Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

#84 -  Jaruzel (Imperial Red AIPA)

 

17 l, 125 IBU

 

Zasyp:

  • 3,8 kg - Strzegom pale ale
  • 2,1 kg - Strzegom pilzneński
  • 0,2 kg - Bestmalz caramel pils
  • 0,1 kg - Castle black

 

Chmiele:

  • 150 g - Sorachi Ace (US/JP 2014, granulat, 12,5% aa)
  • 150 g - Nelson Sauvin (NZ 2014, granulat, 11,2% aa)

 

Drożdże:

  • 2 op - Fermentis SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 50` - 66°C
  • 15` - 76°C

 

Chmielenie, gotowanie:

  • 120` - 10 g mieszanki
  • 80` - 10 g
  • 70` - 10 g
  • 60` - 10 g
  • 50` - 10 g
  • 40` - 10 g
  • 30` - 10 g
  • 20` - 10 g
  • 10` - 10 g
  • 0` - 10 g
  • Na zimno 14 dni - 100 g mieszanki
  • Na zimno 3 dni - 100 g mieszanki

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 16.3 Brix
  • Po gotowaniu: 19.8 Brix

 

Zabutelkowane 30.01.2016 - 5 blg - 8,4% ABV

 

 

19.03.2016: w aromacie owoce, fenkuł, winogrona, ale w smaku paskudna goryczka i smak starego kopru

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#85 - TRANSfuzja (Saison IPA)

 

15 l, 55 IBU

 

Zasyp:

  • 2,9 kg - Strzegom pilzneński
  • 0,3 kg - Bestmalz caramel pils

Chmiele:

  • 200 g - blend Mosaic + Tomahawk (granulat US 2014, ok. 13% aa)

Dodatki:

  • 100 g - cukier biały

 

Drożdże:

  • 1 op. - Danstar Belle Saison

 

Zacieranie:

  • 75` - 64°C

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - cukier
  • 5` - 40 g mieszanki (no chill)
  • Na zimno 4 dni - 100 g mieszanki

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem: 11,5 Brix
  • Po gotowaniu: 13.0 Brix

 

Zabutelkowane 2.02.2016 - ph 4,5 - 1,3 blg - 90% odfermentowania - 6,2% alk

 

19.03.2016 bardzo smaczne piwo, ze świetną belgijską nutą, podbitą amerykańskim chmielem - leciutki aldehyd, ale nieuciążliwy

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#86 - Cherry Pie (Cherry Rye FES)

 

 

15 l, 76 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom monachijski
  • 1 kg - Strzegom żytni
  • 0,31 kg - Castle black
  • 0,31 kg - Castle aroma
  • 0,3 kg - Castle abbey

Chmiele:

  • 50 g - Marynka (PL 2014, granulat, 10,5% aa)

Dodatki:

  • 500 g - kandyzowane czereśnie

Drożdże:

  • 1 op. - Fermentis SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • 45` - 67°C
  • Stopniowe podnoszenie wrzątkiem przez parę minut do ~78°C

Chmielenie, gotowanie:

  • 120` - cały chmiel
  • 10` - czereśnie

 

Gęstość gotowania: 13.5 Blg

 

Gęstość początkowa: 18.0 Blg

Współczynnik goryczki: 1.0

 

Gęstość końcowa: 4.5

Odfermentowanie: 75%

Alkohol: 7,5%

 

Zabutelkowane: 22.02.2016

 

19.03.2016 gęste, kwaskowe, owocowe, czuć też taki posmak nieco sztucznego lukru od owoców z paczki

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#87 - Neue Deutsche Welle (German Session IPA)

 

17 l, 40 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg - Strzegom monachijski
  • 1 kg - Strzegom pilzneński

Chmiele:

  • 50 g - Polaris (DE 2014, granulat, 21,9% aa)
  • 50 g - Merkur (DE 2014, granulat, 13% aa)

Dodatki:

  • 15 g - gips piwowarski

 

Drożdże:

  • 1 op. - Gozdawa Old German Altbier

 

Zacieranie:

  • + gips
  • 50` - 64,5°C (ph 5,6)
  • + gips
  • 10` - 78°C (ph 5,8)

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - 6 g mieszanki
  • 15` - 6 g mieszanki
  • 0` - 8 g mieszanki
  • Na zimno 4 dni - 80 g mieszanki

 

Gęstość gotowania:  9,8 Blg

 

Gęstość początkowa:  11,5 Blg

Współczynnik goryczki: 0,85

 

Gęstość końcowa: 4 blg

Odfermentowanie: 65%

Alkohol: 4%

Końcowe pH: 4,5

 

Zabutelkowane: 11.02.2016

 

19.03.2016 roczny chmiel to jednak roczny chmiel, delikatna skarpeta jest, ale poza tym miętowo-ziołowe klimaty fajne

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88 - Doppelsturmer SS (German Double IPA)

 

17 l, 122 IBU

 

Zasyp:

  • 6 kg - Strzegom pilzneński
  • 0,4 kg - Strzegom karmelowy czerwony

Chmiele:

  • 50 g - Taurus (DE 2014, granulat, 19% aa)
  • 50 g - Hallertau Blanc (DE 2014, granulat, 8,7% aa)
  • 50 g - Huell Melon (DE 2014, granulat, 5,5% aa)
  • 50 g - Hallertau Comet (DE 2014, granulat, 7% aa)

Dodatki:

  • 6 g - gips piwowarski
  • 5 g - sól

 

Drożdże:

  • 1 op. - Gozdawa Hybrid Ale Yeast

 

Zacieranie:

  • + gips i sól (modyfikacja wody)
  • 75` - 63°C (ph 5,7)
  • 15` - 72,5°C

Chmielenie, gotowanie:

  • 120` - Taurus
  • Na zimno 4 dni - reszta chmielu

 

Gęstość gotowania:  15.5 Blg

 

Gęstość początkowa:  20.0 Blg

Współczynnik goryczki:  1,45

 

Gęstość końcowa: 5

Odfermentowanie: 75%

Alkohol: 8,4%

 

Zabutelkowane: 26.02.2016

 

19.03.2016 niestety, przy rozlewie coś poszło nie tak i w butelkach znalazł się chmiel, co powoduje wybuchy przy otwieraniu :( goryczka mocno ziołowa, herbaciana, podchodząca pod senchę

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#89 - Cum WIT Me (Spelt Witbier)

 

wp1eIbZ.jpg

 

Uwarzone na Poznańskie Bitwy Piwne

 

15 l, 16 IBU

 

Zasyp:

  • 1,7 kg - Strzegom pilzneński
  • 1,2 kg - płatki orkiszowe błyskawiczne, grube
  • 0,5 kg - płatki owsiane błyskawiczne, zmielone

Chmiele:

  • 30 g - Lubelski (PL 2015, granulat, 3,5% aa)

Dodatki:

  • 1 g - gips piwowarski
  • 1 g - sól
  • kwas mlekowy
  • 40 g - skórka słodkiej pomarańczy
  • 20 g - skórka gorzkiej pomarańczy
  • 20 g - kolendra indyjska
  • 15 g - rumianek
  • 10 g - nagietek

 

Drożdże:

  • 1 op. - Gozdawa Fruit Blanche

 

Zacieranie:

  • gips i sól (modyfikacja wody)
  • kwas mlekowy - zbicie ph zacieru do 5,0
  • 10` - 63°C
  • 35` - 68°C
  • 15` - 78°C

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - chmiel
  • 5` - dodatki

Gęstość początkowa: 10.0

Współczynnik goryczki: 0,4

 

Gęstość końcowa: 4,5

Odfermentowanie: 65%

Alkohol: 3,5%

 

Zabutelkowane: 25.02.2016

 

19.03.2016 na świeżo kolendra przykryła wszystko, teraz podobno rumianek wychodzi na czoło, ale to opinia kolegi ;)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#90 - Hard Candy (American Amber Ale)

 

15 l, 43 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom pilzneński
  • 325 g - Strzegom karmelowy 300
  • 200 g - Castle abbey

Chmiele:

  • 50 g - Challenger (UK 2015, granulat, 5,8% aa)
  • 50 g - Vic Secret (AUS 2015, granulat, 13,1% aa)
  • 50 g - Equinox (US 2014, granulat, 15,6% aa)

Dodatki:

  • 5 g - gips piwowarski
  • kwas mlekowy

 

Drożdże:

  • 1 op. - Safale US-05

 

Zacieranie:

  • gips
  • kwas mlekowy - zbicie ph zacieru do 4,6 (za mocno, trudno), potem wzrosło do 4,9 po dolaniu części wody
  • 60` - 65°C
  • 15` - 70°C

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - Challenger
  • Na zimno 3 dni - Equinox i Vic Secret

Gęstość początkowa: 11,4

Współczynnik goryczki: 0,98

 

Gęstość końcowa:

Odfermentowanie:

Alkohol:

 

Zabutelkowane:

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#91 - Motherfuckin' Nigga (Black IPA)

 

Ostatnie przed urlopem. Pierwszy test Ameryki 2015. Tym razem na ciemno.

 

16 l, 78 IBU

 

Zasyp:

  • 4,5 kg - Strzegom pilzneński
  • 300 g - Strzegom barwiący
  • 250 g - Weyermann Carapils

Chmiele:

  • 50 g - Citra (US 2015, granulat, 13,5% aa)
  • 50 g - Simcoe (US 2015, granulat, 13,2% aa)
  • 100 g - Amarillo (US 2015, granulat, 8,8% aa)

Dodatki:

  • gips piwowarski
  • kwas mlekowy

 

Drożdże:

  • 1 op. - Safale US-05

 

Zacieranie:

  • gips
  • kwas mlekowy - zbicie ph zacieru do 5,3
  • słód barwiący namoczony w zimnej wodzie przez godzinę
  • 10`- 46°C (same słody jasne)
  • 8` - 57°C
  • 7` - 62 °C
  • 40` - 65°C
  • 15` - 69°C (dodany słód barwiący razem z zabarwioną wodą + wyrównanie temperatury + trochę kwasu => ph 5,4)
  • wysładzanie wrzątkiem

Chmielenie, gotowanie:

  • 180` - po 15 g Citry, Simcoe i Amarillo
  • Na zimno 3 dni - po 35 g Citry i Simcoe, 85 g Amarillo

Gęstość początkowa: 17.0

Współczynnik goryczki: 1,1

 

Gęstość końcowa:

Odfermentowanie:

Alkohol:

 

Zabutelkowane:

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie mogę edytować postów, więc:

 

#89

 

Gęstość końcowa: 4,5

Odfermentowanie: 65%

Alkohol: 3,5%

 

Zabutelkowane: 25.02.2016

 

 

#88

 

Gęstość końcowa: 5

Odfermentowanie: 75%

Alkohol: 8,4%

 

Zabutelkowane: 26.02.20164

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#92 - No Flag (Belgian Brown IPA)

 

Po miesięcznej przerwie :)

 

15 l, 59 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Strzegom pilzneński
  • 612 g - Castle abbey
  • 500 g - Bestmalz Special B

Chmiele:

  • 100 g - ADHA 529 (US 2014; granulat; 10,5% aa)

Dodatki:

  • 500 g - cukier kandyzowany biały
  • 36 g - amczur
  • gips piwowarski
  • kwas mlekowy

 

Drożdże:

  • 1 op. - Fermentis Safbrew T-58
  • 1 op. - Gozdawa Fruit & Spicy Yeast

 

Zacieranie:

  • gips
  • kwas mlekowy
  • wsyp słodów przy 48°C
  • stopniowe podnoszenie wrzątkiem do 68°C i przerwa 45 minut
  • mashout

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - 16 g + cukier kandyzowany
  • 15` - 17 g
  • 0` - 17 g + amczur
  • 2 godziny po chłodzeniu spontanicznym - 6 g (70°C)
  • Na zimno - 50 g

Gęstość początkowa:  17.1

Współczynnik goryczki: 0.8

 

Gęstość końcowa: 3,7

Odfermentowanie: 80%

Alkohol: 7,2%

pH: 4.4

 

Zabutelkowane: 31.03.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#93 - Jewrokołchoz (Belgian Oatmeal IPA)

 

15 l, 65 IBU

 

Zasyp:

  • 3,1 kg - Strzegom pilzneński
  • 1,5 kg - płatki owsiane
  • 500 g - Castle biscuit
  • 400 g - płatki orkiszowe

Chmiele:

  • 100 g - Mt. Hood (US 2014; granulat; 5% aa)
  • 100 g - Marynka (PL 2015; granulat; 10,5% aa)

Dodatki:

  • 300 g - cukier biały
  • gips piwowarski
  • kwas mlekowy

 

Drożdże:

  • 1 op. - Danstar Belle Saison

 

Zacieranie:

  • gips
  • kwas mlekowy
  • wsyp przy 48°C
  • stopniowe podnoszenie wrzątkiem do 67°C i przerwa 60 minut
  • mashout

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - po 17 g + cukier
  • 15` - po 17 g
  • 1,5h po chłodzeniu spontanicznym - po 16 g (XX°C)
  • Na zimno - po 50 g

Gęstość początkowa: 17,4

Współczynnik goryczki: 0,9

 

Gęstość końcowa: 0

Odfermentowanie: 100%

Alkohol: 9%

 

Zabutelkowane: 30.03.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#94 - Carpe Noctum (Smoked Rye FES)

 

Piwo z resztek słodów. Ostatnie (#66 - Mud Blood) wyszło niespodziewanie pyszne. Ciekawe jak wyjdzie to :)

 

15 l, 74 IBU

 

Zasyp:

  • 2,9 kg - Strzegom pilzneński
  • 1 kg - Steinbach żytni wędzony
  • 700 g - Weyermann carapils
  • 690 g - Strzegom barwiący
  • 510 g - Bestmalz Special B
  • 270 g - Castle aroma

Chmiele:

  • 50 g - Chinook (US 2015, szyszka, 14,6% aa)
  • 54 g - Lubelski (PL 2015, granulat, 3,5% aa)

Dodatki:

  • 10 g - liście papai
  • 10 g - arcydzięgiel litwor
  • 10 g - liście pokrzywy

Drożdże:

  • 2 op. - Fermentis SafAle US-05

 

Zacieranie:

  • wsyp przy 48°C
  • stopniowe podnoszenie wrzątkiem do 67°C i przerwa 60 minut
  • mashout

Chmielenie, gotowanie:

  • 60` - nic
  • 10` - chmiel
  • 5` - dodatki

Gęstość początkowa: 19.5

Współczynnik goryczki: 0.9

 

Gęstość końcowa: 5,5

Odfermentowanie: 71%

Alkohol: 7,5%

pH: 4,8

 

Zabutelkowane: 7.04.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#95 - Palau Sharknado (APA)

 

Palau posiada w swoich wodach terytorialnych największy rezerwat rekinów na świecie.

 

15 l, 88 IBU

 

Zasyp:

  • 3,09 kg - Strzegom pale ale
  • 170 g - Weyermann carapils
  • 170 g - Strzegom pszeniczny

Chmiele:

  • 200 g - Waimea (NZ 2015, granulat, 15,3% aa)

Drożdże:

  • 1 op. - Fermentis Safale S-04

Zacieranie:

  • gips, kwas mlekowy
  • 60` - 64->61°C
  • 15` - 73°C
  • Wysładzanie wrzątkiem

Chmielenie, gotowanie:

  • pH brzeczki: 5.0
  • 60` - 4 g
  • 50` - 4 g
  • 40` - 4 g
  • 30` - 4 g
  • 20` - 4 g
  • 10` - 4 g + mech irlandzki
  • 0` - 25 g
  • Po 2 godzinach - 50 g
  • Na zimno - 100 g (pewnie w 2 ratach)

Gęstość początkowa: 12.7

Współczynnik goryczki: 1.7

 

Gęstość końcowa: 2,5

Odfermentowanie:  80%

Alkohol: 5,5%

 

Zabutelkowane: 26.04.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#96 - Liberty For The Masses (American IPA)

 

Proporcje zasypu sklonowane z Pliny The Elder. Zamiast białego cukru jest brązowy. Chmielenie i ekstrakt moje.

 

15 l, 92 IBU

 

Zasyp:

  • 3,89 kg - Strzegom pale ale
  • 270 g - Weyermann carapils
  • 90 g - Strzegom karmelowy 150

Dodatki:

  • 320 g - demerara

Chmiele:

  • 100 g - Simcoe (US 2015, granulat, 13,2% aa)
  • 100 g - Citra (US 2015, granulat, 13,5% aa)
  • 100 g - Amarillo (US 2015, granulat, 8,8% aa)

Drożdże:

  • 1 op. - Fermentis Safale US-05

Zacieranie:

  • gips, kwas mlekowy
  • 55` - 66°C=>62°C
  • 15` - 76°C
  • Wysładzanie wrzątkiem

Chmielenie, gotowanie:

