bielok Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Cześć. No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie. sprawdziłeś inne butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 18 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Tak ,wszystkie,niestety każda kwas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 Cześć. Tak ,wszystkie,niestety każda kwas no to niefart, naprawde współczuję .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 19 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Dziękuje,no cóż kiedyś musi być ten pierwszy raz Oby ostatni. Żałuje tylko bardzo,że to akurat to piwo bo bardzo byłem ciekaw smaku grodzisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Warka #5 Pale Ale oraz #6 Hafe-Weizen 20.09.2009 powędrowały do butelek. #5- zeszło do 2°Blg ,zadane 120g glukozy #6-zeszło do 4°Blg ,zadane 200g glukozy Wczoraj dotarł do mnie słód wędzony,zrobię podejście nr 2 do grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Warka #7 Belgijski Witbier Zasyp: -słód pilzneński - 2,5 kg -słód pszeniczny - 1 kg -płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg -płatki owsiane błyskawiczne - 1kg -mąka pszenna -0,25 kg -Marynka - 20 g -Curacao- 20 g -kolendra indyjska - 20 g Drożdże- Brewferm Blanche Zacieranie: -cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C -ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min -podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min. -podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min. -podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja Wysładzanie do uzyskania 27 l około 10,5°Blg Gotowanie 60 minut -marynka dodana od początku -w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao -w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao Drożdże dodane przy 26°C Uzyskane 24 l 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Warka #8 (drugie podejście do grodzisza) Zasyp: -słód wędzony -1,25 kg -słód pszeniczny -1,25 kg -Lubelski- 50 g Drożdże: -1007 German Ale Zacieranie: -słody do 5 l wody o temp 40°C -ustalenie temp na 37°C ,przerwa 30 min -ustalenie temp na 50°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 20 min -ustalenie temp na 70°C przez dodanie 3 l gorącej wody,przerwa 30 min -ustalenie temp na 75°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 30 min Wysładzanie (trzy etapowe) I-6 l wody o temp 72°C II- 4 l wody o temp 72°C III- 3 l wody o temp 72°C Gotowanie 90 min 30 g lubelskiego dodane od początku 20 g w 30 minucie gotowania Drożdże dodane przy temp 25°C Wyszło 20 l 8°Blg Mam też pytania. -ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić?? -czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem?? Pozdrawiam - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 -ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić?? Najwygodniej zebrać gęstwę z dna fermentora po przelaniu piwa na cichą. Możesz też spróbować zbierać z góry (pianę drożdżową), ale przy takim słabym piwie może jej być niewiele. -czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem?? Tak - na cichej. 2-3 dni przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Warka #7 Belgijski Witbier dziś powędrowała na cichą. Trochę słabo odfermentowała bo zeszło tylko do 7°Blg ,potrzymam z 2 tygodnie na cichej i mam nadzieje,że zejdzie dużo niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 (edytowane) Dziś Grodzisz powędrował na cichą,zszedł do 3°Blg . A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK" Edytowane 9 Października 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 CZeść. A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK" Weź nie żartuj. Kobiety to zło wcielone (pomijając Dori i Marusię). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Nie jest tak źle,moja popiera moje hobby i nawet butelki mi zawsze przygotowuje do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Dziś Grodzisz powędrował na cichą,zszedł do 3°Blg . A jutro trzymajcie kciuki,o 16:00 powiem "TAK" W takim razie trzymamy kciuki, a jutro będziemy gratulować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Warka #9 (pierwszy dolniak)- Pils 12°Blg Zasyp: -pilzneński 3,2 kg -monachijski 0,2 kg -Carapils 0,2 kg Marynka 30 g Lubelski 20 g Drożdże S-23 Zacieranie: -cały słód dodany do 12 l wody o temp. 70°C , -ustalenie temp na 65 °C ,przerwa 30 min. -podniesienie do 72°C °C ,przerwa 30 min -podgrzanie do 76°C , filtracja Filtracja 3x 4 l wody o temp.75°C + dodatkowe 2 l do uzupełnienia do 22 l Chmielenie: 90 min, marynka w całości od początku,lubelski 10 g w 60 minucie, kolejne 10 g na 5 min. przed końcem gotowania. Drożdże zadane przy 14°C Wyszło 20 l i znów wyżej bo 13°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Warka #8 (drugie podejście do grodzisza)... Dziś pierwsza degustacja Grodzisza,smak pierwsza klasa,odpowiada mi ten posmak wędzonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 26 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Nastąpiła też degustacja Warki #7 Belgijski Witbier-smak rewelacja,żałuje tylko ,że piana opada błyskawicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 (edytowane) Witam po długiej przerwie:) Korzystając z chłodniejszych dni postanowiłem uwarzyć Belgijski Witbier. Warka # 10 Belgijski Witbier Zasyp: -słód pilzneński - 2,5 kg -słód pszeniczny - 1 kg -płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg -płatki owsiane błyskawiczne - 1kg -mąka pszenna -0,25 kg -Marynka - 20 g -Curacao- 20 g -kolendra indyjska - 20 g Drożdże- Brewferm Blanche Zacieranie: -cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C -ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min -podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min. -podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min. -podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja Wysładzanie do uzyskania 27 l około 10,5°Blg Gotowanie 60 minut -marynka dodana od początku -w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao -w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao Drożdże dodane przy 20°C Uzyskane 25 l i co mnie bardzo zastanawia to aż 16°Blg ? Pozdrawiam Edytowane 27 Lipca 2010 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredd Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam kolegę po przerwie! te 10,5 i 16 Blg to pewnie w 70 C i 20 C, choć stygnięcie nie tłumaczy, aż takiej różnicy. Jak ma rzeczywiście 16 Blg, to przy takim zacieraniu wyjdzie z niego niezły mocarz. Jakby się, czego oby nie było, nie udał to dajcie kolego znać, przedestyluje się i wyjdzie ambrozja do kwadratu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 FRoniu coć pokręciłeś. 27 L przed gotowaniem 10,5°Blg po gotowaniu 28 L i 16°Blg Zawsze myślałem, że brzeczki przy gotowaniu ubywa. :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Fakt ,już naprawione. Zastanawia mnie jednak tak wysokie °Blg ,wg przepisu powinno być 12 a jest 16. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Już lepiej, ale przy tak małym odparowaniu niemożliwe jest uzyskanie takiej różnicy. Zgodziłbym się na 12-12,5°Blg . Coś mogłeś źle zmierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Dziś #10 Belgijski Witbier powędrowała na cicha, przygotowałem też surowce na jutro. Będzie Pale Ale 12°Blg . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam Witaj, krajanie! wskazania mojego areometru też wprawiały mnie w zdumienie dopóki nie odkryłem, że papierowa rurka ze skalą przesuwa się wewnątrz szklanej... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 8 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2010 06.08.2010 Warka # 11 Pale Ale 12°Blg Zasyp: -pilzneński 3 kg -monachijski 0,4 kg -Caramunich II 0,3 kg -Marynka 30 g -Lubelski 30 g Drożdże: -Danstar Nottingham Zacieranie: -Cały zasyp do 12 l wody o temp. 70°C -ustalenie temp na 67°C , przerwa 60' -podniesienie temp do 76°C ,utrzymanie 10',filtracja Wysładzanie: 3x 4 l wody o temp 75°C Gotowanie: 60 minut, marynka w całości od początku,w 40' 15 g lubelskiego,druga porcja na 5 minut przed końcem gotowania. Drożdze zadane przy temp 18°C Uzyskane 20l ,12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się