anteks Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 ale takie stężenie tego ACE jak przy sterylizacji się stosuje? ja stosuję 1-2 szklanki na 30l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 A ja 1/2 - 1 szklankę - też daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Odgrzewam temat. Filtruje w fermentorze z przeźroczystego plastiku (Ale piwo). Po wlaniu zacieru na powierzchni widać bąble w kolorze, jaki daje np. benzyna rozlana na powierzchni wody. Na odfiltrowanej brzeczce tego nie widać. Czy to oznacza, że plastik jednak reaguje w 80 st. C? Zdarzyło się wam coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Odgrzewam temat. Filtruje w fermentorze z przeźroczystego plastiku (Ale piwo). Po wlaniu zacieru na powierzchni widać bąble w kolorze, jaki daje np. benzyna rozlana na powierzchni wody. Na odfiltrowanej brzeczce tego nie widać. Czy to oznacza, że plastik jednak reaguje w 80 st. C? Zdarzyło się wam coś takiego?Raczej że nie dokładnie wypłukałes po jakimś detergencie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 albo jakiś syf ze słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Detergenty - najpierw płyn do mycia naczyń, obficie wypłukany, później OXI, też spłukane. Pytanie - czy komuś takie rzeczy wychodziły ze słodów? Dodam, że zacierałem na razie dwukrotnie i za każdym razem się to pojawiło, choć słody były z różnych źródeł. Wydaje mi się, że wysładzaniu na wodzie nie było już widać nic niepokojącego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 ja ostatnio miałem takie coś a zawsze porządnie płukam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivosmo Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Za każdym razem tak mam (fermentory z browamatora) Edytowane 3 Stycznia 2016 przez ivosmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Nigdy czegoś takiego nie miałem, a używam tych samych wiader z alepiwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Ja także używam tych fermentorów i gorącą brzeczkę, zaraz po skończeniu gotowania przelewam wężykiem do fermentora, do którego wcześniej wkładam chłodnicę i puszczam od samego początku przez nią wodę.. nic nie dzieje się z fermentorem, kranik też nie rozszczelnił mi się nigdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Też filtruję w fermentorach i nigdy nie miałem czegoś takiego. Z PP nic nie powinno się dziać w 80°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się