Maidenowiec Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Czytałem teraz na browar.biz o koźlaku. Boje się teraz warzyć następne piwa. Grand Champion 2010 to dopiero będzie miał przerąbane.Idę sie napić koźlaczka. Ale a'propos piwa czy organizacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Czytałem teraz na browar.biz o koźlaku. Boje się teraz warzyć następne piwa. Grand Champion 2010 to dopiero będzie miał przerąbane.Idę sie napić koźlaczka. Dla jednych ten dubeltowy za mocny jakiś, dla innych wcale nie jak porter :o Nie przejmuj się, większość forumowiczów rozumie co to styl piwa. Ps. Ile go nawarzyłeś, ze cały czas czytam o degustacjach po pół roku od premiery? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Wena! Jest ok - ja osobiście padłbym z nerwów gdybym był na Twoim miejscu Uwarzyć to raz, ale czekać oraz czytać opinie środowiska to nie łatwa sprawa Twoje zdrowie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Tak jest, w Rzeszowie wyczyściliśmy półkę, bo mamy duże potrzeby i mnóstwo osób do obdarowania Jednak każdy kto pojawił się ok. 12-ej włożył co nie co do koszyka. Wg mnie BKD znacznie lepiej smakuje z ceramicznego, nieprzejrzystego kufelka niż ze szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Czytałem teraz na browar.biz o koźlaku. Boje się teraz warzyć następne piwa. Grand Champion 2010 to dopiero będzie miał przerąbane.Idę sie napić koźlaczka. Wena, nie przejmuj sie, piwo doskonałe. Jeżeli oryginał był lepszy (a tak słyszałem od zaufanych osób), to chylę czoła. Moje gratulacje. Naprawdę wielka rzecz. Degustowałem dzisiaj wraz z rodzina-same dobre oceny ( a co dopiero oryginał-niepasteryzowany). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Nic nie na to nie poradzę Stężenie octanu etylu w tym piwie jest bardzo wysokie. Z całym szacunkiem ale nie jest. Jedynie Piwoznawcy może rozsądzić ten spór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Nic nie na to nie poradzę Stężenie octanu etylu w tym piwie jest bardzo wysokie. Z całym szacunkiem ale nie jest. Dodatkowo wybitnie silny octan etylu' date=' czuć rozpuszczalnikiem, landrynkami[/quote']Jedynie Piwoznawcy może rozsądzić ten spór. Jestem słabym znawcą w tym temacie, ale za wikipedią: octan etyluBezbarwna ciecz o charakterystycznym, miłym zapachu soku z gruszki. Dlatego nie wiem jak mam się doszukać w/w zachowań tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Nic nie na to nie poradzę Stężenie octanu etylu w tym piwie jest bardzo wysokie. Z całym szacunkiem ale nie jest. Dodatkowo wybitnie silny octan etylu' date=' czuć rozpuszczalnikiem, landrynkami[/quote']Jedynie Piwoznawcy może rozsądzić ten spór. Jestem słabym znawcą w tym temacie, ale za wikipedią: octan etyluBezbarwna ciecz o charakterystycznym, miłym zapachu soku z gruszki. Dlatego nie wiem jak mam się doszukać w/w zachowań tego piwa. Dobrze, że ja nie mam tak wyczulonego języka. Przynajmniej wiem , co to dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Bezbarwna ciecz o charakterystycznym, miłym zapachu soku z gruszki.Dlatego nie wiem jak mam się doszukać w/w zachowań tego piwa. Według materiałów ze szkolenia: rozpuszczalnik, zmywacz do paznokci, klej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) Bezbarwna ciecz o charakterystycznym' date=' miłym zapachu soku z gruszki[/i'].Dlatego nie wiem jak mam się doszukać w/w zachowań tego piwa. Według materiałów ze szkolenia: rozpuszczalnik, zmywacz do paznokci, klej. Też tak sądzę. Zapach gruszki to raczej octan izoamylu. Edytowane 7 Grudnia 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) Octan etylu to cała feria różnych zapachów, dlatego posługuję się nazwą związku, a nie konkretnym aromatem. Jacer, nie jest to najprostszy związek do wyczucia i oznaczenia, nie zmienia to faktu, że jest to kwestia treningu, nauki i pracy na próbkach. Pocieszę Cię, że octan etylu spokojnie