Gawon Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A próbowaliście dodawać wędzonych śliwek do zacierania? no w temacie sporo jest o śliwkach napisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzasta Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A próbowaliście dodawać wędzonych śliwek do zacierania? no w temacie sporo jest o śliwkach napisane Serio, umiem czytać Dlatego pytam o to czego w temacie nie znalazłam. Może któryś z kolegów próbował takiego eksperymentu albo wie coś na temat i może poradzić, że nie warto się za to brać, bo to będzie dramat, albo podzieli się doświadczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikitechi Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Jaki smak dają te śliwki w piwie? Bardziej wędzony w znaczeniu piwnym(czyli powiedzmy shenkerla), czy bardziej posmak kompotu wigilijnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A próbowaliście dodawać wędzonych śliwek do zacierania? no w temacie sporo jest o śliwkach napisane Serio, umiem czytać Dlatego pytam o to czego w temacie nie znalazłam. Może któryś z kolegów próbował takiego eksperymentu albo wie coś na temat i może poradzić, że nie warto się za to brać, bo to będzie dramat, albo podzieli się doświadczeniem. poszukaj u leszcza007 - on robi z resztek po porterze piwo ze śliwkami suszonymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Wędzone " śliwkowe", zwane również "Wigilijnym", powstało jako próba podrobienia wędzonego piwa z "Ediego" w czasach kiedy słód wędzony był w nieznany polskim piwowarom domowym a na pewno nie do kupienia. Co i jak do podpatrzenia w moim wątku warzelnym. Serio, umiem czytać Dlatego pytam o to czego w temacie nie znalazłam. Może któryś z kolegów próbował takiego eksperymentu albo wie coś na temat i może poradzić, że nie warto się za to brać, bo to będzie dramat, albo podzieli się doświadczeniem. Jeśli potrafię czytać to Darek wspomina że robił śliwkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzasta Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Obaj dodają śliwki do gotowania. Krócej lub dłużej, ale wszyscy dają do gotowania. Ewentualnie padają też pomysły na kompocik zrobiony ze śliwek, dodany np. do refermentacji. I tak mnie zastanawia czy dodanie ich do zacierania to głupi pomysł i dlatego nikt tego nie robi, bo wszyscy wiedzą, że to nie ma najmniejszego sensu? Pewnie jak nie spróbuję to się nie dowiem Trzeba będzie zaplanować jakąś mini warkę testową jak się wędzone śliwki pojawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) nikt tego nie robi bo aromaty ulatują przy gotowaniu dlatego albo końcówka gotowania albo macerat na cichą albo jak klisz z cukrem do butelkowania po przegotowaniu Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Dodanie śliwek wędzonych do zacierania może być całkiem dobrym pomysłem. Wędzonka pozostanie, bo ze słodów wędzonych tez zostaje, śliwkowość też zostanie a uniknie się możliwości pozostawienia w brzeczce nastawnej nie scukrowanych resztek. Przy dodawaniu różnych dodatków dopiero na etapie chmielenia, potrafią one kwasić lub zmętnić piwo. Miałem tak z dodawaniem kawy Inka i o dziwo ze śliwkami jeden raz tez. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez fidoangel cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurzasta Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Już nawet kupiłam mniejsze wiadro na testową warkę Jak pojawią się wędzone śliwki spróbuję co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 temat się zmienił troszkę bo kolega pytał o Schlenkerla Rauchweizen a tu wyszło śliwkowe próbowałem coś takiego zrobić i powiem szczerze nawet coś mocno podobnego mi wyszło ,jak by ktoś miał chęć zapraszam mogę butelką poczęstować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Zamierzam warzyc cos takiego jutro. Dawales jakies ciemne slody do wysladzania?. Schlenkerla dosyc ciemna jest.