zbylon Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zrobienie takiego eksperymentu. 3kg słodu i do tego 2kg drobno posiekanych orzeszków ziemnych. Ktoś coś kiedyś kombinował w tym kierunku ?? Jaki może być efekt ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zrobienie takiego eksperymentu. 3kg słodu i do tego 2kg drobno posiekanych orzeszków ziemnych. Ktoś coś kiedyś kombinował w tym kierunku ?? Jaki może być efekt ?? Bardzo zły. Po pierwsze orzechy są tłuste, więc zapomnij o pianie. Z tego tłuszczu drożdże też nie zrobią pożytku, więc po prostu 2kg drobno posiekanych orzeszków zostanie ci w młócie. Natomiast brzeczka będzie tłusta, ale cienka, bo orzeszki ekstraktu nie zbudują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 A jaki efekt chcesz uzyskać? Słyszałem o porterze z czekoladą orzechową, jak chcesz, mogę wypostować przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Hmm no chętnie. Ja ogólnie bardzo lubię orzechy - ich zapach i smak. Pomyślałem więc o piwku takim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Zbylon sprobuj uwarzyc sobie Brown Ale. Brown Ales sa doskonalymi piwami i wiele z nich maja posmaki orzechowe: http://www.piwo.org/forum/t425-Receptury-Brown-Ale.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Ja, jakbym miał robić piwo z aromatem orzechowym to bym te orzechy ziemne lekko podprażył na patelni i dodał doświadczalnie tak do 5% zasypu. Najlepiej to sprawdzać na małych warkach np 5 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Niestety, pomyliłem się, piwo nazywa się chocolate halzenut porter, ale dodaje się do niego nie czekoladę, ale kakao i ekstrakt z orzechów. Nie wiem, czy ten ekstrakt jest dostepny w Polsce, ale jezeli tak, to może być to, czego Ci trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wypij Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 Dawniej ekstrakt z orzechów był dostępny w Polsce jako domowej roboty nalewka orzechowa. Jakby co, to sezon na taką nalewkę wkrótce (potrzebne są zielone, ale już duże orzechy włoskie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Dawniej ekstrakt z orzechów był dostępny w Polsce jako domowej roboty nalewka orzechowa. Jakby co, to sezon na taką nalewkę wkrótce (potrzebne są zielone, ale już duże orzechy włoskie). I to jest dobry trop. Zbylon: zalej te orzeszki ziemne wódką na 2 tygodnie i przetestuj, czy dostajesz taki aromat jak się spodziewałeś, dolewając odrobinke do kufla piwa. Jeżeli tak, to taka "nalewkę" można bezpiecznie dolewać na każdym etapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 11 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Dzięki za radę. Co do Brown Ale to uwarzyłem taką warkę w poprzednim miesiącu. Niedawno testowałem i niestety nie jestem do końca zadowolony z efektu. Niech jeszcze troszkę poleżakuje i zobaczymy. Moim znajomym smakuje - mi średnio jej zapach odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Z tą orzechówką to też jest dobry pomysł. Co roku w domu przygotowuję ok 2 litrów tej nalewki. Mój przepis, który może Ci się przydać zbylon: 10 zielonych orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki razem z łupiną zalewam spirytusem 70%(0,5 litra spirytusu rektyfikowanego rozcieńczam do 70% zaw. alkoholu) i trzymam tak przez 2-3 tygodnie, potem filtruję a orzechy zasypuje 2 łyżkami cukru i pozostawiam na 2 tygodnie, potem znowu filtruje syrop i mieszam z nalewką i pozostawiam znowu na 2 tygodnie, ponownie filtruję i pozostawiam na kilka miesięcy żeby się przegryzło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Z tą orzechówką to też jest dobry pomysł. Co roku w domu przygotowuję ok 2 litrów tej nalewki.Mój przepis, który może Ci się przydać zbylon: 10 zielonych orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki razem z łupiną zalewam spirytusem 70%(0,5 litra spirytusu rektyfikowanego rozcieńczam do 70% zaw. alkoholu) i trzymam tak przez 2-3 tygodnie, potem filtruję a orzechy zasypuje 2 łyżkami cukru i pozostawiam na 2 tygodnie, potem znowu filtruje syrop i mieszam z nalewką i pozostawiam znowu na 2 tygodnie, ponownie filtruję i pozostawiam na kilka miesięcy żeby się przegryzło. Wszystko fajnie, tylko, zbylon chciał orzechy... ziemne. Znaczy fistaszki. IMO żadna ciekawa nalewka mu na nich nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Z tą orzechówką to też jest dobry pomysł. Co roku w domu przygotowuję ok 2 litrów tej nalewki.Mój przepis' date=' który może Ci się przydać zbylon: 10 zielonych orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki razem z łupiną zalewam spirytusem 70%(0,5 litra spirytusu rektyfikowanego rozcieńczam do 70% zaw. alkoholu) i trzymam tak przez 2-3 tygodnie, potem filtruję a orzechy zasypuje 2 łyżkami cukru i pozostawiam na 2 tygodnie, potem znowu filtruje syrop i mieszam z nalewką i pozostawiam znowu na 2 tygodnie, ponownie filtruję i pozostawiam na kilka miesięcy żeby się przegryzło.