się trzymam. A że raz wyjdzie 21 litrów, a drugi raz 22 to nawet lepiej. 32 litry wody na 21 litrów piwa w butelkach. Problem się zaczyna jak dużo słodu, ale na razie wyliczenia z BS2 mnie nie zawodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Ze wczorajszej warki - 32,5l wody na 22,5l brzeczki w fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szysza Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Wyszło mi nieco ponad 16 l. Trochę mało, a już zlałem do fermentatora z drozdżami. Jest sens dolewania wody przy okazji cichej lub przelewaniu do butelek, i czy to w ogóle nie zepsuje to piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Można dolać sterylnej wody np. zrobić rozrzedzony syrop cukrowy przed butelkowaniem. Podobnie robią koncerny Jeśli zależy Ci na lżejszym piwku to możesz tak zrobić. krzychu_72 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 A może lepiej dolac powiedzmy 2-3 litry przy przelewaniu na cicha a nie dopiero przy butelkowaniu. Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szysza Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Można dolać sterylnej wody np. zrobić rozrzedzony syrop cukrowy przed butelkowaniem. Podobnie robią koncerny Jeśli zależy Ci na lżejszym piwku to możesz tak zrobić. Takwłaśnie myslałem Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Można wlać wrzątek do gotującej się warki pod koniec. Po co potem bawić się w sterylną wodę? Można też (ja tak robię) nastawić na początku większą ilość, blg się samo ustawi. Korekta na samym końcu może być wrzątkiem. Jak wystygnie wg mnie lepiej nie modyfikować bo to prawie jak otwarta rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 No tak pod koniec warzenia może i lepiej, ale tu jakby nie o tym mowa... Co do wrzątku, to dla mnie taniej i szybciej wychodzi mieć w zapasie 5l z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Mnie wychodzi 30 litrów wody na 20 litrową warkę i tego się trzymam. A że raz wyjdzie 21 litrów, a drugi raz 22 to nawet lepiej. Nie rozumiem. Czyli zacierasz w 30 litrach? A co z wysładzaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Zacieram w 15 litrach i 15 litrów używam do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się