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 nie,dawałem pszenice monachijską i słód melanoidynowy do zacierania dałem też trochę łuski gryczanej ale od niej koloru chyba nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Po tym, jak dostałem do powąchania słód Cherry Briess, postanowiłem użyć go do Koźlaka wędzonego, typu "Schlenkerla". Do tej pory z powodzeniem stosowałem Bestmaltza w grodziskim, marcowym i porterze. Teraz, po "powąchaniu" byłem przekonany że wędzonka będzie jeszcze większa. Jak na razie małe zdziwienie - ani przy zacieraniu ani nawet warzeniu wedzonki nie czuć! A na BM pachniało w całym domu jakby ktoś grilla robił. Gorzej, brzeczka ani nie pachnie ani nie smakuje wędzonką, miał tak ktoś? GDZIE SIĘ ulotniła wędzona z Cherry Bries??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Po tym, jak dostałem do powąchania słód Cherry Briess, postanowiłem użyć go do Koźlaka wędzonego, typu "Schlenkerla". Do tej pory z powodzeniem stosowałem Bestmaltza w grodziskim, marcowym i porterze. Teraz, po "powąchaniu" byłem przekonany że wędzonka będzie jeszcze większa. Jak na razie małe zdziwienie - ani przy zacieraniu ani nawet warzeniu wedzonki nie czuć! A na BM pachniało w całym domu jakby ktoś grilla robił. Gorzej, brzeczka ani nie pachnie ani nie smakuje wędzonką, miał tak ktoś? GDZIE SIĘ ulotniła wędzona z Cherry Bries??? Słód wędzony cherry briess używałem tylko raz. W wędzonym wicie. Dałem bardzo asekuracyjnie 0,2, czy 0,3kg, żeby nie presadzić i w zasadzie wędzonka była niewyczuwalna. Wysłałem to piwo na któryś konkurs. Później rozmawiałem z jednym z sędziów i mówił dokładnie to samo. Byli ciekawi jak może smakować taki wędzony witbier i się zawiedli podobnie jak ja...i teraz Ty. Wydaje mi się, że ten słód jest bardzo słabiutko wędzony. Może zwiększenie ilości by pomogło, chociaż jakoś jestem sceptycznie nastawiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Podpowiedzcie gdzie szukać wędzonych śliwek. Szukam tego cholerstwa i wszędzie tylko suszone ale nie wędzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Na targowiskach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Podpowiedzcie gdzie szukać wędzonych śliwek. Szukam tego cholerstwa i wszędzie tylko suszone ale nie wędzone Z czystej ciekawości jutro zapytam na bazarach w Kielcach. O ile dobrze widziałem to na każdym było to samo, z pestkami lub czyste. Dam znać tu. GB Edytowane 4 Grudnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) GDZIE SIĘ ulotniła wędzona z Cherry Bries??? Wydaje mi się, że ten słód jest bardzo słabiutko wędzony. Z mojego doświadczenia jest to bardzo intensywnie wędzony słód, może już był stary, słody wędzone szybko tracą swoją wędzoność. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Słody wędzone szybko smak tracą? Chyba nie każde Moje 'dziabią' solidnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ja zauważyłem że słody który trzymałem tak z pół roku były cieniem samego siebie sprzed tego okresu, to samo z piwami dymionymi, dość szybko wędzoność leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 zapytam na bazarach u nas już dawno się pojawiły. U mnie piwo ze śliwkami wędzonymi już skończyło "bulkać". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szekspiro Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Podpowiedzcie gdzie szukać wędzonych śliwek. np. tutaj http://jawo2008.pl/p...XTRA-JAKOSC/387 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 GDZIE SIĘ ulotniła wędzona z Cherry Bries??? Wydaje mi się, że ten słód jest bardzo słabiutko wędzony. Z mojego doświadczenia jest to bardzo intensywnie wędzony słód, może już był stary, słody wędzone szybko tracą swoją wędzoność. Użyłem go w ciągu tygodnia od zamówienia. no chyba, że w sklepie mieli zleżały, chociaż z tego co pamiętam była to nowość. Sprawdziłem, dałem go 0,4kg. Jakieś 10% zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Ja dałem 2 kg, czyli koło 1/3 zasypu. Wąchanie "słodu w worku" dawało niesamowite wrażenie, w kolejnych etapach pustka. Zobaczymy za jakiś tydzień przy zlewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 Byłem na bazarach. Śliwek jest mnóstwo. 10zł z pestkami i 15zł czyste. Zapytałem jak są suszone i otrzymałem odp: "po sezonie sadowniczym usuwane są drzewa, gałęzie itp i tymi odpadami wędzone/suszone są śliwki" , pachną ekstra. Niestety nie przepadam za śliwkami i tylko na święta odrobinę kupuję ale zapach jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się