hynas Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Biorę się jutro pierwszy raz za koźlaka, ale nie wiem do końca jak go chmielić, napewno chcę dać marynke i lubelski, tylko ile i jak długo ? Zestawiłem słody na 20 litrów : słód pilzneński 4,0 kg słód monachijski 2,0kg słód karmelowy jasny 0,5kg słód Caraamber 0,2kg słód Carared 0,1kg Drożdże, gęstwa W34, zacieranie dekokcyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Ja również w przyszłym tygodniu będę zabierał się za koźlaka. Chmielił będę marynką `60 min 25g; aromat `10 min H. tradition 25g. Lubelskiego użył bym 20-15g. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Koźlak nie jest chmielony na aromat! http://www.wiki.piwo.org/Traditional_Bock Polecam nachmielić na 25 IBU np. 70' Marynka 20 g , 30' Marynka 15 g i 15' Lubelski 10 g nic trudnego, najłatwiejsze chmielenie jakie może być Gorzej jest zapewnić mu prawidłową fermentację oraz doprowadzić do melanoidowości, ale widzę że będziesz robił dekokcję to tego problemy raczej nie będziesz miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Można nawet spokojnie Marynka single hop robić Koźlaka lepiej niedochmielić, niż dodać za dużo chmielu, to jest coś okropnego, taki przechmielony bock. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Koźlak nie jest chmielony na aromat! a swojego koźlaka jak chmieliłeś? "15' Lubelski select 20 g" Edytowane 30 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A ja bym polecał dowolny chmiel tylko na goryczkę tak z 23-26 IBU, jak masz jakieś niemieckie to możesz ich użyć będziesz bardziej zgodny historycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Bocka można chmielić na goryczkę i aromat, ważne, żeby zachować rozsądny balans, w końcu BJCP to nie wyrocznia. Ja swojego koźlaczka chmieliłem na 60 litrów Iunga 70g-60’ Perle 60g-30’ Hallertau Tradition 60g-15’ Hallertau Tradition 30g-5’ Co się okazało (wg metryczki z birofilii) był za melanoidowy. Widać nie warto na maksa podbijać słodowości za pomocą podwójnej dekokcji, słodu aroma i jeszcze dedykowanego szczepu drożdży Jednym słowem spróbuj, a jak coś nie będzie Ci pasowało to popraw i po sprawie. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 leszcz`u007 znaczy się można dodać tak z 0,5 słodu melanoidynowego zamiast dekokcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Polecam nachmielić na 25 IBU np. 70' Marynka 20 g , 30' Marynka 15 g i 15' Lubelski 10 g nic trudnego, najłatwiejsze chmielenie jakie może być Gorzej jest zapewnić mu prawidłową fermentację oraz doprowadzić do melanoidowości, ale widzę że będziesz robił dekokcję to tego problemy raczej nie będziesz miał. I tak właśnie zrobię, zobaczymy co z pierwszego koźlaka wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 słód melanoidowy jak dla mnie to jakaś pomyłka, nie daje tego co dekokcja, mi w piwach dawał jakieś takie dziwne posmaki. Lepiej dać samej aromy (bestmalz), z resztą w/g producenta jest produkowany z myślą o ciemnych lagerach w tym o koźlaku. Dawałem swojego koźlaka kilku osobom i wszyscy mówią że słodowść jest fajna, na wysokim poziomie. Oczywiście wszystko jest kwestią gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Koźlak nie jest chmielony na aromat! a swojego koźlaka jak chmieliłeś? "15' Lubelski select 20 g" Oczywiście nikt nikomu nie zabroni nachmielić na aromat jak ktoś lubi ale tradycyjny koźlak nie powinien go posiadać w ogóle. Wiesz ja też umiem się czepiać do wielu rzeczy, a to przytoczenie z mojej receptury jeżeli nie wiesz dlaczego tak zrobiłem jest trochę nie na miejscu. Jeżeli o to dlaczego pisałem że chmielić na 15' to uwierz mi aromat się na tyle zutylizuje, że jego nie poczujesz w gotowym piwie, dochodzi tutaj długość chłodzenia, jeżeli szybko nie zejdzie się poniżej 60C, chmiel oddaje swoją goryczkę nie aromaty, a większość piwowarów chłodzi jednak za pomocą wanny. Dlatego w takich przypadkach na aromat chmielić najlepiej na 5' i na 0', ja zresztą też jak chcę uzyskać dobry aromat chmielowy wrzucam go po wyłączeniu palnika. Druga rzecz W34/70 dają bardzo czyste profile piw (i też często płaskie) i każdy składnik jaki dodasz to poczujesz go potem w gotowym piwie, a jednak w koźlaku ma przeważać słodowość i melanoidowość. Miałem to samo co leszczu mój poprzedni koźlak przeszedł eliminacje a w finale został odrzucony za zbyt dużą melanoidowość, a zrobiłem tylko jedną dekokcję W tym roku zrezygnowałem z dekokcji zobaczymy różnicę, została mi jeszcze jedna butelka poprzedniego koźlaka porównam sobie lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Wiesz ja też umiem się czepiać do wielu rzeczy, a to przytoczenie z mojej receptury jeżeli nie wiesz dlaczego tak zrobiłem jest trochę nie na miejscu. Jeśli Cię to dotknęło w jakikolwiek sposób to przepraszam, ale na pewno nie miałem tego na celu. Chodziło mi o to, że wolałbym się wzorować i to robię na Twoich i innych "starych" piwowarach zapiskach. słód melanoidowy jak dla mnie to jakaś pomyłka Gdzies ostatnio przeczytałem na forum, albo oglądałem na blogu, że melanoidynowy dobrze zastępuje dekokcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Gdzies ostatnio przeczytałem na forum, albo oglądałem na blogu, że melanoidynowy dobrze zastępuje dekokcję. sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ja akurat nie zauważył bym różnicy zapewne, za malutki jeszcze jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Gdzies ostatnio przeczytałem na forum, albo oglądałem na blogu, że melanoidynowy dobrze zastępuje dekokcję. Lobby słodownicze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Mój ubiegłoroczny koźlak z dekokcją i z dużą ilością ciemnego monachijskiego wyszedł niepijalny, okropny smak kojarzący się z sianem. Za dużo melanoidów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 W swojej recepturze mam 3kg monachijskiego (II i III) rozumiem, że lepiej zacierać step mash jak dedokcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 no i mamy problem, bo 3kg monacha nic mi nie mówi, na jakie wybicie, jaki zasyp, jakie ma być FG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 oj,przepraszam. 22l 16blg zasyp 7,1 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 monach stanowi 42% zasypu, jeżeli pozostała część to słód jasny, to nie widzę przeszkód przed robieniem dekokcji. Możesz ewentualnie wymienić ja na wersje jaśniejszą. Ja do tego typu piw stosuję 50% słodów ciemniejszych (monachijski, caramelpils, aromatic karmel 30), oczywiście w odpowiednich proporcjach. Proponuję zrobić pojedynczą dekokcję, nawet dla treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 U mnie w 6.2kg było 4.5kg monachijskiego (w tym 3.8kg ciemnego) i 1.2kg wiedeńskiego. Do tego pojedyncza dekokcja. Wyszło okropne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 u mnie na 25,8kg zasypu ciemnych było 12,8kg (monach, aroma, karmel 150 i 300), z podwójna dekokcją wyszło fajne, ale jak wspominałem wcześniej na birofilli nei byli zachwyceni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) monach stanowi 42% zasypu, jeżeli pozostała część to słód jasny, to nie widzę przeszkód przed robieniem dekokcji. reszta słodów to pilzneński, carapils, carared, caraamber pilzneński to 57,75% Edytowane 31 Stycznia 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Czyli powinno być OK przy dekokcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 będzie jakiś konkurs na koźlaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się