Oskaliber Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Raczej fenole ją przypominającą.Wędzonka ze słodu to też fenole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2016 Fakt. W sumie to jedno i to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) #84 - Jaruzel (Imperial Red AIPA) 17 l, 125 IBU Zasyp: 3,8 kg - Strzegom pale ale 2,1 kg - Strzegom pilzneński 0,2 kg - Bestmalz caramel pils 0,1 kg - Castle black Chmiele: 150 g - Sorachi Ace (US/JP 2014, granulat, 12,5% aa) 150 g - Nelson Sauvin (NZ 2014, granulat, 11,2% aa) Drożdże: 2 op - Fermentis SafAle US-05 Zacieranie: 50` - 66°C 15` - 76°C Chmielenie, gotowanie: 120` - 10 g mieszanki 80` - 10 g 70` - 10 g 60` - 10 g 50` - 10 g 40` - 10 g 30` - 10 g 20` - 10 g 10` - 10 g 0` - 10 g Na zimno 14 dni - 100 g mieszanki Na zimno 3 dni - 100 g mieszanki Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 16.3 Brix Po gotowaniu: 19.8 Brix Zabutelkowane 30.01.2016 - 5 blg - 8,4% ABV 19.03.2016: w aromacie owoce, fenkuł, winogrona, ale w smaku paskudna goryczka i smak starego kopru Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) #85 - TRANSfuzja (Saison IPA) 15 l, 55 IBU Zasyp: 2,9 kg - Strzegom pilzneński 0,3 kg - Bestmalz caramel pils Chmiele: 200 g - blend Mosaic + Tomahawk (granulat US 2014, ok. 13% aa) Dodatki: 100 g - cukier biały Drożdże: 1 op. - Danstar Belle Saison Zacieranie: 75` - 64°C Chmielenie, gotowanie: 60` - cukier 5` - 40 g mieszanki (no chill) Na zimno 4 dni - 100 g mieszanki Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 11,5 Brix Po gotowaniu: 13.0 Brix Zabutelkowane 2.02.2016 - ph 4,5 - 1,3 blg - 90% odfermentowania - 6,2% alk 19.03.2016 bardzo smaczne piwo, ze świetną belgijską nutą, podbitą amerykańskim chmielem - leciutki aldehyd, ale nieuciążliwy Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) #86 - Cherry Pie (Cherry Rye FES) 15 l, 76 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom monachijski 1 kg - Strzegom żytni 0,31 kg - Castle black 0,31 kg - Castle aroma 0,3 kg - Castle abbey Chmiele: 50 g - Marynka (PL 2014, granulat, 10,5% aa) Dodatki: 500 g - kandyzowane czereśnie Drożdże: 1 op. - Fermentis SafAle US-05 Zacieranie: 45` - 67°C Stopniowe podnoszenie wrzątkiem przez parę minut do ~78°C Chmielenie, gotowanie: 120` - cały chmiel 10` - czereśnie Gęstość gotowania: 13.5 Blg Gęstość początkowa: 18.0 Blg Współczynnik goryczki: 1.0 Gęstość końcowa: 4.5 Odfermentowanie: 75% Alkohol: 7,5% Zabutelkowane: 22.02.2016 19.03.2016 gęste, kwaskowe, owocowe, czuć też taki posmak nieco sztucznego lukru od owoców z paczki Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) #87 - Neue Deutsche Welle (German Session IPA) 17 l, 40 IBU Zasyp: 2 kg - Strzegom monachijski 1 kg - Strzegom pilzneński Chmiele: 50 g - Polaris (DE 2014, granulat, 21,9% aa) 50 g - Merkur (DE 2014, granulat, 13% aa) Dodatki: 15 g - gips piwowarski Drożdże: 1 op. - Gozdawa Old German Altbier Zacieranie: + gips 50` - 64,5°C (ph 