Kospi Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 No w międzyczasie będę się rozglądał jednak za chłodnicą z prawdziwego zdarzenia. Zazdroszczę tym kolegą, którzy mają smykałkę montersko-ślusarską i sami sobie potrafią to zrobić - jak patrzyłem po sklepach to jakieś takie drogie są te ustrojstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 z butelkami jest ten problem że mają sporą powierzchnię, trudno dobrze zdezynfekować. @Kapsi, widać lubisz ryzyko, ale z gustami nie dyskutuję IMHO, jednorazowa próba nic nie dowiedzie. Życzę powodzenia i udanych warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Zamrażanie nie zabija bakterii. Wygięcie rurki na wiadrze i zamcowanie 2 wężyków za pomocą opaski zaciskowej to nie jest nic trudnego. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Moim zdaniem odpuść butelki - jeżeli nie masz możliwości użycia wanny (o chłodnicy nie wspominając) to stosując metodę "no chill" ryzykujesz mniej, niż wkładając do brzeczki zamrożone butelki. Kilka takich butelek zbije temperaturę o ile? 20-30 stopni? Gra niewarta świeczki. Do fermentora, zamknąć i na balkon przez noc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ok, przekonaliście mnie dam se spokój z butelkami - przejrzałem posty o własnoręcznej budowie chłodnicy i faktycznie z rurki miedzianej wychodzi ok 100zł - robota też niespecjalnie trudna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Przed dodaniem do brzeczki jeszcze ją sparzam wrzątkiem i do gara. A po co ją przed wrzuceniem do wrzącej brzeczki traktujesz dodatkowo wrzątkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ja w sobotę warzyłem swoją pierwszą warkę z użyciem chłodnicy i powiem tak: to jedna z najprzydatniejszych rzeczy w domowym browarzeniu. Polecam wszystkim, którzy się nad tym zastanawiają. Wiadomo koszt zakupu jest spory ale myślę, że warto. No i w sumie myślę że to zakup na długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oggy Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Wężyk http://allegro.pl/show_item.php?item=3874059180 Rurka miedziana http://allegro.pl/show_item.php?item=3916966406 zaciski ok. 3-4 zł/szt. Rurka już przychodzi zwinięta wystarczy tylko uformować końcówki, zerwać izolacje (schodzi bardzo łatwo),. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Rurka już przychodzi zwinięta wystarczy tylko uformować końcówki nożem można prosto rozciąć czy na chama można ściągać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oggy Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 nacinasz początek i później ściągasz, schodzi gładko, nie trzeba dużo siły ani szczególnych narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jaki przekrój tej rurki miedzianej radzisz?[Gar mam 36l ,warki na 20l] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Kospi , dobrze , że odpuściłeś :-) Ja jestem coraz bliżej decyzji o chłodnicy. Liczę , że efekty będą tego warte . Co do ''seniora'' . Dobrze wiecie , że chodziło mi o seniorów - piwowarów w sensie doświadczeń :-) Wysłane z mojego Pro dual 10 core przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jaki przekrój tej rurki miedzianej radzisz?[Gar mam 36l ,warki na 20l] Ja mam 10m fi 10mm i 20l chłodzę w 20min do 20°C. Tylko pierwszą warkę chłodziłem w wannie i nie wyobrażam sobie teraz czekać tyle czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) podobnie jak wyżej. Dobra chłodnica nie jest zła, a dla mnie nawet niezbędna Przy pierwszym piwie również chłodziłem w wannie, po kilku tygodniach poszło w kanał, niebywały kwas dodam,że zakupiłem od jakiegoś wujka z forum 99zł z przesyłką. Edytowane 11 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 co ma zmienić solanka? Sól obniża temperaturę zamarzania, więc jest szansa, że takimi butelkami schłodzimy brzeczkę szybciej. Gdybam sobie . Tak czy inaczej ja bym żadnych PETów do gorącej brzeczki nie pchał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Odświeżam temat... Ile czasu zajmuje wam schłodzenie chłodnicą przeciętnie 25 l brzeczki i do jakiej