Vami Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 #37 poszło do 24 butelek 0,5 l oraz 2 PET 1,5 l. 50 gramów cukru, nagazowanie ok. 1,65 vol CO2. Zeszło do 1, dzięki czemu uzyskałem ok. 7,5% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Czas na inaugurację roku 2015. Do browaru przybył termometr LEDowy i refraktometr. Niestety, termometr jest kiepski i szaleje w brzeczce. Raz pokazuje 57°C, raz 81°C, gdy tradycyjny wędliniarski raczej ma wahania 63°C-65°C.#38 - Avantasia (American Pale Ale)Zasyp:3 kg - Optima pale aleChmiel:200 g - blend Amarillo i Citry (100 gramów przy warzeniu, 100 na cichą)Zacieranie:Na lenia 66 -> 63°C przez 60 minut w 19 litrach wodyWygrzew 78°CFiltracja i wysładzanie:Oplot + 6 litrów wody20 gramów chmieliGotowanie:60 min - 20 gramów50 min - 10 gramów40 min - 10 gramów30 min - 10 gramów20 min - 10 gramów10 min - 10 gramów0 min - 10 gramówDrożdże:Safale US-05Odczyty refraktometru:brzeczka przednia - 12,8 Brixprzed gotowaniem - 11 Brixgęstość finalna - 12,7 Brix150 IBU Edytowane 21 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) #38 w butelkach, duże straty, spore nagazowanie. Zeszło do 1,8. 5,7% alk Przyszła dostawa z Twojego Browaru, więc można coś uwarzyć. Na cztery warki rozbrat ze słodami z Optimy. Porównamy wydajność. #39 - Smoke Gets In Your Eyes (Imperial Rauchbock) Planowane 14 litrów, 28 IBU Zasyp: 3.2 kg - Bestmalz wędzony 1.2 kg - Strzegom monachijski 0,5 kg - Bestmalz melanoidynowy 0,2 kg - Weyermann Carafa II Chmiele: 50 g - Perle Zacieranie: 60 min w 66 stopniach, 15,5 litra Wysładzanie/filtracja: Oplot, 6,5 litra Chmielenie: FWH - 25 g Perle 60` - nic 0` - 25 g Perle Drożdże: Saflager W-34/70 Odczyty refraktometru (świeżo skalibrowany): Brzeczka przednia - 21.0 Brix Przed gotowaniem - 18.3 Brix Po gotowaniu - 23.0 Brix Zajebista wydajność i będzie imperial Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) #40 - Guy Fawkes (Smoked Stout) 15 litrów, 33 IBU Zasyp: 1.8 kg - Bestmalz wędzony 0.8 kg - Strzegom monachijski 0.5 kg - Strzegom jęczmień palony Chmiel: 50 g - Bramling Cross (UK, 6% AA, 2013, granulat) Zacieranie: 60 minut w 65 stopniach w 13 litrach wody Filtracja i wysładzanie: Oplot, 8,5 litra wody Chmielenie: FWH - 50 g Bramling Cross 60` - nic Drożdże: Mangrove Jack`s British Ale Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 17.7 Brix Przed gotowaniem: 12.8 Brix Po gotowaniu: 15.6 Brix No to rekordowa wydajność wyszła. 12-13 myslałem, a tu 15.6. Dobrze, dobrze. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Jedziemy z koksem. Drożdże zadane, to trzeba zatrzeć coś na noc. #42 (de facto 41) - Multi Kulti (Multigrain Imperial Brown Ale) 14 litrów, 78 IBU Zasyp: 1 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Bestmalz orkiszowy 1 kg - Thomas Fawcett owsiany 1 kg - Castle gryczany 0,5 kg - Thomas Fawcett Pale Crystal 90EBC 0,3 kg - Weyermann Carafa II Chmiele: 55 g - Minstrel 55 g - Jester 55 g - Archer 55 g - Pioneer (wszystkie UK 2014, odmiany dla mnie zupełnie nowe) Dodatki: 30 g - kawa Lavazza Crema (ziarno niemielone) Zacieranie: 17,5 litra, 66 stopni, 60 minut Filtracja/wysładzanie: Oplot, 5,5 litra wody Chmielenie: FWH - 20 gramów mieszanki 30` - 20 g 20` - 20 g 10` - 20 g 0` - 20 g -2h - 100 g, kawa Drożdże: Mangrove Jack`s Newcastle Dark