froniu Posted July 3, 2009 Share Posted July 3, 2009 (edited) W dniu wczorajszym nastąpił kolejny krok-pierwsze zacieranie Warka #3 Gotowy zestaw BA Pszeniczne (Hefe-Weizen) Skład: - słód pszeniczny Weyermann 2,5 kg, - słód pilzneński Weyermann 1,6 kg, - słód Weyermann Carahell?, - chmiel aromatyczny 50 g (granulat), - drożdże suche do piwa pszenicznego Safale WB-06 11,5 g Zacieranie: -45°C 10 minut-przerwa ferulikowa -53°C 15 minut-przerwa białkowa -63°C 30 minut-przerwa maltozowa -72°C 36 mint(do uzyskania negatywnej próby jodowej) -podgrzanie do 78°C -filtracja 20 minut,wysładzanie 12 litrów wody 78°C Chmielenie: -gotowałem 80 minut- pierwsza dawka 15g po 10 minutach,druga 10g po 50 minutach , trzecia 10g po 75 minutach. Mimo braku chłodnicy udało mi się schłodzić w 35 minut(duża miska w którą wstawiłem garnek plus zimna woda z węża ogrodowego i 2 butelki pet z zamrożoną wodą,i tylko 3 wymiany wody ) Zestaw do filtracji chmielu-sitko plus pieluszka tetrowa Drożdże zadane przy 24°C ,temperatura fermentacji 20°C (tyle mam w piwnicy) Powiem szczerze,że pomimo małej awarii( kranik w fermentatorze puścił) wiem jedno,do gotowców już raczej nie wrócę. Zacieranie jest ok. Drożdże pięknie pracują,piana na 6 cm Całość łącznie ze sprzątaniem zajęło mi 8 godzin. Edited July 3, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 3, 2009 Share Posted July 3, 2009 (edited) BRAWO! napisz jeszcze ile l uzyskałaeś, ile blg. Edited July 3, 2009 by bielok Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 3, 2009 Author Share Posted July 3, 2009 21 litrów - 13°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 12, 2009 Author Share Posted July 12, 2009 (edited) Dziś poszło do butelek. Zeszło do 2°Blg Wyszło 30 sztuk 0,33 i 15 sztuk 0,5. Dodam,że smak rewelacja.Pierwsza pszenica którą robiłem z puszki chowa się do tej zacieranej. Zacieranie jest ok. Edited July 13, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 No super! Duża objętość, dużo Blg i smak dobry. Etykiety też Ci wyszły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 13, 2009 Author Share Posted July 13, 2009 Dzięki. To teraz czas na Grodziskie.Czekam na składniki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Moje grodziskie w środę idzie do butelek :] Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted July 13, 2009 Author Share Posted July 13, 2009 Moje grodziskie w środę idzie do butelek :] Czy robiłeś z gotowego zestawu słodów czy z receptury? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Zestaw Browamator. skład masz w zapiskach mojego browaru Osowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 17, 2009 Author Share Posted August 17, 2009 (edited) W dniu dzisiejszym kolejna warka #4 Tym razem Grodziskie Zasyp wg receptury BA -słód wędzony - 1,5kg -słód pszeniczny - 1kg -chmiel aromatyczny - 50g -drożdże S-33(pół paszuszki około 6g) Zacieranie -5 l wody -37°C -30 min -dolane 2 l gorącej wody- 50°C -20 min -dolane 3 l gorącej wody- 70°C -30 min -dolane 2 l gorącej wody - 75°C -30min Wysładzanie trzy etapowe,woda o temp 72 °C I- 6 l II- 4 l III-3 l Gotowanie 90 min,pierwsza dawka chmielu (30 g) od początku,kolejna (20 g) po 20 minutach gotowania Drożdże zadane przy 23°C Wyszło 19,5 l przy około 8,2°Blg Pozdrawiam. Edited August 17, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 18, 2009 Author Share Posted August 18, 2009 Dziś rano zastałem piękną 4 cm pianę Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 18, 2009 Author Share Posted August 18, 2009 Mam też pytanie.Przygotowuję się do Pale Ale wg receptury z książki "Prawdziwe.............",w składnikach podane są drożdże Wyeast 1028 London Ale,pytanie brzmi czy można je zastąpić jakimiś suchymi?