zibi Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Witam i pozdrawiam wszystkich browarników.Dzisiaj zalogowałem się po raz pierwszy.Chciałbym warzyc własne piwo proszę o pomoc. zibi Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Witaj serdecznie Zerknij na http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ - tekst co prawda ma trochę już, ale będziesz miał już jakieś ogólne pojęcie. Jak do nas trafiłeś i skąd pomysł z warzeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Witaj, czytaj, warz i łykaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 Mieszkam w mieście gdzie tradycje warzenia były znane już XVII wieku.Miasteczko także o tradycji górniczej,(do niedawna były tu czynne kopalnie) ,a to szło w parze z piwem.Górnik po szychcie musiał się napić piwa.W czasach kiedy brakowało piwa początek lat 80,ludzie tutaj robili podpiwki.tzw.ciemne piwko,ale temu daleko do piwa które wy warzycie. Trzy lata temu byłem na Słowacji i Słowak poczęstował mnie piwkiem z własnej roboty.Nigdy nie zapomnę tej pianki i tego smaku,a gęste było jak śmietana. Aż tu niedawno przez przypadek posłuchałem audycji Waisa i tak trafiłem tutaj.Zafacynowało mnie opowiadanie tego pana z Chorzowa i to jak opowiadał o swoim piwie. Jestem pasjonatem jeżeli chodzi i kuchnie staropolską i proste kuchnie świata,a teraz chciałbym warzyc własne piwo. zibi Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Cześć Ten pan z Chorzowa to nasz formułowy kolega Wena Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. A potem szybko coś uwarz, będziesz zachwycony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Kolejna "ofiara" wywiadu Weny na na "Ołtarzu Piwowarstwa" . Witam i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 Zgadzam sie Jejski:) Ale to pozytywna ocena.Wiecej takich ofiar. Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Oby był to bardzo pojemny ołtarz . Czytaj, czytaj i pytaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Witam, Pytaj a będzie Ci odpisane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 Czy te zestawy Proponowane przez Brewamator są oke'y? Czy dwa fermentory rzeczywiscie usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca. zibi---------------------------- browar Czerwony Potok burzliwa:---- cicha: ---- butelki: czekaja na zalanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 W jednym tanku fermentujesz piwo, drugi by się zdał co do niego przelejesz na cichą femrentację -też bez kurka. Później dodajesz cukie lub coś innego do refermentacji (by nagazować) więc przelewasz do tanka z kurkiem, wymieszasz cukry z piwem i do flaszek przez kurek. Dobrze mieć dwa tanki bez kurka oraz z kurkiem do rozlewu czy do filtracji. Jeśli kity to i ponoś cichej nie trzeba robić, więc dwa tanki starczą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Czy dwa fermentory rzeczywiście usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca. Burzliwa we fer. z kranikiem, przelewasz na cichą do fer. bez kranika na cichą i z powrotem do fer. z kranikiem gdzie wcześniej wlewasz roztwór np. glukozy do refermentacji w butelkach i rozlewasz do butelek. Żadnego babrania się w nasypywanie glukozy do butelek i równo nagazowane piwo we wszystkich butelkach. Co do sprzętu przed zakupem poczytaj tutaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 witam kolejnego nawiedzonego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 witam kolejnego nawiedzonego Nie witaj tak ludzi, bo pomyślą że to jakaś sekta jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted May 16, 2009 Author Share Posted May 16, 2009 To nie nawiedzenie.To cheć kosztowania tego co najlepsze na tej ziemi. Dobra kuchnia ,dobre piwo i góry. zibi bibi browar Czerwony Potok burzliwa:---- cicha: ---- butelki: czekaja na zalanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 Ja również witam nowego Piwowara Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts