Zbynek80 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Warzyłem dziś Pale Ale z gotowego zestawu Surowców. Słód Pilzneński 4kg, karmelowy karahell 0,2kg Podczas wysładzania (filtrator z oplotu) nie mogłem się doczekać klarownego cienkuszu, odciągałem kilka litrów i cały czas było mętne i w ogóle jakieś ciemne. Więc już odbierałem takie jakie było prawie do końca było mętne choć wiadomo pod koniec wysładzania było już jaśniejsze i przejrzystsze. Warzyłem już kilka warek z zestawów m.in właśnie PA i zawsze udawało mi się uzyskać po chwili wysładzania klarowny cienkusz. Czy znane są wam takie przypadki i co mogło być przyczyną ? Mógł mieć na to wpływ np: inny producent bazowego słodu ? Liczę, że na cichej uda się to wyklarować, a podczas leżakowania tym bardziej. Oraz, że nie będzie miało to wpływu na finalny smak piwa. Dodam, że w trakcie zacierania zrobiłem mały błąd, wsypując słód do 14l podgrzanej do 72°C wody uzyskałem ok 65°C ale nie wiem skąd mi się ubzdurało, że pierwsza przerwa ma być w 60°C więc dolałem ok 2l zimnej wody. Po chwili się zorientowałem, że było ok i pierwsza przerwa powinna być w 65°C. Pogrzałem i potem już wszystko szło ok. Czy takie działanie mogło mieć wpływ na powyższe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Zapewne to wina słodu, pewna słodownia dla piwowarów domowych wypuściła "inną" partię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Potwierdzam słowa kolegi wyżej, miałem ten sam problem, po zmianie słodu jak ręką odjął, na nowym słodzie brzeczkę po chmieleniu miałem bardziej klarowną niż gotowe piwo na poprzednim słodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Zapewne to wina słodu, pewna słodownia dla piwowarów domowych wypuściła "inną" partię Potwierdzam słowa kolegi wyżej, miałem ten sam problem, po zmianie słodu jak ręką odjął, na nowym słodzie brzeczkę po chmieleniu miałem bardziej klarowną niż gotowe piwo na poprzednim słodzie. Wiecie to najłatwiej oskarżyć słód, a jest wiele powodów dlaczego tak się stało... Mam te słody o których wspominacie, używam ich od około 6 warek, ani razu problemu nie miałem z klarownością i przytykaniem się filtracji. Gdyby była to wina partii słodów to raczej nie przeszła by pozytywnie testów, które słodownia przeprowadza na kilku etapach produkcji słodu. Tu jest temat odpowiedni jeżeli chcecie na podyskutować, polecam zwłaszcza post słodowni strzegomskiej: http://www.piwo.org/... słód strzegom Co do twojego problemu kilka rzeczy może być winnych, woda, właśnie sposób zatarcia, frakcja słodów (drobno śrutowany), pH zacieru, pH wody do wysładzania itd. nie ma co wymieniać bo jest wiele czynników. Jak wyglądała brzeczka po gotowaniu? Jeżeli miałeś dużo mętnej po filtracji to chmielenie powinno ci zbić to częściowo - powinieneś mieć też spory przełom przy intensywniejszym gotowaniu. Jeżeli po burzliwej dalej będzie mętne to doradzam albo żelatynę albo dłuższą cichą w niższej temperaturze. Ciekawe jest to że ostatnio robiłem żytniego stouta i filtrat miałem dość klarowny, a użyłem też tych "trefnych słodów". Z tego co czytałem w książce Kunzego, winę może ponosić też stary, źle przechowany słód... a nie czarujmy się to się może zdarzyć. Jeżeli to się powtórzy na innych surowcach doradzam sprawdzić sobie te rzeczy które wymieniłem powyżej. Edytowane 30 Marca 2014 przez Undeath Cichus, Lusterko87 i Wersowy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Coś mi się wydaje, że mogła to być wina słodu, bo już na pierwszy rzut oka wydawał mi się jakiś inny i ciemniejszy niż w poprzednich zestawach. Po chmieleniu nadal jest mętne. W na początku gotowania robiła się dosyć spora piana z takimi ciemnymi jakby burzynami "szumem" jak w trakcie gotowania rosołu. Wiec to zebrałem z powierzchni. Edytowane 30 Marca 2014 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Próba jodowa była? Temp wody do wysładzania jaka? Czy filtrator jest izolowany (spadek temp) ? Słód łatwo poznać, ma pachnieć, smakować, mąka w nim też może być (suchy). Notka- (wygląda tak jakby za szybko było zacieranie wykonane, lepkość itp)- moja opinia, bez komentarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Próba była (oczywiście pozytywna). Woda do wysładzania ok 70-72°C Filtrator z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 No to jak miałeś pozytywną próbę jodową to trzeba było jeszcze potrzymać trochę do negatywnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Mówiąc pozytywna miałem na myśl, że wyszła w po mojej myśli czyli de facto negatywna dla obecności skrobi w zacierze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Zapewne