takijiro Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 2001 - Urquell Lager? Mild fruit/floral aroma. Very dry and clean on palate with full mouth feel and nice subtle malt character. Very clean and neutral finish. Origin: Flocculation: Medium-High Attenuation: 72-76% Temperature Range: 48-58F, 9-14C Alcohol Tolerance: 9% ABV Styles: Bohemian Pilsner Średnio owocowy/kwiatowy (roślinny) aromat. Bardzo wytrawny i świeży na podniebieniu z pełnym smakiem w ustach i miłym, subtelnym słodowym charakterem. Bardzo świeży i neutralny koniec. Pochodzenie: Flokulacja: średnio-wysoka Odfermentowanie: 72%-76% Zakres temperatur: 48-58 F, 9-13 C Tolerancja na alkohol: 9% Style: Bohemian Pilsner Link to comment Share on other sites More sharing options...
DulfLingren Posted April 7, 2011 Share Posted April 7, 2011 To bardzo 'ciekawe',że niby wytrzymują stężenie do 9%alk,gdyż na opakowaniu ich jest wyraźnie napisane ,że podejmują pracę poniżej 14,5Blg! Pierwszy raz jak ich użyłem miałem powyżej 15Blg,i tydzień w fermentorze nic się nie działo,zaczeły pracować kiedy dolałem przegotowanej wody-obniżyłem Blg poniżej 14,5... Jeśli chce się osiągnąć stężenie alk 9% to trzeba je zastartować poniżej 14,5Blg,a po kilku dniach dodać stężonej brzeczki i zrobić znów 14,5Blg,i po kilku dniach może powtórzyć zabieg-nigdy tego nie robiłem-w winiarstwie tak się robi co by m.in nie stresować drożdżaków. Zrobiłem na nich do tej pory 12 warek i kolega zrobił kilka,jestem ciekaw kiedy odmówią współpracy-może dlatego można z nich tyle wyciągnąć ponieważ,mają tak niską tolerancję na Blg... Flokulują dość ładnie zwłaszcza po cichej,jednak 'szału nie ma '-jesli chodzi o smak piwa z nich... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wesoly Posted April 7, 2011 Share Posted April 7, 2011 Startowałem na nich Portery po 24Blg i szły pięknie. Bardzo lubię te drożdże do mocno chmielonych Pilsów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted April 7, 2011 Share Posted April 7, 2011 Opakowania Wyeastów są "generyczne" - czyli identyczne. Gdzieś Ty zobaczył ten tekst o maksimum 14.5°Blg? Jedyna gęstość jaka tam jest podana dotyczy tego ile ma być startera ("2qt na 5gal brzeczki o SG 1.060" czyli 2 litry na 18.9 litra brzeczki 14.7°Blg). Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Świetne drożdże, będę do nich wracał, dają dobrze zbalansowane piwa już po fermentacji, diacetyl na bardzo niskim poziomie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted May 27, 2013 Share Posted May 27, 2013 Świetne drożdże, będę do nich wracał, dają dobrze zbalansowane piwa już po fermentacji, diacetyl na bardzo niskim poziomie. Potwierdzam i polecam. Wygrały mi III miejsce we Wrocławiu tym roku (czyli pilsa niemieckiego) . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 (edited) Widzę, że kilka osób poleca te drożdże do Pilsów, a robiliście coś po za nimi czy raczej się nie nadają do tego te drożdże? Jak możecie to napiszcie jakie piwka zrobiliście i czy wyszły dobrze. Rozumiem, że profil tych drożdży zgadza się z opisem? Będę używał ich pierwszy raz i ciekaw jestem czy po za serią Pilsów warto coś na nich jeszcze robić. Edited November 26, 2014 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 (edited) Te drożdże są uniwersalne, można robić na nich wszystkie dolniaki jakie sobie tylko wymyślisz. Oczywiście są style ukierunkowane bardziej na słodowość, możnaby do nich użyć szczepów dających więcej pełni (jak Munich czy Bavarian) ale ja osobiście wole "słodowe" style (np. Koźlaki, Marcowe) fermentować drożdżami do Pilsów. Wychodzą wtedy bardziej sesyjne Pełnie można podnieść zasypem. Edited November 26, 2014 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 No i git, dzięki!. A wędzonkę ktoś na nich robił może? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 http://browar.biz/forum/showpost.php?p=966578&postcount=299 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts