lubo111 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 (edytowane) 2 minuty temu, punix napisał: 21-23°C to w fermentorze, czy temperatura otoczenia? Dodałeś cukier, który jest fermentowalny w 100%, stąd możliwe jest tak niskie końcowe blg. Na przyszłość przede wszystkim zamiast cukru zdecydowanie lepiej użyć ekstraktu słodowego, można też dokupić jakieś lepsze drożdże zamiast brewkitowych. I pamiętać o zapewnieniu im optymalnej temperatury pracy. Cukier normalny dodałem Temperatura w baniaku Edytowane 11 Października 2022 przez lubo111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 18 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2022 W niemal każdych brewkitach w zasypie jest bardzo duza ilosc cukru aby ich cena była w miarę konkurencyjna. Inaczej wszyscy początkujący od razu poszliby w zacieranieni do brewkitow nigdy by nie wrócili a tak to interes się kręci. Normalnie na słodzie lub samym ekstrakcie z 12stopni powinieneś na końcu uzyskać 2-3blg w zależności od deozszy. Jeden to mało ale cukier w pełni jest przefermentowany stąd jest to możliwe ale jakość piwa pozostawia wiele do życzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Cześć. Nie będę zakładał nowego wątku, bo podobnych pewnie są tysiące Sytuacja wygląda tak - dwa i pół tygodnia temu zrobiłem dwie warki - jedna IPA i jeden RIS. Z tym drugim na ten moment wszystko jest OK, ale z IPA zaczęły się dziać niepokojące rzeczy. Dwa dni temu fermentacja się zatrzymała ma takim poziomie na jakim miała się zatrzymać, ale jednocześnie piwo zrobiło się wyraźnie kwaskowate w smaku i zapachu. Na powierzchni w fermentorze jakby lekki kożuch. Niby infekcja, zgadza się? Dziś zdecydowałem, że jednak przeleje piwo na cichą, może jednak coś z tego będzie. Zapach nadal kwaskowaty, ale w smaku jakby jest nieco lepiej niż było przedwczoraj. IPA fermentowała w fermentorze, który niestety trochę zaniedbałem. Kilka msc temu robiłem w nim sosnówkę i po procesie nie umyłem go na czas. Leżakował sobie kilka msc w brudzie z domieszką kilkudziesięco-procentowego alkoholu Niemniej, przed zalaniem do niego młodego piwa, potraktowałem go najpierw NaOH, a potem jeszcze na dokładkę OXY. Jest sens robić sobie nadzieję, czy kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 53 minuty temu, TaziMala napisał(a): lekki kożuch. Zdjęcie masz? Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 6 minut temu, zasada napisał(a): Zdjęcie masz? Jakie drożdże? Zdjęć niestety nie mam. "Kożuch" z góry przypominał przeźroczystą błonę. Drożdże US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 Brzmi jak infekcja. Czas i pieniądze już i tak straciłeś, więc jak postoi jeszcze tydzień czy dwa to nic nie stracisz, a może akurat będzie trochę lepiej. Jeśli zdecydujesz się na rozlew, to fermentor i tak przepłucz w NaOH, butelki po tym piwie też bym potraktował ługiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 42 minuty temu, TaziMala napisał(a): przypominał przeźroczystą błonę Jak blona to nie mam pytań a odpowiedzi dał @ciezkicoswybrac. Bo kożuch przy górniakach bywa swoją drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 24 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 48 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Brzmi jak infekcja. Czas i pieniądze już i tak straciłeś, więc jak postoi jeszcze tydzień czy dwa to nic nie stracisz, a może akurat będzie trochę lepiej. Jeśli zdecydujesz się na rozlew, to fermentor i tak przepłucz w NaOH, butelki po tym piwie też bym potraktował ługiem. Jak @ciezkicoswybrac podpowiada - nie wszystkie infekcje dyskwalifikują piwo. Może będzie zdatne do wypicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się