dori Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Proszę trzymać się tematu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Czytaj dużo, ucz się od doświadczonych, analizuj swoje błędy, mało mów dużo rób, a w końcu swój założony poziom osiągniesz........ Czy to ważne jak coś robisz? Jak spieprzysz, to swoje...Jak będzie dobre to też swoje.... Trening czyni mistrza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Poczytałem sobie o tych środkach i ten drugi jest do przedmiotów mających kontakt z żywnością. Używasz któregoś? Szukam czegoś do dezynfekcji na szybko, bez rozrabiania żadnych środków, do wysterylizowania np. tylko łyżeczki. Właśnie do tego służą te środki - dezynfekcja łyżeczek, ja też zawsze psikałem do kranika itp. Desprej tez można stosować do przedmiotów mających kontakt z żywnością. Ja akurat stosowałem mexipol i bardzo sobie chwalę - nic załego się nie przypałętało. Niestety już wypsikałem i będę musiał zamówić więcej. Aktualnie wrzucam łyżki i tego typu drobiazgi do czajnikia elektrycznego i gotuję w nim. Niewygodnie i łatwo o poparzenie, ale cóż... Idąc na łatwiznę kupuje od naszych wschodnich sąsiadów po 20 zł za 1l 95% A, no chyba że tak. Moje źródełko się wyczerpało i dla mnie spiryt to towar deficytowy, a lubię robić nalewki. No ale to temat na inne forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 @Cichus Wiem, za szybko myślę, za wolno piszę. Miało być "jon dodatni", bo stwierdziłem, że użycie słowa "kation" spowoduje, że zostanę zjechany za mądrzenie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) Czy to ważne jak coś robisz? Jak spieprzysz, to swoje...Jak będzie dobre to też swoje.... Stare przysłowie mówi- nawarzyłeś sobie piwa, to musisz je wypić Osobiście tak nauczyłem się gotować- nie miałem kasy na jedzenie na miescie w czasach studenckich, więc musiałem jeść to, co mi się udało ugotować, więc gotowałem coraz lepiej, tabu "wyrzucania chleba na śmietnik" było zbyt silne Edytowane 1 Marca 2014 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Do punktu 5 dodam: nie bój się rurki fermentacyjnej - to nie przynosi wstydu. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Kolejny punkt, przelewanie na cichą wszystkiego jak leci. mój faworyt to ... sterylizacja butelek w piekarniku...Jak znasz prostszą metodę dezynfekcji/sterylizacji butelek to ja chętnie się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 ja tak robię. Oczywiście możemy się pokłócić ze prościej jest innymi sposobami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Ale o co chodzi? Piekarnik jest skuteczny - czy najprostszy, czy najwygodniejszy, czy najbezpieczniejszy - wszystko zależy od Twojego procesu i Twoich warunków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Dnia 24.02.2014 o 19:39, scooby_brew napisał: 3. Wrzucanie granulatu do pończoch, woreczków, etc. Po co? Jak używasz gęstwy, to co , z syfami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Dobry whirlpool, a przy chmieleniu na zimno zlac na cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Zawsze zlewam na cichą. Przy okazji piwo się klaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Wiec nie powinienes miec problemu z syfem podczas zbierania gestwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Gęstwę zbieram przed cichą. Pózniej cicha, klarowanie, następnie cukier i do butelek - piwnica. A gdybym chmielił bez osłony, to syfy już by tam były. (w gęstwie) Edytowane 15 Lutego 2018 przez Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Chmiel dodaje się po zebraniu gęstwy i przelaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Godzinę temu, Hary86 napisał: Chmiel dodaje się po zebraniu gęstwy i przelaniu na cichą. bzdura dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: bzdura No nie do końca bzdura bo tak też się robi, tylko nie zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 1 godzinę temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: bzdura I co się dziwić nowym osobom, że wolą zakładać nowe tematy zamiast poczytać forum, skoro muszą przekopywać się przez taki bełkot bez żadnej wartości merytorycznej... KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Bo w polskim piwowarstwie najważniejsza jest cicha i jej znaczenie. LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO, zielony07, luki161 i 1 inny 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chmielopiryn Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 a idąc w stronę maksymalnego upraszczania procesu, można fermentować w garze warzelnym, jak ten facet: https://onepotbrewing.com/process/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 3 godziny temu, chmielopiryn napisał: a idąc w stronę maksymalnego upraszczania procesu, można fermentować w garze warzelnym, jak ten facet: https://onepotbrewing.com/process/ Minus taki, że jak robisz kilka warek w miesiącu, to potrzebujesz kilka takich garnków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się