jankoś Opublikowano 21 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2017 Witam. Z soboty na niedzielę zacierałem swoją pierwszą warkę - Belgijskie Pale Ale - zestaw surowców z BA. Drożdże S-33. Temp fermentacji 18-19°C. Całą niedzielę bulgotało w rurce non stop, aż do dzisiaj. Wróciłem z pracy i nic się nie dzieje.Wieko spuchnięte. Zaglądam do środka a tam takie czary jak na zdjęciu. Przy brewkitach tego nie miałem. Czy to mógł spowodować chmiel, którego resztki pewnie zostały? Czy to poprostu normalne i tak ma wyglądać? Dobrze jest, nie zaglądaj do fermentora, drożdże niech jeszcze sobie popracują, posprzątają i tak dalej. Polecam przeźroczysty fermentor - widać wszystko jak na dłoni bez otwierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 no właśnie muszę sobie kupić ten przeźroczysty fermentor. Martwi mnie jednak, że nawet wieko nie specjalnie puchnie, nie bulka. Czyżby już po burzliwej po 4 dniach? W weekend sprawdzę blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Fermentacja trwa nadal, oczywiście jej najbardziej "burzliwy" przebieg mógł się zakończyć i teraz nie wygląda to już tak spektakularnie. Zostawić w spokoju, kontrolować i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 No skontrolowałem dziś i wygląda tak samo, Blg - 4 stopnie (spadło z 11). Próbka mętna. Zapachu nie czuję, może przez katar, ale spróbowałem tego. Początkowo taki przyjemny słodkawo-cytrusowy posmak, który zmienia się w taki skarpeciany, szmaciany. Może przez to, że "zassałęm" te tafelki ze zdjęcia. Czy ten posmak zniknie czy myśleć powoli o zlaniu do kanalizacji? Kurde pierwsza zacierana warka i takie niejasności :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqierka Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 No ale to trzeba sprawdzać przez 4 tygodnie, każdego dnia, co godzinę, max. co 1,5 godziny. Inaczej może się okazać, że piwo będzie zdatne do picia po tym czasie i się nie zepsuje od ciągłego otwierania, próbowania, zaglądznia i co ty tam jeszcze z nim nie zrobiłeś w ciągu tych 3 dni od wlania do fermentora. Wiśnia81 i mrmrooz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Dziękuję za odpowiedź. Ironia wyłapana. Rozumiem, że Ty nie miałeś wątpliwości przy pierwszej warce. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Chyba każdy miał. Ale wystarczy poczytać to forum, żeby wiedzieć, że piwo lubi spokój i czas. A także, że brzeczka ma zupełnie inny smak i zapach niż piwo gotowe do picia. Wylanego piwa nie spróbujesz za miesiąc, a z kolei wylanie z butelek to jedna z prostszych czynności w procesie warzenia piwa i zawsze można jej dokonać bez dużej straty czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Czytam ale całego forum jeszcze nie przeczytałem. Ale dzięki. Uspokoiłeś mnie. A cierpliwości się uczę.: -). Pozdrawiam. Dzięki za wyrozumiałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 To ja Ci napiszę jak robię u siebie, może coś uda Ci się przenieść do siebue. Totalnie rozumiem Twoje obawy, pamiętam moją pierwszą warkę. Jest dużo niejasności, emocji itd. Aż dziwię się, że nie miałem infekcji od tak częstego zaglądania do wiadra Do rzeczy i w skrócie. Dla piw do 14 blg - po 10 dniach od ruszenia fermentacji otwieram wiadro, mierzę blg. Jeżeli spadł mi do zakładanego poziomu - przelewam na cichą. Cicha też około 7-10 dni. Naturalnie przez całą burzliwą obserwuję co się z piwem dzieje, kontroluję temp. itd. Jeżeli po drodze coś jest nie tak (ot chociażby nie ma piany lub "nie bulka" - kroki ratunkowe). Piwa 14-18 blg. Tutaj wieko uchylam po jakichs 20-21 dniach. Potem j/w. Wyzej niz 18tki jeszcze nie warzyłem, więc nie mądrzę się dalej :-) Na koncie mam 25 warek, więc nie za dużo. Co natomiast na przestrzeni mojego warzenia zdążyłem jako tako poznać to mój sprzęt i używane drożdże. Dzięki temu jestem w stanie przewidzieć chociażby do jakiego poziomu mi "zejdą" i jak mniej więcej zachowują się przy fermentacji. Tutaj polecam robić skrupulatne notatki - są bardzo pomocne przy kolejnych warkach i pozwalają eliminować błędy. Moja porada na początek - cierpliwości. Wiem z autopsji, że jest bardzo ciężko powstrzymać się od ciągłego zaglądania, ale to tylko może zaszkodzić - kup przeźroczysty fermentor i będzie git. Wg mnie najważniejsza w procesie warzenia jest fermentacja i dobrze przeprowadzona da ci dobre piwo. Daj drożdżom czas i odpowiednie warunki, a nie będziesz zawwiedziony. Pomyśl o tym tak, że z chwilą zamknięcia wieka "zlecasz" im robotę i spotkacie się dopiero po jakimś czasie. Chyba nikt nie lubi jak mu się patrzy na ręce podczas pracy To tak w skrócie obrazowym. Także warzyć, edukować się i przede wszystkim - być stoicko cierpliwym Wiśnia81 i paveu2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sqierka Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Dziękuję za odpowiedź. Ironia wyłapana. Rozumiem, że Ty nie miałeś wątpliwości przy pierwszej warce. Pzdr Miałem. Ale jak przeczytałem, że nie należy zaglądać bo moe się to źle skończyć to jednak wolam piwo wypić po kilku tygodniach niż wylać kwacha w kanał. Na pocieszenie napiszę, że ja zacząłem od lagera. To dopiero się naczekałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Moja APA na drożdżach US 5. 