mamdobreklapki Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Po przelaniu Lagera Wiedeńskiego na cichą zauważyłem, że wyszedł mi niemal tak jasny jak Pils W sumie nie wiem dlaczego tak się stało, taki oto zasyp przyjąłem: Wiedeński 3000g Pilzneński 1000g Monachijski I 540g Płatki pszeniczne 500g Carared 300g Caraabmer 200g Chciałbym teraz na etapie cichej podrasować tę barwę karmelem. Macie jakieś sugestie jak wyliczyć ilość cukru na ten karmel? Rozumiem, że ten karmel zwiększy mi ekstrakt ale nie tak jak nieskarmelizowany cukier, czy zwracać na to szczególną uwagę? Dodałem też żelatyny dla sklarowania przy przelewaniu. Macie jakiś dobry wzór na wyliczenie EBC czy SRM? Bo mój w arkuszu nie działa Edytowane 18 Marca 2014 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Na jakiej podstawie uznałeś, że jest tak bardzo jasny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 miałem podobnie z moją IRA. przy rozlewie blada jak cholera a teraz piękny kolor. http://www.piwo.org/gallery/image/5095-15/ może warto zostawić. korekty będziesz robił przy następnej warce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Po przelaniu Lagera Wiedeńskiego na cichą zauważyłem, że wyszedł mi niemal tak jasny jak Pils W sumie nie wiem dlaczego tak się stało, taki oto zasyp przyjąłem: Wiedeński 3000g Pilzneński 1000g Monachijski I 540g Płatki pszeniczne 500g Carared 300g Caraabmer 200g Chciałbym teraz na etapie cichej podrasować tę barwę karmelem. Macie jakieś sugestie jak wyliczyć ilość cukru na ten karmel? Rozumiem, że ten karmel zwiększy mi ekstrakt ale nie tak jak nieskarmelizowany cukier, czy zwracać na to szczególną uwagę? Dodałem też żelatyny dla sklarowania przy przelewaniu. Macie jakiś dobry wzór na wyliczenie EBC czy SRM? Bo mój w arkuszu nie działa Na konkurs to będziesz wysyłał, że tak cudujesz? Soku malinowego sobie dolej, jak za jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jak się obawiasz o ekstrakt, to korektę zrób Clarimaltem albo innym ekstraktem ze słodu barwiącego (Sinamar chyba nie jest dostępny w małych opakowaniach, ale poszukać nie zaszkodzi). Tak przy okazji, mając kolor 9500 EBC barwnik karmelowy nie zmieni Ci wiele ekstraktu, bo użyjesz go może z łyżkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Na jakiej podstawie uznałeś, że jest tak bardzo jasny? Na podstawie pobranej próbki. Wątpię, żeby zmętnienie aż tak bardzo wpłynęło na barwę. Niestety fotki nie zrobiłem. miałem podobnie z moją IRA. przy rozlewie blada jak cholera a teraz piękny kolor. W trakcie leżakowania zmieniło barwę? Cud? Jak się obawiasz o ekstrakt, to korektę zrób Clarimaltem albo innym ekstraktem ze słodu barwiącego (Sinamar chyba nie jest dostępny w małych opakowaniach, ale poszukać nie zaszkodzi). Tak przy okazji, mając kolor 9500 EBC barwnik karmelowy nie zmieni Ci wiele ekstraktu, bo użyjesz go może z łyżkę. Nie używam ekstraktów w ogóle. Ok - o ekstrakt nie będę się martwił. Pytanie: ile cukru skarmelizować? Na konkurs to będziesz wysyłał, że tak cudujesz? Soku malinowego sobie dolej, jak za jasne Dbam o swoje piwa, muszą być dopieszczone ;p W brewtarget idzie policzyć barwe? Znacie jakieś dobre wzory na EBC albo SRM? Szukałem kiedyś ale nie znalazłem. Edytowane 19 Marca 2014 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Kup sobie barwnik karmelowy e150. Albo clarimalt. Mają ustalony kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Kup sobie barwnik karmelowy e150. Albo clarimalt. Mają ustalony kolor. Nie lubię kasy wydawać jak mogę zrobić coś samemu z cukru Wychodzi na to, że będę musiał to zrobić "na czuja", dolać trochę karmelu i pobrać próbkę.. itd. Poza tym na niewiele kupno by się zdało, bo nie mam ani policzonej ani pomierzonej barwy piwa. Edytowane 19 Marca 2014 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Możesz też sobie zrobić zimny ekstrakt ze słodu barwiącego. To znacznie prostsze niż robienie karmelu w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 W trakcie leżakowania zmieniło barwę? Cud? nie wiem czy to cud ale tak było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Popieram zgoda . A na tym zimnym ekstrakcie później zrób syrop do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Podepnę się pod temat. Uwarzyłem CDA, ze względu na to, że miało wyjść 20l, a wyszło 24 kolor nie jest czarny, tylko ciemno brązowy. Aktualnie brzeczka już fermentuje od poprzedniego poniedziałku (24.11.2014) Zastanawiam się czy pobrać może 0,5l brzeczki, zalać nią 50g Carafy II, która mi została na jakieś 12 godzin, przegotować sam płyn, wystudzić i wlać z powrotem do fermentora? Da to jakiś skutek? Czy powinienem spodziewać się mocnego wpływu na smak, np. zwiększonej paloności? Albo innych, nieprzyjemnych skutków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Możesz tak zrobić, ale nie z piwem tylko z wodą nazywa się to ekstrahowanie ciemnych słodów tu tematy: http://www.piwo.org/topic/15596-ekstrahowanie-ciemnych-slodow/page__hl__ekstrahowanie http://www.piwo.org/topic/13003-ekstrahowanie-slodu-palonego-zimna-woda/page__hl__ekstrahowanie Moim zdaniem szkoda czasu na taką zabawę, z tego co słyszałem i czytałem efekty mizerne to daje... (drugi link) Lepiej skupić się nad następnym piwem, a jak będziesz warzył ponownie ten styl poprawić recepturę korygując kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dzięki wielkie Undeath. Temat ekstrahowania słodów w wodzie troszkę znam. Chciałem użyć zielonego piwa, żeby go nie rozcieńczać. Pierwszy temat widziałem, czytałem. Tyle, że w nich jest poruszany temat dodania wody z ekstrahowania przed gotowaniem. A tutaj chciałbym skorygować barwę, w zasadzie po fermentacji. Ciekaw jestem jakie przyniosłoby to skutki. Ale zrobię jednak tak jak mi radzisz, teraz to zostawię jak jest, a następnym razem postaram się żeby wyszło lepiej. Szczególnie, że boję się zepsucia czegoś w smaku, bo ogólnie piwo ma powalający aromat i świetny smak. A może zdecyduję się, na korektę barwy ekstrahowanym słodem tuż przed butelkowaniem na 2-3 butelkach? Zobaczę. W razie czego postaram się napisać wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Wody z ekstrahowania możesz później użyć do syropu do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się