  • pH brzeczki: 5.3
  • 90` - 6 g mieszanki
  • 80` - 6 g
  • 70` - 6 g
  • 60` - 6 g
  • 50` - 6 g
  • 40` - 6 g
  • 30` - 6 g
  • 20` - 6 g
  • 10` - 6 g + mech + demerara
  • 0`- 6 g
  • Po 1,5 godziny - 90 g
  • Na zimno - 150 g (14 dni)

Gęstość początkowa: 17,5 Brix

Współczynnik goryczki: 1,3

 

Gęstość końcowa: 3

Odfermentowanie: 83%

Alkohol: 8%

pH: 5.0

 

Zabutelkowane: 9.05.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#97 - Union Jane (Double IPA)

 

Więcej, mocniej, bardziej :) Ostatnia część jasnego chmielowego tryptyku.

 

15 l, 136 IBU

 

Zasyp:

  • 5,05 kg - Strzegom pale ale
  • 300 g - Weyermann carapils
  • 300 g - Strzegom karmelowy 150
  • 300 g - Strzegom pszeniczny

Chmiele:

  • 100 g - Simcoe (US 2015, granulat, 13,2% aa)
  • 100 g - Citra (US 2015, granulat, 13,5% aa)
  • 100 g - Amarillo (US 2015, granulat, 8,8% aa)
  • 100 g - Cascade (US 2015, szyszka, 9,7% aa)
  • 50 g - Chinook (US 2015, szyszka, 14,6% aa)

Drożdże:

  • 1 op. - Fermentis Safale US-05
  • 1 op. - Fermentis Safale S-04

Zacieranie:

  • gips, kwas mlekowy
  • 60` - 66°C
  • 15` - 73°C
  • Wysładzanie wrzątkiem

Chmielenie, gotowanie:

  • pH brzeczki: 5.1
  • 90` - 10 g mieszanki
  • 80` - 10 g
  • 70` - 10 g
  • 60` - 10 g
  • 50` - 10 g
  • 40` - 10 g
  • 30` - 10 g
  • 20` - 10 g
  • 10` - 10 g + mech
  • 0`- 10 g
  • Po 65 minutach - 150 g (80°C)
  • Na zimno - 200 g (14 dni) /bez Chinooka/

Gęstość początkowa: 20,2 Brix

Współczynnik goryczki: 1,6

 

Gęstość końcowa: 4

Odfermentowanie: 80%

Alkohol: 9%

 

Zabutelkowane: 10.05.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#98 - Red Light District (Koyt)

 

A właściwie pseudokoyt, bo bez pszenicy. Miał być słód grodziski, ale nie było, więc zastąpiłem go zwykłym wędzonym jęczmiennym.

 

15 l, 44 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - płatki owsiane błyskawiczne (drobne)
  • 1,87 kg - Strzegom pale ale
  • 1 kg - Weyermann wędzony

Chmiele:

  • 50 g - Mandarina Bavaria (DE 2014; granulat; 7,9% aa)

Drożdże:

  • 1 op. - Fermentis Safale US-05

Zacieranie:

  • gips, kwas mlekowy
  • 50` - 69°C
  • 15` - 76°C
  • Wysładzanie wrzątkiem

Chmielenie, gotowanie:

  • pH brzeczki: 5.2
  • 110` - 7 g
  • 30` - 10 g
  • 10` - 33 g + mech

Gęstość początkowa: 17.5

Współczynnik goryczki: 0,6

 

Gęstość końcowa: 4.7

Odfermentowanie: 73%

Alkohol: 7%

pH: 4,7

 

Zabutelkowane: 5.05.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#99 - Taxation Is Theft (Blonde Ale)

 

15 l, 28 IBU

 

Zasyp:

  • 2,3 kg - Strzegom pale ale
  • 0,83 kg - Strzegom pszeniczny

Chmiele:

  • 50 g - Cascade (US 2015, szyszka, 9,7% aa)

Dodatki:

  • jagody goji, trawa cytrynowa, mirt cytrynowy

Drożdże:

  • 1 op. - Safale S-04

 

Zacieranie:

  • gips (resztka) i kwas mlekowy
  • 50` - 65°C
  • 15 - 74°C

Chmielenie, gotowanie:

