the_doctor Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 A może 100% Brett 100% Peated? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 19 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Akurat piwa 100% brett nie mają zbyt wiele stajni bo dzikuski fermentują sobie spokojnie a nie walczą o pokarm z saccharomycesami. Piwo wychodzi bardziej owocowe. Miałem już 100% peated ale (zbyt wysoka temperatura fermentacji długo kryła wędzonkę), już zbieram się do 100% peated lagera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Co myślicie o chmieleniu na zimno piw torfowych? Popełniłem jakiś czas temu whisky stouta 15blg, 40% słodu heavy CM i wyeasty 1728. Zastanawiam siw nad wrzuceniem 30-40g fugglesa na kilka dni na zimną. Macie jakies doswiadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Co myślicie o chmieleniu na zimno piw torfowych? Popełniłem jakiś czas temu whisky stouta 15blg, 40% słodu heavy CM i wyeasty 1728. Zastanawiam siw nad wrzuceniem 30-40g fugglesa na kilka dni na zimną. Macie jakies doswiadczenia? Najprawdopodobniej nic nie poczujesz. Szkoda chmielu, przelewania itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 (edytowane) Przy tym chmielu i jego ilości może być ciężko Ci go wyczuć. Jak już chcesz się przebić przez 100% torf to już naprawdę mocno aromatyczne chmiele i w dużej ilości. Edytowane 13 Października 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ktoś już może testował torf ze Strzegomia? Chodzi za mna, zeby sprobowac 100% peated na nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Nie próbowałem na piwie. Mam próbkę i o ile pachnie jeszcze nieźle to smakuje mało torfowo więc nie spodziewałbym się po nim mocnych doznań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ten słód ma 5-10ppm fenoli, także nie może być zbyt intensywny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Ten słód ma 5-10ppm fenoli, także nie może być zbyt intensywny. jeśli kiedykolwiek ktoś powiedział że rozmiar* nie ma znaczenia, uspokoję i potwierdzę - kłamał *przez rozmiar mam na myśli ilość ppm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) A propos opcji na "bretach". Kolega @@kentaki wykonał wersje z drugą fermentacja na tychże drożdżach - końska dera, stajnia, owocowość i mocno apteczne i torfowe akcenty dały czadu, kwaśność raczej minimalna. Ekstremalne piwo, pijalne i całkiem ciekawe. Edytowane 25 Października 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 ΠSiurek12 żyje, kwaśność wzrosła, a zarazem i pijalność, Czekam na wersje ΠSiura18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazimierz_W Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Ja również spróbowałem swoich sił w temacie torfowego ale. Na festynie piwowarskim w Dywitach chłopaki ze sklepu AFB rozdawali wędzone słody z Vikinga. Ponieważ radykalne piwo już jakiś czas chodziło mi po głowie, chętnie skorzystałem i wziąłem kilka kilo. Zasyp: jęczmienny wędzony torfem 5kg, pszeniczny dymiony drewnem dębowym 1kg, jęczmienny wędzony drewnem czereśni 1kg. Zacieranie w 66°C przez jakieś 3 godziny, bo miałem trochę innych zajęć.Gotowanie: 20g Marynki na 60min, mech irlandzki na 10min. Wyszło 17l, OG 1,074, czyli 18BLG. Piwo schłodzone do 21°C przelałem do wiadra po lekkim piwie na US05. Brzeczka mocno nie śmierdziała podczas zacierania, dużo bardziej zalatywał sam słód. Natomiast jak wsiadłem do auta po wszystkim, to czułem, że jestem nosicielem intensywnego aromatu ogniska. Trzy tygodnie fermentowało, a następnie z miesiąc stało na cichej w temp. 13°C. Piwo jest idealnie klarowne i bardzo jasne. Zeszło do FG1,012, co daje 8%alko. Na 15l piwa dałem 94g glukozy. W smaku jest torfowa wędzoność oraz słodycz, fajna kontra goryczki. Aromat subtelny, nie zapowiada tego co czeka w smaku. Piwo jest jeszcze młode, ma 2 miesiące, ale zapowiada się rzetelnie. Aromaty wędzone fajnie się uzupełniają, piwo nie jest jednoznaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Drożdże: Neutralne drożdże, moga być także lagerowe, dla drożdży ale zalecana fermentacja w dolnym zakresie temperatur tak aby efekty fermentacji nie przykrywały aromatu słodu, polecam drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale Pytanie z cyklu "nie ma czatu". T otoczenia to stabilne 16-17°C. Które drożdże w tych warunkach będą lepsze do wędzonki: Notki, S-04, US-05 czy K-97. Według moich doświadczeń i dotychczasowej lektury forum, nie widzę faworytów. Albo dostanę jakąś radę albo będę losował Edytowane 31 Lipca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) Jak masz to użyj US-05. Te także lepiej odfermentują co akurat ma znaczenie. Notków nie znam dobrze. Edytowane 31 Lipca 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Drożdże: Neutralne drożdże, moga być także lagerowe, dla drożdży ale zalecana fermentacja w dolnym zakresie temperatur tak aby efekty fermentacji nie przykrywały aromatu słodu, polecam drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale Pytanie z cyklu "nie ma czatu". T otoczenia to stabilne 16-17°C. Które drożdże w tych warunkach będą lepsze do wędzonki: Notki, S-04, US-05 czy K-97. Według moich doświadczeń i dotychczasowej lektury forum, nie widzę faworytów. Albo dostanę jakąś radę albo będę losował W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 16-17 stopni za dużo jak na w34/70. 