Skocz do zawartości

Brix a BLG


Usiu

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z tym przeliczaniem Brix na BLG?

 

Zdjęcie odczytu z refraktometru:

1604446_10200422948735900_1421244700_n.jpg

 

~20,9Brix i 1.087 (czyli wg 20,9BLG)

 

Natomiast w artykule Piotra Wypycha z Piwowara możemy wyczytać:

WJqAqVN.png

 

Czyli przy odczycie 20.9Brix/1.04 otrzymalibyśmy 20.1BLG, to już dosyć spora różnica.

 

Wiem, że browar to nie apteka, ale chciałbym wiedzieć czy to dzielenie przez 1.04 to pewna informacja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy niskich wartościach można by przyjąć, że Brix=BLG ponieważ przy niskich różnice zanikają. Przy wyższych różnice są już zauważalne. Standardowo liczę wg tego, co napisał Piotrek czyli jak mam 10 Brix to wychodzi około 9,6 BLG, a przy 20 Brix mam 19,2 BLG i to w zupełności wystarczy do przeliczeń (do części dziesiętnych).

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie szybkie pytanie. Kupiłem refraktometr całkiem niedawno skalibrowałem w wodzie destylowanej zgodnie z instrukcją. Dziś zlewałem piwko na cichą wg starego cukromierza z biowinu 5 BLG, próbka na refraktometr, oko w okular... 10 Brix'ów.... i gdzie tu logika... Hipotezy są dwie albo cukromierz z biowinu jest taki super albo mój chiński refraktometr z ebay'a jest taki super. Jakieś pomysły Panowie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10Brix / 1,04 = 9,6Blg

Dodatkowo dochodzą inne czynniki; załamanie światła w piwie, a przy "spławiku" wypieranie gazem. Oba urządzenia mają wady przy pomiarze piwa, temat wielokrotnie szczegółowo opisywany. Tyle na szybko, poszukaj w tematach refraktometru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Shooter, ale Zawada pisze o pomiarze już przefermentowanego piwa, dlatego uzyskał taki odczyt z refraktometru.

Pisze o piwie po burzliwej, zlewanym na cichą. Dlatego występują czynniki mające wpływ na przekłamania, które wymieniłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie za odpowiedzi, generalnie wiem na czym temat polega. Tylko ciężko będzie mi dokonać korekty ponieważ nie miałem początkowego pomiaru w Brix'ach bo nie miałem jeszcze wtedy refraktometru :D Ale już na następną warkę sobie odpowiednio porównam. Tylko teraz mam ważne pytanie, pomiar dokonany refraktometrem w początkowej brzeczce schłodzonej zaraz po warzeniu jest rozumiem jak najbardziej wiarygodny bez potrzeby jego ewentualnych korekt tak?:) Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu dokładniejszy? Przecież dobrze wyskalowany areometr (z podziałką co 0,1 blg) oraz poprawnie wykonany pomiar (temp 20°C i odgazowana próbka) będzie wskazywał gęstość idealnie taką jaka jest w rzeczywistości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czemu dokładniejszy? Przecież dobrze wyskalowany areometr (z podziałką co 0,1 blg) oraz poprawnie wykonany pomiar (temp 20°C i odgazowana próbka) będzie wskazywał gęstość idealnie taką jaka jest w rzeczywistości.

Z chęcią zobaczę takowy w ofercie sklepów. Jak Kolega znalazł to poproszę o link. Dodatkowym atutem refraktometru jest właśnie łatwość stosowania i szybkość pomiaru, bez studzenia próbki około 200ml gdy do refraktometru stosujemy dwie krople. Nie rozprawiajmy tu o zaletach jednych i drugich bo robi się oftop.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z chęcią zobaczę takowy w ofercie sklepów. Jak Kolega znalazł to poproszę o link.

http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=16685846

(Dostępne też wersje 20-30 i 0-10, chociaż tej ostatniej w tej chwili nie ma)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no git, tylko cena wyższa niż refraktometru - gdzie logika :D

Pomiarów przy wysładzaniu czy przed zadaniem drożdży dokonuję refraktometrem, po napowietrzeniu brzeczki ląduje w niej spławik - odczytuję wartość i porównuję z refraktometrem. Areometr zostaje w fermentorze (w fermentacji nie przeszkadza). Dzięki temu wystarczy rzut okiem i wiem czy BLG spada czy nie. Jak utrzymuje się na stałym poziomie przez jakiś czas to wtedy można pobawić się w przeliczanie wskazań refraktometru do obliczenia wartośći końcowej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z chęcią zobaczę takowy w ofercie sklepów. Jak Kolega znalazł to poproszę o link.

http://browamator.pl...przedm=16685846

(Dostępne też wersje 20-30 i 0-10, chociaż tej ostatniej w tej chwili nie ma)

 

Tak jak to ujął przedmówca, gdy cena wyższa od refraktometru to gdzie logika. Niemniej Kolega dowiódł, że można znaleźć. Jedynie co nie zostało tu dowiedzione to dokładność. Prezentowany spławik ma skalę 0,1 w przedziale 10-20Blg co przy pomiarze fermentującego piwa jest trochę za wysoko. Prawdopodobnie wersja 0-10 by tu pasowała a takowego nie ma w sprzedaży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie wersja 0-10 by tu pasowała a takowego nie ma w sprzedaży.

Czesi mają takie

http://eshop.vinarskepotreby.cz/e-shop/kategorie/details/334/16/mostomery-lihomery-cukromery/cukromer-provozni-0-10

Można go nabyć u naszych winarzy. Mam taki, jest porządny.

http://www.winiarz.pl/wejsciedosklepu?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=1333&category_id=12

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Pozwolę sobie odkopać temat bo już zupełnie zwątpiłem. Skąd wziął się ten wzór Blg=Brix/1,04, bo przekopałem cały internet i czegoś takiego nie mogę znaleźć? Za to wszędzie znajduję informacje o tym, że skala Brix/Blg/Plato jest w zasadzie tożsama, gdzieś do wartości rzędu czwartej cyfry po przecinku.

 

Patrząc w refraktometr obok skalii Brix mam skalę OG, która po przeliczeniu na Ballingi jest taka sama jak skala Brix.

 

Googlując wszystkie zagraniczne strony jakie znajduję mówią mi to samo, pierwsze 3 z brzegu:

http://distillique.co.za/distilling_shop/blog/95-balling-brix-plato-and-sg-conversion

http://www.tuxedoparkbrewers.com/web-PDF/TPB-brix-balling-chart.pdf

http://www.bacchus-barleycorn.com/catalog/article_info.php?articles_id=34

 

Tutaj to już w ogóle znalazłem jakąś zupełną abstrakcję, która te skale rozróżnia ale w zupełnie odwrotną stronę niż wszyscy tutaj na forum. Według niej Brix z refraktometru zaniża a nie zawyża wynik:

http://braukaiser.com/documents/Kaiser_Brix_Plato_SG_table.pdf

 

A wzoru Blg=Brix/1.04 jak szukam tak znaleźć nie mogę. Skąd on pochodzi oprócz artykuły Piotra Wypycha? Oczywiście nie podważam jego autorytetu, ale coś mi tutaj zwyczajnie nie gra, albo ja już zupełnie zgłupiałem. W każdym razie byłbym wdzięczny gdyby mi to ktoś wyjaśnił.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.