Jump to content

Powitanie


zibi

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam wszystkich browarników.Dzisiaj zalogowałem się po raz pierwszy.Chciałbym warzyc własne piwo proszę o pomoc.

zibi

Link to comment
Share on other sites

Mieszkam w mieście gdzie tradycje warzenia były znane już XVII wieku.Miasteczko także o tradycji górniczej,(do niedawna były tu czynne kopalnie) ,a to szło w parze z piwem.Górnik po szychcie musiał się napić piwa.W czasach kiedy brakowało piwa początek lat 80,ludzie tutaj robili podpiwki.tzw.ciemne piwko,ale temu daleko do piwa które wy warzycie.

Trzy lata temu byłem na Słowacji i Słowak poczęstował mnie piwkiem z własnej roboty.Nigdy nie zapomnę tej pianki i tego smaku,a gęste było jak śmietana.

Aż tu niedawno przez przypadek posłuchałem audycji Waisa i tak trafiłem tutaj.Zafacynowało mnie opowiadanie tego pana z Chorzowa i to jak opowiadał o swoim piwie.

Jestem pasjonatem jeżeli chodzi i kuchnie staropolską i proste kuchnie świata,a teraz chciałbym warzyc własne piwo.

zibi

Link to comment
Share on other sites

Cześć :)

 

Ten pan z Chorzowa to nasz formułowy kolega Wena :)

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. A potem szybko coś uwarz, będziesz zachwycony :)

Link to comment
Share on other sites

Czy te zestawy Proponowane przez Brewamator są oke'y?

Czy dwa fermentory rzeczywiscie usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca.

 

zibi----------------------------

 

browar Czerwony Potok

burzliwa:----

cicha: ----

butelki: czekaja na zalanie.

Link to comment
Share on other sites

W jednym tanku fermentujesz piwo, drugi by się zdał co do niego przelejesz na cichą femrentację -też bez kurka. Później dodajesz cukie lub coś innego do refermentacji (by nagazować) więc przelewasz do tanka z kurkiem, wymieszasz cukry z piwem i do flaszek przez kurek.

Dobrze mieć dwa tanki bez kurka oraz z kurkiem do rozlewu czy do filtracji.

Jeśli kity to i ponoś cichej nie trzeba robić, więc dwa tanki starczą.

Link to comment
Share on other sites

Czy dwa fermentory rzeczywiście usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca.

Burzliwa we fer. z kranikiem, przelewasz na cichą do fer. bez kranika na cichą i z powrotem do fer. z kranikiem gdzie wcześniej wlewasz roztwór np. glukozy do refermentacji w butelkach i rozlewasz do butelek. Żadnego babrania się w nasypywanie glukozy do butelek i równo nagazowane piwo we wszystkich butelkach. Co do sprzętu przed zakupem poczytaj tutaj

Link to comment
Share on other sites

To nie nawiedzenie.To cheć kosztowania tego co najlepsze na tej ziemi.

Dobra kuchnia ,dobre piwo i góry.

 

zibi bibi

 

browar Czerwony Potok

burzliwa:----

cicha: ----

butelki: czekaja na zalanie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.