Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. dabeer Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zapraszam do korzystania z nowego serwisu internetowego dla piwowarów - Wymiana drożdży piwowarskich Serwis ten służy do wymiany drożdży (gęstwy, drożdży płynnych i suchych) wśród piwowarów domowych. Ułatwia on współpracę między osobami które chcą podzielić się swoimi drożdżami i tymi, którzy szukają konkretnych drożdży w swojej okolicy. Piwowar, który chce udostępnić swoje drożdże innym, publikuje ofertę z opisem drożdży które posiada i ich lokalizacją. Ci którzy poszukują drożdży mogą w bardzo prosty sposób przeglądać oferty. Oferować można zarówno gęstwę, jak i drożdże suche, które przechowujemy w domu. Produktem ubocznym serwisu jest lista szczepów drożdży (wraz z opisem) oraz lista producentów drożdży. Dlaczego warto dzielić się drożdżami? Po pierwsze, nie wypada wylać do kanalizacji stworzeń, które zrobiły Ci piwko, prawda? Daj swoim drożdżom jeszcze jedno życie. Po drugie, tutaj drożdże możesz zdobyć szybciej niż robiąc zakupy w sklepie piwowarskim. Podjechanie nawet kilkanastu kilometrów by podjąć drożdże zajmie mniej niż czekanie na dostawę ze sklepu. Po trzecie, w trakcie wymiany poznajesz nowych piwowarów. Przy okazji wymiany drożdży, masz okazję do wymiany piwa i doświadczeń. Po czwarte, oszczędzasz pieniądze. Wykorzystując gęstwy innych piwowarów nie musisz za nie już płacić w sklepie. Mile widziane wszelkie uwagi na temat działania serwisu. Życzę udanej wymiany! cml, marek80, admiro i 15 innych 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) No to jest twórcze podejście więc punkt. Mam nadzieję że coś z tego wyjdzie bo chętnie przejąłbym od jakiegoś poznaniaka Wyeasty, bo są trochę za drogie aby na nich robić eksperymenty. Przy dodawaniu drożdży w polu "tolerancja na alkohol" mogłem wpisać tylko konkretną liczbę a karta drożdzy mówi <10%. To byłoby do modyfikacji. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Browariat szwagier 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 rewelacyjny/rewolucyjny pomysł tylko szkoda że u nas tak mało piwowarów i się nie sprawdzi ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Przy dodawaniu drożdży w polu "tolerancja na alkohol" mogłem wpisać tylko konkretną liczbę a karta drożdzy mówi <10%. To byłoby do modyfikacji. bo tolerancja jest do pewnej wartości, należy więc wpisać po prostu 10 Edytowane 11 Stycznia 2014 przez dabeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Przy dodawaniu drożdży w polu "tolerancja na alkohol" mogłem wpisać tylko konkretną liczbę a karta drożdzy mówi <10%. To byłoby do modyfikacji. bo tolerancja jest do pewnej wartości, należy więc wpisać po prostu 10 Masz rację ale miałem napisać >10% a w takim przypadku już jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 dobra inicjatywa zobaczymy jak serwis będzie się rozwijał oczywiście punkt dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Masz rację ale miałem napisać >10% a w takim przypadku już jest problem. No to producent jakoś dziwnie podał, bo ile to jest >10 - 15, 20 czy 30? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Masz rację ale miałem napisać >10% a w takim przypadku już jest problem. No to producent jakoś dziwnie podał, bo ile to jest >10 - 15, 20 czy 30? No właśnie ale ok zostawmy tak. Producent pewnie chciał przez to powiedzieć że 10 na pewno wytrzymają a dalej nie wiadomo. Czyli 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Super sprawa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Świetny pomysł +! Oby zainteresowanie było spore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Super pomysł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Super fajne, nowatorskie i rewolucyjne. Tylko czy czasem nikt wcześniej na to nie wpadł? Wielu ofert zamieszczonych w tym serwisie TU nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 rewelacyjny/rewolucyjny pomysł tylko szkoda że u nas tak mało piwowarów i się