5,6) + gips 10` - 78°C (ph 5,8) Chmielenie, gotowanie: 60` - 6 g mieszanki 15` - 6 g mieszanki 0` - 8 g mieszanki Na zimno 4 dni - 80 g mieszanki Gęstość gotowania: 9,8 Blg Gęstość początkowa: 11,5 Blg Współczynnik goryczki: 0,85 Gęstość końcowa: 4 blg Odfermentowanie: 65% Alkohol: 4% Końcowe pH: 4,5 Zabutelkowane: 11.02.2016 19.03.2016 roczny chmiel to jednak roczny chmiel, delikatna skarpeta jest, ale poza tym miętowo-ziołowe klimaty fajne Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 #00 - Mx. (Special Blend) resztki #84 resztki #87 US-05 + OGA9 lactobacillus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) #88 - Doppelsturmer SS (German Double IPA) 17 l, 122 IBU Zasyp: 6 kg - Strzegom pilzneński 0,4 kg - Strzegom karmelowy czerwony Chmiele: 50 g - Taurus (DE 2014, granulat, 19% aa) 50 g - Hallertau Blanc (DE 2014, granulat, 8,7% aa) 50 g - Huell Melon (DE 2014, granulat, 5,5% aa) 50 g - Hallertau Comet (DE 2014, granulat, 7% aa) Dodatki: 6 g - gips piwowarski 5 g - sól Drożdże: 1 op. - Gozdawa Hybrid Ale Yeast Zacieranie: + gips i sól (modyfikacja wody) 75` - 63°C (ph 5,7) 15` - 72,5°C Chmielenie, gotowanie: 120` - Taurus Na zimno 4 dni - reszta chmielu Gęstość gotowania: 15.5 Blg Gęstość początkowa: 20.0 Blg Współczynnik goryczki: 1,45 Gęstość końcowa: 5 Odfermentowanie: 75% Alkohol: 8,4% Zabutelkowane: 26.02.2016 19.03.2016 niestety, przy rozlewie coś poszło nie tak i w butelkach znalazł się chmiel, co powoduje wybuchy przy otwieraniu goryczka mocno ziołowa, herbaciana, podchodząca pod senchę Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) #89 - Cum WIT Me (Spelt Witbier) Uwarzone na Poznańskie Bitwy Piwne 15 l, 16 IBU Zasyp: 1,7 kg - Strzegom pilzneński 1,2 kg - płatki orkiszowe błyskawiczne, grube 0,5 kg - płatki owsiane błyskawiczne, zmielone Chmiele: 30 g - Lubelski (PL 2015, granulat, 3,5% aa) Dodatki: 1 g - gips piwowarski 1 g - sól kwas mlekowy 40 g - skórka słodkiej pomarańczy 20 g - skórka gorzkiej pomarańczy 20 g - kolendra indyjska 15 g - rumianek 10 g - nagietek Drożdże: 1 op. - Gozdawa Fruit Blanche Zacieranie: gips i sól (modyfikacja wody) kwas mlekowy - zbicie ph zacieru do 5,0 10` - 63°C 35` - 68°C 15` - 78°C Chmielenie, gotowanie: 60` - chmiel 5` - dodatki Gęstość początkowa: 10.0 Współczynnik goryczki: 0,4 Gęstość końcowa: 4,5 Odfermentowanie: 65% Alkohol: 3,5% Zabutelkowane: 25.02.2016 19.03.2016 na świeżo kolendra przykryła wszystko, teraz podobno rumianek wychodzi na czoło, ale to opinia kolegi Edytowane 19 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) #90 - Hard Candy (American Amber Ale) 15 l, 43 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom pilzneński 325 g - Strzegom karmelowy 300 200 g - Castle abbey Chmiele: 50 g - Challenger (UK 2015, granulat, 5,8% aa) 50 g - Vic Secret (AUS 2015, granulat, 13,1% aa) 50 g - Equinox (US 2014, granulat, 15,6% aa) Dodatki: 5 g - gips piwowarski kwas mlekowy Drożdże: 1 op. - Safale US-05 Zacieranie: gips kwas mlekowy - zbicie ph zacieru do 4,6 (za mocno, trudno), potem wzrosło do 4,9 po dolaniu części wody 60` - 65°C 15` - 70°C Chmielenie, gotowanie: 60` - Challenger Na zimno 3 dni - Equinox i Vic Secret Gęstość początkowa: 11,4 Współczynnik goryczki: 0,98 Gęstość końcowa: Odfermentowanie: Alkohol: Zabutelkowane: Edytowane 9 Lutego 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) #91 - Motherfuckin' Nigga (Black IPA) Ostatnie przed urlopem. Pierwszy test Ameryki 2015. Tym razem na ciemno. 16 l, 78 IBU Zasyp: 4,5 kg - Strzegom pilzneński 300 g - Strzegom barwiący 250 g - Weyermann Carapils Chmiele: 50 g - Citra (US 2015, granulat, 13,5% aa) 50 g - Simcoe (US 2015, granulat, 13,2% aa) 100 g - Amarillo (US 2015, granulat, 8,8% aa) Dodatki: gips piwowarski kwas mlekowy Drożdże: 1 op. - Safale US-05 Zacieranie: gips kwas mlekowy - zbicie ph zacieru do 5,3 słód barwiący namoczony w zimnej wodzie przez godzinę 10`- 46°C (same słody jasne) 8` - 57°C 7` - 62 °C 40` - 65°C 15` - 69°C (dodany słód barwiący razem z zabarwioną wodą + wyrównanie temperatury + trochę kwasu => ph 5,4) wysładzanie wrzątkiem Chmielenie, gotowanie: 180` - po 15 g Citry, Simcoe i Amarillo Na zimno 3 dni - po 35 g Citry i Simcoe, 85 g Amarillo Gęstość początkowa: 17.0 Współczynnik goryczki: 1,1 Gęstość końcowa: Odfermentowanie: Alkohol: Zabutelkowane: Edytowane 24 Lutego 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 Nie mogę edytować postów, więc: #89 Gęstość końcowa: 4,5 Odfermentowanie: 65% Alkohol: 3,5% Zabutelkowane: 25.02.2016 #88 Gęstość końcowa: 5 Odfermentowanie: 75% Alkohol: 8,4% Zabutelkowane: 26.02.20164 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 #91 Gęstość końcowa: 3,5 Odfermentowanie: 79% Alkohol: 7,4% Końcowe pH: 4,8 Zabutelkowane: 1.03.2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 #90 Gęstość końcowa: 2,7 Odfermentowanie: 76% Alkohol: 4,6% Końcowe pH: 4,4 Zabutelkowane: 2.03.2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 (edytowane) #92 - No Flag (Belgian Brown IPA) Po miesięcznej przerwie 15 l, 59 IBU Zasyp: 3 kg - Strzegom pilzneński 612 g - Castle abbey 500 g - Bestmalz Special B Chmiele: 100 g - ADHA 529 (US 2014; granulat; 10,5% aa) Dodatki: 500 g - cukier kandyzowany biały 36 g - amczur gips piwowarski kwas mlekowy Drożdże: 1 op. - Fermentis Safbrew T-58 1 op. - Gozdawa Fruit & Spicy Yeast Zacieranie: gips kwas mlekowy wsyp słodów przy 48°C stopniowe podnoszenie wrzątkiem do 68°C i przerwa 45 minut mashout Chmielenie, gotowanie: 60` - 16 g + cukier kandyzowany 15` - 17 g 0` - 17 g + amczur 2 godziny po chłodzeniu spontanicznym - 6 g (70°C) Na zimno - 50 g Gęstość początkowa: 17.1 Współczynnik goryczki: 0.8 Gęstość końcowa: 3,7 Odfermentowanie: 80% Alkohol: 7,2% pH: 4.4 Zabutelkowane: 31.03.2016 Edytowane 31 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) #93 - Jewrokołchoz (Belgian Oatmeal IPA) 15 l, 65 IBU Zasyp: 3,1 kg - Strzegom pilzneński 1,5 kg - płatki