leszcz007 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 spokojnie może leżakować, mam 3 letniego szkockiego ale i daje wędzonką jak ta lala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Jaki jest skład tego piwa z tematu 'a'la Schlenkerla Rauchweizen' ? Tak z czystej ciekawości pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 A ja wykorzystujac temat zapytam jak starzeje sie domowe, wedzone piwo? Czy jest to piwo, ktore 'lubi' a przynajmniej nie przeszkadza mu stosunkowo dluzszy okres przechowywania, nie zatraca wedzonego charakteru czy tak jak piwa chmielone na zimno/pszeniczne roznego rodzaju przeznaczone jest raczej do w miare szybkiej konsumpcji? Miałem jeszcze do niedawna w mojej skrzynce pt. archiwum Grodziskie i Wędzone 65% zasypu. Wędzonkę w aromacie czuć naprawdę mocno, a smak bardzo się ułożył, nie był już tak intensywny, ale właśnie tak przyjemnie ułożony. W dalszym ciągu zdcydowanie wędzony Z Grodziskim było podobnie, także śmiało można przechowywać, a nawet bym zalecał kilka flaszek odłożyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Jaki zasyp do tego piwa proponujecie na 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) do którego? do tego z tematu czy do śliwkowego? Edytowane 22 Lutego 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Na samej śliwce . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 hmmmm..... zwykle robię to piwo jako wysłodzinowe, a nie jako osobną warkę, mogę zaproponować coś takiego: Zasyp: Pils (Bestmalz)- 2,2kg monachijski (Bestmalz)– 1,5kg Caramelpils (Bestmalz) – 0,5kg Aroma (Bestmalz) – 0,5kg Karmel 150 (Strzegom) - 0,1kg Sybilla 30g -60' Sazz 30g -15' Śliwka Wędzona - 500g -15' Drożdże w/g uznania, najlepiej neutralne górnej fermentacji np: Danstar Nottingham OG=14blg jest to zasyp na Rauchbiera (całkiem udanego), gdzie słód wędzony wymieniłem na pilsa. Żeby nie był za jasny można zwiększyć ilość karmelu 150 do 0,3kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Ok dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 do tego z tematu jeśli można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 no właśnie tu jest problem, bo nigdy wędzonej pszenicy nie warzyłem - chyba, że wliczać w to grodzisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Przejrzałem książkę "Smoke Beers - Ray Daniels and Geoffrey Larson" Znalazłem tam przepis (przynajmniej zasyp) na klon "Ligthning Flash White Smoke Weizen", nie jest to Schlenkerla Rauchweizen, ale może pomoże w ułożeniu właściwej receptury. Przepis na 5gal: Słód pszeniczny (weyermann) - 2,9kg Słód Wędzony (weyermann) - 1,4kg Chmiel Hersbrucker 24g - 60' (17 IBU) Drożdże pszeniczne Zacieranie: 67C - 60' OG= 13blg FG= 4blg Jeżeli chcesz zrobić coś bardziej wędzonego, tak jak robi to Schlenkerla, proponuję zamienić słód weyermann'a na steinbach'a GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Zawsze można dać trochę wędzonych wiórów drewnianych do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 też się kiedyś nad tym zastanawiałem, próbowałeś tej metody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Słód Wędzony (weyermann) - 1,4kg , fajnie, akurat razem z żeberkami uwędziłem na śliwce 2kg jęczmienia. Na test dam komuś kompletnie bez znajomości tematu kilka ziaren słodu aby poczuł smak. Jest plan na kolejne wędzone piwko . Leszczu+, jak jeszcze coś znajdziesz to pisz śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 też się kiedyś nad tym zastanawiałem, próbowałeś tej metody? Tak, efekt jest bardzo zadowalający. Płatki można również wrzucić na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Płatki można również wrzucić na cichą. akurat tą metodę stosowałem i efekt mnie nie zadowala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Śliwki daję w całości, jak znajdę to nawet z pestkami. Zastanawiam się czy te pestki nie dają jakiś nieprzyjemnych posmaków w większej ilości. Jedyne śliwki wędzone, jakie znalazłem były z pestkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 do tej pory nie miałem nieprzyjemnych posmaków z tym związanych - ale jak się obawiasz, to możesz wydrylować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Mając doświadczenie w produkcji nalewek wiem że aby wydobyły się niepożądane substancje z pestek to po pierwsze musiałyby długo w piwie przebywać, po drugie alkohol musiały być mocniejszy. Ten tydzień czy dwa nić nie robi na pestkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Ten tydzień czy dwa nić nie robi na pestkę. ale o czym ty mówisz? Ja cały czas piszę o wrzucaniu śliwek na ostanie 15' gotowania, a nie na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Ten tydzień czy dwa nić nie robi na pestkę. ale o czym ty mówisz? Ja cały czas piszę o wrzucaniu śliwek na ostanie 15' gotowania, a nie na cichą. sorry, myślałem o czym innym a piszę o czym innym ...a poza tym - piłeś, nie pisz pomroczność jasna mnie dopadła przez chwilę po piwkowaniu Oczywiście te 15` nic nie przeniesie z pestek i będzie tak jak pisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Pszenica na śliwkach gotowa, dzięki Leszczu za pomysł. Wędzonka przy 300g śliwek wyszła delikatna, dobrze komponuje się z nutami weizenowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 (edytowane) Czytając "Smoke Beers - Ray Daniels and Geoffrey Larson" trafiłem na kilka fragmentów dotyczących w Schlenkerlii. Między innymi jest trochę danych dotyczących Rauchweizen: Zasyp : Słód jęczmienny wędzony Bukiem Słód pszeniczny nie wędzony (Chyba w stosunku 50/50 - nie jest to napisane, ale wspominają, że ma być słabiej wędzony, w porównaniu do Rauch Marzen) OG= 13,2 Chmiel (ale jaki?) dodawany tylko na początku gotowania. 17-18 IBU Podają, że warzony z użyciem podwójnej dekokcji Edytowane 11 Marca 2014 przez leszcz007 Howser 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Ktoś używał już słodu wędzonego od bestmaltz i coś moze mi napisac na jego temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ktoś używał już słodu wędzonego od bestmaltz i coś moze mi napisac na jego temat? Używałem, ale piwa są jeszcze na cichej. Ogólnie aromat po burzliwej mają świetny, wędzonka stonowana, bardziej drzewna niż szynkowa i torfowa, jestem zadowolony z niego, ale poczekamy na efekt w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się