to wina słodu, pewna słodownia dla piwowarów domowych wypuściła "inną" partię Potwierdzam słowa kolegi wyżej, miałem ten sam problem, po zmianie słodu jak ręką odjął, na nowym słodzie brzeczkę po chmieleniu miałem bardziej klarowną niż gotowe piwo na poprzednim słodzie. Wiecie to najłatwiej oskarżyć słód, a jest wiele powodów dlaczego tak się stało... Mam te słody o których wspominacie, używam ich od około 6 warek, ani razu problemu nie miałem z klarownością i przytykaniem się filtracji. Gdyby była to wina partii słodów to raczej nie przeszła by pozytywnie testów, które słodownia przeprowadza na kilku etapach produkcji słodu. Tu jest temat odpowiedni jeżeli chcecie na podyskutować, polecam zwłaszcza post słodowni strzegomskiej: http://www.piwo.org/... słód strzegom Co do twojego problemu kilka rzeczy może być winnych, woda, właśnie sposób zatarcia, frakcja słodów (drobno śrutowany), pH zacieru, pH wody do wysładzania itd. nie ma co wymieniać bo jest wiele czynników. Jak wyglądała brzeczka po gotowaniu? Jeżeli miałeś dużo mętnej po filtracji to chmielenie powinno ci zbić to częściowo - powinieneś mieć też spory przełom przy intensywniejszym gotowaniu. Jeżeli po burzliwej dalej będzie mętne to doradzam albo żelatynę albo dłuższą cichą w niższej temperaturze. Ciekawe jest to że ostatnio robiłem żytniego stouta i filtrat miałem dość klarowny, a użyłem też tych "trefnych słodów". Z tego co czytałem w książce Kunzego, winę może ponosić też stary, źle przechowany słód... a nie czarujmy się to się może zdarzyć. Jeżeli to się powtórzy na innych surowcach doradzam sprawdzić sobie te rzeczy które wymieniłem powyżej. Kilkunastu doświadczonych piwowarów nagle zaczęło coś źle robić podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Gdzie ja coś takiego stwierdziłem? Wypowiadam się tu do konkretnego przypadku, po za tym kolega nawet nie wie czy w tym zestawie faktycznie był ten "trefny słód".Czytałeś w ogóle tamten temat? np. wypowiedź Wogosza, jake lub innych "doświadczonych piwowarów" , albo reakcję producenta? Coś mi się wydaje, że mogła to być wina słodu, bo już na pierwszy rzut oka wydawał mi się jakiś inny i ciemniejszy niż w poprzednich zestawach. Po chmieleniu nadal jest mętne. W na początku gotowania robiła się dosyć spora piana z takimi ciemnymi jakby burzynami "szumem" jak w trakcie gotowania rosołu. Wiec to zebrałem z powierzchni. No to zmień słód, do następnej warki, wyjścia nie widzę, jeżeli się to powtórzy to szukałbym przyczyny gdzie indziej. Poczekamy na efekt po fermentacji może wszystko opadnie i krzyk jest o nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Możliwe, że to strzegomski bo sklep go właśnie używa. Mam go jeszcze na Weizena 1,5kg na 2,5kg słodu pszenicznego więc i tak pewnie wyjdzie mętne. Na przyszłość może poproszę o inny słód chyba, że sprawa się poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Gdzie ja coś takiego stwierdziłem? Wypowiadam się tu do konkretnego przypadku, po za tym kolega nawet nie wie czy w tym zestawie faktycznie był ten "trefny słód".Czytałeś w ogóle tamten temat? np. wypowiedź Wogosza, jake lub innych "doświadczonych piwowarów" , albo reakcję producenta? Czytałem, ale nawet Ty zauważyłeś spadek wydajności na tym słodzie. Chyba nie chcesz powiedzieć że piwowarzy którym wychodziły piwa mętne i spadła wydajność nie są "doświadczonymi"? Czy w słodowniach jest produkcja specjalnego słodu dla "hombrewingu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Czytałem, ale nawet Ty zauważyłeś spadek wydajności na tym słodzie. Chyba nie chcesz powiedzieć że piwowarzy którym wychodziły piwa mętne i spadła wydajność nie są "doświadczonymi"? Czy w słodowniach jest produkcja specjalnego słodu dla "hombrewingu"? Wiesz... nie chce mi się nawet odpowiadać na takie pytania, domniemania itp. itd. Trzeba czytać ze zrozumieniem, a nie wybiórczo i to co ci pasuje pod swoje teorie. Koniec nie mam nic więcej do powiedzenia w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Cześć. Czytałeś w ogóle tamten temat? np. wypowiedź Wogosza, Wiesz... nie chce mi się nawet odpowiadać na takie pytania, domniemania itp. itd. Trzeba czytać ze zrozumieniem, a nie wybiórczo i to co ci pasuje pod swoje teorie. Koniec nie mam nic więcej do powiedzenia w tym temacie. Bardzo się cieszę że już nie będziesz zabierał głosu w tej sprawie , gdyż Twój sposób wypowiedzi do innych robi się nieznośny i niedopuszczalny. A sam robisz to co zarzucasz innym, nie przeczytałeś postu Wogosza ze zrozumieniem, bo z tego co tam czytam nie ma ani słowa na temat mętnej brzeczki. Trochę