Ale Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 15.5 Brix Przed gotowaniem: 14.8 Brix Po gotowaniu: 17.8 Brix Edytowane 13 Lutego 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) I ostatnie warzenie z zamówionych ostatnio surowców. Jutro będę robił #41 (de facto 42) - God Slay The Queen (English IPA) 15 l, 60 IBU Zasyp: 3 kg - Thomas Fawcett Maris Otter pale ale 0.5 kg - Thomas Fawcett Crystal 90 EBC 0,5 kg - cukier biały Chmiele: Szyszka 2014, po 100 gramów: - East Kent Goldings - Fuggles - Styrian Goldings Zacieranie: 50 minut w 65°C w 12,5 litrach wody Wygrzew do 78°C - 10 min Filtracja i wysładzanie: Oplot, 11 litrów wody Drożdże: Danstar Windsor Chmielenie: FWH - 30 gramów mieszanki 20` - 30 g 10` - 30 g 0` - 30 g -40` - 30 g 150 gramów na zimno Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 18.2 Brix (bez cukru) Przed gotowaniem: 11.1 Brix (bez cukru) Po gotowaniu: 15.9 Brix (z cukrem) Edytowane 13 Lutego 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Pierwsze zacieranie dwuraźne. Zobaczymy jak z wydajnością. Zbadamy też, jak dają sobie radę US-05 w ekstremalnych warunkach alkoholowych (temperaturę już sprawdzałem, ruszyły nawet w 6°C). Będę dofermentowywał winnymi lub szampańskimi jak coś. A więc oto i on - superRIS - AOS. #43 - Dzień Sznura (Anarchoindividual Oatmeal Stout) Zasyp 1: 2 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Strzegom monachijski I 1 kg - Weyermann CaraMunich II 1 kg - Weyermann Carafa I 1 kg - Strzegom jęczmień palony Zacieranie I: 60 minut w 68 stopniach, 18 litrów Wygrzew do 78 Filtracja i wysładzanie I: Oplot, 6,5 litra + 2 litry Wysyp młóta Zasyp II: 3,2 kg - płatki owsiane błyskawiczne 3 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Castle diastatyczny Zacieranie II: Brzeczka I, 66 stopni, 60 minut Wygrzew do 78 Filtracja i wysładzanie II: Oplot, 6,5 litra wody Gówno prawda. Sitko. Manualnie. Oplot nie podołał. Nie było mowy o jakiejkolwiek wydajności Chmielenie: 90 min - 500 gramów cukru trzcinowego 60 min - Magnum 2014 granulat 45 g + 500 gramów cukru białego 30 min - Magnum 45 g 15 min - 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 0 min - Magnum 10 g Drożdże: 3 x Safale US-05 Chcę uzyskać około 14-15 litrów. Idealnie byłoby 40 blg, ale pewnie tyle się nie uda Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: zaledwie 28.0 Brix, ale to wina spieprzonej filtracji Gęstość końcowa: 38.5 Brix 1.02.2015 - po 12 godzinach od zadania drożdży, fermentacja ruszyła na dobre Edytowane 1 Lutego 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) #39 - Smoke Gets In Your Eyes (Imperial Rauchbock) w butelkach. 21 butelek 0,5 plus jedna do połowy. 54 gramy cukru. Nagazowanie 2,15. Końcowe wskazanie refraktometru 11,9 Brix, po korekcie na alkohol 5,2 Blg. Końcowa zawartość alkoholu (23 => 5,2), ok. 10,5% ABV. Odfermentowanie 77%, czyli maksymalne wskazywane przez Fermentis dla tego szczepu. W aromacie mocna wędzonka. Będzie bardzo dobre piwko na późnozimowe wieczory Edytowane 9 Lutego 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Iiii #40 Guy Fawkes także w buteleczkach. 