zibi Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Witam i pozdrawiam wszystkich browarników.Dzisiaj zalogowałem się po raz pierwszy.Chciałbym warzyc własne piwo proszę o pomoc. zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Witaj serdecznie Zerknij na http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ - tekst co prawda ma trochę już, ale będziesz miał już jakieś ogólne pojęcie. Jak do nas trafiłeś i skąd pomysł z warzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Witaj, czytaj, warz i łykaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Mieszkam w mieście gdzie tradycje warzenia były znane już XVII wieku.Miasteczko także o tradycji górniczej,(do niedawna były tu czynne kopalnie) ,a to szło w parze z piwem.Górnik po szychcie musiał się napić piwa.W czasach kiedy brakowało piwa początek lat 80,ludzie tutaj robili podpiwki.tzw.ciemne piwko,ale temu daleko do piwa które wy warzycie. Trzy lata temu byłem na Słowacji i Słowak poczęstował mnie piwkiem z własnej roboty.Nigdy nie zapomnę tej pianki i tego smaku,a gęste było jak śmietana. Aż tu niedawno przez przypadek posłuchałem audycji Waisa i tak trafiłem tutaj.Zafacynowało mnie opowiadanie tego pana z Chorzowa i to jak opowiadał o swoim piwie. Jestem pasjonatem jeżeli chodzi i kuchnie staropolską i proste kuchnie świata,a teraz chciałbym warzyc własne piwo. zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Cześć Ten pan z Chorzowa to nasz formułowy kolega Wena Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. A potem szybko coś uwarz, będziesz zachwycony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Kolejna "ofiara" wywiadu Weny na na "Ołtarzu Piwowarstwa" . Witam i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Zgadzam sie Jejski:) Ale to pozytywna ocena.Wiecej takich ofiar. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Oby był to bardzo pojemny ołtarz . Czytaj, czytaj i pytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Witam, Pytaj a będzie Ci odpisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Czy te zestawy Proponowane przez Brewamator są oke'y? Czy dwa fermentory rzeczywiscie usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca. zibi---------------------------- browar Czerwony Potok burzliwa:---- cicha: ---- butelki: czekaja na zalanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 W jednym tanku fermentujesz piwo, drugi by się zdał co do niego przelejesz na cichą femrentację -też bez kurka. Później dodajesz cukie lub coś innego do refermentacji (by nagazować) więc przelewasz do tanka z kurkiem, wymieszasz cukry z piwem i do flaszek przez kurek. Dobrze mieć dwa tanki bez kurka oraz z kurkiem do rozlewu czy do filtracji. Jeśli kity to i ponoś cichej nie trzeba robić, więc dwa tanki starczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Czy dwa fermentory rzeczywiście usprawniają przelewanie piwa, czy to tylko dodatkowa praca. Burzliwa we fer. z kranikiem, przelewasz na cichą do fer. bez kranika na cichą i z powrotem do fer. z kranikiem gdzie wcześniej wlewasz roztwór np. glukozy do refermentacji w butelkach i rozlewasz do butelek. Żadnego babrania się w nasypywanie glukozy do butelek i równo nagazowane piwo we wszystkich butelkach. Co do sprzętu przed zakupem poczytaj tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 witam kolejnego nawiedzonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 witam kolejnego nawiedzonego Nie witaj tak ludzi, bo pomyślą że to jakaś sekta jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 16 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 To nie nawiedzenie.To cheć kosztowania tego co najlepsze na tej ziemi. Dobra kuchnia ,dobre piwo i góry. zibi bibi browar Czerwony Potok burzliwa:---- cicha: ---- butelki: czekaja na zalanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2009 Ja również witam nowego Piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się