temperatury udaje wam się zejść. NIe wiem czy to kwestia pory roku (temp wody), ale 20-25 litrową brzeczkę schładzam wodą z sieci miejskiej ok godz do temp ok 23 stopni (na końcu schodzi 1 stopień na 5-10 min)- strasznie dużo czasu (wody) zajęłoby schłodzenie jej niżej. Poza tym jaki przepływ wody ustawiacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 U mnie woda ma 16 stopni a wczoraj chłodziłem 20 minut do 22 stopni i kolejne 10 minut do 17. Chłodnicę mam z nierdzewki. Woda u mnie jest otwatra na 3/4 do około dwudziestu kilku stopni, później zmniejszam przepływ do około 1/4 pełnego przepływu. Kiedyś według wodomierza wyszło mi 65 litrów wody, teraz nie mierzę bo mi się nie chce Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 U mnie do około 30 stopni zajmuje to jakieś 25 - 30 minut. Do 20 już w okolicach godziny. W zimie będzie lepiej. Jeszcze niedawno korzystałem z wody ze studni to do 16 chłodziłem w jakieś 50 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 U mnie chłodnica miedziana 10m fi10mm, warki ok. 23L. 15-20min do 30°C później sporo wolniej. Przepływ zmniejszam tak żeby woda na wylocie była jak najdłużej gorąca. No i chyba najwięcej daje ciągłe mieszanie chłodnicą, ale to strasznie niewygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Mieszanie chłodnicą? Po co? Łycha dużo wygodniejsza, mieszać bez powietrza, lekko wirować. Graty na początku wrzątkiem umyć, potem to już woda do kwiatków . 30minut, 50 litrów u mnie, potem napowietrzanie, parę stopni jeszcze zbija się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 no to u mnie około 17 min z tych 95°C do 17-18°C Nie jest źle ale chce zejść poniżej 15min a jak się uda to zamknąć chłodzenie w czasie 10min z 95°C do 18-20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 no to u mnie około 17 min z tych 95°C do 17-18°C możesz podać więcej szczegółów, objętość warki temp. wody itd.? Nijak nie mogę pojąć jak tak szybko wodą można schłodzić i do takiej niskiej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Nic trudnego. U mnie najlepszy wynik to około 15 min. do 15°C, przeważnie chłodzenie trwa poniżej 10min i schodzę do 20°C ale używam wymiennika ciepła, a woda ma 12-14°C Warki 20-40L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Nic trudnego oczywiście, że nic trudnego, ale przy tych parametrach, które podałeś @alawrak ma chyba chłodnice zanurzeniową i wynik podawał z lata, więc dlatego jestem ciekaw jak osiąga takie czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) no to u mnie około 17 min z tych 95°C do 17-18°C możesz podać więcej szczegółów, objętość warki temp. wody itd.? Nijak nie mogę pojąć jak tak szybko wodą można schłodzić i do takiej niskiej temp. objętość: ok 25l sprzęt: rurka karbowana 10/13 ok 12m dodatki: pompa zęzowa 12v 10l/min W trakcie warzenia wkładam kilka butelek 5l do zamrażalnika (tak aby podczas chłodzenia woda była super zimna ale jeszcze nie zamieniona w lód, ja dałem 6 butelek). Podczas warzenia sprawdzam ale woda nie zamarzła pomieszam ją raz może dwa. Chłodnice wkładam 15 min przed końcem gotowania i czekam jak jest koniec gotowania, w tym czasie przynoszę wodę z zamrażalnika. Gdy czas gotowania dojdzie do końca włączam wode z kranu aby szybko zejść z tych 100°C do 50-40°C (zajmuje mi to około 4-5min). Podczas chłodzenia z sieci do miski wlewam 1-2 butelki wody z zamrażalnika, wkładam pompę zęzową i gdy mamy te 50°C przepinam węża i włączam pompę. Teraz pompa pompuje ok. 10l/min o temperaturze 0-1°C. Do miski wlewam tyle wody ile jest obecnie potrzebne i mieszam brzeczkę. Następny czas szybko schodzi do tych 20°C a nawet niżej. U mnie to zajeło około 10min czyli razem około 15min. Przy następnej warce chciałbym dokładnie sprawdzić ile wody zużywam do chłodzenia i zmniejszyć zużycie, zmniejszająć lub nawet eliminując wodę z sieci, a dodatkowo może zastosować wodę o temperaturze poniżej "0" aby szybciej zejść do temperatury zadania drożdży. Edytowane 23 Września 2014 przez alawrak GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się