Lusterko87 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Mam dylemat przy zakupie kolby na startery : dylemat polega na tym że nie wiem czy kupić kulistą - płaskodenną z wąską szyjką czy kolbę stożkową (erlenmeyera). No i oczywiście pojemność? litrowa wystarczy czy lepiej od razu 2 litrową ? Za pomoc z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 erlenmayera, nawet większą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Brałbym stożkową Erlenmeyera o pojemności min. 2L - z myślą o dolniakach Mis__Koralgol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Właśnie tych na alletablicy nie ma w takiej pojemności... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 ale bywają i to często Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 do wyboru do koloru http://www.homebrewing.pl/advanced_search_result.php?keywords=kolba&x=0&y=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Chyba w Labglassie kolby erlenmayera są w najlepszej cenie. Ja planuję w najbliższym czasie zakup 1l i 2l. Większa na startery w okolicy 1l (z mieszadłem manulanym), mniejsza gdyby potrzeba było robić wielostopniowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinezms Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Rzuć okiem tutaj http://chemland.pl/n...a szeroka szyja Tylko po ceny chyba musisz zadzwonić, bo nie działa "klik" pobierz ofertę. P.S. Kupuj kolby bez szlifu, do hodowli polecam te korki http://www.deville.c...atalog&c=9&s=38 lub zawsze możesz zrobić korek z ligniny i gazy opatrunkowej. Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez martinezms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 A dlaczego erlenmayera a nie np taką: http://sklep.labglass.pl/KOLBA-PLASKODENNA-3000ml%284,1058,1219%29.aspx ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinezms Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Hej, Do "domowego" użytku płaskodenna okrągła jest OK, aczkolwiek Erlenmayera jest moim zdaniem stabilniejsza ze względu na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 A dlaczego erlenmayera a nie np taką: http://sklep.labglas...1058,1219).aspx ? Ja polecam tą płaskodenną jest idealna dla mnie (można tu zobaczyć jak pracuje), kumpel ma Erlenmeyera i też jest to dobra kolba choć dla mnie ta okrągła jest o wiele wygodniejsza. Nie prawdą jest że płaskodenna jest mniej stabilniejsza, dno ma dość duże, i nigdy nie miałem w niej takich problemów. Nie prawdą też jest, że ma lekką wypukłość na dnie jest idealnie płaska. Właśnie częściej się zdarzają Erlenmeyera kolby z wypukłym dnem, trzeba uważać i sprawdzić czy jest płaskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Ja mam Erlenmayera, ale teraz kupiłbym podobną, tylko z szeroką szyjką. Nie wiem jak się nazywa, ale znajomy taką kupił i głownie podczas zbierania gęstwy można szybko ją zebrać chochlą, a nie męczyć się łyżką i upaprać całą szyjkę dodatkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinezms Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) Tu akurat się nie zgodzę - która jest stabilniejsza - fizyka :-) Może różnice nie są gigantyczne, ale są. No i z doświadczenia wiem (mam kilkaset różnych kolb i niejedną już zbiłem :-) Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez martinezms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Dla mnie akurat ważne byłoby płaskie dno - mam kuchenkę z płytą elektryczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Z moich obserwacji: erlenmayera lepiej się "mieszają" - można wrzucić większy rdzeń, a szerokość jest największa na dole tam gdzie rdzeń. Kolba okrągła (płaskodenna) ma maksymalną szerokość powyżej - rdzeń kręci niżej, więc cząsteczki cieczy na obwodzie na wysokości maksymalnej szerokości nie mają szansy przyspieszyć ponad pewien poziom. Z drugiej strony - Erlenmayera z lablgasu, 3l ma dość grube, lekko wypukłe dno, które powoduje, że duży rdzeń się buja i hałasuje. W zasadzie przestałem jej używać do robienia starerów. W tej chwili startery robię w kolbie 0.5, a potem od razu w 10L. Jak starter wymaga wg wyliczeń 2L, to jest duża szansa, że drożdże wyjdą z kolby 3L, o większych starterach nie wspominając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o robienie startera bez mieszadła, to stożkowe są o niebo lepsze, bo jest mniejsza szansa, że wyjście z kolby zostanie całe zablokowane przez pianę. W płaskodennej okrągłej miałem tak, że zalewałem ją powiedzmy w 70-80% kuli. Pojawiała się piana (choćby podczas mieszania), która podnosiła się do szyjki, a potem, ze względu na brak miejsca, momentalnie dobijała do korka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 do wyboru do koloru http://www.homebrewi...s=kolba&x=0&y=0 Oto mnie chodziło W labglasie - oszaleli 25 zł przesyłka... a za to w HB w najgorszym przypadku 20 zł czyli wybór jest prosty Dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 zerknij jeszcze na tą aukcje gościu miał kiedyś wieksze kolby , ale może jeszcze ma http://allegro.pl/ko...4079034358.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Kupując u Doroty możesz dodatkowo coś kupić, paczkę konkretną. Też mam zamiar kupić kolbę z dipolkiem i jeszcze parę innych zakupów, plany na przyszłość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Zamówiłem w HB 2 litrową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Tylko kolbę? Jeśli coś więcej to pochwal się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Nie było takiej potrzeby Po surowce to jeżdżę do Tyczyna, mieszadło mam od shootera, a rdzeń kupiłem już jakiś czas temu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Nic nie chcę mówić ale zrobiłeś interes życia... zaoszczędziłeś 5zł na przesyłce a do kolby dorzuciłeś min 10zł. No ale z drugiej strony wspierasz "swoich" czyli sklepy piwowarskie i naszych forumowych kolegów i koleżanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Przesyłka poszła za 14 zł Kupując sprzęt u kolegów i koleżanki z forum tak czy owak wspieram swoich Na labglasie ta sama kolba 53 złote + 25zł przesyłka, a u Dori 55 z przesyłką - czyli zaoszczędziłem 23 złocisze Tak na marginesie zrobiliśmy mały OT Koniec tematu, kolba pewnie w poniedziałek zostanie nadana i nie mam zamiaru dywagować gdzie taniej A tym co mi pomogli serdecznie dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Temat rozwojowy akurat, zameldujesz jak śmiga Twoja nowa kolba w kpl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi