camilos Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 no i d. blada, baniak który pokazywałem wyżej w który miałem jutro lać piwo okazał się dziurawy w jednym rogu. niech to dunder świśnie. najgorsze że nawet gdybym chciał wymienić na sprawny to mam do auchana w którym kupiłem 250km. może jutro zobaczę w swoim może będą jakieś. kicha. może też kupię butle 5l z woda i w to wleje co by mieć do pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zwiedzając allegro trafiłem jeszcze na coś takiego -> http://allegro.pl/as...4329646477.html Ciekawe, 2l to raptem 4 piwa. Tylko jakoś nie wierzę w zapewnienia, że leje do końca, Jak spadnie ciśnienie to nie będzie miało co wypychać piwa. Ale wykorzystanie butelki po coli ma swoje plusy. One wytrzymują spore ciśnienie. Ktoś się orientuje jaki poziom nagazowania ma cola? ale co z drożdżami do refermentacji? Przecież one się zbiorą na samym dnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 I warto się bawić w pompkę do wody i z baniakiem 5l ? A nie lepiej lać piwo bez pompki. Bezpośrednio z baniaka a później zakręcać zakrętko. Gaz nie będzie ulatniał z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keysym Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Warto, chociazby dlatego,ze piwo nabiera kremowosci, jest bardziej lagodne. Gaz noie zdazy sie ulotnic,tzn.u mnie zeszlo blyskawicznie. Pewnie nie kazdy rodzaj piwa sie nadaje do takiego wyszynku, ale tak lany bitter w porownaniu z butelkowanym byl lepszy. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez keysym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Mild przelany w butlę 5l po wodzie z Biedronki. Pompka do wody - najzwyklejsza plastikowa taka jak do butli 5gal. - kupiona. W weekend zrobię perlatorek jak angole i za dwa tygodnie pewnie uda się coś przetestować. Na 5l dałem ok 20g cukru. Po 24h bardzo napuchło więc część gazu upuściłem bo się bałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. I jak z szczelnością i wytrzymałością butli po "dłuższym" czasie? Bez problemów? Nie rozszczelnia się? i pytanie - kupował już ktoś te pompy ręczne jachtowe/caravaningowe? Ciekawi mnie ile w praktyce pompnięć potrzeba aby napełnić szklankę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Ja kupiłem te pompe. Testowałem, póki co na wodzie i na szklanke 0,5l trzeba machnąć 10 razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 A jak chłodzenie rozwiązać przy tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Ja planuje chłodzić w lodówce a podczas wyszynku w lodówce turystycznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Ja nawet zastanawiam się nad dwoma butlami/pojemnikami po 5l w lodówce turystycznej i jakis system z zaworkami, by móc w trakcie imprezy przełączyć z jednego piwa na drugie ( coś takeigo http://allegro.pl/rozdzielacz-trojnik-z-2-zaworami-rozdzielacz-wody-i4303722874.html tylko na mniejsze rurki). Będzie trzeba sie wybrać do marketu butowlanego popatrzeć co tam mają w ofercie z takich przyłaczek z możliwością zakręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Jeśli chodzi o szczelność, to przelałem swoje niedofermentowane piwo do baniaka 5l(nie chciałem wylewać, a lać do butelek niebezpiecznie), dodałem cukru wg miarki (10x 0,5l), po jakimś czasie napuchło bardzo mocno. Kupiłem tę pompę do wody i jakieś 3 msc bo zabutelkowaniu okazało się, że piwo jest prawie kompletnie bez gazu (baniak ciągle wydawał się być napuchnięty ale ciężko porównać). Nie da się jednoznacznie stwierdzić, że baniak jest nieszczelny, bo piwo było niedofermentowane i nie wiadomo jak to wpłynęło, ale chyba wolałbym przelać z butelek do baniaka przed degustacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corrado Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 http://allegro.pl/f84-dyspenser-nalewak-do-napojow-gazowanych-fizz-i4308848255.html Próbował ktoś kiedyś czegoś takiego? Rozlać i refermentować piwko w petach 2l i podłączać pod ten dyspenser latem. Mieści się do bocznej półki w drzwiach lodówki. 