full-light Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Spróbuję się podpiąć pod temat. Chciałbym uwarzyć coś podobnego do perły eksport. Jakie chmiele i jakie drożdże polecacie. Kupiłem ostatnio parę butelek tego piwa i mi bardzo podeszło, charakterystyczny zapaszek. Podobne nuty są jeszcze np. w grolschu. Ale w perle sa bardziej wyraźne. Pozdrawiam. Temat wydzielono z wątku o Pilznerach Edytowane 25 Stycznia 2014 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Podejrzewam, że chodzi ci o tzw. skunksa charakterystycznego dla piw w zielonych butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Perłe musisz z samego chmielu lubelskiego i wody zrobić. Broń Boże nie dodawaj tego całego słodu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Chmiel Marynka lub Lubelski, drożdże W34/70. Piwo przelać do zielonych butelek i wystawić na światło, pojawi się owy charakterystyczny zapach. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Źle trafiłeś kolego. Tak w ogóle takich tematów jest mnóstwo i zawsze autor ma pocisniete ostro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 choćbyś nie wiem jak się starał to nie zrobisz domowym sposobem perły eksport, zawsze wyjdzie ci domowe piwo dużo lepsze od tego wyrobu piwopodobnego produkowanego w laboratoriach chemicznych przez księgowego i marketingowca ZZZabioreCiButy i Biniu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Chmiel Marynka lub Lubelski, drożdże W34/70. Piwo przelać do zielonych butelek i wystawić na światło, pojawi się owy charakterystyczny zapach. Zasyp 100% pilzneńskiego jak rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dla domowych piwowarów tak. Oryginalny zasyp na pewno taki nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 No nie bardzo. Trochę cukru by się przydało (z 30%) by piwo było dość wodniste i b. głęboko odfermentujące drożdże. (to bez zlościwości było). Na goryczkę z 18 IBU marynki, na 20 minut z 10 gr lubelskiego i na 0 tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Lager zacierany w maltozowej będzie wystarczająco wytrawny bez cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie jak Perła Export Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zawsze mnie zastanawiało po co klonować piwo które w sklepie kosztuje 2zł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Takie domowe wyjdzie za 50 gr i do tego będzie smaczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Gdzie i w jakich ilościach Ty kupujesz produkty że piwo wychodzi wam po 50 gr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 chociażby w Strzegomiu pils po 2,90pln/kg, chmiel polski 2,2pln/100g na warkę 20l dasz 4,5kg słodu i 100g chmielu i masz 15,25pln co daje 38gr/0,5l. Dolicz sobie media i wyjdzie jakieś 50g/0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) 2.9 przy zamówieniu 100 kg To rozwiązuję słód A gdzie chmiel za 2.2 ? Edytowane 25 Stycznia 2014 przez piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam. Spróbuję się podpiąć pod temat. Chciałbym uwarzyć coś podobnego do perły eksport. Obawiam się kolego że tak ch***wego piwa w domu nie uwarzysz:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) 2.9 przy zamówieniu 100 kg To rozwiązuję słód A gdzie chmiel za 2.2 ? przy zamówieniu bezpośrednio od polskichmiel s.a w paczkach min po 1kg, w zeszłym roku była akcja "chmiel" gdzie 1kg szyszki wychodził po 12pln Edytowane 25 Stycznia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Drożdże rozumiem gęstwa lub skosy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 drożdże mrożone ,czyli koszt agaru dolicz 1pln na warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Czyli można .U mnie wszystko rozbija się o miejsce do magazynowania Niestety bloki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 dokładnie, na takie zapasy trzeba mieć miejsce. Ja też mieszkam w bloku i korzystam ze składzików u różnych znajomych co też bywa kłopotliwe, zresztą warzę też u znajomych bo w kawalerce nie było gdzie tego trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Proszę trzymajcie się tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Obawiam się, że trzeba zrobić forumowe FAQ i egzekwować jego czytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 proszę o wywalenie postów nie związanych z tematem i po sprawie... pisałem odpowiadając na pytanie i zrobił się OT, sorki. Przypuszczam, że podane przez mnie informacje nikomu się nie przydadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się