gesio0 Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Witam wszytskich! Jestem pod dwóch udanych warkach, trzecia własnie się robi. Dotąd efekty mam niesamowite! Takiego piwka nigdy nie piłem. Kupiłem WESowy zestaw startowy nr II. W zasadzie tylko z tego powodu że człowiek z Browamatora nie udzielił mi odpowiedzi na moje pytania. Zakupy sładników robię własnie w WES. Pierwsze piwko uwarzyłem z nachmielonego ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7kg i zwykłego ekstraktu słodowego jasnego 1,2kg. Drożdże Safbrew S-33. 12 Blg. Do refermentacji użyłem cukru.... Efekt fajny. Piana na dwa palce. Kolor piwa przypomina Brackie. Smak ciekawy. Największym dla mnie problemem jest to że bardzo mi cięzko jest wytrzymac do końca leżakowania.... Druga warka to moja dziwna kompozycja... Ekstrakt nachmielony Wes pszeniczny 1,7kg, ekstrakt pszeniczny 1,2kg, drożdże Safale S-04. Ok. 11Blg. Do refermentacji uzyłem sucjego ekstraktu jasnego 150g. Na razie leżakuje. Teraz burzliwie fermentuje dzika kompozycja. Mam małe pytanie. Jak to jest. Lepiej żeby oba fermentatory były z kranikiem? Którą w takim razie fermentację przeprowadzić w kadzi z kranikiem a którą bez? Pozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 14 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Zapomniałem o czyms. Przy okazji drugiej warki do fermentatora dodałem Hot Aroma Pring. W sumie sam nie wiem czy byl to dobry krok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 Mam małe pytanie. Jak to jest. Lepiej żeby oba fermentatory były z kranikiem? Którą w takim razie fermentację przeprowadzić w kadzi z kranikiem a którą bez? Wygodniej Ci będzie przeprowadzić burzliwą w fermentorze z kranikiem. Łatwiej przelejesz na cichą po prostu. Przeprowadź cichą bez kranika, przelej później do czystego z kranikiem. Tam dodasz cukier/glukozę do refermetacji i wtedy przelejesz sobie już do butelek. Hot Aroma Pring. Chodzi CI zapewne o Hop Aroma Tabs?. Jeżeli tak, to dodaje się je do cichej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 He, kolejny piwowar na śląsku. Witam i zapraszam częściej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 HEJ ! A my Z Dolnego Śląska tez witamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Witam sąsiada W Skoczowie bywam codziennie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Cześć Witam sąsiada! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 15 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Cześć! No tak. Miało być Hop Aroma Tabs.... nie wiem cóż to za farmazony popisałem. Chyba za dużo domowego piwka wypiłem. Dziękuję za cenne rady. Z tymi kranikami to się zakręciłem. Róznie piszą na ten temat. W każdym razie teraz mam burzliwą z kranikiem. Witam sąsiadki i sąsiadów. Widać Śląsk obrodził w PIWOWARÓW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Cześć Witam sąsiadki i sąsiadów. Widać Śląsk obrodził w PIWOWARÓW. i Podbeskidzie także Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Witam z Wlkp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Pozdrowienia ze wschodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Witam i ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Rośnie nam w siłę brać piwowarska. Witam. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Co robicie z martwymi drozdżami z fermentacji burzliwej? Normalnie to je wylewałem ale teraz pozwoliłem sobie na mały dowcip. Myłem sobie dziś pojemnik po fermentacji burzliwej. Muszę powiedziec że drożdże Safale S-04 rzeczywiście zostawiają zwarty osad. I tak sobie myslę: co zrobić? Wysmarowałem sobie całą twarz tymi drożdżami. Efekt piorunujący. Wyglądałem jak ociekający Freddy Krueger! Moja żona się wystraszyła. Mam zdjęcia. W każdym razie maseczkę polecam. Księstwo Cieszyńskie i Podbeskidzie! Niech żyje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Małe pytanko. Czy znowu przedawkowałeś piwo domowe? Jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Elo Jak masz zamiar warzyć coś w najblizszym czasie to zlewaj gęstwe do sterylnych słoi i przechowuj w lodówce. No chyba że maseczki są dla Ciebie bardziej pożądane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Fakt, znowu przedawkowałem piwko domowe. Co pózniej mozna zrobić z taką gęstwą przechowywaną w sterylnym słoiku w lodówce? To się je?He he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Cześć. Co pózniej mozna zrobić z taką gęstwą przechowywaną w sterylnym słoiku w lodówce? dodaje się do następnej warki .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się