atos Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Witam Jestem początkującym piwowarem . Zrobiłem dopiero drugią warkę i mam taki problem niwiem co jest grane po 24 godzinach piana zanikła co jest grane .Na forach doczytałem że powinna być o wiele dłużej .Robię owsiany stout na drożdzach Windsdor proszę o radę czy to jest normalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Witaj. A jaka temperatura fermentacji? I w jakiej temperaturze zadałeś drożdże? Edytowane 17 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atos Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 Witaj. A jaka temperatura fermentacji? I w jakiej temperaturze zadałeś drożdże? Temperatura zadania 20 C fermentacja 21-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 To nic groźnego, czasem drożdże potrafią bardzo szybko uporać się z robotą. Choć z drugiej strony tak szybkie tempo fermentacji nie jest zbyt korzystne dla smaku piwa, ale na razie się tym nie martw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 17 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Edytowane 6 Czerwca 2014 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atos Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 48 godzin i prawie nic się nie dzieje . Raz na jakiś czas wyskoczy bąbel na powierzchni brzeczki . Czy to jest normalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Zmierz ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Ja to bym polecał aby kolega nie zaglądał co raz do wiadra, to raz. Po drugie to w takiej temp. jeżeli dobrze zadałeś drożdze (rehydratacja) itd. to nie ma bata żeby sobie nie poradziły w tej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 "Jeżeli" to słowo klucz. Lepiej zrobić pomiar, a 48h to jeszcze czas aby zareagować jeśli fermentacja nie ruszyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 brew kity tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Owsiany stout z brewkitu ? Są takie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Ja podłączę żeby nie zaczynać nowego wątku. English IPA wg receptury BA Drożdże s-04 zdrowa tygodniowa gęstwa po Stoucie 12Blg użyta 4 raz. i teraz zdziwko Na wejściu 13,5 Blg po 36 godzinach burzliwa zakończona 4 Blg. Powodem mogla być trochę temperatura bo pilnowałem 18-21 ale w nocy mi uciekła do 25 C (może z 8 godzin) Co teraz? Odczekać 24 h na opadnięcie śmiecia i na cichą czy inna opcja? Edytowane 18 Maja 2014 przez mietekii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Co teraz? Odczekać 24 h na opadnięcie śmiecia i na cichą czy inna opcja? Za 3 dni zmierzyć jeszcze raz Blg i wtedy zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Za 3 dni zmierzyć jeszcze raz Blg i wtedy zdecydować. Zakręciłem fermentorem. Pojawiły się jeszcze nieduże wysepki pianki. Ale podejrzewam, że szału już nie będzie bo BLG spadło o przepisowe 2/3 do 3/4. Jutro zmierzę , 3 dni raczej czekał nie będę, bo kubełko się przyda do następnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 bo BLG spadło o przepisowe 2/3 do 3/4. Jutro zmierzę , 3 dni raczej czekał nie będę Wytłumacz drożdżom, że mają zjeść tylko tyle ile w "przepisie". Z takim podejściem to zamiast piwa zabutelkujesz granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) bo BLG spadło o przepisowe 2/3 do 3/4. Jutro zmierzę , 3 dni raczej czekał nie będę Wytłumacz drożdżom, że mają zjeść tylko tyle ile w "przepisie". Z takim podejściem to zamiast piwa zabutelkujesz granaty. Nie o to mi chodziło. Jeżeli przy pomiarze jutro BLG już nie spadnie, to daję jeszcze nockę na uspokojenie, pomiar BLG i na cichą. Edytowane 18 Maja 2014 przez mietekii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Dlaczego nie 7 dni jak w przepisie? http://www.browamator.pl/zdjecia/1/9/6/22168_Zestaw_BA_Angielska_IPA_instrukcja_www.pdf?sess_id=31417422750 Blg może spadać i 2 dni, dlatego mówi się o odstępie trzech dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Bo Polacy nie czytają instrukcji i wiedzą lepiej Odczekam 3 dni. Chociaż zadając tu pytanie chciałem się zorientować co się stało i czemu tak szybko? Tak patrzę na kalkulator i gęstwy było za dużo o 1/3 miało być 124ml a poszło ze 180. Wynikało to z tego, że gęstwa miała sporo zanieczyszczeń i to takich co nie chcą opadać. Gdzieś czytałem, że to białka czy coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Stary poczekaj tydzień albo dwa. Teraz będziesz miał duże ryzyko niedokończonej fermentacji czyli granatów. Do tego jak piwo postoi, drożdże opadną na dno, będziesz miał mniej syfu w butelkach, lepiej dofermentowane, bez diacetylu czy aldehydu octowego. Jednym słowem piwu tylko wyjdzie to na dobre. A jak chcesz mieć wolne wiadro żeby warzyć więcej to dokup sobie więcej wiader, są tanie od pszczelarzy czy po paście bhp na allegro. No chyba że chcesz robić piwa dużo i byle jak, zamiast skupić się na jego jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Chociaż zadając tu pytanie chciałem się zorientować co się stało i czemu tak szybko? Dlaczego tak szybko? Bo miałeś dużo silnych drożdży z gęstwy. U mnie podobnie było z AIPA, która miała 18,5Blg - na gęstwie (było jej naprawdę dużo - po prostu zlałem znad niej jedno piwo i od razu na nią zapodałem nową brzeczkę) - praktycznie w 2 dni przeleciała burzliwa i zeszło do ~6,5Blg Mimo wszystko nie zlewałem jeszcze na cichą - poczekałem 11 dni, dopiero potem zostawiłem na cichej 12dni (tak mi akurat pasowało z wolnym czasem). Przez ten czas zeszło jeszcze 0,5Blg - dzięki temu zapewne nie przegazowałem tego piwa. Na zachętę do czekania powiem tylko, że ostatnio w sobotę robiłem degustację tej AIPA (2 tygodnie w butelkach - nie ma co dać mu się zestarzeć za bardzo ) i jest świetne - idealne wysycenie, super smak, goryczka i aromaty chmielowe. Za kolejne 2 tygodnie będzie pewnie jeszcze lepsze Także cierpliwości! Nawet jak przefermentuje Ci do końca, to nic się piwu nie stanie, jak postoi kilka dni w spokoju i zaczeka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 No i jak zwykle mamy dwie szkoły. Jedni radzą czekać bo smak będzie lepszy. Ostatnio gdzieś czytałem, że piwa po burzliwej nie należy niepotrzebnie trzymać nad osadem drożdżowym i trzeba niezwłocznie zlać na cichą bo smak będzie gorszy. Na razie czekam bo wysepki piany nie zniknęły i czuć CO2. dokup sobie więcej wiader, są tanie od pszczelarzy czy po paście bhp na allegro A jeżeli chodzi o wiadra to robienie piwa w wiadrach nieprzystosowanych do żywności raczej nie jest wskazane. Wiadra mam ale bez kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Ostatnio gdzieś czytałem, że piwa po burzliwej nie należy niepotrzebnie trzymać nad osadem drożdżowym i trzeba niezwłocznie zlać na cichą bo smak będzie gorszy. Tu właśnie kluczem jest słowo niezwłocznie. Otóż autoliza może się pojawić jak będziesz trzymał piwo nad osadem parę miesięcy a nie parę dni. Spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Wiadra mam ale bez kranika. Jak masz wężyk to w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 Wiadra mam ale bez kranika. Jak masz wężyk to w czym problem? To można filtrować w wiadrze bez kranika ale z wężykiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 19 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 To można filtrować w wiadrze bez kranika ale z wężykiem? Filtrację ja rozumiem jako oddzielenie brzeczki od młóta. I do tego samym wężykiem był nie polecał (można poparzyć usta przy zaciąganiu ). A jeżeli chcesz po fermentacji przelać piwo na cichą, to nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się