nie sprawdzi ... Może i fakt, początkowo planowałem to zrobić w języku angielskim, ale jakoś sentyment do rodaków wziął górę. Wersja angielska pewnie też za jakiś czas powstanie jeśli serwis sprawdzi się na naszym podwórku. Zobaczymy. Dzięki wszystkim za pozytywne komentarze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Dodałem nową funkcję - od teraz można przeglądać oferty również na podstawie odległości od naszej lokalizacji. Można więc zażyczyć sobie pokazania wszystkich ofert, które znajdują się w promieniu powiedzmy 20 kilometrów od nas. Oferty są od teraz domyślnie sortowane właśnie na podstawie odległości od zalogowanego użytkownika. Niezalogowani nie mają dostępu do tej opcji. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez dabeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Proponuje aby Historia była polem wymaganym. Opis stanu gęstwy jest kluczową informacją. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Najlepiej jakby była ilość warek i największa moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonZ Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ciekawe czy się uda dostać drożdże pacman, może ktoś będzie miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja mam pytanie natury technicznej. Istnieje możliwość otrzymywania powiadomień mailowych o nowych ofertach w pobliżu podanej lokacji (np. wg miast)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dabeer Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Proponuje aby Historia była polem wymaganym. Opis stanu gęstwy jest kluczową informacją. Zrobione, faktycznie wypada w tym polu coś napisać. Najlepiej jakby była ilość warek i największa moc. Opis pola zachęca użtkowników do wprowadzania tego typu informacji, ale nie ma możliwości aby wymusić wprowadzanie takich danych. Ja mam pytanie natury technicznej. Istnieje możliwość otrzymywania powiadomień mailowych o nowych ofertach w pobliżu podanej lokacji (np. wg miast)? prawdę mówiąc to już dawno mi takie rozwiązanie chodziło po głowie. rzecz w tym, że na razie nie widzę prostego i szybkiego sposobu na wykonanie tego typu funkcjonalności (wymagałoby to napisania dość skomplikowanej procedury obsługi w php, a w tym nie jestem ekspertem). ale będę szukał sposobów na tego typu udogodnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nigdy nie wysyłałem żadnych słoików, więc chciałem się podpytać, jak wygląda transport takich drożdży? Pocztą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jest to jedna z mniej preferowanych opcji, aczkolwiek możliwa. Pakujesz i wysyłasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No właśnie wysyłanie słoika to średnio, koszt też oznaczenia jako szkło jest taki sam jak nowych drożdży... Wysyłałem parę razy drożdże w opakowaniach plastikowych po odczynnikach laboratoryjnych lub po prostu w półlitrowych butelkach po wodzie lub napojach i dawało radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Sądzę, że każdy myśli na tyle logicznie, żeby się zorientować, że wysyłka słoika to słaba sprawa (z drugiej strony zawsze można mieć malutki słoiczek jak po koncentracie i dobrze go zawinąć. To, o co mi chodziło to fakt braku kontroli nad warunkami takiej wysyłki. Gęstwa to nie są suche, ani nieaktywne drożdże, jak w przypadku Wyeasta. To żywe, w praktyce wybudzone drożdżaki, na które temperatura ma bardzo duży wpływ. Ogólnie wydaje mi się, że sporo osób nie ma w 100% świadomości jakie ryzyko niesie za sobą używanie ciągle gęstwy "od kolegów". Czasem lepiej użyć suchych niż słabej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 jak wygląda transport takich drożdży? Pocztą? Tak. Ja kupuję w Kauflandzie takie niby actimelki, bo maja zakretkę lub wysylam w probówkach po White Labs. W szklanym słoiku to nie najlepszy pomysł. Najszybciej dochodziły zwykłe listy, ale z opcja priorytet, no i wysyłaj raczej na początku tygodnia, żeby drożdże przez weekend na poczcie nie leżały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się