bielok Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Cześć Uprzejmnie donoszę że do fermentora o pojemności 32 l można udeptać 50 kg kapusty . Grzegorz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcrac Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Sława Bohaterom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dobrze wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dawaj przepis Jakie proporce sól marchew kapusta? Na czym szatkowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Kapusta kupiona poszatkowana, 4 kg marchwi szatkowane na domowej szatkownicy, 1 kg jabłek, 18 g soli na 1 kg kapusty, czosnek - jedna główka, koper - sporo wiechecia scooby_brew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Uprzejmnie donoszę że do fermentora o pojemności 32 l można udeptać 50 kg kapusty Ale chyba małe stopy trzeba mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Kapusta kupiona poszatkowana, 4 kg marchwi szatkowane na domowej szatkownicy, 1 kg jabłek, 18 g soli na 1 kg kapusty, czosnek - jedna główka, koper - sporo wiechecia (+) Chyba spróbuję twój przepis. Od jakiegoś czasu testuje dietę pro-biotyczną (z powodzeniem) i kapusta kiszona będzie dobrym dodatkiem do niej. Mam też kilka starszych fermentorów, które mógłbym na to poświęcić. Jak długo tą kapustę trzymasz w wodzie i w jakiej temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Masz super kompresję, mi tyle zmieściło się do 50l kamionki Również dodaję jabłka, najlepsze są renety. No i ogrom kminu Edytowane 4 Listopada 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Jak długo tą kapustę trzymasz w wodzie i w jakiej temp? Nic takiego się nie robi z kapustą. Poszatkowaną mieszasz z przyprawami i dodatkami, ugniatasz i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Może chodzi o sok który puści kapusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Chyba spróbuję twój przepis. Od jakiegoś czasu testuje dietę pro-biotyczną (z powodzeniem) i kapusta kiszona będzie dobrym dodatkiem do niej. Mam też kilka starszych fermentorów, które mógłbym na to poświęcić. Jak długo tą kapustę trzymasz w wodzie i w jakiej temp? Sam nigdy nie kisiłem kapusty ale od zawsze u mnie w domu zajmowali się tym rodzice. Ich praktyka jest taka, że podczas ugniatania kapusty ( trzymanej w plastikowym worku który z kolei znajduje się w wyparzonej beczce kamionkowej ) odbierają nadmiar soku. Po skończonym udeptywaniu trzyma się kapuchę ok tygodnia w cieple w temp. pokojowej aż się zakwasi. Kapusta pęcznieje więc może być tak, że trzeba trochę wody dolać. Następnie przygniata się worek z kapustą wyparzonym kamieniem i przenosi do piwnicy do chłodu. Tak to wygląda u mnie. Tylko Scooby musisz się pośpieszyć bo staropolska "prawda ludowa" głosi, że kapusta kiszona po Wszystkich Świętych nie wychodzi dobra scooby_brew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Aha dzięki. Tak myślałem że ta kapusta przeciesz potrzebuje troche czasu żeby się zakwasić. Podoba mi się ten patent z workiem plastikowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 4 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Kisiłem kapustę, że tak powiem "zawodowo". W beczkach 160l. Nigdy nic nie było dolewane. Nie wiem co prawda jak kisi się kapuste w fermentorze, bo plastik dość cienki i ciężko z ubijaniem. W dużej beczce kapuste układa się warstwami posypując każdą warstwę solą. Nastepnie depta aby puściła sok. Potem kolejna warstwa i tak aż do pełnej beczki. Na wierzch sypie się głąby (głęby) kapuściane i kładzie całe liście. To po to aby była jak najmniejsza warstwa powietrza. Zamykamy beczkę i to wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Cześć. Praktyka mówi że wierzchnia warstwa kapusty ma być pod warstwa płynu gdyz ten działa ochonnie na kapuste. Dlatego zawsze się stosowało obciazenia kapusty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi