takijiro Opublikowano 14 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2009 2042 - Danish Lager Rich, Dortmund-style with a crisp, dry finish. Soft profile accentuates hop characteristics. Origin: Milwaukee, WI Flocculation: Low Attenuation: 73-77% Temperature Range: 46-56F, 8-13C Alcohol Tolerance: 9% ABV Styles: Classic American Pilsner Dark American Lager Dortmunder Export Lite American Lager Munich Helles Premium American Lager Standard American Lager Bogaty, w stylu Dortmund z rześkim, wytrawnym końcem. Delikatny profil zwiększa charakter chmielu. Pochodzenie: Milwaukee, WI Flokulacja: niska Odfermentowanie: 73%-77% Zakres temperatur: 46-56 F, 8-13 C Tolerancja na alkohol: 9% Style: Classic American Pilsner Dark American Lager Dortmunder Export Lite American Lager Munich Helles Premium American Lager Standard American Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Czy ktoś może się podzielić opinią na temat tych drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Zrobiłem dortmundera export na tych drożdżach i American Lagera, ten drugi dopiero zlany do kega, ogólnie jest dość goryczkowy i całkiem lagerowy w smaku, jak się nagazuje i dojrzeje za jakieś 2-3 tygodnie to mogę napisać o nim więcej. Natomiast dortmunder był wytrawny, z delikatną goryczką, ale dostałem w nim cholernego diacetylu, a później wyszły mi trochę winne aromaty. Drożdże te wydaje mi się też że dają troszeczkę estrów pomimo fermentacji w 11-12C, ogólnie nie są dla mnie za jakieś cudowne i prędko nie chciałbym do nich wracać Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Wydaje mi się, że infekcję zwalasz na drożdże Używam ich od kilku lat i bardzo jestem zadowolony, faktycznie dają leciutkie estry i są dość wytrawne na finiszu. Dla mnie najlepsze jest to, że piwa mają fajny balans po mimo wytrawności. Nigdy nie dały mi diacetylu. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Wydaje mi się, że infekcję zwalasz na drożdże Używam ich od kilku lat i bardzo jestem zadowolony, faktycznie dają leciutkie estry i są dość wytrawne na finiszu. Dla mnie najlepsze jest to, że piwa mają fajny balans po mimo wytrawności. Nigdy nie dały mi diacetylu. Być może ale gdyby to była infekcja to by diacetyl nie zmalał raczej po czasie Może jakoś zestresowałem drożdże cholera wie, ale masełko było co potwierdzi parę osób Co do wina cofam to... Nalałem sobie tego piwa po tej wypowiedzi i nic takiego nie ma, zwalam winę na wąż i kran który od tygodnia stał z kegiem w wahającej się temperaturze i mogło dostać dziwnego smaku (choć wcześniej tak nie miałem). Z opisem by się ogólnie zgadzało, a co do nie wracania do tych drożdży to moje subiektywne odczucie, chwilowo nie są dla mnie priorytetem, a jeszcze kilka ciekawych szczepów jest do przetestowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Używam ich od kilku lat ... A czy, tak jak w opisie, faktycznie akcentują chmielowy charakter ? Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Chmiel jest wyczuwalny, ale nie dominujący - zostaje lekka słodowość. Piwo jest zbalansowane. Nie wiem czy to wszystko wynik tylko z zastosowanego szczepu drożdży, bo ostatnio zastosowałem je w tym piwie, gdzie jest kombinacja różnych rzeczy. Użyłem też innych szczepów i jak na razie na nich mi najbardziej pasuje, chociaż przypuszczam, że pozostałem potrzebują po prostu jeszcze poleżeć. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Dzięki, Twój opis zgadza się z moim wyobrażeniem profilu tych drożdży. Wyeast rekomenduje te drożdże do "słodowych" stylów i opis akcentowania chmielu rozumie, poprzez wydobycie chmielowości ze słodowych piw tak aby nie były płaskie-jednowymiarowe-mdłe. Pewnie na przyszły rok te robaczki wskoczą u mnie na warsztat. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Lekko odkopię. Czy to normalne że te drożdże w starterze dawały typowy zapach dolniakowy , siarkowodorowy,a teraz przy fermentacji dają jak górniaki, lekko słodkawo ,owocowo ( nie jestem dobrym sensorykiem ,nie umiem tego inaczej określić).? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się