Usiu Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Jak to jest z tym przeliczaniem Brix na BLG? Zdjęcie odczytu z refraktometru: ~20,9Brix i 1.087 (czyli wg 20,9BLG) Natomiast w artykule Piotra Wypycha z Piwowara możemy wyczytać: Czyli przy odczycie 20.9Brix/1.04 otrzymalibyśmy 20.1BLG, to już dosyć spora różnica. Wiem, że browar to nie apteka, ale chciałbym wiedzieć czy to dzielenie przez 1.04 to pewna informacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Przy niskich wartościach można by przyjąć, że Brix=BLG ponieważ przy niskich różnice zanikają. Przy wyższych różnice są już zauważalne. Standardowo liczę wg tego, co napisał Piotrek czyli jak mam 10 Brix to wychodzi około 9,6 BLG, a przy 20 Brix mam 19,2 BLG i to w zupełności wystarczy do przeliczeń (do części dziesiętnych). Edytowane 12 Stycznia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ja tak robię jak Piotr napisał. Odczyt z refraktometru/ 1,04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 A mnie beersmith przelicza, ale to tak samo wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaWaDa Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Panowie szybkie pytanie. Kupiłem refraktometr całkiem niedawno skalibrowałem w wodzie destylowanej zgodnie z instrukcją. Dziś zlewałem piwko na cichą wg starego cukromierza z biowinu 5 BLG, próbka na refraktometr, oko w okular... 10 Brix'ów.... i gdzie tu logika... Hipotezy są dwie albo cukromierz z biowinu jest taki super albo mój chiński refraktometr z ebay'a jest taki super. Jakieś pomysły Panowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Musisz dokonać korekty pomiaru refraktometru. Tutaj masz potrzebne narzędzie: http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 10Brix / 1,04 = 9,6Blg Dodatkowo dochodzą inne czynniki; załamanie światła w piwie, a przy "spławiku" wypieranie gazem. Oba urządzenia mają wady przy pomiarze piwa, temat wielokrotnie szczegółowo opisywany. Tyle na szybko, poszukaj w tematach refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Shooter, ale Zawada pisze o pomiarze już przefermentowanego piwa, dlatego uzyskał taki odczyt z refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Shooter, ale Zawada pisze o pomiarze już przefermentowanego piwa, dlatego uzyskał taki odczyt z refraktometru. Pisze o piwie po burzliwej, zlewanym na cichą. Dlatego występują czynniki mające wpływ na przekłamania, które wymieniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZaWaDa Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dzięki Panowie za odpowiedzi, generalnie wiem na czym temat polega. Tylko ciężko będzie mi dokonać korekty ponieważ nie miałem początkowego pomiaru w Brix'ach bo nie miałem jeszcze wtedy refraktometru Ale już na następną warkę sobie odpowiednio porównam. Tylko teraz mam ważne pytanie, pomiar dokonany refraktometrem w początkowej brzeczce schłodzonej zaraz po warzeniu jest rozumiem jak najbardziej wiarygodny bez potrzeby jego ewentualnych korekt tak? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgadza się, pomiar brzeczki przedniej refraktometrem jest dokładniejszy od cukromierza, to po to wydajemy kilkadziesiąt złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Czemu dokładniejszy? Przecież dobrze wyskalowany areometr (z podziałką co 0,1 blg) oraz poprawnie wykonany pomiar (temp 20°C i odgazowana próbka) będzie wskazywał gęstość idealnie taką jaka jest w rzeczywistości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Czemu dokładniejszy? Przecież dobrze wyskalowany areometr (z podziałką co 0,1 blg) oraz poprawnie wykonany pomiar (temp 20°C i odgazowana próbka) będzie wskazywał gęstość idealnie taką jaka jest w rzeczywistości. Z chęcią zobaczę takowy w ofercie sklepów. Jak Kolega znalazł to poproszę o link. Dodatkowym atutem refraktometru jest właśnie łatwość stosowania i szybkość pomiaru, bez studzenia próbki około 200ml gdy do refraktometru stosujemy dwie krople. Nie rozprawiajmy tu o zaletach jednych i drugich bo robi się oftop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Z chęcią zobaczę takowy w ofercie sklepów. Jak Kolega znalazł to poproszę o