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Mam też pytanie.Przygotowuję się do Pale Ale wg receptury z książki "Prawdziwe.............",w składnikach podane są drożdże Wyeast 1028 London Ale,pytanie brzmi czy można je zastąpić jakimiś suchymi?? Myślę, że Fermentis US-05 lub Danstar Nottingham Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 18, 2009 Author Share Posted August 18, 2009 Dziękuję.Spróbuję z tymi Danstar Nottingham Ale.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Mi wyszło bardzo dobre Pale Ale na S-04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 18, 2009 Author Share Posted August 18, 2009 (edited) Mi wyszło bardzo dobre Pale Ale na S-04 O nich myślałem na początku teraz jednak kusi mnie aby spróbować z Danstar Nottingham lub Danstar Windsor Edited August 18, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Ja powtórzę tę warkę identycznie, ale Danstar Nottingham już kupiłem i coś podobnego na nich zrobię.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 24, 2009 Author Share Posted August 24, 2009 Dziś Grodzisz poszedł na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted August 28, 2009 Author Share Posted August 28, 2009 No i jutrzejszy plan zacierania Pale Ale musi się odsunąć w czasie.Przez roztargnienie nie zakupiłem chmielu Chyba ,że jest ktoś kto poratuje w okolicy Torunia?? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 1, 2009 Author Share Posted September 1, 2009 Dziś Grodzisz poszedł na cichą. Grodzisz zabutelkowany ,końcowe BLG 2,5 ,w smaku troszkę kwaskowy (mam nadzieje,że to nie zakażenie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 6, 2009 Author Share Posted September 6, 2009 Warka #5 Pale Ale Zasyp: -pilzneński 3 kg -monachijski 0,4 kg -Caramunich 0,3 kg -Marynka 30 g -lubelski 30 g U -drożdże US-05 Zacieranie: -słody do 12 l wody o temp . 70°C -60 min w temp. 68°C -10 min w temp 76°C Wysładzanie: 3x4l wody temp 75°C Gotowanie: 60 min,marynak 30g od początku gotowanie,w 40 minucie 15 g lubelskiego , na 5 min przed koniec 15 g lubelskiego. Drożdże zadane przy 20 °C Wyszło 19l 12,5 °Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fredd Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 Hihi, widzę, że chmiel jakim sąsiada poratowałem został dobrze spożytkowany Liczę na butelczynę.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 8, 2009 Author Share Posted September 8, 2009 Jeszce raz dziękuje.Oczywiście dostarczę.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 13, 2009 Author Share Posted September 13, 2009 (edited) Jako ,że paczka z CP nie dotarła ( w tym oczekiwane curacao) postanowiłem nie marnować weekendu i uwarzyć pszeniczniaka. Warka #6 Hafe-Weizen (13°Blg ) Zasyp: -słód pilzneński - 2 kg -słód pszeniczny - 3 kg Lubelski 40 g Drożdże WB-06 Zacieranie: Słód pszeniczny do 10 l wody o temperaturze 48°C Ustalenie temp. na 44°C przerwa 15 min Dodane 5 l wrzącej wody i słodu pilzneńskiego,ustalenie temp na 63°C ,przerwa 25 min 35 min w temp 73°C 10 min w temp 78°C Wysładzanie: 2x5 l wody temp 78°C Gotowanie: 60 min Lubelski dodany w całości w 15 minucie gotowania. Uwodnione drożdże dodane w temp 23 °C Wyszło 19l i o dziwo zamiast 13 to 16 °Blg Edited September 13, 2009 by froniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
froniu Posted September 17, 2009 Author Share Posted September 17, 2009 Dziś Grodzisz poszedł na cichą. Grodzisz zabutelkowany ' date='końcowe BLG 2,5 ,w smaku troszkę kwaskowy (mam nadzieje,że to nie zakażenie).[/quote'] No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now