16-17 degrees is too high for w34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 (edytowane) 16-17 stopni za dużo jak na w34/70. 16-17 degrees is too high for w34/70 Have you tried it? Plenty of people have and do not agree with you. My 8 Plato 100% peated lager was fermented warmer than that on 34/70. No big issues. Edytowane 12 Sierpnia 2017 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Robicie jeszcze 100% Peated? U mnie w browarze wersja 6, tym razem mix po 1kg słodu CM, Fawcett i Bestmalz. Swoją drogą co za piękne czasy, w jednym sklepie 4 różne słody wędzone torfem (jeszcze był Viking Malt). OG 10 Plato więc ma być lekko i sesyjne. Drożdże FM12 W szkocką kratę. Dam znać jak wyszło. Edytowane 14 Listopada 2017 przez WiHuRa FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 14 godzin temu, WiHuRa napisał: Robicie jeszcze 100% Peated? U mnie w browarze wersja 6, tym razem mix po 1kg słodu CM, Fawcett i Bestmalz. Swoją drogą co za piękne czasy, w jednym sklepie 4 różne słody wędzone torfem (jeszcze był Viking Malt). OG 10 Plato więc ma być lekko i sesyjne. Drożdże FM12 W szkocką kratę. Dam znać jak wyszło. Robiłem w sobotę. Dawno już u mnie tego nie było. 100% CM mocny na WLP 007. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 15 godzin temu, WiHuRa napisał: Robicie jeszcze 100% Peated? U mnie w browarze wersja 6, tym razem mix po 1kg słodu CM, Fawcett i Bestmalz. Swoją drogą co za piękne czasy, w jednym sklepie 4 różne słody wędzone torfem (jeszcze był Viking Malt). OG 10 Plato więc ma być lekko i sesyjne. Drożdże FM12 W szkocką kratę. Dam znać jak wyszło. Mam już gotowe słody i recepturę na 10l warkę: 1kg Strzegom wędzony torfem 5-10 ppm 1kg Fawcett medium peated 20 ppm 0,25 kg jęczmień palony 0,25 kg prażonych płatków owsianych Co sądzicie o tej recepturze? Zacierać na słodko czy wytrawnie? Drożdże planowałem użyć gęstwy US 05 po aktualnej warce i fermentować w temp. ok. 15-17 stopni aby uzyskać czysty profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 jak by nie liczyć to nie będzie 100% Jak zacierać to Ci nikt nie powie - wszystko zależy co chcesz uzyskac i jak chmielsz Z mojego odczucia piwa z torfem są bardziej pełne ( to odczucie bo pomiary pokazują coś innego ) dlatego przy wyższym balingu nie zdecydował bym się zacierać na słodko, przy niższym 8-10 takie 68°C ( u mnie - nie koniecznie u Ciebie da ten sam efekt ) wydaje się ok US-y są ok, ale nie wiem czy 15-17 pozwoli Ci uzyskac czysty profil - jeśli Twoje doświadczenie mówi Ci że tak to super Płatki owsiane wydaja mi się zbędne ale jak pisałem wyżej - wszyszto zależy co chcesz uzyskać Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 10 minut temu, FurioSan napisał: jak by nie liczyć to nie będzie 100% Jak zacierać to Ci nikt nie powie - wszystko zależy co chcesz uzyskac i jak chmielsz Z mojego odczucia piwa z torfem są bardziej pełne ( to odczucie bo pomiary pokazują coś innego ) dlatego przy wyższym balingu nie zdecydował bym się zacierać na słodko, przy niższym 8-10 takie 68°C ( u mnie - nie koniecznie u Ciebie da ten sam efekt ) wydaje się ok US-y są ok, ale nie wiem czy 15-17 pozwoli Ci uzyskac czysty profil - jeśli Twoje doświadczenie mówi Ci że tak to super Płatki owsiane wydaja mi się zbędne ale jak pisałem wyżej - wszyszto zależy co chcesz uzyskać Ok w takim razie pójdę w niższą temperaturę zacierania. Płatki aby właśnie uzyskać tę pełnię, jeśli ją dają te słody to faktycznie z nich zrezygnuję, pozostawię tylko ten palony jęczmień dla odrobiny popielniczki. Zależało mi na tym aby uzyskać większą pełnię dlatego dodałem te płatki i chciałem pójść w wyższą temp. bo już dwa razy mi dość głęboko zeszły te drożdże mimo zacierania na słodko (68 stopni). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 W moich warunkach, na moim sprżecie ( kadź, termometry ) aby było czuć wyraźną pełnie to zacierać musze 70-72°C tak że wiesz - to o jakich temperatuch mówi teoria nie koniecnzie jest jota w jotę z browarem domowym. Zacznij od jak najprosztszego zasypu i bazuj na doświadczeniu, skoryguj przy następnej warce to co poszło inaczej niż planowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 50 minut temu, majlosz napisał: Zacierać na słodko czy wytrawnie? Generalnie takie piwa zaciera się na wytrawnie, piwo i tak będzie miało złudzenie pełni dzięki mocnej wędzonce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Nie 100 a ~30% jeszcze fermentuje, ale we mnie urodziło się takie pytanie: co z gęstwą? Jest szansa na przeniesienie jakiejkolwiek nuty wędzonki? Jakie są wasze doświadczenia - dawaliście gęstwę z peated do czegoś neutralnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się