zbynieks Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Nadejszła wiekopomna chwila i na niedzielę zaplanowałem warzenie RISa. Bez ekstremizmów, ale żeby 22 -23 blg miał. Czym zasypać i nachmielić już postanowiłem, pojawił się za to problem z drożdżami. W ubiegły piątek odpaliłem warkę ok. 12 blg na USo5, żeby na niedzielę mieć gęstwę. A tu widać, że jeszcze nie będzie przefermentowane, jeszcze coś tam się w wiadrze dzieje... WObec tego na któy wariant się zdecydować: a) Mimo, że to jeszcze nie koniec fermentacji burzliwej w niedzielę rano zlać na cichą i użyć gęstwy b) Uzyć bayanusów g995, które jednakowoż zalecany termin do użycia miały do czerwca, cały czas przechowywane w lodówce. (przy okazji: jak je zapodać najlepiej: robić matkę czy nie, dodawać pożywkę czy nie, czy może jak starter do piwa? c) Użyć Danstarów albo SO4? Przy okazji: czy można zrobić tak, że uwodnię je dzisiaj i wstawię na mieszadło do niedzieli z brzeczką z ekstraktu? Pozdrawiam i dziękuję za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 O które Danstary Ci chodzi ? Windsory czy Nottinghamy . Windsory pracują niesłychanie gwałtownie ale też i krótko , mnie po 3 dniach przejechały stouta 15 blg i stanęły na 6 . Czekam jeszcze oczywiście parę dni . Nottinghamów nie znam jeszcze , S04 nie zachwycają . Ja bym RISa zrobił na czymś płynnym i na starterze . Popatrz może na sprawdzone receptury z wiki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Mam jedne i drugie. Żadnych płynnych nie zdążę skombinować, plan warzenie w niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Wybierz drzwiczki numer A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Piwko doferemntuje Ci nawet na cichej, o to się nie martw. Z resztą do niedzieli i tak pewnie nic w nim już do zjedzenia nie zostanie. Zbieraj gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania? Przecież napisał że 12tka: W ubiegły piątek odpaliłem warkę ok. 12 blg na USo5, żeby na niedzielę mieć gęstwę. Ale pytanie jak najbardziej zasadne: skąd wiesz że jeszcze coś tam fermentuje? Ja również jestem za bramką nr 1 (znaczy rozwiązanie a). Przez przeszło tydzień na pewno (hmm... "na pewno" to nie jest dobre słowo gdy mówimy o drożdżach - powinno być "najprawdopodobniej" ) fermentacja jest już zakończona. Gęstwa będzie świeżutka i drożdże z przyjemnością się rzucą na mocniejsze jedzonko. Przygotuj się na duuużą czapę piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplos90 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 ja bym użył Wyeast XL 1028 London Ale robiłem na tych drożdzach risa i ris jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 ja bym użył Wyeast XL 1028 London Ale robiłem na tych drożdzach risa i ris jest ok Czy to jest odpowiedź na którekolwiek z zadanych pytań? Po co taki post? Co to wnosi do sprawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania? Przecież napisał że 12tka: W ubiegły piątek odpaliłem warkę ok. 12 blg na USo5, żeby na niedzielę mieć gęstwę. Ale pytanie jak najbardziej zasadne: skąd wiesz że jeszcze coś tam fermentuje? Ja również jestem za bramką nr 1 (znaczy rozwiązanie a). Przez przeszło tydzień na pewno (hmm... "na pewno" to nie jest dobre słowo gdy mówimy o drożdżach - powinno być "najprawdopodobniej" ) fermentacja jest już zakończona. Gęstwa będzie świeżutka i drożdże z przyjemnością się rzucą na mocniejsze jedzonko. Przygotuj się na duuużą czapę piany. Sądzę, że fermentuje, albowiem jest jeszcze z 1-2 cm piany i coś tam bulgoce. Bulgotanie - wiadomo - zmyła, ale piana taka gustowna dalej na wierzchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Jak masz suche s-04 śmiało możesz na nich robić tylko uwodnij wcześniej z małą ilością glukozy lub cukru. RIS wychodzi na nich poprawny, a nawet dobry . Na tych drożdżach mój RIS zajął 2 miejsce w Lublinie. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Użytkownik pershi dnia 14 luty 2014 - 08:54 napisał A warka, która obecnie fermentuje, ile ma ekstraktu? Robił Kolega dla niej test odfermentowania? Przecież napisał że 12tka: Mało precyzyjnie napisałem Interesuje mnie obecny poziom BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 US-05 dlugo zostawiaja piane. Nastawiles w ubiegly piatek, u mnie po tygodniu fermentacji na tych drozdzach piana dopiero zaczyna (zaczyna!) opadac. Zlewaj, bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Jak masz suche s-04 śmiało możesz na nich robić tylko uwodnij wcześniej z małą ilością glukozy lub cukru. RIS wychodzi na nich poprawny, a nawet dobry . Na tych drożdżach mój RIS zajął 2 miejsce w Lublinie. Również mogę potwierdzić, że te drożdże dają radę w RISie. Nie dodawałem nawet dodatkowej gęstwy przy butelkowaniu, a i tak pięknie piwo się nagazowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Wybierz wariant A. Można też go nieco zmodyfikowć - pobrać "gęstwę" z kończącego fermentację piwa i zrobić z niej starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Do takiej właśnie wersji się zaczynam skłaniać. Rano w niedzielę albo w sobotę wieczorem odbiorę gęstwę z USO5 i wrzucę na mieszadło z odrobiną brzeczki. Problem, że kolbę mam tylo dwulitrową i już raz mi gęstwa pierwszej nocy wybrała wolność, ale jak w niedzielę wstawię rano to do wieczora coś tam się jeszcze namnoży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 A czy nie lepiej sprawdzić gęstość brzeczki? Może już jest po wszystkim i można użyć gęstwę bez konieczności przygotowania startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Można też go nieco zmodyfikowć - pobrać "gęstwę" z kończącego fermentację piwa i zrobić z niej starter. starter? pobrana gęstwa dzień wcześniej przed planowanym warzeniem i praca zacznie się w ciągu 1-2 godz. Albo najlepiej zlej sobie piwo na cichą a do tego samego wiadra do będzie gęstwa wlej risa. Edytowane 14 Lutego 2014 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Zawsze mozesz po zlaniu na cicha piwa dodac do niej troche zebranej gestwy aby miec pewnosc ze Ci dofermentuje do konca a praktycznie cala reszte gestwy zadac do risa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się