23 x 0,5 l i jedna tak w 1/3 55 gramów cukru. Nagazowanie 2,05 vol CO2. Końcowa gęstość 8.4 Brix, po korekcji na alkohol 4.07 Blg. Dało to ostatecznie ok. 6,5% alkoholu. Odfermentowanie 74% (podają ok. 76%, więc w normie). Drożdży malutko na dnie fermentora. Obawiam się o powtórkę problemów z nagazowaniem z S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Pomyliłem się przy oznaczaniu kapsli i English IPA na butelkach dostała 41, a MIBA 42, więc edytowałem odpowiednie rzeczy na forum 41 w butelkach. 24 razy po 0,5 litra. 43 gramy cukru. Zeszło do 8,4 Brix, po korekcie 4 Blg. Alkohol ok. 6,77%. Nagazowanie 1,75 vol CO2. 42 w butelkach. 14 razy po 0,5 litra. 35 gramów cukru. Zeszło do 11,6 Brix, po korekcie 7,7 Blg. Alkohol ok. 6%. Nagazowanie 2 vol CO2. Edytowane 21 Lutego 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Hej jak u Ciebie sytuacja z #43 - Dzień Sznura (Anarchoindividual Oatmeal Stout)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) A nie pytaj... przez zjebaną filtrację mam w piwie sporo błota, wężyk się obkleja od środka jest takie lepkie, wystawiłem na dwór żeby może zimno trochę spowodowało, że ten syf cały opadnie na dno. Niedługo butelkuję. Dodałem w międzyczasie drożdży winnych. Zeszło do jakichś 17. Będzie 14% ABV. Nigdy więcej Edytowane 1 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Nigdy więcej Polecam zmienić nazwę piwa na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zabutelkowałem. Alkohol niecałe 14%. Nie wiem czy to się nagazuje i czy da się to pić, ale kurwa dobrze że już się pozbyłem tego kłopotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Przy 17 BLG zabutelkowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Tak, dofermentowałem bayanusami, zeszło z 20 do 17 i tak stalo dwa tygodnie. I tak to piwo jest jako gimmick, strat mnóstwo, itd. Dobrze ze w ogole do butelek poszlo. TO nie byl udany eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Ja bym się bał butelkowac przy 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Nie chcę krakać, ale mogą być problemy. Jak to ruszy w butelkach, a ruszyć może to będziesz miał poligon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Powodzenia! ja w poniedzialek bede warzyl double bsrley wine'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Mam na to baczenie Tymczasem przyszły składniki i nowy garnek, więc można coś uwarzyć. #44 - White Privilege (Wheat IPA z pokrzywą) 16 litrów, 60 IBU Zasyp: 4 kg - Litovel pszeniczny 0,2 kg - Castle CaraClair Chmiele: 50 g - Chinook (US 2014) - 12,7% aa 50 g - Citra (US 2014) - 13,5% aa 50 g - Brewers Gold (DE 2013) - 5,6% aa Dodatki: 6 g - liście pokrzywy Drożdże: 11 g - Fermentis Safale US-05 Zacieranie: 18 litrów wody wsyp słodów przy 55 stopni podgrzanie do 68 i pozostawienie na godzinę wygrzew Filtracja i wysładzanie: Oplot i 6 litrów wody Chmielenie: FWH - 20 g mieszanki 20` - 10 g 10` - 10 g 0` - 10 g + pokrzywa Na zimno 7 dni - 100 g mieszanki Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia - 15,2 Brix Przed gotowaniem - 12,4 Brix Gęstość końcowa - 14,9 Brix 13.03.2015 - poszło na cichą z chmielem, odczyt refraktometru: 8,9 Brix. Po korekcie 4,78 Blg. W smaku spora ziarnistość i zalegająca goryczka typu ziołowego, pewnie od tej pokrzywy. 22.03.2015 - zabutelkowane: 24 butelki 0,5 i jedna do połowy. 