Bauerflote92 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Witam jestem Nowicjuszem. Nastawilem 3 dni temu pierwsza warke. Z wlasnego slodu i wlasnorecznie srutowana. Problem w tym ze brzeczka nie byla zoltawa ale wrecz szara jak woda z kaszy. Poza tym drozdze nie wystartowaly. Zmierzylem nastaw i bylo 20stC i Blg=14. A na drugi dzien pobulkalo troche i nastaw mial okolo 4 Blg. Co jest nie tak......prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 44 minuty temu, Bauerflote92 napisał: Poza tym drozdze nie wystartowaly. 44 minuty temu, Bauerflote92 napisał: Zmierzylem nastaw i bylo 20stC i Blg=14. A na drugi dzien pobulkalo troche i nastaw mial okolo 4 Blg. No jak nie wystartowały jak zjadły Ci większość cukrów w jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bauerflote92 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 8 godzin temu, Jancewicz napisał: No jak nie wystartowały jak zjadły Ci większość cukrów w jeden dzień. To co ja mam teraz zrobic..... Nastaw jest do wylania do kibla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bauerflote92 Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 8 godzin temu, Jancewicz napisał: No jak nie wystartowały jak zjadły Ci większość cukrów w jeden dzień. To co ja mam teraz zrobic..... Nastaw jest do wylania do kibla? Ale najdziwniejszy jest kolor brzeczki. Normalnie szara..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 A dlaczego zaraz do kibla. Potrzymaj jeszcze kilka dni. Potem spróbuj i oceń. Jak w smaku ok to butelkuj i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Zostaw na dwa tygodnie, potem butelkuj. Jaki słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Hej. Szybkie pytanie. Dziś mija druga doba od nastawienia Milk Stouta około 14blg. Dodałem tylko pół paczki drożdży i nie widać żadnych oznak fermentacji (wode w rurce zasysało do środka póki nie otworzyłem wieka wiadra dla wyrównania ciśnienia) Piwko w styboxie gdzie temp otoczenia spadła do 10c. Myślę, że drożdże poszły spać. Czy w takim przypadku przed jej podniesieniem, powinienem znowu brzeczkę napwietrzyć ? Myślałem również dodać drożdże, ale mam tylko gestwe po nie udanym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 52 minuty temu, advisorylyrics napisał: Hej. Szybkie pytanie. Dziś mija druga doba od nastawienia Milk Stouta około 14blg. Dodałem tylko pół paczki drożdży i nie widać żadnych oznak fermentacji (wode w rurce zasysało do środka póki nie otworzyłem wieka wiadra dla wyrównania ciśnienia) Piwko w styboxie gdzie temp otoczenia spadła do 10c. Myślę, że drożdże poszły spać. Czy w takim przypadku przed jej podniesieniem, powinienem znowu brzeczkę napwietrzyć ? Myślałem również dodać drożdże, ale mam tylko gestwe po nie udanym piwie. A cóż to za drożdże? Jak dla nich za zimno to podnieś temp. Powinny się obudzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Godzinę temu, Jancewicz napisał: A cóż to za drożdże? Jak dla nich za zimno to podnieś temp. Powinny się obudzić. U.S. West coast Gozdawy. A napwietrzyć znowu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 1 minutę temu, advisorylyrics napisał: U.S. West coast Gozdawy. A napwietrzyć znowu? Późny start mi się zdarzał i ponownie nie napowietrzałem. Ja bym jedynie podniósł temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 32 minuty temu, advisorylyrics napisał: U.S. West coast Gozdawy. A napwietrzyć znowu? ja bym dodatkowo napowietrzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Ok dzięki panowie. Oby się przez ten do obudzenia drożdży niczym nie zaraziło bo moja zła passa na piwo bez smaku trwa nadal. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Ok dzięki panowie. Oby się przez ten do obudzenia drożdży niczym nie zaraziło bo moja zła passa na piwo bez smaku trwa nadal. PozdrawiamKup sobie jak będziesz robił większe zakupy przezroczysty fermentor. Dużo mniej stresu.Dodatkowo rób test FFT na odfermentowanie końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Posiadam przezroczysty fermentor. Widzę od góry czy coś się dzieję na powierzchni. Czy włożenie wkładów do styroboxa z gorącą wodą po wyjęciu tych z zimną, nie będzie zbyt dużym szokiem dla robaczków? 48h od nastawienia to trochę dużo a zanim temp pdniesie się naturalnie w takim plastikowym wiadrze... Mam obawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 No jak masz przeźroczysty to sprawdź dół fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 (edytowane) 23 godziny temu, INTseed napisał: No jak masz przeźroczysty to sprawdź dół fermentora. Spróbuję podnieść z boxa. Jak pęknie mi kręgosłup, będzie na Ciebie Jest na dole biała warstwa. Zrobiłem pomiary, brzeczka ma 12c i blg przy tej temp wynosi 15 (0.75kg laktozy na 25l brzeczki) czyli tyle co na początku. Wrzuciłem na razie do boxa butelki z gorącą wodą Dziś rano nadal była cisza w wiadrze więc dodałem trochę gestwy pi nie udanym piwie. Gestwa w dodatku miała nieprzyjemny zapach zgnilego jajka, ale wróciłem właśnie z pracy i już bulgocze. Zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 10 Lipca 2019 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bauerflote92 Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Witam nastaw mial przed fermentacja 16 blg a teraz po burzliwej wykazuje mi 20 blg czy to mozliwe? Piana opadla i smakuje to jak piwo. O co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 34 minuty temu, Bauerflote92 napisał: Witam nastaw mial przed fermentacja 16 blg a teraz po burzliwej wykazuje mi 20 blg czy to mozliwe? Piana opadla i smakuje to jak piwo. O co chodzi? w którymś momencie zle zmierzyłeś blg, chyba ze w miedzy czasie wsypałeś tam jakis cukier w duzej ilosci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 19 godzin temu, Bauerflote92 napisał: Witam nastaw mial przed fermentacja 16 blg a teraz po burzliwej wykazuje mi 20 blg czy to mozliwe? Piana opadla i smakuje to jak piwo. O co chodzi? Pewna popularna ksiazka ( nie twierdze ze wiarygodna, ale ludzie wierza w jej tresc) mowi o jednym takim gosciu co to jakies 2000 lat temu podobne cuda robil, u niego nawet z wody gotowy produkt powstawal. Ale nie martw sie ty dopiero zaczynasz, wiec po cudownym rozmnozeniu bedziesz musial przefermentowac. Nastepnym razem sie poprawisz i zamienisz wode w piwo bez etapow posrednich. dirk gently i CERNUNNOS 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Witam nastaw mial przed fermentacja 16 blg a teraz po burzliwej wykazuje mi 20 blg czy to mozliwe? Piana opadla i smakuje to jak piwo. O co chodzi?Nie, to nie jest możliwe. Musiałeś się pomylić w odczycie blg. Być może bąbelki CO2 oblepiły areometr i wypchnęły go do góry, to częsty problem. Obstawiam, że rzeczywisty blg jest po fermentacji znacznie niższy. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bauerflote92 Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Slod pilsner 4kg Slod barwiacy 200 g Piana opadla i smakuje to jak piwo. Blg 18. Czy moge zlac znad osadu i zostawic na cicha fermentacje? Czy moze dac cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Ile litrów piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bauerflote92 Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 16 litrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Sprawdzałeś spławik na wodzie, nie przesuwa się papierek w środku? I czy przypadkiem nie sprawdzasz blg bezpośrednio w fermentorze? Przy 16l mógłby oprzeć się o dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bauerflote92 Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 Wskaznik na wodzie w temp pokkojowej jest rowniutko na zero. Mierze w menzurce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się