GB... Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ambitne plany, powodzenia i cierpliwości. P.Dori zamknęła temat a zapowiadał się bardzo ciekawie ale jak to się mówi (i pisze) jutro będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 napisałem warzę przez Ż? nie no, klęska, coś mi się na oczy rzuciło. Warzą skubani dobre te piwa, ja co wypiję jakiegoś belga jestem pod wrażeniem (zazwyczaj). Gdyby mi wyszło zbliżone to byłbym zadowolony, bo że wyjdzie lepsze też nie wierzę. wolnomularze hmm... czy oni warzyli piwo? wiem że coś budowali raczej. Nazwa loża nie jest wymyślona przeze mnie, ale spełnia zadanie, przynajmniej wszyscy pamiętają od razu. A te wszystkie nazwy typu: piwoszarnie, piwonie, piwoale, alesklepy, alepiwa, chmielarnie itp. to się pierniczą wszystkim i ja sam już nie wiem co jest sklepem, a co barem a co czymś innym. Loża jest jedna poza tym można się poczuć elitarnie Dori zamknęła, bo się ciśnienie nadmiernie podniosło i merytoryka siadła. Ale za to rozpisała się ciekawie na swoim blogu o dubblach, przez co ułatwiła mi zadanie. GB, w jakim celu dodajesz niesłodowane do swoich bitterów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Właściwie do każdego piwa dodaję trochę ziarna, bezstylowiec też ma. Po1 kupuję na bazarach więc daję zarobić 'naszym', po2 bawię się w kiełkowanie i potem wędzenie już słodu, po3 gdzieś czytałem o dodatku a po4 sprawy osobiste (kiedyś mieszkałem w mieście). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 myślałem że dla piany, ale w bitterach raczej bez sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 a jutro będę wpierniczał pączki, aż mi różana marmolada popłynie uszami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ja jutro zaczynam ambitnie-pierwsze zacieranie -polsko-amerykańskie Pale -Ale ,choć prościej ,czy czytelniej mam opisane warzenie Full Aroma Hops. W razie problemów będę atakować forum [przydałby się telefon do" przyjaciela"].Dzisiaj zebrałam gęstwe z US 05 Powinna się nadać do jednego i drugiego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ponury, smacznego. U mnie też szykuje się uczta pączkowa. Od przyszłego tygodnia ryby Beltigo, masz instrukcję, więc wg niej rób, nie kombinuj. Sucharki w razie czego masz? Gęstwa lubi się zepsuć, lepiej mieć coś w rezerwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Gęstwe pobrałam dzisiaj ,więc powinna być dobra ,w razie czego mam suche w zapasie.[gęstwy dodać 100ml?] W opisie mam zacieranie 62 stopnie -20' 68-72 stopnie -50' 76 stopni-10' wysładzanie Rozumiem,ze wodę muszę podgrzać do 67 stopni i wrzucić słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 ilość gęstwy wylicz z kalkulatora z mrmalty, link był wielokrotnie podawany na forum. Moim zdaniem nieco mniej. 67 stopni będzie OK, ale takie informacje są w Wiki, polecam poczytać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Beltigo, temperaturę ustalisz dolewając zimną wodę lub podgrzewając. Właściwy start i pomiar timerem to tak 10~15min po wymieszaniu i już tego nie możesz przerwać, dopiero po zadaniu drożdży czyli po ~8h koniec. Masz chłodnicę? bo jak nie to dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) pomiar timerem ??? i już tego nie możesz przerwać ????????????? Właściwy start i pomiar timerem to tak 10~15min po wymieszaniu i już tego nie możesz przerwać, dopiero po zadaniu drożdży czyli po ~8h koniec. Masz chłodnicę? bo jak nie to dłużej. ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????? GB, czytasz czasem swoje posty? Edytowane 27 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 pomiar timerem a czym się mierzy czas? Na palcach, patyczkami, nie wiem. Ja mam timer w starej nokii i jest akurat. i już tego nie możesz przerwać przerwie zacieranie (proces) i co z tego będzie? ~8h koniec. Masz chłodnicę? bo jak nie to dłużej czas pracy z chłodnicą ~8h. Jak w wannie czy innymi sposobami to plus parę godzin. Nie kumam co tu jest źle napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Ja w brodziku [głębszym ] studzę brzeczkę 20-23l- 40min do temp.20stopni.Nie wiem czy to rekord jakiś ,czy norma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 A to zależy jak się studzi. Nalać wodę raz i zostawić garnek to schodzi pewnie ponad 2 godziny. Jak się to usprawnia wymianą wody, ruchem etc. to można zejść względnie nisko z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. St. Anger Opublikowano 27 Lutego 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Warzyć, czy nie warzyć o to jest pytanie... Czy warkę można chłodzić osiem godzin w wannie? Czy od chmielu nie będzie za dużo wydzielonych tanin? Czy timer ze starej nokii spełni swe zadanie? Czy li nie lepiej jak na palcach bądź patyczkach zmierzę? Gdyż mierząc timerem nic przerwać nie możesz Temperaturę można jeno, wodą podnieść w zacierze Czy to zimną, czy gorącą w zmącające się złoże Na dodatek jaką recepturę ułożyć i kiedy to piwo uwarzyć? Jaki słód, jakie chmiele muszę użyć, nie mam pomysłu... Muszę wiele problemów w związku z tym rozważyć... Może jutro uwarzę lagera, jak to robi browar Namysłów Nic to sypnę trochę pilzneńskiego słodu, później troszkę chmielu Może być Żatecki, może być i Premiant w kadzi gotowany Jakie piwo wyjdzie, tego nie wie wielu Jakby co poprawcie mnie, nie kumam co tu jest źle napisane Exar_Kun, Ray, Jarzyn_waleczny i 8 innych 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Nie kumam co tu jest źle napisane. To przynajmniej napisz do której części konwersacji (którego postu lub części) tyczy się twój post: Beltigo, temperaturę ustalisz dolewając zimną wodę lub podgrzewając. Właściwy start i pomiar timerem to tak 10~15min po wymieszaniu i już tego nie możesz przerwać, dopiero po zadaniu drożdży czyli po ~8h koniec. Masz chłodnicę? bo jak nie to dłużej. Edytowane 28 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 GB, czytasz czasem swoje posty? Czasami Chyba wszystkie zgłoszę do usunięcia lub edycję na kufelek zrobię. Zacznę od początku nie kumam co tu jest źle napisane Prawie wierszyk, można zaśpiewać/ improwizować Jutro v.3 Polskie Ale, podobne do poprzednich, sypnę trochę wędzonki pszenicznej dębowej. Ciekawe czy będzie delikatny zapach dymu później czuć. Mariusz_CH i St. Anger 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Pan na dziś: Smoked Chili Porter. Jakby jakoś udało się zakrzywić czasoprzestrzeń to w sobotę i/lub niedzielę BDSA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 BDSA te skróty mnie czasem zaskakują. Co to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Belgian Dark Strong Ale. Quadrupel Edytowane 28 Lutego 2014 przez Wilkor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 O! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Jednak nie udało się znaleźć czasu w weekend. Piwko uwarzę dziś. Jakoś tak wyszło, że będzie to Belg, będzie Dark, będzie Strong i będzie Ale, ale Quadrupel to już chyba niekoniecznie Wyczyściłem trochę magazyn z belgijskich słodów, także po robocie do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Butelkowanie Bittera, v.5, podobne składniki we wszystkich, małe zmiany aby poznać różnicę, generalnie każdy był fajny, blg 13max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Zakupy na piwo wg www.piwo.org/topic/12395-jak-uzyskac-wedzonke-ala-schlenkerla-rauchweizen/ , może wyjdzie coś fajnego, Leszczu coś wyszukał i akurat mam możliwości. Drugi plan to wędzenie skiełkowanej pszenicy. Pracowita sobota chyba będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) A ja jutro nareszcie się wyśpię. Wszystkie fermentory zajęte, więc z przyczyn obiektywnych jutro nic nie robię. Edytowane 7 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się