42 gramy cukru. Nagazowanie ok. 1,8 vol CO2. Zeszło do 7,9 Brix (3,8 Blg). Alkohol 6,2%. Edytowane 22 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) #44 pięknie ruszyło i sobie fermentuje Czas na niedzielne warzenie o poranku. #45 - Agora! Anarchy! Action! (Smoked Rye IPA) 16 litrów, 45 IBU Zasyp: 2 kg - Soufflet pale ale 2 kg - Steinbach żytni wędzony 0,2 kg - Castle CaraClair 0,2 kg - Castle CaraGold 0,2 kg - Strzegom karmelowy ciemny Chmiele: 50 g - Mandarina Bavaria (DE 2013) - 7,8% aa 50 g - Centennial (US 2014) - 8,4% aa 50 g - Simcoe (US 2014) - 11,5% aa Drożdże: 11 g - Danstar American West Coast BRY-97 Zacieranie: 18 litrów wody Wsyp słodów przy 55°C Podgrzanie do 66°C i pozostawienie na godzinę Wygrzew Filtracja i wysładzanie: Oplot i 6 litrów wody Chmielenie: FWH - 20 gramów mieszanki 20` - 10 g 10` - 10 g 0` - 10 g Na zimno 7 dni - 33 g Mandariny i 33 g Centenniala Na zimno 5 dni - 33 g Simcoe Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 17,9 Brix Przed gotowaniem: 14,0 Brix Gęstość końcowa: 16,4 Brix 16.03.2015 - 10.6 Brix (6,5 Blg po korekcie), poszło na cichą z chmielem. Odfermentowanie póki co tylko 60%. 23.03.2015 - 9.8 Brix (5.3 Blg po korekcie), zabutelkowane z 40 gramami cukru. Poszlo niecałe 14 litrów w butelki. Dałoby się więcej odratować z osadów, ale mi się nie chciało Edytowane 23 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Miały być dwa piwa z tych składników, ale po co, jak można jedno konkretne, a do tego jeszcze wcielić w życie eksperymentalne zacieranie połączone z filtracją i wysładzaniem? #46 - Carpe Diem (Imperial Brown IPA) 17 litrów, 93 IBU Zasyp: 3 kg Soufflet pale ale 2 kg Weyermann pilzneński 1 kg Litovel pszeniczny 0,4 kg Strzegom karmelowy ciemny 0,4 kg Castle CaraClair 0,4 kg Castle CaraGold 0,2 kg Strzegom barwiący Chmiele: 100 g Nelson Sauvin (NZ 2014, granulat) - 11,4% aa 50 g Challenger (UK 2014, granulat) - 6,5% aa Drożdże: 12 g Brewferm Top 11 g Mauribrew Ale Y514 Zacieranio-filtracjo-wysładzanie (eksperyment): Wsyp słodów na sucho na oplot do filtratora Podgrzanie 18 litrów wody do 70 stopni i zalanie słodów Wymieszanie i odstawienie na godzinę, temperatura zacierania ok. 63 stopnie Podgrzanie 9,5 litra wody do 100 stopni i zalanie zacieru Wymieszanie Po 15 minutach uruchomienie kranika i spuszczenie całości Chmielenie: 90` - 15 gramów mieszanki 50 g + 50 g obu chmieli 50` - 15 g 40` - 15 g 30` - 15 g 20` - 15 g 10` - 15 g 0` - 10 g Na zimno 12 dni - pozostałe 50 g Nelson Sauvin Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 19.0 Brix Gęstość końcowa: 22.1 Brix 11.03.2015 - niestety drożdże wyszły na spacer, fermentują bardzo burzliwie i boję się o zakażenie 18.03.2015 - piwo poszło na cichą z chmielem. Refraktometr wskazał 12,8 Brix, czyli 8 Blg. Daje to póki co 63% odfermentowania. 30.03.2015 - 10,66 litra trafiło do butelek. Nie odfermentowało już głębiej. 47 gramów cukru, 1,95 vol CO2. Zeszło z 22 do 8, więc 8,8% alkoholu. Za słodko go zatarłem, ale trudno. Będzie pełniejsze. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Vami profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Fajna sprawa z tym patentem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Ja zacieram tak cały czas, tylko, że w lodówce turystycznej i najpierw wlewam wodę a później wsypuje słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 a nie zauważyłeś jakiegoś spadku wydajności przy takim sposobie zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się