Frisbeer Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Witam wszystkich forumowiczów. Co byście poprawili w takiej recepturze? Parametry Ekstrakt początkowy: 11.8 °P Ekstrakt końcowy: 3.4 °P Alkohol: 4.6% IBU: 40 SRM: 5.5 Składniki: Pilzneński 4.5 kg Marynka 20g Lubelski 60g Saflafer w-34/70 Zacieranie: 70' - 67stC Chmielenie 60' - Marynka 20 g 15' - Lubelski 30g 5' - Lubelski 30g Fermentacja: XX dni - 14°C - burzliwa 20 dni - 10°C - cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) 14°C na burzliwą to trochę za dużo, będą "kwiatki" w aromacie - chyba, że tak lubisz i tak jest zamiar. Jeśli nie, to warto by było zrobić fermentację w ~10°C. Zamiast cichej warto zrobić lagerowanie w okolicy 0°C. Jeśli nie masz takich warunków zrób cichą fermentacje ale raczej nie 20 dni - chyba, że masz szklany balon dopasowany do objętości warki. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Obecnie mam warunki na 6-20 stopni Celsjusza, więc musiałbym liczyc na ochłodzenie. Ejlowych posmaków chciałbym się wystrzec; to mój pierwszy dolniak, więc fajnie by było jakby był czysty pod tym względem. Fermentację cichą przeprowadzam w plastikowych wiadrach ~30 litrów. Ile dni polecasz lagerowac? Chmielenie jest odpowiednie do uzyskania pilsowego smaku? Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Jeśli nie chcesz ejlowych smaków to musisz mieć stałe warunki (~10°C) przez cały okres fermentacji (2 tygodnie). Lagerowanie liczy się w tygodniach a nie dniach Ale jeśli w plastiku to nie przekraczałbym raczej 2 tygodni. Chmielenie wydaje mi się na oko w porządku, jeśli wyszło Ci 40 IBU to będzie wystarczająco gorzko. Osobiście celowałbym w ~35 IBU przy 12°Blg ale jak kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Co byście poprawili w takiej recepturze? Trudno mówić o poprawianiu, raczej zmieniłbym recepturę całkowicie. Do składu dodałbym zakwaszający, karmelowy, monachijski. Drożdże S-23, chmiel Saaz. Zacieranie 64°-20', 72°-40'. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Tak na oko to trudno mi uwierzyć w te 40 IBU z 20 g marynki. Chyba że to nie jest 20-litrowa warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 za mało Marynki, za gorąco dla fermentacji, za gorąco dla lezakowania. Inaczej zacierać. 62stC - 45min, 73 -15min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Na koniec fermentacji radziłbym przenieść na 2 dni w cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frisbeer Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Tak na oko to trudno mi uwierzyć w te 40 IBU z 20 g marynki. Chyba że to nie jest 20-litrowa warka? Korzystałem ze stronki brewersfriend.com, Marynki jest 25g, a nie 20g (źle napisałem), warka na 18-19 litrów i wyliczyło na 40 IBU. Do ilu należałoby zwiększyc ilośc chmielu goryczkowego? Trudno mówić o poprawianiu, raczej zmieniłbym recepturę całkowicie. Do składu dodałbym zakwaszający, karmelowy, monachijski. Drożdże S-23, chmiel Saaz. Zacieranie 64°-20', 72°-40'. Dlaczego nie 100% pilzneńskiego (wszakże pils ) Dlaczego drożdże S-23 byłyby lepsze? I dlaczego niektóre gatunki zaciera się w jednej przerwie, a inne wymagają do tego dwóch (pomijam już zakwaszające, ferulikowe, białkowej itp.)? Jestem nowy w temacie, więc dużo pytam, mam nadzieję, że nie nadużyję waszej cierpliwości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Akurat jeżeli chodzi o pilsy wszelkiej maści to masz dużo przepisów na wiki. Na w-34/70 możesz zrobić zarówno wersję niemiecką - zatartą na wytrawnie - na samym pilzneńskim a z uzyskanej gęstwy uwarzyć czeskiego pilsa - z dodatkiem monacha i jasnego karmelowego - zatartego bardziej na słodko lub z dekoktem. Z takim jasnym zasypem dobrze by było trochę zacier zakwasić - bo może ci wyjść mleko (nie wiem jaką masz wodę). Do czeskiego pilsa warto dodać wodę RO w proporcji 50/50. Możliwości masz co najmniej kilka. Warz - wyciągaj wnioski - rób notatki - a wiedza i doświadczenie samo przyjdzie. A jak po zlewaniu, czy przy butelkowaniu będziesz zadowolony ze smaku, to z gęstwy możesz jeszcze koźlaka czy porteru bałtyckiego spróbować zrobić. Pilnuj tylko temperatur fermentacji. powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Akurat jeżeli chodzi o pilsy wszelkiej maści to masz dużo przepisów na wiki. Właśnie. Nasze propozycje są tylko propozycjami. W moim osobistym odczuciu akurat taki skład jest najlepszy. zakwaszający- bo obniża PH i rozjaśnia to co przyciemni monachijski karmelowy- bo daje złocisty kolor i wprowadza trochę karmelu w smaku monachijski- bo wzbogaca smak o nuty słodowe Saaz- bo po prostu idealnie pasuje do pilsa S-23- bo z tych jestem najbardziej zadowolony (W-34/70 podobno nie są gorsze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Użyłem ostatnio do pilsa takiego słodu Carapils, ponoć bardzo do tego pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Do czeskiego pilsa warto dodać wodę RO w proporcji 50/50. Jeśli twarda to nawet (RO:kranówka) 75:25. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam. Jestem początkującym piwowarem, starałem sie wykombinowac jakis przepis na zwykle piwo jasne (Pils) dolnej fermentacji. Bardzo prosilbym o spradzwdzenie mojego przepisu i o roznego typu podpowiedzi czy sugestie, zmiany. Skladniki: 4,2 kg - Pilznenski 0,5 kg-Monachijski 0,15 kg-Karmelowy 16 l - wody na poczatek na wysladzanie 10 l. Chmielenie : Na poczatek. 10 g Magnum i 15 g Marynka po 30 min 15 g Marynka po 50 min 20g Lubelski i na ostatnie 2 minuty 10 g Lubelskiego Cicha i burzliwa fermentacja w okolo 10 st C po nie cale 2 tygodnie Proszę o korekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Mało wody na wysładzanie, pewnie wyjdzie z 14-16l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dziękuje za odpowiedz. Oprocz wody do wysładzania ktorą dodam coś jeszcze nie gra w tym przepisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 No trza by jakieś drożdże też dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jak na początek to może wyjść zbyt gorzkie, Magnum to "mocny" chmiel, ja bym go nawet teraz, po 13 warkach nie dodał ;-) No ale ja goryczy nie lubię, Ty może lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Pils ma mieć wyraźną goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Drożdże dolnej femrentacji safale napisze zaraz jakie doksladnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Raczej Saflager (W34/70) - dobre drożdże. Burzliwą raczej zrób w okolicy 10°C a nie 14°C. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 safale to górniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Saflager (W34/70) dokladnie o ot mi chodzilo Przepraszam za nieporozumienie Moze rzeczywisice zredukuje do 5 g Mangum ale to zobacze Wiec oprocz wody do wysladzania ktorą dodam wszsytko wydaje sie byc w porzadku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Edytowane 15 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Mimo wszystko zalecałbym German Ale zamiast California Lager. Te drożdże w poniżej 15 °C są już praktycznie lagerowe. Co do pilsa to 100 g Iungi, która ma ponad 10% a-k na goryczkę to tak 5 razy za dużo - samo to wg BS2 daje 158 IBU goryczki. Kolego GB...: proponuję jednak zastanowić się, co się pisze, zanim poradzi się komuś z mniejszym doświadczeniem. jkofert: zrobiłeś ładny schemat chmielenia, zostaw tak jak jest. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez crosis GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi