slotish Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam! W przeciągu kilku następnych dni zamierzam zamówić sprzęt piwowarski i w wakacje zacząć warzenie. Jako pierwszą warkę chce zrobić brew-kita z WES-a. Jednakże planuję aby to był mój pierwszy i ostatni raz z gotowców. Kolejną warkę, jeśli się uda chce przygotować z procesem zacierania. Pojawia się problem ze sprzętem i brakiem pieniędzy. Zmierzając do meritum: Mam garnek 15 litrów i zastanawia mnie czy nie mógł bym w nim warzyć zamiast 4,5 kg słodu np. 2,5 kg słodu. Żeby uzyskać warkę tak około 10 litrów? Kolejnym pytaniem jest: jak wykonać filtr z "oplotu węża" ( Przepraszam jeśli pokręciłem nazwę ). Znacie może jakiś artykuł który by mi to przybliżył?? Przepraszam jeśli pytania są męcząco monotonne, ale przeglądałem trochę ( aczkolwiek nie kompleksowo ) to forum i nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Żeby uzyskać warkę tak około 10 litrów? Kolejnym pytaniem jest: jak wykonać filtr z "oplotu węża" ( Przepraszam jeśli pokręciłem nazwę ). Znacie może jakiś artykuł który by mi to przybliżył?? Możesz zrobić warkę 10 litrów. Odnośnie filtratora z oplotu - poszukaj wątku na browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 16 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź... co do filtratora - jutro przekopie tamto forum Edytowane 16 Czerwca 2009 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2009 Intrukcja budowy filtratora z oplotu jest tutajhttp://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=77978 Co do wielkości warek, oczywiście możesz zacierać i gotować w garnku 15 litrowym, ale z praktyki mówię ,że narobisz się jak w warce 30 litrowej, a będziesz miał około 10 litrów piwa . Popatrz na np taką alternatywę http://www.piwo.org/forum/t898-Konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlera-HLT-kotla-warzelnego-.html i http://www.piwo.org/forum/t1016-Kadz-zacierno-filtracyjna--Zrob-to-sam--lodowka-turystyczna-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Dziękuję za odpowiedź teraz już bez problemu zrobię ten filtrator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Mam jeszcze jedno pytanie, zamieszczę je tu żeby nie zaśmiecać forum. Czy jodyny używa się tak samo jak płynu Lugola?? To znaczy czy dokonuje się próby jodowej w inny sposób? Czy można płyn Lugola stosować zamiennie z jodyną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 (edytowane) Tak samo. Jak nie bardzo wiesz, jak wygląda pozytywna próba jodowa (czyli, że jeszcze jest nie zatarte) to do kilku kropel jodyny rozprowadzonej na białym talerzyku dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. Zobaczysz jak mocno zmienia się kolor. (Oczywiście efekt eksperymentu ląduje w kiblu, tak jak każda próba). Osobiście nie polecam talerzy z porcelany bo zostają na nich nieestetyczne ślady. Lepsze są te nowomodne nietłukące wynalazki. Edytowane 22 Czerwca 2009 przez cyfronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Tu masz pozytywną , a tu negatywną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zerknij również na ten obrazek oraz post http://www.piwo.org/forum/p8359-30-11-2008-21-21-33.html#p8359 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się