link. http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=16685846 (Dostępne też wersje 20-30 i 0-10, chociaż tej ostatniej w tej chwili nie ma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 no git, tylko cena wyższa niż refraktometru - gdzie logika Pomiarów przy wysładzaniu czy przed zadaniem drożdży dokonuję refraktometrem, po napowietrzeniu brzeczki ląduje w niej spławik - odczytuję wartość i porównuję z refraktometrem. Areometr zostaje w fermentorze (w fermentacji nie przeszkadza). Dzięki temu wystarczy rzut okiem i wiem czy BLG spada czy nie. Jak utrzymuje się na stałym poziomie przez jakiś czas to wtedy można pobawić się w przeliczanie wskazań refraktometru do obliczenia wartośći końcowej. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Z chęcią zobaczę takowy w ofercie sklepów. Jak Kolega znalazł to poproszę o link. http://browamator.pl...przedm=16685846 (Dostępne też wersje 20-30 i 0-10, chociaż tej ostatniej w tej chwili nie ma) Tak jak to ujął przedmówca, gdy cena wyższa od refraktometru to gdzie logika. Niemniej Kolega dowiódł, że można znaleźć. Jedynie co nie zostało tu dowiedzione to dokładność. Prezentowany spławik ma skalę 0,1 w przedziale 10-20Blg co przy pomiarze fermentującego piwa jest trochę za wysoko. Prawdopodobnie wersja 0-10 by tu pasowała a takowego nie ma w sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Prawdopodobnie wersja 0-10 by tu pasowała a takowego nie ma w sprzedaży. Czesi mają takie http://eshop.vinarskepotreby.cz/e-shop/kategorie/details/334/16/mostomery-lihomery-cukromery/cukromer-provozni-0-10 Można go nabyć u naszych winarzy. Mam taki, jest porządny. http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=1333&category_id=12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Nie chodzi mi o kwestie wygody czy ceny. Tylko o stwierdzenie, że aerometr jest mniej dokładny, bo nie jest. W sklepach ze sprzętem laboratoryjnym bez problemu można takie cukromierze dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 kupowałem u producenta - http://www.gomar.waw.pl/densymetry.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Cemik1 : a dużo tam sobie życzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Nie były to dla mnie jakieś astronomiczne kwoty. Najlepiej sprawdzić stan aktualny - jest podany telefon i email. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ja dwa lata temu płaciłem pomiędzy 40 a 50 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Pozwolę sobie odkopać temat bo już zupełnie zwątpiłem. Skąd wziął się ten wzór Blg=Brix/1,04, bo przekopałem cały internet i czegoś takiego nie mogę znaleźć? Za to wszędzie znajduję informacje o tym, że skala Brix/Blg/Plato jest w zasadzie tożsama, gdzieś do wartości rzędu czwartej cyfry po przecinku. Patrząc w refraktometr obok skalii Brix mam skalę OG, która po przeliczeniu na Ballingi jest taka sama jak skala Brix. Googlując wszystkie zagraniczne strony jakie znajduję mówią mi to samo, pierwsze 3 z brzegu: http://distillique.co.za/distilling_shop/blog/95-balling-brix-plato-and-sg-conversion http://www.tuxedoparkbrewers.com/web-PDF/TPB-brix-balling-chart.pdf http://www.bacchus-barleycorn.com/catalog/article_info.php?articles_id=34 Tutaj to już w ogóle znalazłem jakąś zupełną abstrakcję, która te skale rozróżnia ale w zupełnie odwrotną stronę niż wszyscy tutaj na forum. Według niej Brix z refraktometru zaniża a nie zawyża wynik: http://braukaiser.com/documents/Kaiser_Brix_Plato_SG_table.pdf A wzoru Blg=Brix/1.04 jak szukam tak znaleźć nie mogę. Skąd on pochodzi oprócz artykuły Piotra Wypycha? Oczywiście nie podważam jego autorytetu, ale coś mi tutaj zwyczajnie nie gra, albo ja już zupełnie zgłupiałem. W każdym razie byłbym wdzięczny gdyby mi to ktoś wyjaśnił. Kombinator 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Pozwolę sobie odkopać temat bo już zupełnie zwątpiłem. Skąd wziął się ten wzór Blg=Brix/1,04, bo przekopałem cały internet i czegoś takiego nie mogę znaleźć? Jesteś jak Chuck Norris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Piękna merytoryczna odpowiedź Anteks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się