wyczuwam też w zwykłym Tyskim. Ba, ten związek tam się standardowo znajduje! Edytowane 7 Grudnia 2009 przez Maidenowiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) Następnym razem gdy będę próbować to niuchne wcześniej zmywacz do paznokci albo inny rozpuszczalnik. Reszta pójdzie do piwnicy na długie leżakowanie. Edytowane 7 Grudnia 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Czytałem teraz na browar.biz o koźlaku. Boje się teraz warzyć następne piwa. Ten przeczytałem ten wątek; w sumie rozumiem że się przejmujesz krytycznymi opiniami, ale też i niepotrzebnie - kazdy piwowar wie, ze piwo uwarzone w 20 litrowym kubełku to co innego niż w x-hektolitrowym tanku, receptura to jakieś 1/3 drogi dopiero, reszta to technologia, fermentacja i osobowość browaru. A to dopiero pierwsza warka, jakby zrobili ze 100 to by doszli do optimum, nie od razu Salvatora zbudowano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 receptura to jakieś 1/3 drogi dopiero, reszta to technologia, fermentacja i osobowość browaru. I jeszcze woda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Swoją drogą co wpływa na powstanie tego środka w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Tak jest, w Rzeszowie wyczyściliśmy półkę, bo mamy duże potrzeby i mnóstwo osób do obdarowania Jednak każdy kto pojawił się ok. 12-ej włożył co nie co do koszyka. Wg mnie BKD znacznie lepiej smakuje z ceramicznego, nieprzejrzystego kufelka niż ze szklanki. W rzeszowskiej almie po 12:30 już nic nie było, małżonka zdążyła mi zakupić ostatnia butelczynę, którą ktoś oddal przy kasie? Wiec mały niedosyt po tym Mikołaju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Swoją drogą co wpływa na powstanie tego środka w piwie? Octan etylu i octan izoamylu występują w każdym piwie, nie ma takiej siły, by ich nie było. Natomiast sam octan etylu powstaje z reakcji alkoholu etylowego z kwasem octowym. Próg wyczuwalności to jakieś 25-35 mg/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 .. a przyczyną ich nadmiernej ilości są drożdże wyrzucające zbyt dużo estrów z powodu np. zbyt wysokiej temperatury fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Również też Z czego w piwie jest około 60 estrów, ale tylko z 6 ma większy wpływ na profil smakowy. Ale to jest temat na osobny, nomen omen, temat. Jeżeli jest taki to można tam się przenieść, a jak nie to można utworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Pisz co wiesz, moderator przeniesie wątek. Temat estrów bardzo mnie interesuje, szczególnie w kontekście piw belgijskich - jak uzyskać dużo owocowych estrów, jednocześnie trzymając fenole pod kontrolą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maidenowiec Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 OK, to postaram się jeszcze dzisiaj w takim razie coś skrobnąć na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Octan etylu: - za wysoka temperatura fermentacji - wysoki ekstrakt - niska dawka drożdży? (ale w BKD jest wysokie odfermentowanie) - cechy szczepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ja na degustację będę zmuszony poczekać aż do świąt. Za to czytując opinie o tym piwie i po rozmowie z bratem, odnoszę wrażenie, że BKD to dosyć nietypowa interpretacja stylu. I tu jestem ogromnie ciekaw dwóch kwestii: na ile BKD oddaje oryginał oraz, czy autor jest zadowolony z brackiej wersji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 receptura to jakieś 1/3 drogi dopiero' date=' reszta to technologia, fermentacja i osobowość browaru.[/quote']I jeszcze woda... No, to to już wiadomo od czasów Kingsajza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Octan etylu:- za wysoka temperatura fermentacji - wysoki ekstrakt - niska dawka drożdży? (ale w BKD jest wysokie odfermentowanie) - cechy szczepu Czyli w tym wypadku można postawić na wysoki ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się