olo333 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Kraj pochodzenia: Japonia Odmiana: uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 11-14% Krótki opis: Wywodząca się z Japoni odmiana chmielu, charakteryzująca sie cytrusowym aromatem oraz szlachetną goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Jedna z moich ulubionych odmian. W aromacie przede wszystkim cytryna, która (z tego co pamiętam) zanika z czasem dopuszczając do głosu inne nuty. Nie każdemu ten chmiel podchodzi - ten aromat cytryny bywa dość ostry, nie taki zaokrąglony jak w typowych amerykańskich chmielach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 w przypadku zadania na gorycz daje taki mydlany/mdławy posmak (można go poczuć m.in. w Kakarotto vs sorachi ace z browaru Bednary) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 w przypadku zadania na gorycz daje taki mydlany/mdławy posmak Dokładnie tak. A już się bałem, że tylko ja wyczuwam w nim posmak płynu do dmuchania baniek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Potwierdzam, to samo mam w moim APA, posmak mdławy, lekko kokosowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Czy aktualnie jest dostępne jakieś komercyjne piwo, takie w miare do dostania, gdzie czuć byłoby jaki efekt daje ten chmiel w aromacie? Edytowane 22 Lutego 2015 przez Wilkor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Birbant Black AIPA i Birbant White AIPA są chmielone między innymi tą odmianą. Wilkor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Niestety też się przejechałem na tym chmielu, zapamiętałem go jako bardzo mocny cytrusowy chmiel (używany koło 2 lat temu) niestety zbiór 2014 zostawia dużo do życzenia, nie jest tak aromatyczny, a zamiast cytrusów dla mnie jest bardziej kwiatowość i dokładnie takie lekki mdławy aromat. Do tego chmiel jest ostry i charakterystyczny, w małych ilościach pewnie da radę, jedna SH i ładowanie go sporo do piwa mija się dla mnie z celem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lerche Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Dałem na zimno 100g wyłącznie sorachi, zbiór 2014. W zapachu trochę mdło-cukierkowe mandarynki, jeśli można tak powiedzieć. Niezbyt to przyjemne, drugi raz nie zastosowałbym tylko tego chmielu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Sam go nie używałem, ale próbowałem piw domowych na nim i komercyjnych single hopów. Dla mnie to przede wszystkim kokos, ale faktycznie dosyć specyficzny. Z tego co zaobserwowałem wśród ludzi, jest to taki chmiel, który się albo kocha albo nienawidzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Uwarzylem na nim IIPA single hop i moge potwierdzic, ze w smaku i aromacie mocny kokos, bardzo przyjemnie wjezdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Po spróbowaniu większej ilości piw na tym chmielu dochodzę do wniosku, że jest to kokos ale z tłem przypominającym koper/wodę po ogórkach kiszonych. Fanem tego chmielu jednak nie zostanę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luis Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Rzeczywiście jest to chmiel wywołujący skrajne emocje. Hate it or love it Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Piłem SH na 2014, dla mnie kokos to tak na siłę jest, głównie królował koprowy aromat, takie zielonego koperku jak się daje na młode ziemniaczki Nie jest to fakt jakieś negatywne, ale piwo na cichą z tym chmielem nie smakowało najzwyklej w świecie. Co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Dla mnie ta koperkowość jest całkowicie odrzucająca. Kwestia gustu - co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 To niemożliwe żeby chmiel tak się zmieniał, od zapachu marihuany, przez cytrusy, potem kokos, a na końcu koperek, wałują nas na jakimś etapie sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.ro Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witam.Pilem single -hopa na nim , byl wyczuwalny kokos ,kopru nie czulem albo mi nie przeszkadzal,piwo bylo dobre choc rewelacji,ale ten kokos jednak chodzi mi po glowie i tak mysle zeby samemu cos zrobic na nim. Kòpôcz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Witam, również piłem SH na tym, kokosu jest jak na lekarstwo, dominują cytrusy, ogólnie wg mnie nadaje taki orzeźwiający i słodki aromat, ale wyraźnie cytrusy na pierwszym miejscu. Może na wiosnę zrobie jakiegoś summer ale na tym chmielu to wtedy się więcej wypowiem. Edytowane 27 Marca 2016 przez Zamerstary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Witam, ostatnio uwarzyłem 3 piwa na tym chmielu a także piłem single hop'a od doktor bru. Kokos bardzo wyraźny, zarówno w smaku jak i w goryczce. W american wheat gdzie dałem jeszcze 2 inne chmiele pojawia się na drugim planie. Radzę też uważać przy Chmielneniu na goryczkę ponieważ jest ona solidnie ściągająca i zalegająca. Jeśli chodzi o sam smak kokosa to powiedziałbym że jest to taki świeży kokos, choć skojarzenia z wiórkami też się pojawiają. Uważam że to całkiem niesamowite że chmiel potrafi wnieść takie nuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Również radzę uważać z goryczką uzyskaną z tego chmielu. Jest naprawdę mocno łodygowata, dla mnie bardzo nieprzyjemny chmiel w smaku. Aromat faktycznie jest bardzo ciekawy, wyraźnie kokosowy, cytrusów nie uświadczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 posiłkując się wpisami powyżej nie używałem tego chmielu na goryczkę tylko tak: piwo 1. chmielenie na whirpool i na zimno - czuć agresywny aromat kokosowy - i choć lubię kokos w potrawach i słodyczach, to ten aromat mi wyraźnie przeszkadza, ale piwo testowałem z kolegą, który powiedział że jest rewelacyjne - więc to zależy widocznie od gustu, na gorycz był Hercules, piwo 2. tylko whirpool - nie czuć w ogóle kokosa, ciekawe aromaty, których nie potrafię do końca określić (bardziej przyprawowe niż kwiatowe), dobrze komponuje się z Iungą na gorycz - zdecydowanie pasuje mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Czy ktos probowal robic na tym chmielu ciemne piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Nie robiłem, ale kilka piłem. Jak ktoś ogólnie lubi Sorachi, to nie widzę przeszkód, wychodzi tak jak powinien. Czasami nawet jak aromaty kokosowe zdominują te koperkowe, to zaczyna trochę przypominać piwa barrel aged, co jest całkiem ciekawym efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 No to jest wlasnie sztuka, aby odpowiednio uzyc tego chmielu. Bo czasem jest niesamowicie przykry w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się