8 dzien fermentacji na zdjęciu. Wedle receptury.powino byc 7 dni. Wiem ze trzeba podchodzić do.tego naluzie. Ale.i tak.prosiłbym o komentarz. Pianka delikatna duże pęcherzyki. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Cierpliwości, nie otwierać, czekać jeszcze z tydzień. Jaka jest temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 18 -20 stopni. Wedle recepturki troszku za dużo. Ale chwilowo nie.mam możliwości niżej. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Jak widać na załączonym obrazku drożdże nie przeczytały instrukcji ) Fermentacja będzie tyle trwać ile będą chciały drożdże, twoja jeszcze trwa, wszystko wygląda dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamael Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Chyba troche za dobre warunki podarowałem. Winne drozdże stojące obok z ryżem, zapier.... juz 3 tydzien na burzliwej.... Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubedes Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) Dzień dobry. Miesiąc temu nastawione EPA z ekstraktów, Fermentowane Wyeast XL 1028 London Ale. Balingometr wskazuje 5 BLG od ponad 2 tygodni,a może już 3 Szczerze mówiąc to trochę o nim zapomniałem... Ale do rzeczy. Na cichą już nie będę zlewał, bo chyba dość się należało w ciszy Butelkować przy takim wysokim BLG? Czy spróbować dofermentować dając świeżych drożdży? Mam Safale 05 pod ręką. Edytowane 24 Marca 2017 przez kubedes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Jakie było OG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubedes Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 12 bo to z kitu: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/english_pale_ale_epa_12_blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Moja APA na drożdżach US 5. 8 dzien fermentacji na zdjęciu. Wedle receptury.powino byc 7 dni. Wiem ze trzeba podchodzić do.tego naluzie. Ale.i tak.prosiłbym o komentarz. Pianka delikatna duże pęcherzyki. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Drożdże nie czytały receptury. Trzymaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 To ja Ci napiszę jak robię u siebie... Także warzyć, edukować się i przede wszystkim - być stoicko cierpliwym Dzięki za wyrozumiałość i cenne rady. Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Jestem zdania, że zestawy startowe powinny się składać wyłącznie z przezroczystych fermentorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 No skontrolowałem dziś i wygląda tak samo, Blg - 4 stopnie (spadło z 11). Próbka mętna. Zapachu nie czuję, może przez katar, ale spróbowałem tego. Początkowo taki przyjemny słodkawo-cytrusowy posmak, który zmienia się w taki skarpeciany, szmaciany. Może przez to, że "zassałęm" te tafelki ze zdjęcia. Czy ten posmak zniknie czy myśleć powoli o zlaniu do kanalizacji? Kurde pierwsza zacierana warka i takie niejasności :-/ no biję się w pierś bo niezła ze mnie faja :-) Kupiłem sobie dziś Belgijskie Blond Ale z Glogera. Nalałem do szklanki. Wącham i nie wierzę. Próbuję i co? I czuję te "skarpeciny/szmaciny" co były w moim tworze tylko mniej intensywne. Wniosek być może pochopny ale uspokajający mnie i być może kogoś kto kiedyś tu trafi i będzie miał podobny problem - Belgijskie taki posmak i zapach mają :-). Jeśli się mylę to proszę o uzupełnienie. No nic nie zamulam. MW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 12 bo to z kitu: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/english_pale_ale_epa_12_blg A mierzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oksyparodontoza Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ja mam pytanie bo jestem zupełnie nowy, i próbowałem uwarzyć Dry stouta i pojawił się problem, gdyż 3 dni jak to sięmówi bulkało a potem przestało i zero reakcji zadnego zakażenia raczej i obawiam się , że to mogłbyć błąd przy zacieraniu , , że źle je zrobiłem i dlatego potem wszystko poszło nie tak jak trzeba. i mam też pytanie jak prawodłowo mierzyć temperature podczas zacierania czy termomometr się wsadza w młuto czy też w płynie/brzeczce się trzyma jak zrobić aby było dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucekmiszcz Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Jakich drożdży użyłeś? S-04? Ja bym się nie martwił, po tygodniu sprawdził BLG i po dwóch-trzech dniach drugi raz. U mnie to czy bulka czy nie zależy chyba od kaprysu wieka i ja już się tym nie przejmuję. Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez pucekmiszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się