owsiane 500 g - Castle biscuit 400 g - płatki orkiszowe Chmiele: 100 g - Mt. Hood (US 2014; granulat; 5% aa) 100 g - Marynka (PL 2015; granulat; 10,5% aa) Dodatki: 300 g - cukier biały gips piwowarski kwas mlekowy Drożdże: 1 op. - Danstar Belle Saison Zacieranie: gips kwas mlekowy wsyp przy 48°C stopniowe podnoszenie wrzątkiem do 67°C i przerwa 60 minut mashout Chmielenie, gotowanie: 60` - po 17 g + cukier 15` - po 17 g 1,5h po chłodzeniu spontanicznym - po 16 g (XX°C) Na zimno - po 50 g Gęstość początkowa: 17,4 Współczynnik goryczki: 0,9 Gęstość końcowa: 0 Odfermentowanie: 100% Alkohol: 9% Zabutelkowane: 30.03.2016 Edytowane 30 Marca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 (edytowane) #94 - Carpe Noctum (Smoked Rye FES) Piwo z resztek słodów. Ostatnie (#66 - Mud Blood) wyszło niespodziewanie pyszne. Ciekawe jak wyjdzie to 15 l, 74 IBU Zasyp: 2,9 kg - Strzegom pilzneński 1 kg - Steinbach żytni wędzony 700 g - Weyermann carapils 690 g - Strzegom barwiący 510 g - Bestmalz Special B 270 g - Castle aroma Chmiele: 50 g - Chinook (US 2015, szyszka, 14,6% aa) 54 g - Lubelski (PL 2015, granulat, 3,5% aa) Dodatki: 10 g - liście papai 10 g - arcydzięgiel litwor 10 g - liście pokrzywy Drożdże: 2 op. - Fermentis SafAle US-05 Zacieranie: wsyp przy 48°C stopniowe podnoszenie wrzątkiem do 67°C i przerwa 60 minut mashout Chmielenie, gotowanie: 60` - nic 10` - chmiel 5` - dodatki Gęstość początkowa: 19.5 Współczynnik goryczki: 0.9 Gęstość końcowa: 5,5 Odfermentowanie: 71% Alkohol: 7,5% pH: 4,8 Zabutelkowane: 7.04.2016 Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) #95 - Palau Sharknado (APA) Palau posiada w swoich wodach terytorialnych największy rezerwat rekinów na świecie. 15 l, 88 IBU Zasyp: 3,09 kg - Strzegom pale ale 170 g - Weyermann carapils 170 g - Strzegom pszeniczny Chmiele: 200 g - Waimea (NZ 2015, granulat, 15,3% aa) Drożdże: 1 op. - Fermentis Safale S-04 Zacieranie: gips, kwas mlekowy 60` - 64->61°C 15` - 73°C Wysładzanie wrzątkiem Chmielenie, gotowanie: pH brzeczki: 5.0 60` - 4 g 50` - 4 g 40` - 4 g 30` - 4 g 20` - 4 g 10` - 4 g + mech irlandzki 0` - 25 g Po 2 godzinach - 50 g Na zimno - 100 g (pewnie w 2 ratach) Gęstość początkowa: 12.7 Współczynnik goryczki: 1.7 Gęstość końcowa: 2,5 Odfermentowanie: 80% Alkohol: 5,5% Zabutelkowane: 26.04.2016 Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) #96 - Liberty For The Masses (American IPA) Proporcje zasypu sklonowane z Pliny The Elder. Zamiast białego cukru jest brązowy. Chmielenie i ekstrakt moje. 15 l, 92 IBU Zasyp: 3,89 kg - Strzegom pale ale 270 g - Weyermann carapils 90 g - Strzegom karmelowy 150 Dodatki: 320 g - demerara Chmiele: 100 g - Simcoe (US 2015, granulat, 13,2% aa) 100 g - Citra (US 2015, granulat, 13,5% aa) 100 g - Amarillo (US 2015, granulat, 8,8% aa) Drożdże: 1 op. - Fermentis Safale US-05 Zacieranie: gips, kwas mlekowy 55` - 66°C=>62°C 15` - 76°C Wysładzanie wrzątkiem Chmielenie, gotowanie: pH brzeczki: 