zbylon Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zrobienie takiego eksperymentu. 3kg słodu i do tego 2kg drobno posiekanych orzeszków ziemnych. Ktoś coś kiedyś kombinował w tym kierunku ?? Jaki może być efekt ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zrobienie takiego eksperymentu. 3kg słodu i do tego 2kg drobno posiekanych orzeszków ziemnych. Ktoś coś kiedyś kombinował w tym kierunku ?? Jaki może być efekt ?? Bardzo zły. Po pierwsze orzechy są tłuste, więc zapomnij o pianie. Z tego tłuszczu drożdże też nie zrobią pożytku, więc po prostu 2kg drobno posiekanych orzeszków zostanie ci w młócie. Natomiast brzeczka będzie tłusta, ale cienka, bo orzeszki ekstraktu nie zbudują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 A jaki efekt chcesz uzyskać? Słyszałem o porterze z czekoladą orzechową, jak chcesz, mogę wypostować przepis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted July 10, 2009 Author Share Posted July 10, 2009 Hmm no chętnie. Ja ogólnie bardzo lubię orzechy - ich zapach i smak. Pomyślałem więc o piwku takim Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Zbylon sprobuj uwarzyc sobie Brown Ale. Brown Ales sa doskonalymi piwami i wiele z nich maja posmaki orzechowe: http://www.piwo.org/forum/t425-Receptury-Brown-Ale.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Ja, jakbym miał robić piwo z aromatem orzechowym to bym te orzechy ziemne lekko podprażył na patelni i dodał doświadczalnie tak do 5% zasypu. Najlepiej to sprawdzać na małych warkach np 5 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Niestety, pomyliłem się, piwo nazywa się chocolate halzenut porter, ale dodaje się do niego nie czekoladę, ale kakao i ekstrakt z orzechów. Nie wiem, czy ten ekstrakt jest dostepny w Polsce, ale jezeli tak, to może być to, czego Ci trzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wypij Posted July 10, 2009 Share Posted July 10, 2009 Dawniej ekstrakt z orzechów był dostępny w Polsce jako domowej roboty nalewka orzechowa. Jakby co, to sezon na taką nalewkę wkrótce (potrzebne są zielone, ale już duże orzechy włoskie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Dawniej ekstrakt z orzechów był dostępny w Polsce jako domowej roboty nalewka orzechowa. Jakby co, to sezon na taką nalewkę wkrótce (potrzebne są zielone, ale już duże orzechy włoskie). I to jest dobry trop. Zbylon: zalej te orzeszki ziemne wódką na 2 tygodnie i przetestuj, czy dostajesz taki aromat jak się spodziewałeś, dolewając odrobinke do kufla piwa. Jeżeli tak, to taka "nalewkę" można bezpiecznie dolewać na każdym etapie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted July 11, 2009 Author Share Posted July 11, 2009 Dzięki za radę. Co do Brown Ale to uwarzyłem taką warkę w poprzednim miesiącu. Niedawno testowałem i niestety nie jestem do końca zadowolony z efektu. Niech jeszcze troszkę poleżakuje i zobaczymy. Moim znajomym smakuje - mi średnio jej zapach odpowiada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Z tą orzechówką to też jest dobry pomysł. Co roku w domu przygotowuję ok 2 litrów tej nalewki. Mój przepis, który może Ci się przydać zbylon: 10 zielonych orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki razem z łupiną zalewam spirytusem 70%(0,5 litra spirytusu rektyfikowanego rozcieńczam do 70% zaw. alkoholu) i trzymam tak przez 2-3 tygodnie, potem filtruję a orzechy zasypuje 2 łyżkami cukru i pozostawiam na 2 tygodnie, potem znowu filtruje syrop i mieszam z nalewką i pozostawiam znowu na 2 tygodnie, ponownie filtruję i pozostawiam na kilka miesięcy żeby się przegryzło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Z tą orzechówką to też jest dobry pomysł. Co roku w domu przygotowuję ok 2 litrów tej nalewki.Mój przepis, który może Ci się przydać zbylon: 10 zielonych orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki razem z łupiną zalewam spirytusem 70%(0,5 litra spirytusu rektyfikowanego rozcieńczam do 70% zaw. alkoholu) i trzymam tak przez 2-3 tygodnie, potem filtruję a orzechy zasypuje 2 łyżkami cukru i pozostawiam na 2 tygodnie, potem znowu filtruje syrop i mieszam z nalewką i pozostawiam znowu na 2 tygodnie, ponownie filtruję i pozostawiam na kilka miesięcy żeby się przegryzło. Wszystko fajnie, tylko, zbylon chciał orzechy... ziemne. Znaczy fistaszki. IMO żadna ciekawa nalewka mu na nich nie wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franekkkk Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Z tą orzechówką to też jest dobry pomysł. Co roku w domu przygotowuję ok 2 litrów tej nalewki.Mój przepis' date=' który może Ci się przydać zbylon: 10 zielonych orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki razem z łupiną zalewam spirytusem 70%(0,5 litra spirytusu rektyfikowanego rozcieńczam do 70% zaw. alkoholu) i trzymam tak przez 2-3 tygodnie, potem filtruję a orzechy zasypuje 2 łyżkami cukru i pozostawiam na 2 tygodnie, potem znowu filtruje syrop i mieszam z nalewką i pozostawiam znowu na 2 tygodnie, ponownie filtruję i pozostawiam na kilka miesięcy żeby się przegryzło.[/quote'] Wszystko fajnie, tylko, zbylon chciał orzechy... ziemne. Znaczy fistaszki. IMO żadna ciekawa nalewka mu na nich nie wyjdzie. Wiem Ja już wcześniej pisałem, żebym lekko podprażył obłuskane fistaszki i dodał max. 5% zasypu. Zbylon może jeszcze spróbować dodać masła orzechowego ale czy coś z tego wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 (edited) Zbylon może jeszcze spróbować dodać masła orzechowego ale czy coś z tego wyjdzie może jeszcze oleju z orzeszków ziemnych Edited July 11, 2009 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Orzechowe posmaki można uzyskać stosując odpowiednie słody. Jakie? Nie wiem. Piłem niedawno kilka Dunkeli niemieckich i były bardzo orzechowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted September 13, 2009 Author Share Posted September 13, 2009 Odświeżę trochę temat. Właśnie mam zamiar zrobić tą nalewkę. Zobaczymy. Mam zamiar zrobić nalewkę z orzechów włoskich i fistaszków. Jak będzie kiszka to nie dodam do piwka i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 W międzyczasie dowiedziałem się, jak można użyć orzeszki ziemne: należy je rozdrobnić i zostawić w ciepłym miejscu pomiędzy dwoma warstwami ręcznika papierowego. Gdy się natłuści, wymienić. I tak do skutku, po ok. 2 tygodniach nie powinny już wydzielać oleju i można je dodać do piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 2, 2010 Share Posted May 2, 2010 Obawiam się, że tłuszcz który zostanie w orzeszkach zjełczeje przez te dwa tygodnie pod wpływem wysokiej temperatury i dostępu powietrza. Takie orzeszki raczej nie nadadzą piwu przyjemnego orzechowego aromatu jakim cechują się świeżo prażone fistaszki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiuu Posted May 3, 2010 Share Posted May 3, 2010 Można by jedynie dodać aromat do ciasta. Kilka kropel powinno załatwić sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazik Posted May 3, 2010 Share Posted May 3, 2010 A może by tak wyprażyć te orzechy jak słód, powiedzmy w 200-300 °C, na sitku co by odciekło ? chyba zrobię taką 4 litrową warkę na eksperyment:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurgen Posted October 16, 2013 Share Posted October 16, 2013 trochę odświeżę: co sądzicie o orzechach włoskich np. jako dodatek do brown ale. lepsze niż ziemne, czy też się raczej nie nadaja? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted October 20, 2013 Share Posted October 20, 2013 Same orzechy raczej nie, bo zawierają sporo tłuszczu, tak jak pisali na poprzedniej stronie. Jedyne co to chyba jakiś ekstrakt albo sztuczny aromat. Zresztą ekspertem nie jestem, musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej doświadczony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SlawekT Posted August 24, 2021 Share Posted August 24, 2021 (edited) Jak sądzicie, czy taki surowiec (odtłuszczona mąka arachidowa) https://allegro.pl/oferta/pb2-maslo-orzechowe-w-proszku-xxl-454g-low-fat-10145090297 dany na cichą fermentację da posmaki orzeszków ziemnych? No i ciekawe, czy da się oddzielić od piwa. Piłam lilka stoutów, w tym RiSów o posmaku arachidów i bardzo mi to podeszło. Podobniue myślę o kokosach: https://allegro.pl/oferta/maka-kokosowa-1kg-z-kokosow-naturalna-trzyziarna-7949167549 Oba surowce odtłuszczone w znacznym stopniu, ale mocno rozdrobnione. Obawiam się trudności w oddzieleniu, może się zrobić pulpa. Co sądzicie? Ma ktoś doświadczenia z takimi dodatkami? Edited August 24, 2021 by SlawekT Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 24, 2021 Share Posted August 24, 2021 Beer and Brewing mieli kilka tekstów o orzechach. Nie znajduje na szybko tego w którym opisywali różne ich formy i sposoby wykorzystania. Jak usiądę do laptopa postaram się podkleic. edit: są dwa artykuły. Otwarty https://beerandbrewing.com/the-wide-world-of-stout-going-nuts/ i chyba tylko dla zarejestrowanych https://beerandbrewing.com/tip-of-the-week-brewing-adjunct-beers-with-peanuts/ Ja mam wspomnienie jeszcze jednego ale nie mogę znaleźć. Mogło mi się uwidzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now