bart3q Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Widziałem piwo z 2 godzinną ferulikową i miało betonową pianę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Widziałem piwo z 2 godzinną ferulikową i miało betonową pianę... "Legendarne" pszenice Anteksa? http://browar.biz/forum/showpost.php?p=1148635&postcount=1132 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Ja ostatnio wymyłem butelki do piwa w zmywarce i cała warka jest bez piany. Słyszałem, że może tak być, ale nie wierzyłem. Wszak szkło do piwa też myję w zmywarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Jeśli chcesz myć butelki w zmywarce wyłącz funkcję nabłyszczacza, to główny sprawca braku piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Też miałem problem z trwałością piany w pszenicznych. Był już wałkowany ten temat gdzieś. Stanęło na zbyt dużym wysyceniu... Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 A ja z kolei mam w tym sezonie pszenice i wity też bez piany, ale przesadziłem z wysyceniem w drugą stronę, więc wychodziło by na to, że trzeba się idealnie wstrzelić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Widziałem piwo z 2 godzinną ferulikową i miało betonową pianę... "Legendarne" pszenice Anteksa? http://browar.biz/fo...&postcount=1132 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Odkopię temat. Ostatnie warki Pale Ale i Witbier i z pianą słabiutko po około miesiącu. Czy nalewam ciepłe czy zimne. W smaku super, jednak piana szybko spada po nalaniu. W drugim piwie połowa zasypu to pszenica niesłodowana więc piana powinna byś ekstra a nie jest:( Macie jakieś sprawdzone sposoby żeby była trwała, czy to po prostu losowe? (na wiki temat o pianie przeczytałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca (edytowane) 18 godzin temu, Reters napisał(a): Odkopię temat. Ostatnie warki Pale Ale i Witbier i z pianą słabiutko po około miesiącu. Czy nalewam ciepłe czy zimne. W smaku super, jednak piana szybko spada po nalaniu. W drugim piwie połowa zasypu to pszenica niesłodowana więc piana powinna byś ekstra a nie jest:( Macie jakieś sprawdzone sposoby żeby była trwała, czy to po prostu losowe? (na wiki temat o pianie przeczytałem) Nie robisz przypadkiem przerwy białkowej, albo jakiejś innej poniżej 50°C? Jakie drożdże przy tych piwach? Edytowane 17 Lipca przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Właśnie zupełnie nie. Stosuję tylko maltozową i dekstrynującą. Pale Ale to 2x Lallemand New England, Witbier to Lallemand Wit. Temp. fermentacji to pełna kontrola. Sterylność podwójna. Może problem jest że refermentacja przebiegła w bardzo ciepłych warunkach. Jest lato i w kuchni mam 25 czasami nawet 27 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Hmm, nie słyszałem, żeby wysoka temperatura refermentacji wpływała akurat na jakość piany. Może ktoś inny będzie miał jeszcze jakiś pomysł. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca Wczoraj otworzyłem lagera uwarzonego na płynnych drożdżach WLP 838, refermentowany dopiero 4 dni, schłodziłem go dobrze w lodówce dla testów i pianka mała ale jest i zostaje na bokach kufelka. Więc raz jest mniejsza, raz większa, raz nie ma wcale. Ciekawe jaka przyczyna😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 16 godzin temu, punix napisał(a): Nie robisz przypadkiem przerwy białkowej, albo jakiejś innej poniżej 50°C? Jakie drożdże przy tych piwach? Panie, ja nawet 90 min robię a piwo wygrywa konkursy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca (edytowane) Anteks a jak sądzisz, jakie są różnice w piwie typu lager lub pszeniczne o tym samym zasypie, drożdżach z przerwą białkową lub z pominięciem jej? Edytowane 18 Lipca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Lipca Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 3 godziny temu, anteks napisał(a): Panie, ja nawet 90 min robię a piwo wygrywa konkursy Zdarzyły mi się weizen i witbier idealnie klarowne, całkowicie bez piany, mimo wysokiego wysycenia, także może to być przyczyną. Choć nie mówię, że to reguła i w każdym przypadku tak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się