5.3 90` - 6 g mieszanki 80` - 6 g 70` - 6 g 60` - 6 g 50` - 6 g 40` - 6 g 30` - 6 g 20` - 6 g 10` - 6 g + mech + demerara 0`- 6 g Po 1,5 godziny - 90 g Na zimno - 150 g (14 dni) Gęstość początkowa: 17,5 Brix Współczynnik goryczki: 1,3 Gęstość końcowa: 3 Odfermentowanie: 83% Alkohol: 8% pH: 5.0 Zabutelkowane: 9.05.2016 Edytowane 9 Maja 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) #97 - Union Jane (Double IPA) Więcej, mocniej, bardziej Ostatnia część jasnego chmielowego tryptyku. 15 l, 136 IBU Zasyp: 5,05 kg - Strzegom pale ale 300 g - Weyermann carapils 300 g - Strzegom karmelowy 150 300 g - Strzegom pszeniczny Chmiele: 100 g - Simcoe (US 2015, granulat, 13,2% aa) 100 g - Citra (US 2015, granulat, 13,5% aa) 100 g - Amarillo (US 2015, granulat, 8,8% aa) 100 g - Cascade (US 2015, szyszka, 9,7% aa) 50 g - Chinook (US 2015, szyszka, 14,6% aa) Drożdże: 1 op. - Fermentis Safale US-05 1 op. - Fermentis Safale S-04 Zacieranie: gips, kwas mlekowy 60` - 66°C 15` - 73°C Wysładzanie wrzątkiem Chmielenie, gotowanie: pH brzeczki: 5.1 90` - 10 g mieszanki 80` - 10 g 70` - 10 g 60` - 10 g 50` - 10 g 40` - 10 g 30` - 10 g 20` - 10 g 10` - 10 g + mech 0`- 10 g Po 65 minutach - 150 g (80°C) Na zimno - 200 g (14 dni) /bez Chinooka/ Gęstość początkowa: 20,2 Brix Współczynnik goryczki: 1,6 Gęstość końcowa: 4 Odfermentowanie: 80% Alkohol: 9% Zabutelkowane: 10.05.2016 Edytowane 10 Maja 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Dlaczego dwa szczepy? Nie będzie przypadkiem tak, że jeden zdominuje środowisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Urozmaicenie. Mógłbym rzucić dwie paczki piątek, a tak może czwórki dadzą coś od siebie dodatkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2016 (edytowane) #98 - Red Light District (Koyt) A właściwie pseudokoyt, bo bez pszenicy. Miał być słód grodziski, ale nie było, więc zastąpiłem go zwykłym wędzonym jęczmiennym. 15 l, 44 IBU Zasyp: 3 kg - płatki owsiane błyskawiczne (drobne) 1,87 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Weyermann wędzony Chmiele: 50 g - Mandarina Bavaria (DE 2014; granulat; 7,9% aa) Drożdże: 1 op. - Fermentis Safale US-05 Zacieranie: gips, kwas mlekowy 50` - 69°C 15` - 76°C Wysładzanie wrzątkiem Chmielenie, gotowanie: pH brzeczki: 5.2 110` - 7 g 30` - 10 g 10` - 33 g + mech Gęstość początkowa: 17.5 Współczynnik goryczki: 0,6 Gęstość końcowa: 4.7 Odfermentowanie: 73% Alkohol: 7% pH: 4,7 Zabutelkowane: 5.05.2016 Edytowane 5 Maja 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 (edytowane) #99 - Taxation Is Theft (Blonde Ale) 15 l, 28 IBU Zasyp: 2,3 kg - Strzegom pale ale 0,83 kg - Strzegom pszeniczny Chmiele: 50 g - Cascade (US 2015, szyszka, 9,7% aa) Dodatki: jagody goji, trawa cytrynowa, mirt cytrynowy Drożdże: 1 op. - Safale S-04 Zacieranie: gips (resztka) i kwas mlekowy 50` - 65°C 15 - 74°C Chmielenie, gotowanie: pH brzeczki: 4.4 (!) 60` - 3 g 50` - 3 g 40` - 3 g 30` - 3 g 20` - 3 g 10` - 3 g + dodatki 0` - 3 g + mech Po 1,5 godziny - 29 g Gęstość początkowa: 11,7 Brix Współczynnik goryczki: 0,6 Gęstość końcowa: 3,5 Odfermentowanie: 70% Alkohol: 4,4% Zabutelkowane: 27.04.2016 Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Kto śledzi ten temat, ten już zauważył, że kolejna warka będzie tą jubileuszową - setną. Na początku miałem plan zrobienia kolejnego miodu pitnego (tak uczciłem warkę #20). Do dziś mam jeszcze trzy butelki tego trunku i jest zacny - zwłaszcza, że w kulturze piekarniczej było trochę brettów, co dodało dzikości w aromacie. Warkę #50 uczciłem kwaśnym stoutem z owocami, w którym pierwszy plan stanowi mocny aromat skórek oraz wyraźny smak limonek. Mam jeszcze kilka butelek tego rocznego piwa. Przyszedł czas jednak na większy jubileusz, to i cięższy kaliber, a przez to większe wyzwanie. Po porzuceniu (na chwilę) pomysłu miodowego, miałem już gotową recepturę na triple black IPA. To jednak nadal nie wystarczało mojemu barokowemu zacięciu i uwielbieniu dla rzeczy ogromnych, przesadzonych i totalnie zwariowanych. W ten oto sposób narodziła się ostateczna wersja warki #100. Ultymatywne zaoranie wszelkich norm i jakiegokolwiek umiarkowania. Postanowiłem połączyć potrójne ciemne IPA z weizenem, a do tego dosypać mieszankę przypraw w stylu azteckim. Jakby tego było mało, całość wieńczy mój ukochany w kuchni rozmaryn, a dodatkowe akcenty dać ma zielona herbata. Wszystko to przefermentuję blendem drożdży do pszenicy oraz wina. Tak narodził się przepis na FUCK ALL AUTHORITY. #100 - FUCK ALL AUTHORITY (Ultimate Baroque Jubilee Specialty Ale) ~15 l, 175 IBU Zasyp: 5,5 kg - Strzegom pale ale 3,7 kg - Strzegom pszeniczny 1 kg - Strzegom pszenica prażona 520 g - Strzegom karmelowy 150 Chmiele: 100 g - Minstrel 2015 UK 4,9% aa 50 g - El Dorado 2015 US 14,6% aa 50 g - Herkules 2014 DE 17,7% aa 25 g - Mosaic 2014 US 12% aa 25 g - Tomahawk 2014 US 14% aa Dodatki: 29 g - herbata zielona liściasta 15 g - rozmaryn 13 g - chili w proszku 10 g - cynamon Na zimno wuchta innych (niżej) Drożdże: 1 op. - Mauribrew Weiss 1 op. - Bayanus G955 Zacieranie: 20` - 56°C 60` - 66-64°C + wsyp palonego na 20 minut masakra z filtracją, spadek wydajności, ale poszło Chmielenie, gotowanie: 8 godzin odparowywania z 10 g mieszanki Tomahawk + Mosaic - osiągnąłem 29 Brix 60` - 20 g mieszanki Tomahawk + Mosaic + Herkules + Minstrel 50` - 20 g 40` - 20 g 30` - 20 g 20` - 20 g 10` - 20 g + mech 5` - dodatki 0` - 20 g Na zimno - 50 g Minstrel i 50 g El Dorado - 14 dni Na zimno - wanilia, kawa, kakao, habanero żółte, cynamon Gęstość początkowa: 32.4 Brix Współczynnik goryczki: 1.1 Gęstość końcowa: niby 15.5 Blg (cukromierz), ale jest dużo mniej słodkie niż braggot, który miał mniej... Odfermentowanie: teoretycznie 57% Alkohol: teoretycznie 10,5% Zabutelkowane: 10.06.2016 18.05.2016 - ostatecznie zamiast lapsanga i drewna, pójdzie habanero i cynamon Edytowane 10 Czerwca 2016 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się