lolo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) witam, szukałem, szukałem, szukałem informacji i nie zalazłem a chciałem dopytać o fermentacje dolniaka. po 12 dniach burzliwe przeniosłem pilsa do 14°C na przerwę diacetylową. W rurce widać "oznaki fermentacji" znaczy się bulka Wiem, że bulkotanie nie jest oznaką fermentacji ale chciałem dopytać czy możliwe jest,że ulatnia się CO2 rozpuszczone w piwie podczas fermentacji (10°C) i po podwyższeniu temperatury to przez to widać aktywność w rurce? nie chcę mierzyć blg bo w piwnicy niema zbyt czysto i nie chcę przez to zaglądać. Chcę przelać na cichą jeszcze przed wyjazdem świątecznym. dzięki i pozdrawiam! i Chmielowych świąt życzę! Edytowane 21 Grudnia 2013 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Niczego nie musisz szukać. Wszystko zrobiłeś dobrze. Po dwóch tygodniach drożdże z pewnością jeszcze nie usnęły i dadzą radę. Spokojnie będziesz mógł lać na cichą w najbliższym czasie. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 wiem, że wszystko w porządku. pytam bo nie wiem czy jeszcze fermentuje czy się ulatnia gaz rozpuszczony w piwie podczas fermentacji burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 wiem, że wszystko w porządku. pytam bo nie wiem czy jeszcze fermentuje czy się ulatnia gaz rozpuszczony w piwie podczas fermentacji burzliwej. Na mój nos jeszcze fermentuje "burzliwie". Fermentacja dolna przebiega nieco dłużej niż typowe "górniaki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 ale w 10°C takiej aktywności nie było, jak przeleję niedofermentowane piwo na cichej zejdzie te kilka blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) na cichej jeśli coś będzie miało jeszcze dofermentować to dofermentuje. Natomiast masz rację że przy zwiększaniu temperatury wydziela się również rozpuszczony Co2 gdyż rozpuszczalność jego w miarę wzrostu temperatury maleje i fizyka każe mu się wydzielić. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Wiem, że bulkotanie nie jest oznaką fermentacji Mylisz się. Jest oznaką fermentacji. Co najwyżej jego brak, nie jest oznaką braku fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Wiem, że bulkotanie nie jest oznaką fermentacji Mylisz się. Jest oznaką fermentacji. Co najwyżej jego brak, nie jest oznaką braku fermentacji. Mylisz się - jest oznaką zmiany ciśnienia wewnątrz pojemnika, może być oznaką fermentacji. Ale przyznać Ci rację muszę w drugiej, dużo ważniejszej kwestii - brak bulkania nie jest oznaką zakończenia fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 21 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 To ja też dopytam o fermentację dolniaków bo zaczynam wchodzić w ten temat od razu po Świętach. Mam w planach 3 dolniaki: lager wiedeński, pils i ciemny lager. Dwa pierwsze na W34/70, ciemny lager na S-23. Mogę mieć problem z lagerowaniem w temp bliskiej 00C. Jaka różnica będzie w smaku jeśli zamiast lagerowania piwko poleży w temp. 100C? Czym różni się fermentacja lagera wiedeńskiego od pilsa? Kolejne pytanie - ciemnego lagera chcę potrzymać w płatkach dębowych francuskich średnio opiekanych. No właśnie, nigdy nie używałem tego typu dodatków i nie wiem jak je użyć. Czy mam je jakoś zdezynfekować? Ile czasu mają leżeć w piwie aby rezultat smakowy był optymalny? Kolejne pytanie, czy do pilsa można dać szyszki na cichą czy nie warto bo w niskiej temp. aromaty przejdą mniej wydajnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 1. Nie będzie znaczącej różnicy. Ważniejsze będzie przetrzymanie pilsa w chłodniejszych warunkach z refermentacją włącznie, aby drożdże w wyższych temp. (np.15stC) nie wytworzyły niepotrzebnych estrów. Spróbuj poszukać tematów w wyszukiwarce, np. taki: http://www.piwo.org/topic/11317-burzliwa-i-cicha-dla-pilsowlagerow-ile-dni/page__hl__lagerowanie?do=findComment&comment=233293 2. Wiedeński i pils to piwa dolenej fermentacji, postępujesz tak samo. 3. Możesz śmiało chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 ile czasu potrzeba na refermentację dolniaka w temp. około 13-14°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Różnie to bywa. Miesiąc to minimum, może dwa. I tak musi swoje tygodnie poleżeć żeby smak się ułożył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 heh, chciałem go przenieść na dojrzewanie w 5°C na 4 tyg. Rozumiem, że lepiej poczekać na gaz w niższej temperaturze jak przenosić do temp pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Oczywiście, lepiej poczekać. Tak jak napisałem, i tak trzeba poczekać żeby piwo się ułożyło. lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 dzięki wihura! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, podepnę się pod temat. Przymierzam się do mojego pierwszego pilsa z przepisu z wiki tylko mam problem z temperaturą. Na tą chwilę mam w piwnicy w domu około 16-17stopni lub u rodziców w piwnicy mogłbym fermentować tylko tam jest teraz 4-5 stopnie. Zastanawiam sie czy lepiej jakos zaizolować fermentor i wymieniać zamrozone butelki aby schłodzic z tych 16tu czy lepiej byloby wstawic na 4-5 stopni i zaizolować, temperatura powinna skoczyć w trakcie fermentacji tylko obawiam sie czy dobije do tych 9-10, które są zalecane, nie musiałbym wymieniać petów. Co radzicie? Edytowane 22 Stycznia 2014 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 4-5 to trochę mało, ja bym zbijał temperaturę a nie podnosił. Burzliwa fermentacja lagera nie jest aż tak burzliwa jak w górniakach, więc może nie wystarczyć do podniesienia temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 16-17stopni dużo zabawy ze zbiciem temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) Na tą chwilę mam w piwnicy w domu około 16-17stopni lub u rodziców w piwnicy mogłbym fermentować tylko tam jest teraz 4-5 stopnie. Fermentacja dolna trwa około 2 tygodnie, przez ten czas musiałbyś utrzymywać stabilną temperaturę w zakresie 9-12°C. Będzie to ciężkie do zrobienia chyba że faktycznie się zaprzesz i będziesz codziennie to kontrolował aczkolwiek nawet wtedy rezultat może być marny. Przy takich warunkach bym sobie odpuścił dolną fermentację. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 W takim razie poczekam jeszcze, na zewnątrz coraz chłodniej wiec u mnie w piwnicy temperatura w końcu też trochę jeszcze spadnie. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 A może spróbować na drożdżach Mangrove Jack’s Workhorse. Wg producenta: "Suche drożdże piwowarskie nadające piwom typu Ale i Lager neutralnych cech smakowych, mimo fermentacji w temperaturach otoczenia (15-20°C) Odpowiednie do wszystkich stylów piwa." Też w piwnicy mam za ciepło ale chciałbym kiedyś spróbować piwa dolnej fermenctacji. Mam już zrobione pudełko ze styropianu ale jeszcze się zastanawiam czy nie zastosować pół-środka jak np. w/w drożdże. Pewnie pils nie wyjdzie idealny ale można spróbować. Może ktoś z większym doświadczeniem poradzi? Albo będę robił jednak w styropianie na Fermentis W34 i biegał codziennie z zamrożonymi butelkami do piwnicy przez parę tygodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się