mientkijanek Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Ogłoszę tutaj akcje zakupową i podzielimy sie kosztami Chodzi mi o to, że może za rogiem moge kupić z innymi surowcami do produkcji piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Z jednej strony fajnie, że pojawia się "polskawe" drożdże. Z drugiej dziwne, że "rewolucyjne" szczepy wprowadza nowy gracz,a nie Wyeast czy Whitelabs, czyli potentaci, którzy na badania powinni mieć najwięcej kasy. Z trzeciej, możliwe, że to faktycznie coś ekstra,a oni są zbyt zachowawczy lub przegapili szansę. Tak, czy siak zaczekam z zamówieniem, aż inni je przetestuja i potwierdza ze sa ok, co pewnie potrwa z rok. Ale jeśli dalej będą w ofercie i będą pozytywne opinie, to czemu nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Z drugiej dziwne, że "rewolucyjne" szczepy wprowadza nowy gracz,a nie Wyeast czy Whitelabs, Z jednej strony dziwne, że rewolucyjne piwa wprowadza jakaś pinta czy alebrowar, a nie kompania piwowarska czy Calrsberg andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) PRokzeczytałem to forum i ręce mi opadają. Nikt nie wypowiedział się czy te drożdże są OK czy do du.. Zgodzę się że Pan z gozdawy nie jest delikatny czytając jego wypowiedzi, lecz czy zazdrościmy tego że Polacy też potrafią. Czemu nabijać kasę "zagraniczniakom" jak możemy kupować polski produkt i to podobno taniej. Jeżeli Niemcy kupują od Gozdawy to co my jesteśmy gorsi?. To ja się wypowiem. Co prawda autorytet ze mnie żaden (warzę od pół roku i mam dopiero niecałe 20 warek na koncie) ale złego słowa na te drożdże nie powiem. PAY7 świetnie się spisały przy FAH i bitterze, BW11 przy pszenicznym a GLW35 przy marcowym, pilsie i dwóch brewkitach. Zwłaszcza te krytykowane GLW35 (szczególnie przez tych którzy nigdy ich nie używali...) muszę wziąć w obronę bo mimo fermentacji w 15-17 st. nie wyczułem w piwie nic niepożądanego. Cieszę się zwłaszcza z drożdży do witbiera oraz us west coast, na początku maja będę robił american amber ale i jeśli dostanę gdzieś te drożdże to na pewno spróbuje ich zamiast gęstwy us-05. CP18 sprawdzę niestety dopiero na jesień bo wcześniej nie będę miał warunków, a reszta póki co mnie nie interesuje Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matekk Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Cieszę się zwłaszcza z drożdży do witbiera oraz us west coast Możesz coś więcej powiedzieć o tych drożdżach, a w zasadzie o piwach jakie na nich powstały? Szczególnie interesują mnie drożdże do witbiera. Być może będą ciekawą (lepszą?) alternatywą dla Brewferm Blanche? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 A jak z flokulacją tych west-coast? W US-05 wkurza mnie to, że nie zbijają się po refermentacji, może były by dobra alternatywą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 W US-05 wkurza mnie to, że nie zbijają się po refermentacji Zbijają, ale trwa to długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Rozumiem, że nazwa producenta tych drożdży to tajemnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Cieszę się zwłaszcza z drożdży do witbiera oraz us west coast Możesz coś więcej powiedzieć o tych drożdżach, a w zasadzie o piwach jakie na nich powstały? Szczególnie interesują mnie drożdże do witbiera. Być może będą ciekawą (lepszą?) alternatywą dla Brewferm Blanche? Jeśli o mnie chodzi, to dopiero będę je testował W maju albo na początku czerwca chcę zrobić witbiera i już miałem w planach kupno Brewferm, ale skoro pojawiło się coś "naszego", to pewnie sprawdzę te Gozdawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 No własnie- producent. Bo nikt nie wie, co tam tak naprawdę siedzi- czy jakieś własne rewolucyjne wydumki, czy to po prostu obrandowane paczki znanych i lubianych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Spokojnie kolego, nie pytaj o producenta bo wyjdziesz na nienawistnego Pola(cz)ka a w ogóle to jeszcze się, o zgrozo, Gozdawa obrazi. Panu z Gozdawy to ja polecam nie tyle zamianę domeny org na pl ale profesjonalne szkolenie z zakresu psychologii obsługi klienta bo mentalnością tkwi jeszcze z poziomem końca lat 80tych i pani ze sklepu mięsnego. Biniu i Pawcio_1977 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Ja używałem BFSAY i w piwie zdecydowanie czuć Belgię, oferta jak na drożdże suche bardzo bogata i mam zamiar je testować dalej. Pan Maciek pisał już w innym temacie że w Polsce nie ma odpowiedniej technologii do produkowania drożdży, a ich produkty to mieszanki wykonywane na zamówienie. Mam pytanie dotyczące tolerancji na alkohol, bo inny producenci raczej nie podają tej informacji, Rozumiem że portera bałtyckiego, koźlaka dubeltowego czy risa to na waszych drożdżach nie ma co robić? A i jeszcze zwiększenie wagi drożdży w paczce na plus. nie będzie trzeba ich rozmnażać przed użyciem Wspierajmy polski kapitał! Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Jak dla mnie rewelacja, 10 nowych sucharów do wyboru i testowania a do tego polska firma. Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Gdzie można znaleźć charakterystyki tych drożdży? Inni producenci podają to nie robiąc z tego tajemnicy. Chyba to ważna informacja dla piwowara/winiarza http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/06/SFA_US05_PL.pdf http://www.whitelabs.com/yeast/wlp300-hefeweizen-ale-yeast http://www.lalvinyeast.com/images/library/71B_Yeast.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Do czego są podobne te West Coast w porównaniu z popularną konkurencją? US-05, Nottingham czy M44? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Do czego są podobne te West Coast w porównaniu z popularną konkurencją? US-05, Nottingham czy M44? Ciekawe że nie pytasz o Danstar BRY-97 American West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Słowo-klucz: "popularną". BRY-97 jakoś mało kto używa, a po teście zrobionym przez scoobiego sam też sobie odpuściłem przygody z tym szczepem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Rynek polski dla naszej firmy jest ważny ale w marcu 2014 stanowił tylko 30% sprzedaży. Czy możecie Państwo zdradzić w którym sklepie zagranicznym morzna nabyć Wasze produkty? Administracja wszystkim użytkownikom podkreśla błędy, czy tylko mnie wyróżnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Staram się to robić, zwykle bez komentarza użytkownicy je poprawiają. Jest to lepszy sposób niż ich wytykanie itp. To jakiś problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Wiecie co? Zasmucił mnie nieco ten temat, skądinąd ciekawy, bo zainteresowany jestem tymi drożdżami. Może i pan z Gozdawy zareagował nieco nerwowo, ale trochę go rozumiem. Swojego czasu prowadziłem małą restauracyjkę i wierzcie mi, do dziś pamiętam wyraz twarzy ( jeden koleś nawet złapał się za głowę ) ludzi na "nowości" w stylu "smalec wegetariański". Nawet, niektórzy moi znajomi omijali to z daleka, dopóki nie spróbowali. Później już jak głosi przysłowie "wpier.....li aż im się uszy trzęsły" Tak to już jest, że na nowości reagujemy z niedowierzaniem i podejrzliwością. Przy okazji wychodzi niestety nasza zaściankowość. To co krajowe to na pewno złe. Bo zagranica ma więcej kasy na laboratoria itp. Może i jest w tych obawach trochę racji, ale czy to nie w Polsce zrobiono niebieski laser, albo zrobiono postęp w dziedzinie grafenu? Dajmy "naszym" trochę kredytu zaufania. Ze swojej strony powiem, że jeśli udałoby się stworzyć drożdze dolnej fermentacji, którym nie przeszkadzałaby ciut wyższa temp. byłym happy. Ja drożdży na pewno spróbuję i dopiero wtedy się wypowiem. eresz i Gozdawa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Gdzie można znaleźć charakterystyki tych drożdży? Inni producenci podają to nie robiąc z tego tajemnicy. Chyba to ważna informacja dla piwowara/winiarza http://www.fermentis...SFA_US05_PL.pdf http://www.whitelabs...eizen-ale-yeast http://www.lalvinyea...y/71B_Yeast.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Wiecie co? Zasmucił mnie nieco ten temat, skądinąd ciekawy, bo zainteresowany jestem tymi drożdżami. Może i pan z Gozdawy zareagował nieco nerwowo, ale trochę go rozumiem. Swojego czasu prowadziłem małą restauracyjkę i wierzcie mi, do dziś pamiętam wyraz twarzy ( jeden koleś nawet złapał się za głowę ) ludzi na "nowości" w stylu "smalec wegetariański". Nawet, niektórzy moi znajomi omijali to z daleka, dopóki nie spróbowali. Później już jak głosi przysłowie "wpier.....li aż im się uszy trzęsły" Tak to już jest, że na nowości reagujemy z niedowierzaniem i podejrzliwością. Przy okazji wychodzi niestety nasza zaściankowość. To co krajowe to na pewno złe. Bo zagranica ma więcej kasy na laboratoria itp. Może i jest w tych obawach trochę racji, ale czy to nie w Polsce zrobiono niebieski laser, albo zrobiono postęp w dziedzinie grafenu? Dajmy "naszym" trochę kredytu zaufania. Ze swojej strony powiem, że jeśli udałoby się stworzyć drożdze dolnej fermentacji, którym nie przeszkadzałaby ciut wyższa temp. byłym happy. Ja drożdży na pewno spróbuję i dopiero wtedy się wypowiem. Ja kupując smalec chcę dostać smalec, jak kupuje pasztet z królika to ma być z królika a nie o smaku królika. Drożdże do lagera mają być dolnej, a nie ale Edytowane 6 Maja 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Ja używałem BFSAY i w piwie zdecydowanie czuć Belgię, oferta jak na drożdże suche bardzo bogata i mam zamiar je testować dalej. W jakich temperaturach fermentowałeś? Czy czapa utrzymywał się po fermentacji? Mam na tych drożdżach wita i nie bardzo wiem czego się spodziewać, tym bardziej że pracuje w dość niskich temperaturach - "pracuje" to tak w domyśle, mam czapę na powierzchni ale temperaturę sonda pokazuje 12 stopni, więc nie wiem czy pod czapą nadal coś się dzieje czy tylko została czapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Ja używałem BFSAY i w piwie zdecydowanie czuć Belgię, oferta jak na drożdże suche bardzo bogata i mam zamiar je testować dalej. W jakich temperaturach fermentowałeś? Czy czapa utrzymywał się po fermentacji? Mam na tych drożdżach wita i nie bardzo wiem czego się spodziewać, tym bardziej że pracuje w dość niskich temperaturach - "pracuje" to tak w domyśle, mam czapę na powierzchni ale temperaturę sonda pokazuje 12 stopni, więc nie wiem czy pod czapą nadal coś się dzieje czy tylko została czapa Fermentowałem w temperaturze pokojowej czyli jakies 22 stopnie. Czapy nie pamiętam bo zostawiłem piwo na 3 tygodnie i nie ruszałem nic.Jakbym był ciekawy to pewnie mierzyłbym blg i patrzył czy spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Dzięki, w piątek strzeli 8 dni, sprawdzę wtedy cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się