WiHuRa Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Kosztowałem kilka piw z pszenicą - wszystkie kojarzę z ciężkimi nutami bananów, goździków ... Te nuty pochodzą od dedykowanych drożdży do piw pszenicznych w stylu niemieckim. Do Witbiera używa się innych drożdży stąd tych aromatów nie znalazłeś w Kormoranie. Poczytaj trochę o stylach - pszenice są różne i każda smakuje całkowicie inaczej. Brunow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Co według Ciebie oznacza "mało pszeniczne"? Mało goździkowo bananowo miodowe. Dużo lżejsze nuty. Tak właśnie myślałem, dlatego spytałem. Ale sprawę wyjasnili już przedmówcy. Możesz dać 100% pszenicy i nic z tych nut nie będziesz miał, jeśli nie użyjesz weizenowych drożdzy. A drożdze weizenowe a witbierowe to są zupełnie inne światy. Brunow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości ! W taki razie uderzam w Brewferm Blanche i robię wg ww przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) Jeszcze takie pytanie: Wita teraz warzę podobnie - 50% pilzneńskiego, 50% pszenicy w różnych postaciach (niesłodowanej) Można dać tylko pszenice w postaci niesłodowanej ? tj 50% pilzneńskiego i 50% płatków ? I takie coś ukulałem: Słody: Pilzneński 2,0kg Pszeniczny 0,5kg Płatki pszenne błyskawiczne 1,0kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg Chmiele: Mandarina Bavaria Drożdże: Brewferm Blanche Dodatki: Kolendra 10g Suszona skórka pomarańczy 25g Curacao 10g Pół torebki herbaty z rumianka Zacieranie: 50°C 30 min 66°C 80 min 72°C (do negatywnej próby jodowej)78°C 5 min Chmielenie: Mandarina Bavaria 15g - 60 minut Mandarina Bavaria 15g - 10 minutKolendra 10g - 5 minutSkórka suszonej pomarańczy 25g - 5 minut Curacao 10g - 5 minutPół torebki herbaty z rumianka - 5 minutCo sądzicie ? Liczę na lekkie orzeźwiające i cytrusowe piwo Myślę żeby jeszcze dorzucić więcej chmielu na goryczkę. Edytowane 4 Maja 2016 przez Brunow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Poczytaj o wicie na wiki. Co do zasady w witbierze pszenica jest niesłodowana, więc płatki będą spoko. Sam dałem 50:50 słód pszeniczny płatki. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Można dać teoretycznie cokolwiek, ale pytanie brzmi, czy chcesz uzyskać witbiera. Żeby go uzyskać, musisz stosować się do opisu stylu. Zacznij od BJCP 2008: http://www.wiki.piwo.org/Witbier potem możesz sięgnąć do późniejszych, albo do którejś książki/artykułu o warzeniu piw belgijskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 OK, finalny przepis wygląda tak: Słody: Pilzneński 2,5kg Płatki pszenne błyskawiczne 2,25kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,25kg Chmiele: Mandarina Bavaria Drożdże: Brewferm Blanche Dodatki: Kolendra indyjska 10g Suszona skórka pomarańczy 25g Curacao 10g Pół torebki herbaty z rumianka Zacieranie: 55oC - 20 minut 67oC - 75 minut 71oC - 20 minut76oC - 0 minut Chmielenie i dodatki: Mandarina Bavaria 15g - 60 minut Mandarina Bavaria 15g - 10 minutKolendra 10g - 5 minutSkórka suszonej pomarańczy 25g - 5 minut Curacao 10g - 5 minutPół torebki herbaty z rumianka - 5 minut Fermentacja:Burzliwa 20oC wg. Brewness 12oBLG, 4SRM i 23IBU ( już ponad, ale chmielu nigdy za dużo:) )Liczę, że wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Fermentacja: Burzliwa 20oC[/size][/font][/color] Ja na tych drożdżach fermentowalem w 22-23, na forum pisali że w niższych zakresach drożdże te dają sporą ilość siarki. Mi dały bardzo delikatny profil. Weź to pod uwagę, doczytaj o tych drożdżach. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Brunow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Altrus Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Na Breferm Blanche fermentowałem dwa piwa. Witbiera w 19C i wyprodukowały sporo siarkowodoru, trzeba było poczekać ok. miesiąca po butelkowaniu żeby piwo było smaczne ale po tym czasie było ok. Potem na gęstwie fermentowałem White IPA w 20-21 C i tu już byłem bardzo zadowolony. Siarkowodoru brak i fajny profil. Nie wiem czy to była kwestia temperatury trochę wyższej czy tego, że jednak to była gęstwa w drugim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunow Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Mi dały bardzo delikatny profil. Weź to pod uwagę, doczytaj o tych drożdżach. Własnie piję Miłosława Witbier - i dużo bardziej mi przypomina piwa pszeniczne, Kormoran mi bardzo smakował, Miłosław już dużo mniej.Nie jestem w stanie określić jaka jest różnica między nimi, Miłosław ma cięższe nuty, miodowe, a kwaśność jakby nie jest tak cytrusowa, bardziej przypomina skórkę z chleba i wyczuwam nuty metaliczne ?Jeśli to wszystko zależy od drożdży, to co poza tymi Brewferm Blanche polecacie ? Gozdawa Classic Belgian Witbier BELGIAN WIT M21 Mangrove Jack's Fermentum Mobile - FM20 Białe walonki Teraz się zastanawiam, czy w ogóle uda mi się uzyskać coś takiego jak owy Kormoran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 (edytowane) W Miłosławiu pomarańcza psuje odbiór, jest nieprzyjemna, taka sztuczna i mdła. Tam są chyba jakieś aromaty w składzie, więc nic dziwnego. Jeśli chodzi o drożdże to z wymienionych oczywiście Białe Walonki. Tylko starter obowiązkowo. Ciężko o naprawdę solidne suche drożdże do wita, a Walonki to klasyka, której trudno cokolwiek zarzucić. Oprócz tego załatw sobie naprawdę kolendrę indyjską, bo zwykła nie ma do niej podjazdu i wprowadza selerowe posmaki. Z tymi pomarańczami to też temat rzeka. Ja teraz dawałem tylko świeże skórki, bez żadnych curacao i efekt bardzo dobry, ale pijałem wity na samych curacao, którym też nie można było nic zarzucić. Ogólnie o witach można dyskutowac długo. Niby wąski i jednoznaczny styl, ale można go ugryźć na kilka sposóbów. Edytowane 4 Maja 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 Ja dodałem do ostatniej warki 200g świeżo startej skórki pomarańczy (łącznie chyba 11 sztuk poszło) i przez całą fermentację w pokoju czuć pomarańcze, aż się bałem, że przesadziłem ale teraz zaczynam mieć obawy w drugą stronę bo aromat bardzo szybko zaczął uciekać a piwo jeszcze nawet w butelkach nie jest. Dodałem też 20g kolendry indyjskiej i świetnie trafiłem z jej ilością (na 28l), więcej to marynata mniej za słabo wyczuwalna. Generalnie kierowałem się recepturą Codera, kminku też dałem z 1g. Drożdże niestety brewfermy ale walonki już czekają w lodówce na kolejnego wita (i mieszadło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Ja dałem ostatnio 72g skórki (w tym 12g z cytryny) i przy rozlewie balans był idealny. Zobaczymy co będzie po nagazowaniu. Trzeba pamiętać, że w wicie tez nie chodzi o to, żeby przykryć wszystko potężną pomarańczą, tylko żeby uzyskać dobry balans pomarańczy, kolendry, lekkich drożdżowych fenoli i pszenicznej podbudowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Właśnie otworzyłem pierwszą butelkę witka zrobionego na podstawie informacji wygrzebanych z tego tematu. Zasyp: 2,5 pilzneński 2,4 płatki pszeniczne (płatki kleikowane, zacieranie - 66 st - 70 minut, 72 stopnie - 15 minut) Chmiel: Mandarina Bavaria - 15g na 55' i 15g na 15' Dodatki (wrzucone na ok. 15 minut przed końcem gotowania) kolendra (zwykła, za późno zacząłem szukać i indyjskiej nie dostałem) - 15g curacao - 20g świeża skórka słodkiej pomarańczy (zist) - 90g świeża skórka cytryny (zist) - 25g pół torebki rumianku Drożdże - Wyeast 3463 Forbidden Fruit Fermentacja 2 tyg., bez cichej. Z 12 blg zeszło do trochę poniżej 3. Do butelek finalnie trafiło ok. 20l piwa. Bałem się że dałem trochę za dużo skórki pomarańczy, ale jednak nie. Jak dla mnie jest idealnie i piwo ogólnie wyszło bardzo smaczne. mkrawc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się