[/quote'] Wszystko fajnie, tylko, zbylon chciał orzechy... ziemne. Znaczy fistaszki. IMO żadna ciekawa nalewka mu na nich nie wyjdzie. Wiem Ja już wcześniej pisałem, żebym lekko podprażył obłuskane fistaszki i dodał max. 5% zasypu. Zbylon może jeszcze spróbować dodać masła orzechowego ale czy coś z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) Zbylon może jeszcze spróbować dodać masła orzechowego ale czy coś z tego wyjdzie może jeszcze oleju z orzeszków ziemnych Edytowane 11 Lipca 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Orzechowe posmaki można uzyskać stosując odpowiednie słody. Jakie? Nie wiem. Piłem niedawno kilka Dunkeli niemieckich i były bardzo orzechowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Odświeżę trochę temat. Właśnie mam zamiar zrobić tą nalewkę. Zobaczymy. Mam zamiar zrobić nalewkę z orzechów włoskich i fistaszków. Jak będzie kiszka to nie dodam do piwka i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 W międzyczasie dowiedziałem się, jak można użyć orzeszki ziemne: należy je rozdrobnić i zostawić w ciepłym miejscu pomiędzy dwoma warstwami ręcznika papierowego. Gdy się natłuści, wymienić. I tak do skutku, po ok. 2 tygodniach nie powinny już wydzielać oleju i można je dodać do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Obawiam się, że tłuszcz który zostanie w orzeszkach zjełczeje przez te dwa tygodnie pod wpływem wysokiej temperatury i dostępu powietrza. Takie orzeszki raczej nie nadadzą piwu przyjemnego orzechowego aromatu jakim cechują się świeżo prażone fistaszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 Można by jedynie dodać aromat do ciasta. Kilka kropel powinno załatwić sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 3 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 A może by tak wyprażyć te orzechy jak słód, powiedzmy w 200-300 °C, na sitku co by odciekło ? chyba zrobię taką 4 litrową warkę na eksperyment:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 trochę odświeżę: co sądzicie o orzechach włoskich np. jako dodatek do brown ale. lepsze niż ziemne, czy też się raczej nie nadaja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Same orzechy raczej nie, bo zawierają sporo tłuszczu, tak jak pisali na poprzedniej stronie. Jedyne co to chyba jakiś ekstrakt albo sztuczny aromat. Zresztą ekspertem nie jestem, musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej doświadczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Jak sądzicie, czy taki surowiec (odtłuszczona mąka arachidowa) https://allegro.pl/oferta/pb2-maslo-orzechowe-w-proszku-xxl-454g-low-fat-10145090297 dany na cichą fermentację da posmaki orzeszków ziemnych? No i ciekawe, czy da się oddzielić od piwa. Piłam lilka stoutów, w tym RiSów o posmaku arachidów i bardzo mi to podeszło. Podobniue myślę o kokosach: https://allegro.pl/oferta/maka-kokosowa-1kg-z-kokosow-naturalna-trzyziarna-7949167549 Oba surowce odtłuszczone w znacznym stopniu, ale mocno rozdrobnione. Obawiam się trudności w oddzieleniu, może się zrobić pulpa. Co sądzicie? Ma ktoś doświadczenia z takimi dodatkami? Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez SlawekT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2021 Beer and Brewing mieli kilka tekstów o orzechach. Nie znajduje na szybko tego w którym opisywali różne ich formy i sposoby wykorzystania. Jak usiądę do laptopa postaram się podkleic. edit: są dwa artykuły. Otwarty https://beerandbrewing.com/the-wide-world-of-stout-going-nuts/ i chyba tylko dla zarejestrowanych https://beerandbrewing.com/tip-of-the-week-brewing-adjunct-beers-with-peanuts/ Ja mam wspomnienie jeszcze jednego ale nie mogę znaleźć. Mogło mi się uwidzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się