br.an.tr Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Jak w temacie. Czy można przelać wino swojej roboty do butelek po piwie (butelki zwrotne, ciemne szkło). Zakapslować i postawić w pozycji pionowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Ideą jest szczelność i to uzyskasz, ale ważny jest także wygląd takiego winka. Kapslowane będzie bardziej kojarzyło mi się z bełtem, a nie szlachetnym trunkiem. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Kapslowane będzie bardziej kojarzyło mi się z bełtem No, weź... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 No, weź... Mam oczywiście na myśli wino, a nie napój bogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Jak w temacie. Czy można przelać wino swojej roboty do butelek po piwie (butelki zwrotne, ciemne szkło). Zakapslować i postawić w pozycji pionowej. Moim zdaniem nie można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Moim zdaniem nie można. Rozwiniesz temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Ze względów estetycznych, każdy trunek ma miejsce swojego przechowywania. Wino powinno dojrzewać w pozycji poziomej i najlepiej żeby było zakorkowane. quhcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Kapslowane będzie bardziej kojarzyło mi się z bełtem, a nie szlachetnym trunkiem. Tak, ale technicznie kapslownie się nadaje. Wino leżakuje w powodu korka a nie zawartości butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Moim zdaniem nie można. Rozwiniesz temat? nie można i koniec, to tak jakby przefiltrowac piwo domowe albo rozlewac piwo do petów od wieków się korkuje a nie kapsluje, wszyscy tak robią i kolega br.an.tr też tak powinien zrobic :lol: :lol: zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Zgadzam się, że wrażenia wzrokowe są równie ważne, jednak co gdy wino przed degustacją wlewam w karafkę? Tak właśnie robię z winem, które zdarza mi się robić. Zawsze leję w butelki z korkami, jednak w tym roku chcę wlać właśnie w butelki po piwie. I tak nikt nie zobaczy w czym było leżakowane. Chyba nie ma przeciwwskazań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 są przeciwskazania tradycja, nasi pradziadowie tak robili więc my też tak musimy. Nie można kapslowac wina i koniec ! ja osobiście nie napiłbym się wina z butelki po piwie nawet jeżeli by było zakorkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 ja osobiście nie napiłbym się wina z butelki po piwie nawet jeżeli by było zakorkowane Ja też nie. Ale na stół trafia karafka. Nikt z gości nie widzi, w czym było wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 nie można i koniec, [...]od wieków się korkuje a nie kapsluje, wszyscy tak robią Jest to argument nie do podważenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 oj tam. bosy przez świat kiedyś mowił, że większość na świecie używa sztucznych korków, nakrętek. ekologia. tylko francuzi się trzymają tradycji. a co z piwami w butelkach po szampanie z korkiem? koniec świata! zamykamy forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Butelki na piwo zachowaj na odpowiednią zawartość lub daj komuś, na wino uzbieraj tu i tam butelki, korki kup, zalej lakiem. Kiedyś jeden koleś miał po ślubie mnóstwo butelek po wódce i chciał nalać piwo z brewkita... Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Kiedyś jeden koleś miał po ślubie mnóstwo butelek po wódce i chciał nalać piwo z brewkita... A to akurat był średni pomysł z powodów technicznych. Takie butelki nie nadają się do przechowywania nagazowanych zawartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 są przeciwskazania tradycja, kiedyś,w pewnej rodzinie na święta robiono tradycyjnie szynkę,peklowanie i te sprawy ,na końcu oczywiście gotowana była,matka przekazywała swojej córce tą tradycję i mówi,pamiętaj córko że by odciąć końcówki z dwóch stron od szynki ale czemu mamo? no bo to jest taka tradycja ,moja mama tak robiła i jej mama jako że młoda to dociekliwa ,postanowiła zbadać tą tradycję i co się okazało,jak to się zaczęło ? babka miała po prostu mały garnek i szynka się nie mieściła ta historia jest prawdziwa dziadkowie korkowali bo kapslownic nie mieli,tak jak ktoś wspominał duża część win jest korkowana korkami z pianki ,a bardzo dobre wina gatunkowe które idą do knajp na rozlewanie w karafki w kartonach (w środku worek z jakiejś folii srebrnej )po 5 L więc nie pitolcie że nie można Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Można kapslować wodę z syfonu, nie ma problemu też z kapslowaniem wina. Wg mnie strata miejsca (0.5>0.7 litra, też są 1litr) a po drugie szkoda kapsli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Szkoda kapsli - dla Twojej wiadomości kapsle są dużo tańsze od korków. A butelki po piwie jest dużo łatwiej znaleźć, wygodniej rozlewać i kapslować. P.S Znak ">" w wyrażeniu a>b oznacza że a jest większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niesfiec Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Z kapslem może rzeczywiście nie najlepszy pomysł. Ja swojego pierwszego "jabola" zlałem do butelek 1l lub 0,7 z zamknięciem patentowym (oczywiście grosche odpadają). Wygląda to w miarę estetycznie jak również pozwoliło mi przetestować patent mojego kolegi na zakończenie fermentacji tj. dodanie do butelki rodzynek. Na bieżąco mogłem kontrolować nagazowanie w butelce. Edytowane 22 Października 2013 przez niesfiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Nie można kapslowac wina i koniec ! To muszę Cię zmartwić, ale na Świecie istnieją winnice, które tak robią. Znam jedną w Barcelonie, która kapsluje butelki z winem przeznaczone do sprzedaży w ich barze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Koniec dyskusji, każdy robi jak chce. Wino nie przegryzie butelek po piwie, kapsli też nie wypali i nie zniszczy zapinek 'krachla' na zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 KAPSLOWAĆ WINA NIE MOŻNA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 KAPSLOWAĆ WINA NIE MOŻNA Jak mawiał mój znajomy "wszystko można, jest to kwestia przyłożonej siły", ale uważam że nie wypada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Korzeń, inżynierowi nie trzeba dokładnych pomiarów. Wystarcza odpowiednio gruba linia:D Wszystko można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się