  • pH brzeczki: 4.4 (!)
  • 60` - 3 g
  • 50` - 3 g
  • 40` - 3 g
  • 30` - 3 g
  • 20` - 3 g
  • 10` - 3 g + dodatki
  • 0` - 3 g + mech
  • Po 1,5 godziny - 29 g

Gęstość początkowa: 11,7 Brix

Współczynnik goryczki: 0,6

 

Gęstość końcowa: 3,5

Odfermentowanie: 70%

Alkohol: 4,4%

 

Zabutelkowane: 27.04.2016

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto śledzi ten temat, ten już zauważył, że kolejna warka będzie tą jubileuszową - setną. Na początku miałem plan zrobienia kolejnego miodu pitnego (tak uczciłem warkę #20). Do dziś mam jeszcze trzy butelki tego trunku i jest zacny - zwłaszcza, że w kulturze piekarniczej było trochę brettów, co dodało dzikości w aromacie. Warkę #50 uczciłem kwaśnym stoutem z owocami, w którym pierwszy plan stanowi mocny aromat skórek oraz wyraźny smak limonek. Mam jeszcze kilka butelek tego rocznego piwa. Przyszedł czas jednak na większy jubileusz, to i cięższy kaliber, a przez to większe wyzwanie. Po porzuceniu (na chwilę) pomysłu miodowego, miałem już gotową recepturę na triple black IPA. To jednak nadal nie wystarczało mojemu barokowemu zacięciu i uwielbieniu dla rzeczy ogromnych, przesadzonych i totalnie zwariowanych. W ten oto sposób narodziła się ostateczna wersja warki #100. Ultymatywne zaoranie wszelkich norm i jakiegokolwiek umiarkowania. Postanowiłem połączyć potrójne ciemne IPA z weizenem, a do tego dosypać mieszankę przypraw w stylu azteckim. Jakby tego było mało, całość wieńczy mój ukochany w kuchni rozmaryn, a dodatkowe akcenty dać ma zielona herbata. Wszystko to przefermentuję blendem drożdży do pszenicy oraz wina. Tak narodził się przepis na FUCK ALL AUTHORITY.

 

#100 - FUCK ALL AUTHORITY (Ultimate Baroque Jubilee Specialty Ale)

 

~15 l, 175 IBU

 

Zasyp:

  • 5,5 kg - Strzegom pale ale
  • 3,7 kg - Strzegom pszeniczny
  • 1 kg - Strzegom pszenica prażona
  • 520 g - Strzegom karmelowy 150

Chmiele:

  • 100 g - Minstrel 2015 UK 4,9% aa
  • 50 g - El Dorado 2015 US 14,6% aa
  • 50 g - Herkules 2014 DE 17,7% aa
  • 25 g - Mosaic 2014 US 12% aa
  • 25 g - Tomahawk 2014 US 14% aa

Dodatki:

  • 29 g - herbata zielona liściasta
  • 15 g - rozmaryn
  • 13 g - chili w proszku
  • 10 g - cynamon
  • Na zimno wuchta innych (niżej)

Drożdże:

  • 1 op. - Mauribrew Weiss
  • 1 op. - Bayanus G955

Zacieranie:

  • 20` - 56°C
  • 60` - 66-64°C
  • + wsyp palonego na 20 minut
  • masakra z filtracją, spadek wydajności, ale poszło

Chmielenie, gotowanie:

  • 8 godzin odparowywania z 10 g mieszanki Tomahawk + Mosaic - osiągnąłem 29 Brix
  • 60` - 20 g mieszanki Tomahawk + Mosaic + Herkules + Minstrel
  • 50` - 20 g
  • 40` - 20 g
  • 30` - 20 g
  • 20` - 20 g
  • 10` - 20 g + mech
  • 5` - dodatki
  • 0` - 20 g
  • Na zimno - 50 g Minstrel i 50 g El Dorado - 14 dni
  • Na zimno - wanilia, kawa, kakao, habanero żółte, cynamon

Gęstość początkowa: 32.4 Brix

Współczynnik goryczki: 1.1

 

Gęstość końcowa: niby 15.5 Blg (cukromierz), ale jest dużo mniej słodkie niż braggot, który miał mniej...

Odfermentowanie:  teoretycznie 57%

Alkohol: teoretycznie 10,5%

 

Zabutelkowane: 10.06.2016

 

18.05.2016 - ostatecznie zamiast lapsanga i drewna, pójdzie habanero i cynamon

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.