pokory. pero i Shooter 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 (edytowane) Grzesiek sory ale wiem gdzie w którym kierunku ta dyskusja podąża z nim, dlatego nie chce się wypowiadać. Wiem o tym że wogosz nie napisał o mętnej brzeczce nic, ale ja odnoszę się do oskarżenia o tego: Zapewne to wina słodu, pewna słodownia dla piwowarów domowych wypuściła "inną" partię W późniejszych wypowiedziach kolega nie odnosi do problemu w temacie, jaki ma Zbynek, tylko brnie cały czas w stronę winy tylko i wyłącznie słodów i słodowni (nie pierwszy raz z resztą), zarzucając mi że podważam wypowiedzi doświadczonych piwowarów (to też zresztą nie pierwszy raz). Nie uważam żeby cokolwiek co napisałem uraziło kogokolwiek, oskarżać każdy potrafi, ale dowieść tego, że faktycznie tak jest już ciężej. Jeżeli jednak kogoś obraziłem to kajam się, tylko niech naprawdę użyje sensownego argumentu. Sprawdziłem te słody i u mnie jest wszystko okej, to co w jakiś innych warunkach tylko tak się dzieje? Ja bym dalej obstawiał stare słody. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Od kilku tygodni sam śrutuję ziarno i słody. Mam za sobą też kiełkowanie, wędzenie i potem warzenie 'tego czegoś'. Śrutuję bardzo drobno, mąki mam sporo, karmelowe dodatkowo w młynku na pył. Wg mnie był błąd jakiś u kolegi w zacieraniu, nie ma opcji aby słód był kulawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ale jak pewnie czytałeś w innym temacie nie tylko, ja się spotkałem ostatnio z tym problemem. Jedyny błąd jaki mogłem popełnić to taki jaki opisałem w pierwszym poście ale nie sądzę aby to mogło mieć wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Tylko czy to na pewno słód ze Strzegomia? W sklepie nie ma żadnej informacji o tym, miałeś może gdzieś na opakowaniu napisane to? Bo nie możemy założyć czy to dalej wina słodów ze Strzegomia czy innych... Mnie zastanawia też ta rozbieżność, pracownik słodowni w Strzegomie, napisał, że wszyscy piwowarzy dostają słód z jednej partii, jest on dla nas specjalnie odłożony w magazynie, i z tego miejsca tylko brany, więc nie równe partie tych słodów odpadają bo każdy dostaje tą samą. Skąd takie różnice między piwowarami? Jeden ma mętną inny nie, jeden ma przytkaną filtrację inny nie, to co ja zauważyłem to spadek lekki wydajności, ale nie wpływający znacznie na produkcję piwa, ale nie którzy piszą znowu, że jest w porządku. Jeżeli ktoś potrafi tą zależność wytłumaczyć? Mi tylko się kalkuluje jedna rzecz, sposób przechowywania tych słodów, po drodze oraz u piwowarów (ja zamawiam zawsze bezpośrednio w słodowni). Ludzie pisali też że mętność filtratu mieli także na Castlemalting Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 (edytowane) Ja już nie roztrząsam czy był to ze Strzegomia czy nie, ale ogólnie pytałem o zaistniałą sytuację. Ale był to Strzegomski bo pytałem. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Dziś warzyłem te samo piwo z tym, że na słodach Wayermann problemu z mętną brzeczką nie było, a i wydajność lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuna Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Odnośnie mętności brzeczki, może mały off topic, ale wydaje mi się, że ocierający się o temat. Ostatnia warka, wariacja na temat Sunny Wheat, ze względu na zwiększenie wybicia do 45 litrów, zadana do dwóch fermentorów. Słody: głównie Strzegom Drożdże: Nothingamy i S33 (wiem że trochę nie w stylu, ale chciałem się ich "pozbyć") Warka na Nothingamach klarowna i przejrzysta Warka na S33 wygląda jak dobrze zmętniony pszeniczniak Wniosek: Nasze domowe browary, w większości, nie są laboratoriami, gdzie można mieć w 100% powtarzalność procesu i zmieniając tylko jeden element, np. słód (a przynajmniej tak nam się wydaje, że tylko jeden się zmienia), móc wyciągać w 100% trafne wnioski Wersowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 W dniu 30.03.2014 o 13:31, Zbynek80 napisał: Coś mi się wydaje, że mogła to być wina słodu, bo już na pierwszy rzut oka wydawał mi się jakiś inny i ciemniejszy niż w poprzednich zestawach. Po chmieleniu nadal jest mętne. W na początku gotowania robiła się dosyć spora piana z takimi ciemnymi jakby burzynami "szumem" jak w trakcie gotowania rosołu. Wiec to zebrałem z powierzchni. Cześć, Minęło klika lat od tego Twojego postu ale mam pytanie czy może pamiętasz jakie były dalsze losy tego piwa ze zmętnieniem po filtracji i tymi "burzynami/szumowinami" podczas gotowania, czy piwo się sklarowało, czy nie było infekcji ? Pytam bo właśnie coś takiego samego mi się przytrafiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się