WiHuRa Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Stosowne PW wyślę jak piwo będzie gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Wyeast 1728 Scottish Ale, planowana temperatura fermentacji 18-20°C to już będzie w 'estrowych' rejonach tych drożdży. celowo ? czy brak warunków ? Wydaje mi się, że dolne zakresy bardziej będzie pasować do piwa gdzie wędzonka odgrywa największą rolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Celowo. Słód jest naprawdę intensywny co pokazała pierwsza warka na neutralnych drożdżach i w niskiej temperaturze. Teraz celuje w aromat bardziej "wielowymiarowy". Podpiekany słód ma wnieść również dodatkowe nuty do smaku. Używałem już wcześniej tych drożdży (3 warki), fermentacja w 18-19°C, efekty były zadowalające. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Mnie możesz wpisać na listę. Z mojego własnego słodu coś mam nadzieje będzie. Jeśli chmiel mi wyda owoce to takie piwko też będzie, z ciepłych szyszek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Także zapisuję się na jedną butelkę do wspólnej degustacji w naszym piwowarskim gronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Możesz mnie też dopisać na listę. Ewentualna wysyłka wchodzi w grę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwiutki Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Również byłbym chętny, bo chodzi mi po głowie taka warka. W zamian oferuję Peated Whisky Extra Stout (41% słodu wędzonego jak dobrze pamiętam) na Nottinghamach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 (edytowane) Z wysyłką nie ma problemów, głównie idzie wysyłką Wszystkich chętnych skrupulatnie zapisuję. Edytowane 6 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Też byłbym chętny na torfa, jakby co mogę wymienić się na RIS-a 24,5o blg z miodem i płatkami dębowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Też byłbym chętny na wymianę IIPA przechmielone:-) a lub i saison:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Również prosiłbym butelkę, na 100% wędzony nie mam odwagi, a 50/50 % całkiem fajne piwo, czekam na szczegóły, coś na wymianę znajde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Świetnie, nie spodziewałem się ponownie tylu chętnych. W sumie 10 śmiałków się zgłosiło więc chyba muszę zamknąć listę. Logistycznie to i tak będzie niezłe wyzwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Ja się z Toba tez umowie ale albo przez Piotra albo przez depozyt albo osobiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 A depozyt czy osobiście to nie ma problemu. Zresztą jak ktoś jest przelotem w moich stronach to zawsze zapraszam do browaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Nie myślałeś, żeby strzelić karmelowy zamiast tego palonego? Nie wiem jak namakanie wpłynie na wędzoność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Wojciech, jestem turbo chętny na turbo wędzonkę, więc uwzględnij mnie też :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Nie myślałeś, żeby strzelić karmelowy zamiast tego palonego? Karmelowy na razie odpuszczam, proces miał być prosty, nie chciało mi się bawić w namaczanie. Zresztą piwo ma dość ciała i nie chciałbym podbijać tego jeszcze karmelem. Wojciech, jestem turbo chętny na turbo wędzonkę, więc uwzględnij mnie też :-) Oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baradnor Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Jest szansa, że coś się pojawi w depo w sklepiku z piwem na Teatralnym w Krakowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Tak, już gdzieś pisałem że na Teatralne mogę podać, 2-3 butelki mogę tam wstawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Ruszam powoli z przygotowaniami do drugiej warki 100% Peated Ale. Zgodnie z zapowiedzią część słody whisky podpiekłem w piekarniku (info w moich zapiskach). W sumie będzie to 10% zasypu słodu podpiekanego whisky. Tym razem w ruch idą drożdże Wyeast 1728 Scottish Ale, planowana temperatura fermentacji 18-20°C. Warzenie pod koniec sierpnia. OG 12°Blg. Tak jak i przy pierwszej warce, będzie można otrzymać piwo a przy okazji również dokonać jakiejś większej wymiany jeśli ktoś będzie miał na takową ochotę. Piwo powinno być gotowe na początek października. Wojtek, ale będziesz pamiętał tym razem o mnie? Rezerwuję butelkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 bylbym wdzieczny mogac skosztowac tego piwka... odbior osobisty, do Krasnego rzut beretem. cos na wymianke bym podrzucił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) Ok, jakąś butelkę jeszcze Wam wyłuskam Jak widać pewnie znowu pół warki rozdam Ale wymiany są bardzo owocne - z poprzedniej wymiany nazbierało się m.in 8 różnych RIS-ów. Plus te jakie miał wcześniej sprawiają że chyba zorganizuję wnet w Rzeszowie jakiś RISowy panel degustacyjny Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Muszę sobie zrobić listę chętnych na v.2. Jak kogoś pominąłem a się zgłaszał to niech się dopiszę, zwłaszcza jeśli ktoś pisał na PW mogłem przeoczyć. Lista jako tak zamknięta dla nowych zgłoszeń. 1. klisz 2. GB 3. korzen16 4. Dario 5. siwiutki 6. heman 7. góral123 8. slawek1k 9. Serpiente 10. KosciaK Osobiście: 1. FurioSan 2. baradnor (depozt Kraków, będzie kilka butelek) 3. Floki 4. kentaki + parę piw w depozt rzeszowski We wtorek warzenie. Jeśli wszystko pójdzie jak trzeba w drugiej połowie października zacznę realizację wymiany Edytowane 1 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jutro odłożę wędzonki letnie na wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) 100% Peated Ale v.2 w butelkach. Aromat i smak torfu narazie dominują podobnie jak w wersji v.1. Mimo niskiego OG piwo jest dość pełne i słodowe. Teraz 2-3 tygodnie na refementację i wstępne ułożenie. Pierwsza próba w drugiej połowie października, jeśli wszystko będzie ok, zacznę wysyłkę. Warkę rozlałem do 2 małych kegów coca-cola i butelek. Przy okazji okazało się, że te małe kegi są praktycznie 10l a nie 9l stąd wyszło mniej butelek niż planowałem, ale na naszczeście dla wszystkich z listy wystarczy. Edytowane 2 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się