przemo70 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 1-2tyg bo 3 piwa fermentowałem tymi Abbeyami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Jeśli podczas wyrobu win gronowych drożdże produkują siarkowodór to znaczy, że mają mało azotu. Wystarczy dodać popularnego DAPu czyli pożywki w formie fosforanu dwuamonowego. Może tutaj jest podobnie i ktoś się skusi na eksperyment. Dodać troszkę w połowie fermentacji i może będzie po problemie z siarkowodorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Abbaye produkują czysty siarkowodór, zgniłe jajco jak od niektórych drożdzy lagerowych. U Ciebie. U mnie w 3 warkach tego nie stwierdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 W sensie nie stwierdziłeś zgniłego jajca tylko inny smrodek czy też nie stwierdziłeś żadnych przykrych zapachów? Bo ja raczej do tego pierwszego się odnosiłem i z pewnością nie miałem na myśli, że dzieje się tak za każdym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 W sensie nie stwierdziłeś zgniłego jajca tylko inny smrodek czy też nie stwierdziłeś żadnych przykrych zapachów? żadnych przykrych zapachów nie stwierdziłem, ale może dlatego, że nie za wiele grzebię przy fermentującym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja tylko przestawiłem w cieplejsze miejsce na końcówkę fermentacji i od razu poczułem tę woń. Nie musiałem nawet otwierać fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heciu Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Drożdży tych użyłem wczoraj pierwszy raz do blonda 16,5 BLG, dotychczas używałem do tego stylu T-58 z dobrym skutkiem. Po dwóch dniach fermentacji w temperaturze 20-19 zapach podobny co w T-58 (zgniłe jaja). Mam nadzieje że nie zjadą poniżej 2,5 BLG bo piwo będzie za mocne. Ciekawi mnie tez czy uzyskam aromat goździka? Za miesiąc podzielę się pierwszymi wrażeniami. Minęły 4 miesiące od uwarzenia, zjechały mi za mocno do 1 BLG, przy rozlewie zgniłego jaja już nie było. Piwo początkowo miało dużo rozpuszczalnikowych aromatów przez co było nie pijalne (pierwsze 2 miesiące) na szczęście nie posłałem w kanał. W tym momencie kończę ostatnią butelkę i muszę przyznać że piwo jest naprawdę dobre, nie jest to co prawda blond z powodu małej ilości fenoli, za to posiada dużo belgijskich estrów (brzoskwinie) nie pochodzących od chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Moje doświadczenia (pozytywne) z tymi drożdżami: 1. Dają może siarkowodór ale przy rozlewie było już czuć minimalnie a po refermentacji w ogóle nie było siarki. 2. Słabo się klarują ale jak już osiądą na dnie to można nalewać z butelki na 5 razy i piwo będzie klarowne, osad beton. 3. Profil estrowy nie jest wyszukany jak w THG ale wyraźnie belgijski i nie męczący, coś ala Rochefort czy La Chouffe. Co ciekawe dojrzałe piwo (ostatnie 2 butelki) miały nute domowego wina, nie wiem czy to Abbaye czy infekcja dzikusami. Nie polecałbym do Dubla/Tripla/Quadrupla ale do hybryd Belgian IPA/Belgian Stout/Belgian Porter są super. Do Christmas Ale i innych wynalazków też chyba jedne z lepszych. 4. Jak ktoś ma problem z utrzymaniem niskiej temperatury fermentacji to lepiej użyć tych drożdży niż US-05, S-04 - wyjdzie inne piwo ale nie zepsute złą fermentacją i o klase albo dwie lepsze niż na T-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corrado Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Uwarzyłem na nich saisona i dubbla z gęstwy. Jeśli chodzi o smak to jest ok, ale te drożdże mają jedną wadę, mianowicie butelki nie da się wypłukać całkowicie z osadu drożdżowego. Zostaje cienka warstwa na ściankach, schodzi dopiero przy użyciu szczotki. Liczę że pirosiarczyn przy następnym butelkowaniu zabije pozostałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zastanawiam się, czy użycie ich do Belgian Pale Ale da zamierzony rezultat. Macie jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Robilem na nich BPA zestaw z TB. Wyszło świetne. Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Jest przy tych drożdżach problem z nagazowaniem. Popełniłem na nich Dubbla 16 BLG, alk. 7%, zniosłem do piwnicy - temp. ok. 18*, zawsze tak robię i z nagazowaniem nigdy problemów nie było. Po półtora miesiąca ani śladu nagazowania. Po przeniesieniu piwa z powrotem do domu - po 5 dniach gaz ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Jest przy tych drożdżach problem z nagazowaniem. Ostrożnie z takimi tezami. Ktoś to przeczyta i jeszcze sobie weźmie do serca Problem wystąpił u Ciebie. Ze swojej praktyki mogę powiedzieć, że piwa na tych drożdżach spokojnie gazują się w nawet niższych niższych temperaturach. Abbaye są szybkie, a przy odpowiedniej ich ilości - wręcz nie do zatrzymania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Czy fermentacja w niższych temperaturach może zmniejszyć ilość wytwarzanego siarkowodoru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erwin1991 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Czy fermentacja w niższych temperaturach może zmniejszyć ilość wytwarzanego siarkowodoru? Z tego co czytałem to powinno się robić na odwrót i przenieść fermentor w cieplejsze miejsce. Są chyba trzy sposoby na pozbycie się dużej ilości siarkowodoru: Wrzucenie miedzi do fermentora (nie stosowałem). Przeniesienie fermentora na cichej w cieplejsze miejsce (stosuję). Wydłużenie cichej (stosuję). Nie wiem, jak jest w przypadku Fermentis Abbaye, bo ich dotyczy temat, ale przy swoim BPA stosowałem Mangrove Jack's M27 Belgian Ale i nie miałem żadnych problemów z siarkowodrem. Tydzień fermentacji burzliwej w ok. 18 stopniach, a później trzy tygodnie cichej w temperaturze ok. 22 stopni. Efekt - III miejsce na Toruńskim Zlocie Piwowarów Domowych w tej kategorii. Tylko trzecie, bo się zawinęliśmy i wyszedł nam za duży ekstrakt, a piwo "zbyt likierowate". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Wczoraj przelałem quadruppla na cichą - żadnego siarkowodoru nie stwierdziłem, drożdże praktycznie w 2 dni uwinęły się z cukrami (z 19,5 na 2,5BLG). Na razie aromat bardzo owocowy, potężny banan i brzoskwinia, brak fuzli (fermentacja w 21-22 stopni), w smaku leciutkie fenole. Na cichej dostaną troszkę wyższą temperaturę. Edytowane 5 Lipca 2015 przez Mroczny Nelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 19 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Użyłem ich do mojego Belgian Pale Ale i podobnie jak u kolegów na samym początku dziwny zapach siarkowodorowy. Z racji tego ze jestem początkującym piwowarem bardzo się zmartwiłem ze może to jakaś infekcja.Przy rozlewie wszystko było ok czyli nieprzyjemny zapach zniknął, smak piwka tez dobry ,aktualnie refermentuje w butelkach. Mam nadzieje ze będzie to dobre piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hepatus Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Mam pytanie, zadałem te drożdże po uwodnieniu na brzeczkę 20blg 15°C , minęła doba i jakoś nie widać reakcji, czy one jeszcze ruszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Na blondzie u mnie mocno dawały jajkami, zobaczymy jak będzie w niby dubblu. Fermentacja blonda początkowo w 18C, potem 20C. Dubbel startuje już od 22C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XXXM Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Nadadzą się do Old Ale 20 blg fermentacja w niskiej temp.15°C ? 3kg pale ale + 1 kg monach + 0,3 karmelowe ciemne + dodatek melasy z trzciny cukrowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 W sklepie w którym się zaopatruje pojawily się takie drożdze : http://www.piwopiweczko.pl/Drozdze-piwowarskie-Fermentis-Safbrew8482-BE-256-saszetka-115-g-,1275.html Myślicie, że to ten sam szczep ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 przepraszam. Teraz dokładnie doczytałem iż to te same:) ale nowscią są safale k-97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 A doczytałeś opis do końca? Pisze: "Dawniej Abbaye" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 przepraszam. Teraz dokładnie doczytałem iż to te same:) ale nowscią są safale k-97 Te K-97 maja dość ciekawą specyfikacje. Dane producenta sugerują, że są najmniej estrowe z trójki: US-05, S-04 i K-97. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dan737 Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 (edytowane) Oj widzę że temat tych drozdzy dawno zakopany no to odświeżę bo działam na nich pierwszy raz. Plan był prosty...uważać klasycznego singla, a na gęstwie tripla. Jako że singla właśnie degustuje to napisze kilka słów. Wszczesniej robiłem ktorys raz dubbla na fm21 i fm702 i tamte piwa smakowały mi wybornie i takie Belgi zawsze lubie mieć w lodówce jak najdzie ochota. Be256 w singlu nie pokazują wogole belgijskosci, no może odrobina coś majaczy w aromacie i smaku ale gdybym nie wiedział to powiedziałbym że to us05 i dodany jakis słod specjany. Mimo że ładnie odfermentowało, to piwo jest bardzo pełne w odbiorze, aż się boję co wyjdzie w tripplu który konczy fermentacje. Ogólnie uwaga dla osób chcących coś charakternego uważać na tych drożdżach, chyba warto poszukać czegoś innego 🍻 Edytowane 17 Sierpnia 2023 przez dan737 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się