2 litry w dzień nie problem opróżnić. Myślałem wypróbować coś takiego na jakichś lekkich piwkach na lato. Nawet nazywa się fizz saver więc z utratą gazu problemu chyba nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 2 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2014 Ta rozmowa coraz bardziej odchodzi od tematu polypina a skupia się na rozlewie z niewielkich pojemników. A do tego już mamy rozwiązanie, czyli minikegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Moja pompa juz jest gotowa. Będziemy ją testować w sobotę w Piwnej Stopie w Poznaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 O, miło, zastanawiałem się właśnie jak spędzić sobotnie popołudnie/wieczór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Taki nalewak do petow jak z allegro niemal całkowicie odgazowuje napoje gazowane. Cola nie nadaje się do picia nawet dla tych co codziennie ją piją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Piwo z pompy ma być odgazowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 To szkoda że odgazowane. Po gazowanym piwie to dobrze się beka. A tak po prostu. Jak się da rozebrać to pompę. To możesz zrobić zdjęcia jak tak pompa wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Podzielę się swoją refleksją. Kupiłem taką ręczną pompkę do butli 5l - straszne badziewie, ale działa. Mild nagazował się w butli tak, że 2 razy musiałem upuszczać co2. Dorobiłem sobie perlator i zaserwowałem piwko. Spostrzeżenia - działa i to całkiem spoko. Trzeba się namachać trochę przy pompowaniu i akurat w butli, której używałem rurka nie sięga dna, ale daje radę. Perlator radzę wiercić jak najmniejszym wiertłem - ja użyłem 2 lub 3mm i niestety pianka nie była super gęsta. Piwo nagazowane bardzo delikatnie (musujące) - oczywiście spada nasycenie, ale nawet 2 czy 3 dni po wyszynku głównym piwo trzymane w lodówce dało się wypić. W sumie opcja tania i całkiem ok na jakiegoś grilla czy mecz. Największa wada to strasznie tandetny wygląd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) To może coś takiego. Wchodzi cała standardowa warka, a ubytek co2 można uzupełnić z zewnątrz http://spiritferm.bi...na-piwocydr/323 Edytowane 15 Września 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 To może coś takiego. Wchodzi cała standardowa warka, a ubytek co2 można uzupełnić z zewnątrz http://spiritferm.bi...na-piwocydr/323 1. Drogie. 2. Wąska szyjka do czyszczenia. 3. Chropowate i nieregularne wnętrze. Co przeszkadza w utrzymaniu czystości. 4.wymaga specjalnej malutkiej butli do co2 Soda Stream . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) http://www.aliexpres.../738965629.html W odróżnieniu od pompy do coli, gdzie trzeba postawic butle do gory nogami (drozdze...), tu mamy pompke zasysajaca od gory. Ciekawe.... 14,5 USD http://www.ebay.pl/i...=item3395606f62 Jeszcze taka minipompka 35 PLN Edytowane 17 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2016 W Biedronce znalazłem i kupiłem składany kanisterek do wody ok.17 litrów. Ładnie mi się to montuje z brytyjskimi planami warzelniczymi. Będę raportował głównie w swoich notatkach, ale i tutaj coś skrobnę na temat użyteczności. Plan jest taki: bitter (albo jeden z fermentujących, albo jeden z niedługo planowanych) pójdzie w całości do kanisterka, po nagazowaniu kanisterek wyląduje w lodówce (akurat żona z córką wyjeżdżają, więc idealnie ) żeby pełnić rolę piwa stołowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wKar Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 W Biedronce znalazłem i kupiłem składany kanisterek do wody ok.17 litrów. Czy wygląda na taki, który będzie się "składał" podczas opróżniania? Bo czytając ten odgrzany temat mam wrażenie, że zapomniano o tej, najważniejszej dla mnie, zalecie pierwotnie opisywanego pojemnika. Dla mnie tą zaletą miałoby być to, że powietrze nie dostaje się do środka i piwo, które leży np. na półce w lodówce mogę opróżniać w ciągu kilku-kilkunastu dni. Zakładałem, że pojemnik jest elastyczny, składa się na płasko, a działa to tak: przelewam piwo po fermentacji z dodanym surowcem do refermentacji. Trzymam określony czas na "leżaku" w odpowiedniej do refermentacji temperaturze. Gdy chcę zacząć wyszynk - wkładam do lodówki, czekam dzień dwa na schłodzenie i rozpuszczenie co2 w piwie. Potem opróżniając powoli pojemnik (serwując kolejne piwa) część co2 pewnie wypełni zwalniające się miejsce po piwie, ale cześć zostanie rozpuszczona w piwie, a pojemnik zacznie się stopniowo składać. Czy ktoś kupił ten sprzęt i ma jakieś doświadczenia? Może do opisanego przez mnie celu sprawdzi się coś takiego: http://www.asport.pl/p/38637,688/kanister--pojemnik-na-wode--skladany-15l-gsi/?gclid=Cj0KEQjwhtO7BRCtwuO9gfTH-fQBEiQAdJ8FY8FiMd16skwTcg4rSd1jqKSJhV6SucmNfqa14h23WwoaAqJb8P8HAQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 30 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 żeby tak było to by musiała być pompką do wypompowywania piwa z tego kanisterka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Czy ktoś kupił ten sprzęt i ma jakieś doświadczenia? Jutro rozlew, za ca.2 tygodnie napiszę ja się sprawy mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi